Το Hayabusa 2 βομβάρδισε (κυριολεκτικά) τον αστεροειδή Ryugu με σχεδόν 10 κιλά εκρηκτικά!

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa 2 εξαπέλυσε εκρηκτική συσκευή κατά του αστεροειδή Ryugu για να δημιουργήσει κρατήρα στην επιφάνειά του και να αποκαλύψει τα υπόγεια πετρώματα.

Έξι εβδομάδες μετά τoν “πυροβολισμό” του Ryugu από το Hayabusa 2 και την εν συνεχεία συλλογή δειγμάτων, το ιαπωνικό διαστημόπλοιο επιστράτευσε το “βαρύ πυροβολικό” και  συγκεκριμένα μια “κωνική βόμβα” (Small Carry-On Impactor), γεμισμένη με πλαστικά εκρηκτικά που ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί 40 λεπτά με την τοποθέτηση της, δημιουργώντας έναν κρατήρα στην επιφάνεια του αστεροειδή. Πρόκειται για τη πρώτη φορά στην ιστορία που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο. Κατόπιν το διαστημόπλοιο Hayabusa 2 υποχώρησε σε ασφαλή θέση στην άλλη πλευρά του Ryugu για να παραμείνει ασφαλές κατά της έκρηξης.

Η εκρηκτική συσκευή ζυγίζει περίπου 9,5 κιλά και είναι τύπου κοίλου γεμίσματος (shaped charge). Εξερράγη επιταχύνοντας στιγμιαία μια πλάκα χαλκού προς την επιφάνεια του αστεροειδή με ταχύτητα 7.200 χλμ/ώρα.

Η έκρηξη υπολογίζεται πως δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 2-10 μέτρων. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αποκαλυφθούν τα “παρθένα” υπόγεια πετρώματα του Ryugu που δεν έχουν υποστεί φθορές από την ακτινοβολία, της μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασιών κτλ.

Αξιωματούχοι της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) καθώς και όλοι οι οπαδοί της διαστημικής εξερεύνησης, αναμένουν με αγωνία τις πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Captain_Kal
Member
Captain_Kal

Είναι τρελλοί αυτοί οι Ιάπωνες!! lol