Ισπανία, το τρίτο μέλος του γαλλο-γερμανικού μαχητικού stealth FCAS!

34
5954

Η Ισπανία θα είναι το τρίτο μέλος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας του προγράμματος ανάπτυξης του νέου μαχητικού FCAS. Τα υπόλοιπα δύο μέλη αποτελούν οι Γαλλία και Γερμανία.

 

Την ανακοίνωση έκανε στις 3 Δεκεμβρίου 2018 το ίδιο το υπουργείο άμυνας της Ισπανίας. Η ισπανική ανάμειξη στο FCAS θα επισημοποιηθεί μέσω υπογραφής Επιστολής Προθέσεως (LοI) ή Μνημονίου Κατανόησης (MοU), επισημαίνει το “The Drive”. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα για την Ισπανία θα φθάσει τα €25 εκατ. τα δύο επόμενα έτη.

 

Ισπανία, μεταξύ FCAS και Tempest

Οι Dassault και Airbus εργάζονται στην ανάπτυξη διάφορων εκδοχών του FCAS, περιλαμβανομένων των NGF (Next Generation Fighter) και NGWS (Next Generation Weapon System). Για τους κινητήρες του αεροσκάφους υπάρχει συμφωνία των Safran και MTU.

 

Η ισπανική ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για το ποσοστό της ισπανικής εταιρικής συμμετοχής, με τη Μαδρίτη να θέλει να αποτελέσει πλήρες μέλος του προγραμμάτος. Η Ισπανική Αεροπορία διατηρεί σήμερα σε υπηρεσία μαχητικά Eurofighter Typhoon και F/A-18. Τα 20 F/A-18 χρειάζονται αντικατάσταση πριν το 2025 και τα υπόλοιπα 65 F/A-18 πρέπει να αποσυρθούν το 2030.

 

Η Βρετανία και η Ισπανία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο «Ευρωμαχητικό» σε δεύτερη φάση

Η κίνηση της Μαδρίτης δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, με την ίδια να έχει εργαστεί με το Βερολίνο από το 2016 για την έναρξη μελετών πάνω σε ένα νέο μαχητικό. Επιπλέον, οι Γερμανία και Ισπανία ήταν αυτές που ζητούσαν από τη Γαλλία να συμπράξει μαζί τους το 2017 στο εγχείρημα. Επόμενος στόχος αποτελεί η συμμετοχή περισσότερων χωρών στο FCAS. Την ίδια στιγμή, η Μαδρίτη συγκαταλέγει τις Ιταλία και Ολλανδία στον προθάλαμο του βρετανικού Tempest, αν και εξακολουθεί να πιστεύει ότι FCAS και Tempest θα συγχωνευτούν στο τέλος!

 

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;

34 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εμεις ακομα κοιμομαστε , ελπιζω να μην χωθει καμια Τουρκια να κλαιμε μετα. Αν το Η.Β. μεινει στην Ευρωπη δεν βλεπω λογο να φτιαχτουν 2 ξεχωριστα οταν μπορουν ενα καλο πολλαπλων ρολων με σαφως μικροτερο κοστος και μεγαλυτερη συνολικη παραγωγη.

 2. Η Ελλάδα το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει αποκλεισμό της Τουρκίας απο το πρόγραμμα σε περίπτωση που η τελευταία ενδιαφερθεί. Και επιτέλους να αποτελέσει και η ίδια μέλος ενός τόσο σημαντικού προγράμματος

  • Διαθέτουμε όμως το πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό βάρος να ζητήσουμε (και να πετύχουμε) κάτι τέτοιο; Η Τουρκία ως πάροχος κατασκευαστικού έργου, μελλοντικός αγοραστής και ως γεωπολιτικό βάρος μας ξεπερνά κατά πολύ. Εμείς θα αγοράσουμε λιγότερα αεροσκάφη και θα έχουμε μικρότερη συμμετοχή σε πιθανή συνκατασκευή. Για να μη μιλήσουμε για τις παραδοσιακές τουρκο-γερμανικές φιλίες.

  • Μελος τετοιου προγραμματος? Γιατι να μας παιξουν? Τι φερνουμε στο τραπεζι σε ενα τετοιο project? Τι τεχνογνωσια έχουμε? Δεν θιγω καν οτι τα λεφτα που πρεπει να χώσουμε ειναι τρελά και εχουμε άμεσες αναγκες που μας καινε τωρα. Δεν θιγω οτι η οποια παραγγελια μας θα ναι τουλαχιστον απογοητευτικη σαν μέγεθος.

   Η Ελλάδα θα πρεπει να συμμετάσχει σε κάποιο προτζεκτ καποιου προηγμένου οπλισμένου UAV. Πράγμα που ναι του χεριου μας και των αναγκών μας.

  • Πρέπει επιτέλους να σκεφτόμαστε λιγάκι μακροπρόθεσμα!

   Το κόστος συμμετοχής στην έρευνα – ανάπτυξη θα είναι πχ 3 δις σε βάθος 15 ετών, δηλαδή 200 εκ ανά έτος. Ναι, φαντάζει δυσβάστακτο για την παρούσα κατάσταση, αλλά αν σκεφτείτε ότι θα ενταχθεί σε υπηρεσία περίπου το 2035, τότε θα έχουμε να αντικαταστήσουμε το σύνολο των F16/M2000 που θα έχουν απομείνει στην ΠΑ.
   Μιλάμε για περισσότερα από 100 μαχητικά. Οι παραγγελίες θα απλωθούν πιθανότατα σε βάθος 15ετίας και αντίστοιχα το κόστος απόκτησης.

   Θα αποτελέσει τεράστια ανάσα για την εθνική βιομηχανία και όπως βλέπουμε και στις χώρες που συμμετέχουν στο F35/Typhoon το βιομηχανικό έργο αντισταθμίζει κατά πολύ το κόστος, ίσως από ένα αριθμό αεροσκαφών και πάνω (πχ 700 κομμάτια) να υπάρχει και ουσιαστικό κέρδος! Σε κάθε περίπτωση τα οφέλή σε επιστροφές χρημάτων μέσω βιομηχανικού έργου, κατάρτιση προσωπικού και κατακόρυφης αύξησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι σαφέστατα πολλαπλάσια από τα όποια κόστη!

   Πρέπει να απαιτήσουμε αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα (λογικά θα δεχθούν αφού φαίνεται ο σουλτάνος να έχει αποφασίσει να φτιάξει δικό του) και να ενταχθούμε το δυνατόν συντομότερα!

   Τα οπλισμένα UAV δεν επαρκούν…

 3. Εν τω μεταξυ το neuron ακομα να βγει στη παραγωγη μετα απο τοσα χρονια και θελουν να κατασκευασουν μαχητικο 5ης γενιας;Ποτε σε 30 χρονια;;;

 4. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό ή κάποιο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Καταρχάς συμμετέχει ήδη στο F-35. Σε κάθε περίπτωση, θέλει να αναπτύξει το δικό της μαχητικό TF-X, εκεί δίνει έμφαση. Δεν μπορεί να συμμετέχει και στο Tempest/ FCAS, πόσα μαχητικά θα χρηματοδοτεί; Ειδικά ένα ευρωπαϊκό μαχητικό δεν είναι για την Τουρκία. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις Η.Π.Α. Η Τουρκία θέλει να τα κάνει όλα μόνη της και να μην φοβάται κάποιο εμπάργκο.

  Εάν η Ελλάδα είχε αμυντική βιομηχανία και εθνική στρατηγική σε θέματα εξοπλισμών, θα μπορούσε να συμμετέχει με €25 εκατ. για τα δύο επόμενα έτη. Δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια ομάδα εταιριών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που να συνεισφέρουν χρήματα και να πιέσουν το ΥΠΕΘΑ να συμμετέχει σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.

 5. Και οι 6 προαναφερθείσες χώρες είναι, είτε ενεργά μέλη, είτε συμμετέχοντα στον Ευρωπαϊκό Διεθνή Οργανισμό OCCAR, όπως φαίνεται και στον συνημμένο χάρτη, ο οποίος οργανισμός, δρα ως project manager κοινών Ευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων.
  Γι΄αυτό και η θέση της Ισπανίας για συγχώνευση των προγραμμάτων.
  Btw, η τουρκία είναι συμμετέχουσα χώρα σε αρκετά προγράμματα…
  Που είναι η Ελλάδα, Οεοο?
  http://www.occar.int/about-us

 6. Για την ώρα είναι μια απλά μια καλή ιδέα των τριών χωρών, χωρίς όμως λεφτά.
  Αν θέλανε πάντως και το ΗΒ όπως λένε οι Ισπανοί κάνανε λάθος μια και δεν το προσκάλεσαν!

