Κι η Νότια Κορέα μετά την Ιαπωνία στρέφεται στο F-35B;

0
1241
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά την Ιαπωνία, που πρόσφατα πιστοποίησε ότι τα σκάφη κλάσης Izumo είναι εφικτό μετά από τροποποιήσεις να υποστηρίξουν αεροπορικές επιχειρήσεις με αεροσκάφη F-35B, και η γειτονική Νότια Κορέα εξετάζει, βάσιμα πλέον αυτό το ενδεχόμενο για τα δικά της αντίστοιχα σκάφη κλάσης Dokdo.

Το Ναυτικό της χώρας έχει ζητήσει από τα τοπικά ναυπηγεία να πραγματοποιήσουν μελέτη για το ζήτημα αυτό και να υποβάλλουν προτάσεις επιτευξιμότητας για το κατά πόσο θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για το δεύτερο σκάφος της κλάσης, το Marado ώστε να μπορεί να επιχειρήσει με F-35B.

To Dokdo, το πρώτο πλοίο της κλάσης, σχεδιάστηκε ως ελικοπτεροφόρο, ωστόσο η επιφάνεια του καταστρώματος, οι ανελκυστήρες και ο χώρος στα υπόστεγά του θα επέτρεπαν δυνητικά την υποστήριξη και αεροσκαφών F-35B.

Το Dokdo μπήκε σε υπηρεσία το 2007 ενώ το Marado, το δεύτερο πλοίο της κλάσης, καθελκύστηκε το Μάιο του 2018, με προοπτική να μπει σε υπηρεσία το 2020.

Ο κατασκευαστής του, τα ναυπηγεία Hanjin Heavy Industries έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε όταν παραδοθεί να είναι έτοιμο να υποστηρίξει επιχειρήσεις με F-35Β.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία επισήμως έχει υποβαθμίσει την δικιά της αντίστοιχη έρευνά για το κατά πόσο θα ήταν εφικτές πιθανές επιχειρήσεις F-35B από σκάφη κλάσης Izumo, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούσε στο ενδεχόμενο «φιλοξενίας» στα σκάφη αυτά αμερικανικών αεροσκαφών, ότι ως πλατφόρμα για επιχειρήσεις δικών της F-35B.

Κι οι δυο χώρες έχουν παραγγείλει και παραλαμβάνουν ήδη αεροσκάφη F-35A για τις αεροπορίες τους έχοντας θέσει στο περιθώριο τα προγράμματα ανάπτυξης δικών τους αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Τα σκάφη των συγκεκριμένων κλάσεων πάντως είναι αρκετά μικρού εκτοπίσματος, που σημαίνει ότι ακόμα και όταν πιστοποιηθούν για επιχειρήσεις με F-35B, τότε μόνο μικρός αριθμός αεροσκαφών (κάτω από 10) θα μπορούσαν να επιχειρήσουν από αυτά.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •