40.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

- Advertisement -

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν »το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Αν. Μεσογείου» λόγω της στρατηγικής της θέσης. Για αυτό το λόγο η ΕΣΣΔ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο έλεγχος του νησιού να περάσει εξ’ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

Το 1964 η Τουρκία είχε αποφασίσει να εισβάλει στη Κύπρο για να αποκαταστήσει τη τάξη και να προστατέψει το τουρκικό στοιχείο, ως εγγυήτρια δύναμη. Η επέμβαση του τότε Αμερικανού προέδρου Λύντον Τζόνσον , ματαίωσε αυτά τα σχέδια. Επιπλέον, μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, οι ΗΠΑ απέσυραν από τη Τουρκία τους βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους Jupiter, πράξη που δυσαρέστησε τους Τούρκους που θεώρησαν ότι η χώρα τους έμενε απροστάτευτη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ΝΑΤΟ-ΕΣΣΔ. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η Τουρκία άρχισε να κοιτάζει προς τα ανατολικά. Αν και παρέμενε ισχυρά προσδεδεμένη στη άρμα της Δύσης, θεώρησε ότι μια προσέγγιση με τους Σοβιετικούς θα έκανε τους Αμερικάνους να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό. Οι Ρώσοι φυσικά εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και μάλιστα στο έπακρο.

1964: Σχέδιο Άτσεσον
Το σχέδιο του Αμερικανού ΥΠΕΞ Ντιν Άτσεσον, προτάθηκε το 1964, στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και είχε την σθεναρή υποστήριξη του προέδρου Λίντον Τζόνσον. Προέβλεπε την ένωση Ελλάδας-Κύπρου με αντάλλαγμα τη παραχώρηση μιας βάσης στη Τουρκία στη χερσόνησο της Καρπασίας. Από τις 7 κυπριακές επαρχίες, οι δύο θα είχα τουρκοκύπριο επικεφαλής, διορισμένο από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η βάση θα έμενε σε Τουρκικά χέρια για 50 χρόνια (έως το 2014) για να εξασφαλιστεί ότι η Κύπρος δε θα χρησιμοποιούταν ως βάση για ενδεχόμενη Ελληνική εισβολή στη Τουρκία. Το σχέδιο απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο…

Το πρόσχημα
Ποιος ήταν ο τελικός σκοπός των Σοβιετικών; Σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν η Κύπρος να προσαρτηθεί από την Ελλάδα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση νατοϊκών βάσεων ακόμη πλησιέστερα στην ΕΣΣΔ και τις χώρες δορυφόρους της στην Αν. Ευρώπη και κυρίως στη Μ. Ανατολή. Από την άλλη γνώριζαν ότι τυχόν Τουρκική εισβολή (που εξ’ ορισμού θα ήταν παράνομη) θα δημιουργούσε χάσμα στην Ν/Α πλευρά του ΝΑΤΟ, κάτι που τελικά συνέβη. Η ανατροπή Μακάριου και η τοποθέτηση του Ν. Σαμψών από τη Χούντα των Αθηνών, έδωσε το πρόσχημα που χρειαζόταν η Τουρκία για να εισβάλει. Εξάλλου το σχέδιο του Σαμψων και της ΕΟΚΑ Β’ ήταν η de facto ανακήρυξη της ένωσης Ελλάδας- Κύπρου. Το όλο εγχείρημα της ανατροπής του Μακαρίου, είχε την ενθάρρυνση της CIA και του State Department υπό τον Χένρυ Κίσινγκερ. Η ΕΣΣΔ όπως είπαμε, δεν επρόκειτο να δεχθεί μια »νατοϊκή» Κύπρο. Για αυτό το λόγο, ενθάρρυναν σιωπηλά την τουρκική εισβολή.

Επιπτώσεις
Εκτός από τη κατάληψη 1/3 του νησιού από τις δυνάμεις του Αττίλα, υπήρξαν και κάποιες (σημαντικές) επιπτώσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ που ευνοούσαν τα Σοβιετικά σχέδια. Η Ελλάδα και η Τουρκία (χώρες του ΝΑΤΟ) βρέθηκαν πολύ κοντά στη σύρραξη και από τότε οι σχέσεις είναι τεταμένες. Μετά την εισβολή, η Ελλάδα αποσύρθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με απόφαση Καραμανλη, δημιουργώντας κενό στα πλευρά του Συμμαχίας, το Αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην (σύμμαχη) Τουρκία και η Τουρκία απάντησε με το κλείσιμο όλων των Νατοϊκών σταθμών παρακολούθησης που υπήρχαν στο έδαφός της, με αποτέλεσμα να »τυφλωθεί» ένα μεγάλο κομμάτι της Αμερικανικής αντικατασκοπείας. Τέλος ο Καραμανλής στρατικοποίησε τα νησιά του Αν. Αιγαίου και διακηρύξε ότι η πρωταρχική απειλή για την Ελλάδα δε προέρχεται πλέον από τις κομμουνιστικές χώρες του βορρά, αλλά από ανατολάς.Το κέρδος για τους Σοβιετικούς ήταν πολλαπλό και ίσως ως ένα βαθμό αναπάντεχο. Με την ευνοϊκή τους διπλωματική στάση και πιθανότατα ενθάρρυνση απέναντι στους Τούρκους στα γεγονότα του 1974, ουσιαστικά κατέστρεψαν το Ν/Α άκρο του ΝΑΤΟ.

Η Σοβιετική διπλωματία
Πως κατάφεραν οι Σοβιετικοί να μπουν σφήνα στο Νατοϊκό σχεδιασμό; Όπως αναφέραμε παραπάνω, η Αμερικανική στάση στο θέμα του Κυπριακού, δυσαρέστησε τους Τούρκους. Σε εκείνο το σημείο ξεκινά η προσέγγιση της ΕΣΣΔ: από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70 επιδίωξαν και πέτυχαν να ενδυναμώσουν τις εμπορικές σχέσεις των 2 χωρών. Το εμπορικό ισοζύγιο τετραπλασιάστηκε και σύντομα άνοιξε σοβιετική τράπεζα στην Άγκυρα για να εξυπηρετεί τις συναλλαγές. Παράλληλα, δε δίστασαν να προσφέρουν στη Τουρκία οικονομική βοήθεια που έφτανε το $1 δις ετησίως και που κατευθυνόταν στη κατασκευή βαριάς βιομηχανίας, φραγμάτων, ηδροηλεκτρικών εργοστασίων κτλ.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από τηλεγράφημα του State Department από το 1974 που σε ένα σημείο αναφέρει: »Έχοντας μεγάλο χρέος στη Ρωσία για τη συναίνεσή της στην εισβολή της Κύπρου τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία ενδέχεται να μην μπορέσει να αρνηθεί τα αιτήματα των Σοβιετικών για προνόμια στις υπερπτήσεις που θα απαιτηθούν σε μελλοντικό πόλεμο στη Μ. Ανατολή. Ειδικά τώρα που τα συναισθήματα στο Κογκρέσο είναι ιδιαιτέρως αντι-τουρκικά». (Αγγ. Κείμενο:WITH AN OUTSTANDING IOU DEBT TO RUSSIA FOR ITS ACQUIESCENCE IN THE INVASION OF CYPRUS LAST JULY, TURKEY MAY FIND IT HARDER THAN BEFORE TO DENY ANY SOVIET REQUEST FOR OVERFLIGHT PRIVILEGES IN A FUTURE MIDDLE EASTERN WAR, PARTICULARLY WITH THE U.S. CONGRESS SO VIRULENTLY ANTI- TURKEY). (Cable: 1974STATE223755_b).

Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για γεωπολιτικά ζητήματα, επικρατεί πάντα η λογική του συμφέροντος και όχι των συναισθημάτων. Η ευφυής Σοβιετική διπλωματία εκείνης της εποχής, πέτυχε να εξουδετερώσει (έστω προσωρινά) το Ν/Α σκέλος του ΝΑΤΟ και να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των χωρών-μελών του.

Πηγές-Βιβλιογραφία:
1. Andreas Stergiou-SOVIET POLICY TOWARD CYPRUS
2. John SAKKAS and Nataliya ZHUKOVA- The Soviet Union, Turkey and the Cyprus Problem, 1967-1974
3. Makarios Drousiotis – Soviet duplicity in the Cyprus crisis
4. Wikileaks Cable: 1974STATE223755_b

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

35 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
35 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
oplitis

μεγαλο λαθος η μη αποδοχη του Σχεδιου Άτσεσον

Eagle

Καταπληκτικό άρθρο. Η σοβιετική Ένωση φταίει που έγινε η εισβολή το 74. Αυτή παρότρυνε, καθοδήγησε και υποστήριξε την Τουρκία να επέμβει ενώ οι Αμερικανοί και Άγγλοι έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν Σοβιετικούς και Τούρκους από το να εισβάλλουν και να κατακτήσουν στο μαρτυρικό Νησί.
Η προπαγάνδα των Σοβιετικών ότι ο Κίσινγκερ ήθελε να εξοντώσει τον Μακάριο και ουσιαστικά αυτός ήταν ο υπεύθυνος της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπηματος εναντίων του Μακαρίου που ουσιαστικά αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή, είναι φθηνή και δεν την τρώμε.
Δυστυχώς οι Κομμουνισμός είναι εχθρός παντοτινός του ελληνισμού και το ΝΑΤΟ άγρυπνος φίλος και φρουρός.
Κόκκινο τυρί μας δώσαν
Το τραπέζι όταν μας στρώσαν.
Κόκκινο τυρί·
Το κοιτάμε, το συζητάμε,
Αλλά τέτοιο,
Δε μασάμε.
Χρώμα ωραίο· ευωδία,
Κι από μέσα,
Αηδία!

stefanos

Λιγο έλειψε να πιστέψω οτι:
α) Την εισβολή στην Κύπρο το 1974 την έκαναν η Σοβιετικοί κι όχι οι Τούρκοι υπο την αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα
β) Την ελληνική χούντα των συνταγματαρχών διόρισαν και στήριξαν οι Σοβιετικοί κι όχι οι αμερικανοί
γ) Ο κος Κίσινγκερ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας. Η δε στάση του στο θέμα της Κύπρου αποτέλεσε μνημείο διαφάνειας και ήθους.
δ) Δεν ήταν οι αμερικανοί αλλα οι…Σοβιετικοί που παρεμπόδισαν με κάθε τρόπο την αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο κατα τη διάρκεια της εισβολής.
Κύριε Επαχτίτη, γνωρίζετε πως προέκυψε το σύνθημα που σημάδεψε τις αντιαμερικανικές (μάλλον φιλοΣοβιετικές για εσάς) διαδηλώσεις της εποχής: ΝΑΤΟ-CIA ΠΡΟΔΟΣΙΑ; Aδιαφορώ αν θα δημοσιεύσετε το παρόν. Μας κάνατε να γελάσουμε με την καρδιά μας Σαββατιάτικα. Να’ στε καλά…Επειδή υπάρχουν όμως και συγγενείς αγνοουμένων ή θυμάτων της αμερικανοκίνητης τουρκικής εισβολης στην Κύπρο, καλά θα κάνατε να είστε πιο προσεκτικός στις βαθυστόχαστες αναλύσεις σας. Γιατί ρέπουν στην προσβολή μνήμης νεκρών και στην ωμή και απροκάλυπτη παραχάραξη της ιστορίας την οποία -ως γνωστό- γράφουν πάντα οι νικητές κατα το συμφέρον τους. Και οι Έλληνες, στην όλη ιστορία, κύρις Επαχτίτη, δεν ήσαν νικητές.

Παναγιωτης

Οσο υπαρχει ο μυθος για τους καλους ρωσους που θα μας βιηθησουν καθως ειναι και χριστιανοί τοσο θα υπαρχουν ανθρωποι που θα εκνευριζονται οταν γραφτει η ακουστη κστι κακο για την ρωσια
Εγω λοιπον θα πω οτι για ολα οδα ασχημα μας εχουν βρει και θα μας βρουν φταιμε εμεις και κανεις αλλος, ας ειχαμε ανοιχτα τα ματια και τα αυτια μας και ας προσεχουμε ποιον και τι ψηφίζουμε

STRATOS

Μπράβο για το άρθρο σας. Επίσης επειδή δεν φτάσαμε στο 1974 σε μία βραδιά, Να μην ξεχνάμε επιπλέον την αντεθνική στάση του ακελ (ως γνωστών ακελ και κκε χρηματοδοτούντο από την σοβιετική ένωση) μάλλον την υβριστική και συκοφαντική στάση του ακελ κατά του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.
Επιπλέον πολύ σημαντικά στοιχεία για την έρευνα σας (και το διπλωματικό παιχνίδι που παίχτηκε τότε) αποχαρακτηρίστηκαν φέτος, όπου φαίνεται ότι ο κίσινγκερ μετά από κάποιο σημείο (κατά την διάρκεια της κρίσης του 1974) το μόνο που τον απασχολούσε ήταν αν επέστρεφαν τον μακάριο στην Κύπρο οι αμερικάνοι – δυτικοί και όχι οι σοβιετικοί!!!(καθώς ήταν γνωστές οι φιλοσοβιετικές προτιμήσεις του μακάριου, ενώ ήταν και ο κύριος υπεύθυνος (ο μακάριος και η μεγαλομανία του) της διχόνοιας και της καταστροφής του 1974).

Iomar

Καλησπέρα,
Αυτό που περισσότερο από όλα με τρελαίνει είναι το πως κατάφεραν να διαστρεβλώσουν σε τέτοιο βαθμό τα γεγονότα ώστε να θεωρείται η τότε Σοβιετική Ένωση περίπου ως ο ιπποτης που προσέτρεξε σε βοήθεια της Κύπρου και απέτρεψε την εισβολή το ’64.
Και επαναφέρω την πρόταση που έκανα σε παλαιότερο σχόλιό μου: Κύριε Επαχτίτη, παρακαλώ αναλάβετε πιο ενεργό ρόλο στο περιοδικό.
Σας χρειαζόμαστε.

Nikolaos

Πρώτα η ΕΣΣΔ και μετά η Ρωσία έχει κατορθώσει (είπαμε, πρόκειται για έμπειρη, παλιάς κοπής δύναμη που παίζει πάνω από τα κυβικά της, και με μικρά μέσα παράγει μεγάλα αποτελέσματα … το αντίθετο όσων απασχολούν επί 3 χρόνια μοίρες F-22 Raptor για να επιτύχουν αυτό που ένα τάγμα Rangers και μια μοίρα OV-10 Bronco θα πετύχαινε σε μερικές εβδομάδες …) να δημιουργήσει τη δική της μίνι αποικία στο μέσον της Μεσογείου, αρχικά με τη ματαιοδοξία του Μακαρίου και το “Κίνημα των Αδεσμεύτων” (δημιούργημα στενών συμμάχων και δορυφόρων τότε της ΕΣΣΔ, της Αιγύπτου του Νάσσερ, της Ινδονησίας του Σουκάρνο και της Ινδίας, που μόλις είχε αποτρέψει την κατάκτηση των Ιμαλαϊων από την Κίνα με την αερογέφυρα του Κέννεντι και θεώρησε σκόπιμο ως ευχαριστώ να αλλάξει συνασπισμό), και έπειτα με την οικονομική διείσδυση. Πέτυχε έτσι την ουδετερότητα και την αποτροπή ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και το Δυτικό Σύστημα, εξυπηρετώντας ΕΞ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ (ανεξαρτήτως προθέσεων δηλαδή) τους σχεδιασμούς Τουρκίας (για αποκλεισμό της Κύπρου από την πρόσβαση σε δυτικό οπλισμό και την εσαεί στρατηγική της ομηρεία) και Αγγλίας (για κατοχύρωση εσαεί της κυριαρχίας της επί των βάσεων, ως μόνης αξιόπιστης παρουσίας της Δύσεως στο ουδέτερο και πολιτικώς αναξιόπιστο “αβύθιστο αεροπλανοφόρο”).
Αλλά τώρα τι να συζητούμε με όρους κοινής λογικής, εδώ οι προφητείες και λογής “γέροντες” (δηλαδή χιλιάδες αφελείς, ενεργούμενα ψημένων και έμπειρων ντόπιων και ξένων πρακτόρων) μας έχουν ήδη πείσει ποιοί είναι οι καλοί της υποθέσεως …

Rorynes

Η τουρκική εισβολή ευνοούσε και την Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

  • Την μεν ΕΣΣΔ γιατί δυο ΝΑΤΟικες χωρες θα συγκρούονταν μεταξύ τους και η ΝΑ πτέρυγα θα καταστρέφονταν ,
  • τις δε ΗΠΑ,(που για αυτές το ποιος θα κατεχει την Κυπρο Ελληνες ή Τούρκοι ,τους ήταν αδιάφορο φτάνει η Κύπρος να ήταν υπό Νατοϊκό έλεγχο ) γιατί θα ειχαν μια ευχαριστημενη Τουρκια η οποια δεν θα εστρεφε τα ματια προς ΕΣΣΔ και τον Μακαριο εξουδετερωμενο εξασφαλίζοντας νατοικά την Κύπρο.
S244

Θέλω να σταθώ σε δύο σημεία του άρθρου.
1ον
“Η βάση θα έμενε σε Τουρκικά χέρια για 50 χρόνια (έως το 2014) για να εξασφαλιστεί ότι η Κύπρος δε θα χρησιμοποιούταν ως βάση για ενδεχόμενη Ελληνική εισβολή στη Τουρκία.”

