Οι Αμερικανικές ΕΔ “ατενίζουν” το διάστημα: Ήγγικεν η ώρα για τη δημιουργία του “6ου Σώματος” (Space Corps)

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Επιτροπή των Ενοπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων εγκρίνει το “Διαστημικό Σώμα”, ίσως για να “συμπληρώσει” την δομή των Αμερικανικών ΕΔ (μετά τα 5 Σώματα – Στρατός, Πεζοναύτες, Ναυτικό, Αεροπορία, Ακτοφυλακή)

 

Το “Σώμα Διαστήματος” (Space Corps) πλησιάζει στην υλοποίηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουνίου, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων ενέκρινε τη δημιουργία ενός Σώματος Διαστήματος Ηνωμένων Πολιτειών, ως Τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ονομασία Space Force, που προτάθηκε αρχικά από τον Πρόεδρο Trump, φαίνεται ότι δεν έπεισε… Long live the Space Force.

 

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε να προετοιμάζει την Πράξη για την Εθνική Άμυνα 2020 (NDAA) στις 12 Ιουνίου. Στο μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έτους, η NDAA καθορίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και τις αγορές/προμήθειες του Υπουργείου Άμυνας. Η τροπολογία περί Space Corps ήταν διακομματική, καθώς προτάθηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, όπως τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Cooper και Mike Rogers. Η NDAA 2020 πέρασε με ψήφους 33 υπέρ και 24 κατά. “Όπως έχω πει επανειλημμένως, το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων θα λαμβάνει χώρα στο διάστημα”, δήλωσε ο Rogers. “Η Ρωσία και η Κίνα, μας έχουν προσπεράσει στις διαστημικές ικανότητες και πρέπει να έχουμε στρατιωτικό κλάδο που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτή την αποστολή”.

 

“Δεν πρόκειται για μια [άσκοπη] δαπάνη 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα “επίχρυσο σχέδιο” όπως είχε προτείνει ο Αρμόδιος Υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας”, δήλωσε ο Cooper. “Είναι μια αναδιοργάνωση έτσι ώστε οι επαγγελματίες του διαστήματος να μπορούν να αναγνωριστούν σωστά για τις ικανότητές τους και να προωθούνται κατάλληλα.”

 

Το Space Corps έχει περάσει από πολλές επαναλήψεις. Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως σχετικά με την ιδέα, η πρόταση ήταν για έναν εντελώς ξεχωριστό κλάδο των ΕΔ. Ενώ η νέα πρόταση δεν απαιτεί ξεχωριστό κλάδο των ΕΔ, προσφέρει στο νεο Σώμα κάποια αυτονομία. Παρόμοια με τους Πεζοναυτες, το Σώμα Διαστήματος θα διευθύνεται από έναν τετράστερο Διοικητή, ο οποίος θα γίνει μέλος των Μικτού Επιτελείου Αρχηγών (Joint Chiefs of Staff).

Space Cowboys: Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, τα γουέστερν και η επιστημονική φαντασία

 

Μεταξύ άλλων σημαντικών σημείων, όπως επισημάνθηκαν από το SpaceNews: ο υφυπουργός Αεροπορίας “μπορεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό, εναλλακτικό σύστημα προμηθειών για προμήθειες διαστημικού αμυντικού χώρου”. Το Space Corps θα αναλάβει «αρμοδιότητες, υλικά και υποχρεώσεις των διαστημικών δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (συμπεριλαμβανομένων όλων των περιουσιακών στοιχείων, των αρχείων, των εγκαταστάσεων, των δραστηριοτήτων, των υποδομών, των οργανισμών και των έργων)». Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ενός έτους μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και του Διαστημικού Σώματος, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021. Η Επιτροπή έδωσε σε αμφότερες τους κλάδους περιθώριο διευκολύνσεων, ορίζοντας ως τελική προθεσμία για την ολοκλήρωσή της μετάβασης την 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

Ωστόσο, ακόμα και τώρα, δεν μιλάμε για “τελειωμένη” συμφωνία. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή (House Committee) πρέπει να συμφιλιωθεί με τη γλώσσα της Γερουσίας περί NDAA, η οποία ονομάζει την (νέα) οντότητα Διαστημική Δύναμη (Space Force)… Το μόνο σίγουρο είναι ότι γίνεται όλο και σαφές ότι οι Αμερικανικές ΕΔ θα έχουν σύντομα τη δική του παρουσία στο διάστημα, ανεξάρτητα από το πως αυτή θα ονομαστεί.

 

Με πληροφορίες από Popular Mechanics

To τεύχος Ιουνίου της ΠΤΗΣΗΣ (397), τώρα διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •