Βίντεο της Τουρκικής Αεροπορίας παρουσιάζει μαχητικό αεροσκάφος F-16C Block 40, που χρησιμοποιείται από την 401 Filo, να πραγματοποιεί δοκιμαστική άφεση όπλου μακρού πλήγματος SOM-J.
Ο πύραυλος SOM αναπτύσσεται από την τουρκική πολεμική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία και η έκδοση SOM-J προορίζεται για εσωτερική μεταφορά από το μαχητικό F-35 και το μαχητικό που θα προκύψει από το πρόγραμμα TF-X. Ο SOM-J είναι προϊόν συνεργασίας της Roketsan και της Lockheed Martin και εμφανίζει ενδεικτική εμβέλεια 278km.
F-16C Block 40F savaş uçağından, 270+ kilometre menzile sahip Milli Seyir Füzesi SOM-J test atışı… pic.twitter.com/b9FRMvO9GC
— SavunmaSanayiST (@SavunmaSanayiST) September 3, 2019
Πέρα από τον SOM-J, έχουν αναπτυχθεί οι SOM-A, SOM-B1 και SOM-B2. Ο SOM-A διαθέτει καθοδήγηση από αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ραντάρ παρακολούθησης ανάγλυφου και GPS. Ο SOM-B1 προσθέτει και αισθητήρα υπερύθρων, για την τελική προσέγγιση του στόχου. Ο SOM-B2 έχει διπλή διατρητική κεφαλή για «δύσκολους» στόχους. Τέλος, υπό ανάπτυξη είναι οι εκδόσεις SOM-C1/C2 για την προσβολή πλοίων.
Αυτά να τα βλέπουν αυτοί που θέλουν να βάλουν στις μπελαρα (αν τις πάρουμε) μεταχειρισμένο phalanx 20 ετιας απο S…..
Εγώ θα γίνω κακός 😡 και θα το γενικεύσω λίγο
Αυτά να τα βλέπουν αυτοί που θέλουν να πάρουμε belhara και οποιοδήποτε μεγάλο στόχο sorry πλοίο επιφανειας !!!
Οι γείτονες θέλουν να το εκτοξεύουν και από UAV:
https://www.uasvision.com/2018/06/18/turkey-develops-new-heavy-armed-uas/
https://en.wikipedia.org/wiki/Akinci_UAV
PAYLOAD = 1350 kg
https://en.wikipedia.org/wiki/SOM_(missile)
som weight = 600 kg
With 2×750 hp engine..
https://twitter.com/Selcuk/status/1168096435650347008
https://defence.pk/pdf/attachments/img_20190904_063512-jpg.577457/
https://www.defenceturkey.com/en/content/tei-delivered-a-pair-of-pd170-engines-to-baykar-makina-3262#.XW_cgZB7nIU
IAI Heron
Payload = 250 kg
Max TO Weight = 1150 kg
Powerpant:1 × Rotax 914, 86 kW (115 hp)
https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Heron
Akinci
Payload = 1300kg
Max TO weight = 4.5 tn?
Power Pant = 2*750
MTOW Ratio = 4500/1150 = 4
Power Ratio = 2*750 /115 =1500/115 > 10
So?
Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από κανέναν και είναι πιθανότατα στρατιωτικά άχρηστο. Να δω πως θα μπει το 600κιλο σε έναν μονό πυλώνα, και τι επιδόσεις θα έχει με αυτό…
πέστα!!!
Χαρακτηριστικα σχασης U235 παιρνει πλεον η τεχνολογικη πρωτοπορια της Τουρκιας η οποια δεν καλυπτεται με αγορες απο την χρεοκοπημενη Ελλαδα.
Οταν επρεπε να υπαρξει προγραμματισμος για εγχωρια προστιθεμενη αξια ο (κατα βαση αμορφωτος) Γιουνανος ψήφιζε πρασινο/μπλε/κοκκινους κατσαπλιαδες.
Αληθεια, οι ‘καραβαναδες’ δεν ντρέπονται για τα χαλια του Ε.Σ. ή μονο για τα αναδρομικα τους κόπτονται;
Απολυτη ξεφτιλα σε ολα τα επιπεδα.
Το μεταχειρισμένο phalanx σίγουρα είναι το τελευταίο που θα μας ανησυχεί σε αυτήν την παραγγελία (ειδικά στην περίπτωση που αυτά επαναπιστοποιηθούν), και το άρθρο δεν μιλάει για τις belhara , μιλάει για την εξέλιξη στην αμυντική βιομηχανία της γειτονος. Φανταστείτε μια επίθεση κορεσμού με την έκδοση κατά πλοίων όταν οι belhara θα έχουν μόνο ένα οπλικό σύστημα (κι αυτό σε περιορισμένη αναχορηγία) και ένα πυροβόλο..
