11.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Κορεατικές κατευθυνόμενες ρουκέτες: Ιδανική λύση A2/AD για τα νησιά του Αιγαίου;

- Advertisement -

Στις 7 Απριλίου, η Διεύθυνση Προμηθειών Αμυντικών Προγραμμάτων (Defense Acquisition Program Administration – DAPA) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως ο πολλαπλός εκτοξευτής κατευθυνομένων πυραύλων “Poniard” πέρασε με επιτυχία το Δοκιμαστικό Στάδιο Ξένων Συγκριτικών Πρoγραμμάτων (Foreign Comparative Testing) του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Το FCT είναι μια δοκιμή όπλων και συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί εκτός ΗΠΑ και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του συστήματος αυτού στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα εγχώριας ανάπτυξης “Poniard” ξεκίνησε πριν 14 χρόνια ως “Bigung” σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για την παραγωγή ενός πυραυλικού συστήματος χαμηλού κόστους που θα καθοδηγείτο από αισθητήρες απεικόνισης (Low-Cost Guided Imaging Rocket – LOGIR). Στη συνέχεια το πρόγραμμα το ανέλαβε η εταιρία LIG Nex1 που συνέχισε την ανάπτυξή του. Το σύστημα αποτελείται από έναν πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών των 70 mm τύπου Hydra καθοδηγούμενων ατομικά εναντίον μικρών στόχων επιφανείας που κινούνται γρήγορα και με μεγάλη ευελιξία.

Στόχος ήταν η ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος που θα αναχαίτιζε τα ταχέως κινούμενα αποβατικά πλοιάρια και λέμβους κοντά στις ακτές από ένα σύστημα χαμηλού κόστους με βεληνεκές 8 χλμ. Το σύστημα τοποθετήθηκε για ευελιξία σε φορτηγά 4×4 και 6×6 που φέρουν έναν ή δύο εκτοξευτές των 18 ρουκετών και είναι ικανό να κατευθύνει ταυτόχρονα πολλές κατευθυνόμενες ρουκέτες εμπλέκοντας πολλούς στόχους με ικανότητα fire-and-forget. Σε κορεατική υπηρεσία θα αναπτυχθεί με το Σώμα Πεζοναυτών της χώρας και να αντικαταστήσει παλιότερα συστήματα ως το 2024. Η Ν. Κορέα έχει αναπτύξει και διάφορες κεφαλές για την διαδεμένη ρουκέτα Hydra των 70mm.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα έχει ήδη εξαχθεί σε μη κατονομαζόμενη σύμμαχο χώρα ενώ τον Οκτώβριο του 2019 παρουσιάστηκε και μακέτα του συστήματος τοποθετημένο σε ταχύπλοα σκάφη. Είναι φανερό πως το οπλικό αυτό σύστημα, που αναπτύχθηκε ως αντιαποβατικό όπλο σε επιθέσεις κορεσμού, θα είχε μια σημαντικότατη χρησιμότητα σε ελληνική υπηρεσία ιδίως από δυνάμεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν επιθέσεις ταχυπλόων και άλλων ταχέων σκαφών λόγω της εγγύτητας των τουρκικών ακτών στα ελληνικά νησιά και θα πρέπει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιτελών. Έτσι, θεωρητικά θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση αντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD) στα τουρκικά αποβατικά που θα αποτολμήσουν να προσεγγίσουν τις ακτές ελληνικών νησιών του Αιγαίου, για να αποβιβάσουν στρατεύματα.
Πληροφορίες από Janes: Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs

Πρωτίστως οι Κύπριοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν για κάτι τέτοιο.

My_name_is_Nobody

Το βεληνεκές είναι αρκετά μικρό. Μεγάλα νησιά μπορούν να καλυφθούν μόνο με την παρουσία πολλών συστημάτων , για μικρότερα νησιά (σύμπλεγμα Μέγιστης) είναι ιδανικό, αφού λυθεί το πρόβλημα προστασίας τους.

Alexandros

πάντως τα ΡΕΟ τα έχουμε έτοιμα!

NikolakiEfentis

Το σύστημα δείχνει εξαιρετικό. Μακάρι να ενδιαφερόταν ο ΕΣ αλλά και το ΠΝ και δύναται ν χρησινοποιηθεί σε πολλούς ρόλους αναλόγως του δόγμτος που απαιτείται να αναπτυχθεί. Το θέμα του βεληνεκούς δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις πρόβλημα.
Άλλωστε σε 2η φάση ένας μεγαλύτερος πυραυλοκινητήρας είναι μια απούτως εφικτή λύση, μαλλον η χρήση των Hydra έχει να κάνει με το απόθεμα των ΕΔ της Ν. Κορέας.
Σοβαρό κράτος δεν αφήνει και πολλά στην τύχη και κοιτάζει να βελτιώνεται συνεχώς, Να θυμίζω και τα πυρωβόλα των 105 ΚΗ-101 που τα β΄σει κι αυτά σε ΡΕΟ.

Gunner

Εξαιρετική λύση για όλα τα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Τα συστήματα αυτά μπορούν να δράσουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο πυραυλικών συστημάτων, αναλαμβάνοντας την άμυνα σε μικρές σχετικά αποστάσεις αντικαθιστώντας ημίμετρα όπως ΑΑ πυροβόλα, άρματα κτλ.

SAAB

Εάν μπορεί να βάλει και κατά αεραποβατικών ελικοπτέρων είναι ένα αξιόλογο σύστημα.

antonis.

Όπως αναφέρθηκαν και οι κύριοι στα προηγούμενα σχόλια, η εμβέλεια είναι μικρή, αλλά ενδείκνυται για αντικατάσταση πυροβόλων μικρών αποστάσεων. Το πλεονέκτημα είναι οτι πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα να τα “παρκάρουμε” κοντά σε κρίσιμες τοποθεσίες π.χ. απέναντι από τη Μυκάλη, διεσπαρμένα στα δωδεκάνησα, Χίο κλπ. και να κάνουμε απαγορευτική οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια όσο υπάρχει η παρουσία τέτοιων εκτοξευτών.
Το μέγεθος και η ευελιξία ανεβάζουν την επιβιωσιμότητα του συστήματος και αυτό είναι κρίσιμο για τη γεωγραφική περιοχή που θα υπηρετήσουν.Το ζήτημα είναι να τα “γλυτώσουμε” από τα πάμπολα UAS/UAV/UCAV και το πυροβολικό της Τουρκίας που θα παραμονεύει στις απέναντι ακτές. Ανεξάρτητα αν μπουν σε υπηρεσία τέτοιου είδους συστήματα, οφείλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο απόκρυψης και παραλλαγής των χερσαίων συστημάτων μας στα νησιά. Είναι ήδη εξαιρετικά εύκολη η προσβολή των ελληνικών δυνάμεων από την Μ.Ασία, και οι Τούρκοι έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη και την πολυπλυθή παραγωγή σε συστήματα πυροβολικού και drone καθώς αυτός ο συνδυασμός αποτελεί έναν σχετικά φτηνό και εύκολο τρόπο να κορεστούν οι φρουρές (άμυνες) των νησιών.
Ίσως η διατήρηση και εκσυγχρονισμός αριθμού Μ109, RM-70 και φυσικά MLRS με νεώτερα “έξυπνα” πυρομαχικά, παράλληλα με την εκτεταμένη χρήση drone δικτυωμένα όλα κάτω από ένα ασφαλές πληροφοριακό σύστημα πραγματικού χρόνου να είναι η λύση που ψάχνουμε για A2/AD…αλλά μάλλον ζητάω πολλά από το πυροβολικό.

RBF69

Επιτέλους ένα άρθρο που “ανοίγει” την προοπτική μας. Νέα συστήματα χαμηλού κόστους που έχουν περάσει και τεστ των Αμερικανών! Η χρησιμότητα του στα δεδομένα των Ελληνικών νήσων μένει να αξιολογηθεί από τους ειδικούς. Ίσως σε συνδυασμό με “φθηνά” πυρομαχικά τύπου loitering καλύψει σημαντικά κενά, ειδωμεν…

Iomar

Καλησπέρα,
Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι ναι.
Ειδικά αν συνδυαστεί με το μεγαλύτερου βεληνεκούς σύστημα Biryong που χρησιμοποιεί ρουκέτες διαμετρήματος 130mm, πιστεύω ότι οι ανάγκες καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
https://www.lignex1.com/eng/product/product01_02.jsp

Iomar

Ελπίζω οι εκτοξευτές 23 θέσεων να είναι ή να μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να γίνουν συμβατοί με τα Kiowa Warrior.

Ilias_Skaltsiotis

Λόγω του σχήματος, το βλέπω δύσκολο. Έχουν όμως, ψηφιακό μοντέλο 19 θέσεων, συμβατό με apkws, και ελικόπτερα :
https://www.arnolddefense.com/product/lau-61g-a/

Chris

APKWS™ Compatible!!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος...

Νέα συντριβή μαχητικού MiG-21 στην Ινδία

Ινδικό μαχητικό MiG-21 Bison κατέπεσε πριν λίγη ώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.https://twitter.com/IAF_MCC/status/1346485477604429824Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ινδικής Αεροπορίας, το περιστατικό έγινε κοντά στο...

Τα Σκόπια αποκτούν περισσότερα JLTV

Στις 25 Δεκεμβρίου 2020 η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξουσιοδότησε το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στην αγορά επιπλέον 33 στρατιωτικών οχημάτων JLTV από τις...