Και ερωτώ. Είχαμε δείξει ποτέ σημάδια στον οποιονδήποτε ότι έχουμε επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Τουρκίας; Κοροϊδευόμαστε;

2ον
“Το πρόσχημα
Ποιος ήταν ο τελικός σκοπός των Σοβιετικών; Σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν η Κύπρος να προσαρτηθεί από την Ελλάδα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση νατοϊκών βάσεων ακόμη πλησιέστερα στην ΕΣΣΔ και τις χώρες δορυφόρους της στην Αν. Ευρώπη και κυρίως στη Μ. Ανατολή”

Επίσης κοροϊδευόμαστε; Οι αγγλικές βάσεις στη Δεκέλεια και το Ακρωτήρι δεν ήταν ταυτόχρονα και ΝΑΤΟϊκες; Οι Άγγλοι ήταν εχθροί του ΝΑΤΟ;

eclipse82

Η Κυπριακή τραγωδία φέρει την φαρδιά πλατιά σφραγίδα της επιβληθείσας από Η.Π.Α. – ΝΑΤΟ ελληνικής Χούντας, που δια του πραξικοπήματος Σαμψών έδωσε βλακωδώς (προδοτικώς κατ’ εμέ) στην Τουρκία το νόμιμο, βάσει Κυπριακού Συντάγματος, δικαίωμα να επέμβει και να “προστατέψει” τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό, ως Εγγυήτρια Δύναμη. Γιατί, όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, η επιχείρηση του ελλαδοκινούμενου πραξικοπήματος στην Κύπρο έδινε το δικαίωμα στις άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις να επέμβουν. Τα γεγονότα της Κύπρου έλαβαν χώρα με την υποκίνηση και την έγκριση των Η.Π.Α., γιατί η διχοτόμηση εξυπηρετούσε και διασφάλιζε καλύτερα τα εκπεφρασμένα συμφέροντά τους στην περιοχή. Υπάρχει άφθονη βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα. Ο ρόλος της Ε.Σ.Σ.Δ. σε όλη την ιστορία ήταν παρακολουθηματικός της πρωτοβουλίας των Η.Π.Α. – ΝΑΤΟ, καθώς Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία και κατ’ επέκταση Κύπρος ήταν δικό τους πεδίο. Και σίγουρα η δημιουργία αναμπουμπούλας εντός ΝΑΤΟ και η αποσταθεροποίηση του, με την προτροπή μάλιστα και την ανοχή των Η.Π.Α. ήταν μία κατάσταση που φώναζε στην Ε.Σ.Σ.Δ. να την εκμεταλλευτεί. Για την Κυπριακή τραγωδία οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην προδοτική δράση της Χούντας, στα σχέδια των Η.Π.Α. – ΝΑΤΟ στην περιοχή και την ενορχήστρωσή τους από τον “ραδιούργο” ΥΠ.ΕΞ. των Η.Π.Α. και στην σταθερή βούληση της Τουρκίας να επέμβει στο νησί. Όλα τα υπόλοιπα έχουν τριτεύουσα σημασία και συνδρομή στα γεγονότα και αυτή τη βαρύτητα θα πρέπει να τους προσδίδουμε.

Leonidas

Το άρθρο δεν θα το έλεγα και αμερόληπτο. Το να εξισώνεις αυτόν που έκανε τα στραβά μάτια στο έγκλημα με τον θήτη δεν νομίζω ότι είναι αντικειμενικό.
Οι αγγλοαμερικανοί ενορχήστρωσαν το όλο έργο χρησιμοποιώντας τους τούρκους( που άλλο δεν ήθελαν) για να κρατήσουν οι Άγγλοι την επιρροή τους στην περιοχή και οι Αμερικανοί την Κύπρο μακρυά από τα χέρια του εχθρού (Σοβιετική Ένωση). Το αν είχε κέρδος η σοβιετική ένωση από την διαμάχη Ελλήνων Τούρκων δεν σημαίνει ότι αυτοί φταίνε για ότι μας συνέβη.

p270

Πιστευω οτι επαιξε ρολο και η προσεγγι6 του Μακαρίου προς τους ρωσσους και ισως για αυτο οι ανερικανοι αφησαν να γινει η εισβολη
Αυτο θα έπρεπε να αναφερθεί στο αρθρο

Bob_Batons

“Το όλο εγχείρημα της ανατροπής του Μακαρίου, είχε την ενθάρρυνση της CIA και του State Department υπό τον Χένρυ Κίσινγκερ.”

Αυτό από που προκύπτει;;

kostaskarozos

Σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Αττίλας ήταν μια σοβιετική επιχείρηση.

Αξιόλογη προσπάθεια να κάνουμε το μαύρο-άσπρο αν και η πραγματικότητα είναι πως ο Αττίλας ήταν μια αμερικανοκινούμενη επιχείρηση 100% καθώς και το ότι εμπόδισε την Ελλάδα να υπερασπιστεί την Κύπρο. Γνωστά αυτά.

Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, το 2021 οι ΗΠΑ έχουν εμπάργκο όπλων στο θύμα της εισβολής, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ευρώ, του στενού πυρήνα της ΕΕ, και με δείκτη σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου και τύπου, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζουν τον εισβολέα με κάθε είδους όπλα τα λέει όλα. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους.

S244

Θα ήθελα να διαβάσω κάποια στιγμή και ένα άρθρο για τη στάση της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-59. Και όπως έχω ακούσει από έναν γνωστό μου και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ” Τις επαναστάσεις εναντίον των αποικιοκρατών και δυτικών τις κάνουν πάντα αριστεροί. Πώς στην Κύπρο την έκαναν δεξιοί είναι άξιο απορίας”.

Stealth

“Ποιος ήταν ο τελικός σκοπός των Σοβιετικών; Σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν η Κύπρος να προσαρτηθεί από την Ελλάδα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση νατοϊκών βάσεων ακόμη πλησιέστερα στην ΕΣΣΔ και τις χώρες δορυφόρους της στην Αν. Ευρώπη και κυρίως στη Μ. Ανατολή.” 

Προφανως ο αθρογραφος ξεχασε οτι η Βρετανια ειχε ΗΔΗ τεραστιες αεροναυτικες βασεις στην Κυπρο τοτε, και ειναι χωρα μελος του ΝΑΤΟ. Αρα αυτο το επιχειρημα δεν στεκει.

Επισης, η Τουρκια ειναι πολυ πιο κοντα στη Σοβιετικη Ενωση σε σχεση με την Κυπρο.

Σε γενικες γραμμες δυστυχως το αρθρο απλα αντανακλα τις αντι-σοβιετικες και φιλο-αμερικανικες αποψεις του αρθρογραφου. Δεν ειναι ενα αντικειμενικο αρθρο, ειναι αυτο που οι Αμερικανοι αποκαλουν “op-ed”.

Στην πραγματικοτητα η Χουντα στην Ελλαδα ειχε εκπαιδευτει στις ΗΠΑ και ηταν αχυρανθρωποι των Αμερικων. Προκαλεσαν την κριση στην Κυπρο ανατρεποντας τον Μακαριο χωρις καμια προεργασια και προπαρασκευη, ενω υπηρχε ο κινδυνος της Τουρκικης εισβολης. Κατοπιν δεν αντιδρασαν στην Τουρκικη επιθεση. Προφανως εκτελουσαν εντολες του Κισινγκερ που εβλεπε τον Μακαριο ως τον Φιντελ Καστρο της Μεσογειου.

Δυστυχως το αρθρο δεν ανταποκρινεται στην ιστορικη αληθεια.

Μονο σε ενα πραγμα συμφωνω με τον αρθρογραφο.

“Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για γεωπολιτικά ζητήματα, επικρατεί πάντα η λογική του συμφέροντος και όχι των συναισθημάτων.” 

Αυτοι που μας “πουλησαν” τοτε και μας αφησαν ξεκρεμαστους τοτε ηταν οι Αμερικανοι, οχι οι Σοβιετικοι.

Και αυτο επιχειρειται παλι σημερα, οπου οι Αμερικανοι για να ανακοψουν την επελαση των Κινεζως θελουν να μας βαλουν να χρηματοδοτησουμε τις Αμερικανικες εταιριες μεσω της αγορας ακαταλληλων και προβληματικων πλοιων HF2, ωστε να αγορασουν οι Αμερικανικες εταιριες τα Ναυπηγεια Ελευσινας για να μην τα παρουν οι Κινεζοι. Εαν δεν ηταν οι Κινεζοι να αγορασουν τον ΟΛΠ, θα μας ειχαν εντελως γραμμενους οι Αμερικανοι.

Στο τελος θα καταληξουμε να μην εχουμε Πολεμικο Ναυτικο για να ευχαριστησουμε τους Αμερικανους, αγοραζοντας τα προβληματικα HF2 / MMSC. Δηλαδη θα ειμαστε “και κεραταδες και δαρμενοι”.

Το Αμερικανικο Ναυτικο εχει σταματησει να τα παραλαμβανει πλεον, και αποσυρει πλοια της κλασης αυτης (LCS Freedom) που εχουν μπει σε υπηρεσια μολις το 2018. Προκειται για το χειροτερο πλοιο του πλανητη.

Δεν μας πουλανε ουτε αεροεκτοξευομενους Harpoon ουτε βληματα stand-off για τα F-16.

Με τετοιους “φιλους” τι να τους κανουμε τους εχθρους.

RZA

Η τουρκική εισβολή δεν θα είχε υπάρξει ποτέ εαν εμείς μόνοι μας δεν βγάζαμε τα μάτια μας. Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ένα μεγάλο μέρος του λαού συνέχισε να ονειρεύεται Ένωση ενώ ένα εξίσου σημαντικό μέρος είχε ήδη αρχίσει να ονειρεύεται ανεξαρτησία και κίνημα Αδεσμεύτων. Ο Μακάριος είδε πως ήταν καλλίτερα να είναι πρώτος στο χωριό και το ΑΚΕΛ ονειρευόταν να κάνει την Κύπρο νέα Κούβα.
Αν το νέο κράτος είχε ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ και είχαν διασφαλιστεί τα συμφέροντα των Αμερικανών, οι τούρκοι δεν θα έμπαιναν ποτέ. Η χούντα δεν θα πιανόταν ποτέ κορόιδο να ξεκινήσει το πραξικόπημα. Κι αν τολμούσαν ποτέ οι τούρκοι να επιτεθούν, η πιο αποτυχημένη αποβατική επίθεση στην ιστορία δεν θα είχε στεφθεί με επιτυχία…

Vk77

Οι σοβιετικοί και οι Αμερικάνοι σίγουρα είχαν τα συμφέροντα τους και ως υπερδυνάμεις δεν μπορεί να μην έπαιξαν κάποιο ρόλο αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, το ρεζουμε της υπόθεσης ήταν ότι η Τουρκία δεν ήθελε με οποιοδήποτε κόστος την ένωση Κύπρου Ελλάδος για να έχει μια μόνιμη απειλή στο υπογάστριο της.

George

Είναι ενδιαφέρον πόσο πέραση έχει ακόμη ο αστικός μύθος για χούντα που σχεδίασαν οι Αμερικάνοι, προδοσία, σχέδια του Βελζεβούλ λέγε με Κίσινγκερ κτλ
Λες και δεν πέρασε μια μέρα από το 74 και την ανάγκη κατασκευής μύθων για να χωνευτεί η ήττα στο πεδίο
Το ίδιο φυσικά έγινε και το 2010 όπου εκεί μας είχαν ζηλέψει οι κακοί ξένοι και μας χρεοκόπησαν με πλαστά στοιχεία ενώ στο ρόλο του Βελζεβούλ τότε ήταν ο Σόιμπλε που λόγω της σωματικής του αναπηρίας είχε πάθει και ψυχική με σαδισμό που τον έβγαζε πάνω μας
Μόνο που αυτός ο μύθος υποχώρησε αντίθετα με αυτόν του 74 που συνεχίζει ακάθεκτος!
Παραφράζοντας τον Οκκαμ θα έλεγα σε όσους ακόμη πιστευουν σε ιστορίες με δράκους ποτέ να μην προσπαθείς να εξηγήσεις κάτι αλλιώς, όταν γι’αυτό αρκεί η ηλιθιότητα!

dimitrov

Εδώ οι πραγματικότητες είναι 3 και πολύ απλές πέρα από την φιλοσοβιετική – φιλορωσική θεολογία.
Κατά πρώτον δεν υπάρχουν φιλίες αλλά συμφέροντα. Η αγάπη προς έναν λαό είναι άλλο πράγμα.
Η ΕΣΣΔ -Ρωσία είναι μεγάλη παίκτρια στα διεθνή και δια τούτο μόνιμη υπερδύναμη με τα πολλά και με τα λίγα.
Σε αντίθεση με αρκετούς από τους εν Ελλάδι λιβανιστές της η ΕΣΣΔ – Ρωσία είναι μια πραγματικά σοβαρή χώρα που έχει σταθερές κι εφαρμόζει την Maskirovka παντού.
Αυτό μας αρέσει εκεί ασχέτως αν κατά καιρούς την έχουμε απέναντι. Αντί να λιβανίζουμε … να μαθαίνουμε. Μεγάλη υπόθεση εργασίας η ΕΣΣΔ – Ρωσία. Και μια σύγκριση με Ελλάδα(και Κύπρο) προκαλεί γέλια και θλίψη.
Εννοείται πως η ΕΣΣΔ είχε(κι εκείνη) ευθύνη για την εισβολή και την έσπρωξε(κι εκείνη) διότι την συνέφερε. Σιγά μην ορμάγανε οι αγαρηνοί αν δεν είχαν το οκ από την ΕΣΣΔ. Εδώ δεν πετάνε ούτε πάνω από την Συρία χωρίς ΟΚ από Ρωσία. Οι δυτικοί ας προσέχανε.
Ο πόλεμος αυτά έχει.
Τι ήθελε λοιπόν πάντα η Ρωσία – ΕΣΣΔ πχ κάθοδο στις θερμές θάλασσες; Ε τώρα το έχει σε τιμή ευκαιρίας βλέπε Συρία. Τι άλλο; Να έχει διαλυμένη την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ; Και τότε το πέτυχε και τώρα. Άκαπνα. Το θέλετε ξερά όπως το λέω; Το θέλετε με φιλορωσική σάλτσα; Η ουσία είναι μια κι ας την μελετήσουμε χωρίς αγάπες και τις σχετικές θολούρες.
Κι εδώ πάμε στο 2ο δλδ στο ότι η τότε Ελλάδα και η Κύπρος είναι το αντίθετο της ΕΣΣΔ – Ρωσίας και άλλων κανονικών χωρών. Δλδ ανεκπαίδευτα, υποεξοπλισμένα και διχασμένα γίδια που παριστάνουν τους μεγάλους της εξωτερικής πολιτικής. Τι να λέμε; Ανθρωπάκια στρατιωτικοί – δικτάτορες; Ιερείς σε ρόλο κόκκινου ντε μεκ Μπίσμαρκ; Γούστα στην πίσω πόρτα του Ισραήλ; Σοβαρά μιλάμε; Εν μέσω αραβοισραηλινών πολέμων;Για να μην πούμε για μπιστόλια στο τραπέζι εσχάτως και νταούλια και ζουρνάδες και ρώσικα ΤΟΜΑ της δεκάρας;
Κι εδώ οδηγούμαστε στο 3ο ήτοι στα σημεία ένα και δυο σούμα. Αφήστε τις θεολογίες και τους διχασμούς. Ο καθένας κοιτάει τον ποπό του. Να συμμαζευτούμε να σοβαρευτούμε και να κάνουμε πρώτα εμείς την δουλειά μας. Αν Ελλάδα και Κύπρος ήταν τότε πραγματικά καλά εκπαιδευμένοι στρατιωτικά(και επαρκώς εξοπλισμένοι) κι αν υπήρχε ενότητα δεν θα έκανε τπτ το κράτος συμμορία. Κι αν έκανε θα είχαμε εμείς παρέλαση τον Ιούλιο. Την 3η του έτους.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49

Related News

Όταν το P-51 Mustang “Enforcer” κόντεψε να “φάει” το A-10 Warthog

Το 1979, το Κογκρέσο ζήτησε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάσει το ελαφρύ αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης Piper PA-48 Enforcer, ως ένα εναλλακτικό μέσο στη...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...