Γιατί τι έχει το Φάλανξ 20ετίας;
Πριν 35 χρονια διάβαζα στην Π&Δ που με κομπασμό αναφερόταν στις φοβερές δυνατότητες των Ελλη και ΛΗΜΝΟΣ θυμάμαι το «σε ενα τέταρτο της ώρας μπορούν να βυθίσουν όλο τον τουρκικό στόλο» και επισης θυμάμαι οτι είχαν την «καλύτερη αντί βληματική άμυνα σε πλοίο της κατηγορίας τους με τα δυο phalanx όσα έχουν και τα καταδρομικά Ticonderoga» οπως έλεγε…..
Κρύβε χρονια είπαμε!! 😆
κρύβε χρονια
το οτι ο τρόπος με τον οποιο αντιμετοπίζει πλέον ενα πλοιο σαν τη μπελχάρα τους πυραυλους δεν το κοιταμε καν ε? οι εποχές αλλάζουν μη νομιζετε πως τα ram & phallanx ειναι πλέον τόσο απαραιτητα. βεβαια το πληρωμα θα ειναι πολύ πιο ηρεμο με ενα phallanx. Γιατι δεν εχει μαθει χωρίς αυτο.
Δεν ειναι μόνον η αυτοπεποίθηση στο προσωπικό του πλοίου αλλα και η αποτρεπτική αξία του όπλου που θα ταράξει τον αντίπαλο….
Καλα και Αγία τα «soft kill» αλλα σίγουρα χρειάζεται κατι καλύτερο απο ενα phalanx που θα ξεμονταρουμε απο την υπό απόσυρση S για ενα σκάφος του εκτοπίσματος φρεγάτας, είτε μιλαμε για γαλλικές είτε για δανεζικες…..
Δηλαδή θα αφήνουν το όπλο πάνω απο Τουρκικό έδαφος και θα χτυπάνε Αγχίαλο. Είμαστε σοβαροί τώρα?
Την άφεση την είδαμε…το αποτέλεσμα όμως δεν είδαμε…
Πιθανόν είναι μόνο δοκιμή άφεσης.
Με εμβέλεια άνω των 278km τα Τουρκικά F16 μπορούν να επιτεθούν ατιμώρητα. Έξη F16 μπορούν να εκτοξέυσουν 12 SOM. Αντίο Belhara
Και μετα επεσε το ρευμα στο πλειστεισον
Cruise missle εναντίων [email protected]????? ok
Στα πόσα χιλιόμετρα θα δούν τα f16 την stealth [email protected]??
Στα πόσα χιλιόμετρα θα δεί η [email protected] τα f16 και τους SOM με το seafire 500 ?
και θα ειδοποιήσει αεροπορία?
1) παρεμβολές από το Sentinel
2) ρίχνει και 15-20 aster 15/30 (+ essm από μέκο που θα ειναι παρέα)
και μετά έχεις Lacroix decoys
1)decoy against electromagnetic amunition against missles
2)decoy against infrared missles
+ CIWS Phalanx
Άν δεν κάνω λάθος για να ρίξουν τα φ16 τους som “ατιμώρητα” θα πρέπει να πετάνε ψηλά για να πετύχουν τέτοια εμβέλεια άρα πιό πιθανή η έγκαιρη αποκάλυψη απο το sf500 και θα πρέπει να διανύσουν το αιγαίο που έχει πόσα radar…
Οι super duper belhara έχουν και super duper radar τα οποία έχουν και super duper εκπομπές οι οποίες εύκολα εντοπίζονται και στοχοποιούνται από όχι και τόσο super duper συστήματα esm
Ενω το περιστρεφομενο SMART-L τεχνολογιας PESA που εχουν οι δανεζικες ειναι αορατο;
Καλο ειναι να δεις της διαδορες εχουν οι τεχνολογιες aesa και pesa
The AESA is a more advanced, sophisticated, second-generation of the original PESA phased array technology
AESA radars can spread their signal emissions across a wider range of frequencies, which makes them more difficult to detect over background noise, allowing ships and aircraft to radiate powerful radar signals while still remaining stealthy.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Active_electronically_scanned_array
Exei και το APAR που ειναι ΑΕSA…
Πλεον είναι το SMART-L ΜΜ και το APAR Block2 που ειναι και τα 2 fully digitally controlled Active Electronically Scanned Array (AESA) radar…
Οι δανεζικες ομως εχουν το παλιο APAR (με εμβέλεια 150+) και το παλιο SMART-L (pesa)
Tις οποίες βέβαια αν αποφασίσει να προμηθευτεί το ΠΝ δεν θα τις έπαιρνε με ηλεκτονικά και ρανταρ 15ετίας… Σωστά?
επιτελους καποιος που ξερει τις γραμμες αμυνας της μπελχάρα και εχει κατανοησει και το οτι παντα θα εχει μια ΜΕΚΟ διπλα της. (και αν τα νερα ειναι ηρεμα και κατι με RAM παρέα τους).
Οποτε τυχόν βύθιση της ΜΕΚΟ που παντα θα πρέπει να συνοδεύει μια belhara αυτόματα θα σημαίνει αχρήστευση της belhara? Δηλαδή παίρνουμε φρεγάτες Αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής οι οποίες θα πρέπει να προστατεύομται από τις ΜΕΚΟ που θα τις παρέχουν την αντιπυραυλική άμυνα; και θα πρέπει να εχουν κύριο άνεμο για να συμπληρωθεί το καρέ; Και εσείς είστε ευχαριστημένος με αυτήν την τροπή;
Γιατί, υπήρξε πρόσφατα περίοδος που σκάφος AAW στόχευε τα αεροσκάφη και όχι τους ίδιους τους πυραύλους;
Δοκιμή άφεσης σκέτο …. μετά πήγε θάλασσα ….
πραγματική δοκιμή :
https://www.youtube.com/watch?v=RZraHVAZoFE
Στο μεταξύ, εμάς μας απασχολούν πιο φλέγοντα θέματα (η “διατήρηση της κανονικότητας”…): https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/geetha/geetha-diatachthike-ede-gia-tin-ypothesi-tis-morfoylas-ntona/359609/ μόνο σε κάτι τέτοια αξίζουν υπουργικές παρεμβάσεις…
Strales…
Το θέμα του SOM-J είχε αναφερθεί και από το περιοδικό στο παρελθόν ενώ το είχα αναφέρει και όταν έλεγα ακριβώς το ίδιο που αναφέρει εδώ και καιρό άλλος συναναγνώστης εδώ.
Είμαστε πια στην εποχή της αεροπορίας και των πυραύλων. Πολύ μεγάλη επένδυση σε ακριβούς στόχους και με υψηλή πιθανότητα να πάνε άκλαφτοι, είναι τζάμπα χρήμα. Και ακριβώς για το θέμα αυτό είχα πει ότι η Τουρκία ξαφνικά στο Αιγαιο θα είχε δύο πλεονεκτήματα:
1) Έχει ήδη πυραύλους όπως ο SOM-J με τεράστια ακτίνα άρα άφεση από πολύ μακριά
2) Το κατασκευάζει μόνη της (έστω με άδεια και copy paste από άλλον πύραυλο της Λοκχηντ) άρα μπορεί να κατασκευάσει εκατοντάδες (όχι 80-90 σκαλπ που έχουμε εμείς) και μπορεί να βελτιώνει την εμβέλειά τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν αγοράσει και πολύ καλά ιπτάμενα ραντάρ, οπότε το πως θα δουν τα F-16 τις Μπελάρες από 200 χλμ μακριά, μια χαρά θα τις δουν, ήδη από την ενδοχώρα τους βλέπουν μέχρι και 200-300 χλμ στο Αιγαίο, στέλνουν και 16 Som-j εναντίον της Μπελάρας και με 16Χ2 εκατ ο ένας=32 εκατομύρια, στέλνει άπατη μια επένδυση 1 δις, απόδοση 3.000% στην επένδυση.
Επόμενοι στόχοι προφανώς τα ραντάρ και οι Patriot και S-300, και μετά θα κάνουν πάρτυ. Οι μόνοι τρόποι που μπορεί να χαλάσουν το πάρτυ είναι:
-το F-35 έστω και σε 12 κομμάτια,
-να γίνει άμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία άρα να μην μπορούν να αγοράσουν άλλα εξαρτήματα και να φρενάρει η παραρωγή τους SOM-J
-τα πλοία μας να έχουν τρομερή αντιπυραυλική προστασία γενόμενα αστακοί. Για τις Μπελάρες ένα τέτοιο σενάριο έπαιζε αν οι 8 σκαλπ γινόταν 16 (οι περισσότεροι aster), αν κάποια κελλιά μπορούσαν να είναι quad packed ή αν μπορούσε να μπει και κάπου (όχι σε vls) και 16 Mica, όπου ΟΚ εκεί κάποιος θα μπορούσε να έχει 32 πυραύλους για εγγύς άμυνα (συν τα πυροβόλα κτλ) και 16 για μακρινά χτυπήματα.
Από την άλλη τζάμπα συζητάμε, καθώς Μπελάρες θα έρθουν το 2025 (σε έξι χρόνια), ενώ αν γίνει το πατιρντί, θα γίνει εντός μηνών.
Φυσικά σε τέτοιο περιβάλλον οι S ούτε έξω από την Σαλαμίνα δεν θα βγουν, θα πάνε άκλαφτες με 3-4 πυραυλάκια.
καταρχήν αυτό το εντος μηνών το λεμε κοντά δυο χρόνια τωρα. κατα δεύτερον, οσο θα τα κάνουν ολα αυτα οι τουρκοι εμείς το φραπέ μας ε?
”SOM-A” cruise missile, old tests to give idea; https://www.youtube.com/watch?v=HtZQSlnPPag
New SOM-B2 tests, Consecutive Drilling Warhead:
https://www.youtube.com/watch?v=UXyOGupAx7g
https://www.youtube.com/watch?v=zcv2-F4ntIs
Και διαφημιστής, τιτανομέγιστε Μουστάφα:
“…μαχητικό αεροσκάφος F-16C Block 40…” … Δεν έχει γραφτεί πολλάκις ότι οι τούρκοι έχουν αναβαθμίσει όλα τα F-16 σε Block 52+adv ;;;
Αυτά είναι και η αναβάθμιση αφορούσε το πρόγραμμα CCIP που σύμφωνα με την wikipedia “The Common Configuration Implementation Program (CCIP) is a $2 billion modernization effort that seeks to standardize all USAF Block 40/42/50/52 F-16s to a common Block 50/52-based avionics software and hardware configuration for simplified training and maintenance” Άρα το πρόγραμμα τα αναβαθμίζει σε Block 50/52 και επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή ( https://en.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_F-16_Fighting_Falcon_variants#F-16_CCIP ), δεν έγινε αναβάθμιση σε όλα τα F-16 block 40 της THK.
Με 8 mica vl, ενα millenium, και γιατι οχι strales διαμορφωση στο 76αρι oto melara
και ολα τα αντιμετρα και τις ηλεκτρονικες παρεμβολες, αντιβληματικα το πλοιο ειναι
“τουμπανο”. Οι mica vl ειναι πολυ παρεξηγημενοι αντιβληματικα εχουν καλυτερες η τουλαχιστον ιδιες δυνατοτητες με το SeaRam, για το υπερτιμημενο phalanx τι να πω
παιζει τα crotale, και τα sandral/mistral να ειναι πολυ καλυτερα. Ξερω με το phalanx
μεγαλωσαμε ολοι γι αυτο και το εχουμε θεοποιησει.
Αφου μερικοι λενε να βαλουμε στις bhellara.
Το PHALANX έχει πολλαπλή χρησιμότητα
Μπορεί να αντιμετωπίζει και βόμβες και βλήματα πυροβολικού
Με την αναβάθμιση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν RWS
για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών
Δες το παρακάτω περί PHALANX Vs RAM(/MICA)
https://nationalinterest.org/blog/buzz/germanys-navy-dead-26566
That’s fine for the low altitude missile threat, but these expensive vessels do not have an answer to aircraft toss-bombing with laser-homing bombs (no active radar, no heat source; making the RAM useless) from ranges that will allow the attacking aircraft to escape RAM. Even a spread of unguided fragmentation bombs could be delivered by almost any modern fighter with enough accuracy to take out most antennas and sensors, leaving the ship useless and unable to defend itself against further attack.
Άφεση απο τα 280χλμ απέναντι σε ενα ρανταρ σαν το sea fire με κορυφαία αναγνωρισιμοτητα στοχων χαμηλου rcs…
Strales το 76αρι κι αφηστε τους να ριχνουν μεχρι να καραφλιασει ο μουσταφάς…
Ειναι απαραιτητη η δημιουργια ζωνης πυραυλικης απαγορευσης στο Αιγαιο,βασικα συστατικα της το Iron Dome και εκσυγχρονισμενοι Patriot..