  Τα λεφτά αντίθετα υπάρχουν στο Tempest του ΗΒ με 2,5 δις $ συγκεκριμένα για development.
  Μέχρι να αλλάξει κάτι θα είναι το μόνο πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς στην Ευρώπη που πρέπει να αποδώσει μαχητικά το 2035.
  Η Ιταλία δεν είναι στον προθάλαμο αλλά μάλλον κοντά στο σαλόνι μια και η Leonardo συμμετέχει στην ανάπτυξη του Tempest.
  Για Ολλανδική η ακόμη και για Σουηδική συμμετοχή πολλά ακούγονται αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμη.

 7. To F-35 θα έχει πωληθεί σε 5.000 αεροσκάφοι και αυτό θα είναι ακόμα μακέτο.
  Ηδη η μισή Ευρώπη έχει δεσμευθεί να το αγοράσει.
  Δέν έχει νόημα να μπούμε αφού μετα την ολοκλήρωση της αναβαθμισης των F16 θα παμε στα F35.

  • Μπορεί πολύ εύκολα να είναι το μαχητικό που θα αγοραστεί μαζί με το F35. Πρόκειται για ένα πιο προωθημένο τεχνολογικά πρόγραμμα που θα φτιάξει μία οικογένεια οπλικών συστημάτων. πχ αν μέχρι το 2035 η ελληνική ΠΑ έχει 150 F16/M2000 και 50 F35, θα μπορούσε την επόμενη δεκαπενταετία να παραγγείλει 50 ακόμα F35 και 100 FCAS.

   Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, οπότε και με μικρές ακόμα εξαγωγικές επιτυχίες να αθροίσει έναν αριθμό κόντα στα 1000 αεροσκάφη που θα το καταστήσουν βιώσιμο ως πρόγραμμα και οικονομικά κερδοφόρο… Τα Rafale/Typhoon αθροίζουν ήδη συνολικές παραγγελίες 266+623= 803 αεροσκάφη με μετριότατη εμπορική επιτυχία.

  • Η μισή Ευρώπη έχει EF2000 και η άλλη μισή F-16.
   Όσοι επιχειρούν με τα EF2000 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Tempest + Σουηδία, ή στο FCAS + τη Γαλλία.
   Έχουμε ήδη 8 χώρες.
   Οι μισές ήδη έχουν ή παραλαμβάνουν F-35.
   To F-35 δεν καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και δεν έχουν πρόσβαση στη τεχνολογία.
   Να θεωρούμε βέβαιο ότι και άλλες χώρες θα εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε κάποιο από τα προγράμματα (Πολωνία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ελβετία…) ασχέτως αν επιλέξουν το F-35.
   Οι ΗΠΑ επικεντρωμένες στη προώθηση του F-35, χάνουν το δάσος…του μέλλοντος.
   Η Ευρώπη δείχνει βήματα απογαλακτισμού.

   • Μα τι είναι αυτά που λέτε? Το F-35 είναι τρίτης γενιάς stealth μαχητικό, ποιο δασος χάνουνε οι Αμερικανοι? Το F-117 μπήκε στην υπηρεσία όταν στην Ευρώπη κατασκεύαζαν ακόμα Tornado.

    Το F35 θα πουλάει για τα επόμενα 30-40 χρονια, και στο μεσοδιάστημα θα ετοιμάσουν κάτι καινούργιο. ΟΙ ευρωπαίοι προσπαθούνε να διασώσουν την πολεμική βιομηχανία τους καθώς τα μαχητικά που προσφέρουν (EFA,Ραφάλε και Γκρίπεν) .χάνουν κατά κράτος σε όσους διαγκωνισμούς συμμετέχουνε τα F16V και F35.

    Στην stealth τεχνολογία είναι20 με 30 χρονια πίσω από τους αμερικανους, ενώ ρώσοι και κινέζοι έχουν ήδη μαχητικά με τέτοια χαρακτηριστικά, χωρίς να μπορούν ακόμα να συγκριθούν με τα πρώτα.

 8. Μιλάμε για ένα αεροσκάφος που θα ξεκινάει της πρώτες πτήσης κάπου στο 2035
  Όπως μας έχουν μάθει η συνεργασίες της Ευρώπης.
  Δηλαδή ένα F35 (40 χρόνων. ) τεχνολογίας

 9. Καμία έκπληξη, η αεροναυπηγικη βιομηχανία της χώρας (πρώην CASA) αποτελεί τμήμα της Airbus, που είναι ο δεύτερος εταίρος του προγράμματος.
  Με δεδομένο πάντως το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει είσοδο σε υπηρεσία μετά το 2035, δεν νομίζω ότι οι Ισπανοί θα έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι τότε, καθώς τα F-18 θα χρειαστεί να αντικατασταθούν νωρίτερα. Οπότε πιθανώς θα έχουμε μία επανάληψη του Γερμανικού διλήμματος, για το οποίο γράψατε πρόσφατα, F-35 ή επιπλέον Eurofighter ή συνδυασμός και των δύο, αν ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες του Ισπανικού Ναυτικού για αντικατάσταση των Ηcarrier.

 10. Το έχω ξαναγράψει σε παλαιότερα σχόλια, το πρόγραμμα FCAS είναι χρυσή ευκαιρία για εμάς. Να θυμίσω ότι το FCAS δεν είναι μόνο το α/φος αλλά ολόκληρο το δίκτυο εναέριων μέσων, UAV, UCAV, MALE κλπ. Έχοντας τη συμμετοχή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα nEUROn (του οποίου η τεχνογνωσία περνάει στο FCAS) σαν όχημα, μπορούμε να ζητήσουμε την είσοδό μας. Προφανώς τα χρήματα είναι το σοβαρότερο εμπόδιο, αλλά με το θέμα των κερδών των ομολόγων να εκκρεμεί, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να διαπραγματευτούμε.

  Για να προλάβω τους φίλους πάντως που συγκρίνουν το NGF (το επανδρωμένο α/φος του FCAS) με το F-35, προφανώς το F-35 θα έχει το πλεονέκτημα της δοκιμασμένης σχεδίασης και του οργανωμένου δικτύου υποστήριξης, αλλά εδώ εξετάζουμε και την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα. Επίσης, το NGF θα είναι 6ης γενιάς, το F-35 σε 20 χρόνια ενδεχομένως να έχει προχωρήσει σε νέα έκδοση (F-35D κλπ;) η οποία να το κάνει νέας γενιάς.

  Επίσης, αν ευσταθούν οι δηλώσεις των Ισπανών, έχει τεράστιο ενδιαφέρον το ότι Ιταλία και Ολλανδία ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο αφού αμφότερες χώρες έχουν επενδύσει στο πρόγραμμα F-35. Αν γίνει κάτι τέτοιο όντως, θα είναι φωτεινό παράδειγμα και για εμάς.

 11. θα πρεπει να μπουμε στο προγραμμα σαν το επομενο μαχητικο της ΠΑ . για αντικατασταση των f16v μιας και το φ35 θα ειναι ο αντικαταστατης των φ16μπλοκ30/50 μ2000/-5 και φαντομ .

 12. Αυτό που λέτε μερικοί ότι εφόσον υπάρχει το F-35 τι να το κάνεις το άλλο αεροπλάνο στερείτε λογικής. Εντελώς όμως.
  Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να συνεχίζει να έχει αεροναυπηγική βιομηχανία, την δική της. Ανταγωνιστής της Boeing στα επιβατικά αεροσκάφη είναι η Ευρωπαική Airbus και τα πηγαίνει περίφημα για παράδειγμα.

  Τόσα μαχητικά έχουν βγει από την Ευρώπη και είναι εξαιρετικά. Επειδή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη μαχητικό 5ης γενιάς δεν σημαίνει ούτε ότι δεν πρέπει ούτε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα. Το γεγονός ότι το F-35 εισέρχεται σε υπηρεσία με αρκετές Ευρωπαικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 6ης γενιάς Ευρωπαικού μαχητικού μόνο καλό είναι.
  Βλέπεις το προιόν αυτών που φτιάξανε τα πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς στην πράξη και ξέρεις καλύτερα ακόμη τι ζητάς. Το γενονός ότι σχεδίασες, κατασκεύασες και δοκίμασες επιτυχώς το nEUROn μόνο καλό είναι. Δοκίμασες και δημιούργησες τεχνογνωσία με κόστος στα μέτρα σου και εδώ που τα λέμε δεν μπλέχτηκες σε ένα πρόγραμμα όπως οι Αμερικανοί που κρατάει δεκαετίες ανάπτυξης και την ανάγκη συμμετοχής πολλών άλλων χωρών αγοραστών. Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης λοιπόν.
  Το ότι ανακοινώνουν πως στόχος είναι η ανάπτυξη 6ης γενιάς αεροσκάφους δείχνει τόσο την θέληση αλλά και την ικανότητα και την στόχευση. Γνωρίζουν ότι η 5η γενιά είναι εφικτή και υπάρχει και πάνε για το επόμενο.

  Καλό θα ήταν ίσως να υπάρξει ένα άρθρο που να μπορεί να συγκρίνει τις κυριότερες διαφορές και εξελίξεις μεταξύ των γενεών των μαχητικών αεροσκαφών, αγαπητή ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

 13. oriste, programmata den uparxoun? Uparxoun arketa na mpei kai h ellada! Toso oplismo, Aeroskafi, Navtiko kai MBT, jenika ton Strato pou exei h Ellada, 8a eprepe se polla programmata na simeteixe kai bebeos na labei texnognosies oste na einai se 8esh na paragi apoklistika ellinika amyntika proionta!

  Ean gini kati, se 2 meres teliosan ta piromaxika kai 8a trexoume na broume sta grigora kai en polemou gia rouketes kai alla piromaxika, tin ora pou o allos ta kataskevazi kai exei aperiorista ean xriastei!!!

 14. Ειναι σιγουρα μια ευκαιρια.
  Βεβαια απο την αλλη εχοντας ως προηγουμενο το EF-2000 και κρινοντας εκ του αποτελεσματος ….αυτο που μαλλον θα βγει…αν ποτε βγει θα ειναι πολυ κατωτερο και πολυ πιο ακριβο απο οτι θα εχουν εξελιξει οι Αμερικανοι ως αντιπαλον δεος.

  • Η Αμερική θα βαδίσει με κάποιο εξελιγμένο F-35 για χρόνια….
   Είναι σίγουρο ότι θα έχει νέο μαχητικό, αλλά θα είναι στα πλαίσια του F-22…
   Θα είναι μόνο για αποκλειστική χρήση.

 15. Ακόμη αυτό είναι μακέτο 🙂
  Το μόνο Ευρωπαικό πρόγραμμα για μαχητικό 6ης γενιάς αυτή τη στιγμή είναι το Tempest με 2,5 δις $ για R&D.
  Συμμετέχει έμμεσα η Ιταλία με τη Leonardo και ακούγονται η Ολλανδία και η Σουηδία αλλά χωρίς κάτι συγκεκριμένο.

 16. Αυτά τα πράγματα θέλουν προγραμματισμό, χρήμα, πολιτική βούληση και οργάνωση;
  Τι λέμε τώρα;
  Εδώ ο υπουργός ανακοίνωσε έρανο χωρίς να μας πει που σκοπεύει και πως και τι κοστολόγηση θέλει να διαθέσει τα χρήματα….
  Χώρα λαχαναγορά._

 17. Εγω παλι πιστευω οτι δεν θα χρειαστουμε μονοθεσια μαχητικα για αυτη τη γενια.
  Μπορει φισικα να κανω λαθος αλλα σιγουρα θα χρειαστουμε μεγαλυτερα αεροσκαφη και οχι μονο μεταγωγικα.

 18. Οσοι λετε να συμμετεχουμε να μας πείτε με ποιές εταιρίες και ποιος θα χρηματοδοτησει τις εταιρίες αυτες για τα επόμενα 20 χρόνια που θα χρειαστούν για την ανάπτυξη του ευρωμαχητικου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here