Η Ισπανία εξετάζει τη μερική αντικατάσταση των F/A-18 με EF-2000

21
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ανάγκη αντικατάστασης 20 μαχητικών F/A-18 μέχρι το 2025 μπορεί να οδηγήσει την Ισπανία στην απόκτηση περισσότερων EF-2000 Typhoon.

 

Η Ισπανία συμμετέχει στην κοινοπραξία ανάπτυξης και παραγωγής του Eurofighter και αναμένει την παραλαβή συνολικά 73 μαχητικών. Η αρχική δέσμευση της Μαδρίτης αφορούσε 87 μαχητικά, αλλά η οικονομική κρίση μείωσε την ποσότητά τους σε μόλις 73. Σήμερα η Ισπανική Αεροπορία επιχειρεί 69 EF-2000 Typhoon, τα οποία θα λάβουν βελτιώσεις κόστους €908 εκατ. με βάση πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

 

Η Ισπανία ενέκρινε €7,3 δις για τις F-110, το VCR και τη βελτίωση των EF-2000

Σύμφωνα με το “Info Defensa”, τα σενάρια που επικρατούν είναι δύο: η απόκτηση 30 νέων Eurofighter Typhoon ώστε ο αριθμός τους να φθάσει τα 103 ή η απόκτηση 50 νέων μαχητικών, με τον στόλο των ισπανικών Typhoon να αγγίζει μελλοντικά τα 123!

 

Η Ισπανία θα επιλέξει ΝΜΑ το 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Spyros

Πολλοί έχουν ξεγράψει το EF2000 ως ακριβό στη χρήση, λόγω των παραπόνων των Αυστριακών. Πιθανολογώ πως το θέμα έχει γερή δόση υπερβολής, τόσο λόγω του… πορτοφολιού των Αυστριακών (που γενικά θέλουν μικρά και οικονομικά αεροσκάφη) όσο και λόγω της υπέρμετρης αναφοράς στο πρόβλημα από ανταγωνιστές. Οι Ισπανοί δεν έχουν την στιβαρότερη οικονομία, αλλά φαίνεται να στηρίζουν το μαχητικό, που βέβαια φτιάχνουν εν μέρει οπότε λογικό είναι να προωθούν ει δυνατόν. Όμως δεν συνηθίζουν να ξοδεύουν απερίσκεπτα (όχι πρόσφατα τουλάχιστον), οπότε οι επιλογές τους πάντα έχουν ενδιαφέρον.

Προσωπικά, βέβαια, στα δικινητήρια ψηφίζω Rafale.

chikichiki
Member
chikichiki

Δεν είναι μόνο οι Αυστριακοί, και οι Βρετανοί και οι Γερμανοί είχαν τα θέματά τους (βέβαια αυτοί είναι παρ’τον ένα και χτύπα τον άλλο), και οι συμφωνίες που κατά καιρούς γίνονταν αφορούσαν πολύ γενναία ποσά. Οι Ισπανοί πρέπει να είναι οι μόνοι που πραγματικά τα επιχειρούν χωρίς παράπονα, ίσως και οι Ιταλοί.

Thras
Member
Thras

και το Typhoon συνεχίζει τις παραγγελίες του… Ίσως η ιδέα που συζητούσαμε κάποια στιγμή για 40-50 Typhoon στην ΠΑ σε ρόλους εναέριας υπεροχής στον άξονα Μυτιλήνη – Ρόδος – Κύπρος να είναι μια καλή ιδέα που αξίζει να εξεταστεί σοβαρά.
Σίγουρα αυτό θα έπρεπε να συνδυαστεί με απόσυρση των Μ2000 και F4, ώστε να είμαστε στους δύο τύπους μαχητικών.

Spyros
Member
Spyros

Να αποσύρουμε και τα 2000-5? Δε νομίζω.

antonis
Guest
antonis

Πόσο καιρό ακόμα θα έχουμε τα -5; Αν, λέμε, παραγγελναμε ένα νέο αεροσκάφος την επόμενη 5ετια, συν 5-6 χρόνια να κατασκευαστούν και να καταστούν επιχειρησιακά, τα-5 θα είναι για απόσυρση με το δεδομένο μάλιστα της ύπαρξης των F16V.

Spyros
Member
Spyros

Τα αεροσκάφη είναι πλατφόρμες. Έχουν αξία όσο έχουν άξια όπλα.

Οπότε η απάντηση στην ερώτηση: “Πόσο καιρό θα έχουμε τα -5?” είναι “Όσο έχουν τους Mica”.

antonis
Guest
antonis

Όλα έχουν τον χρόνο τους…..

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Παιδιά καλώς ή κακώς το επόμενο δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος της ΠΑ πρέπει να είναι το Eurofighter..!
Ειδικά η έκδοση Τrance 4 είναι πολυεργαλείο ολκής και κοντράρει στα ίσια το F-15 σε όλους τους τομείς!!!
Ούτε F-15, ούτε F/A-18 πολλώ δε μάλλον ούτε Rafale.
Αν η μελλοντική σύνθεση της ΠΑ έχει για ΝΜΑ το F-35 το ελαφρύ μας καταδιωκτικό θα είναι το F-16 και το δικινητήριο μαχητικό μας το Eurofighter.

Spirit
Guest
Spirit

Γιατί μας υποχρεώνει κανείς να πάρουμε δικινητήριο μαχητικό; Κανονικά και τα F-4 AUP έπρεπε να είχαν αποσυρθεί, αφού δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Γιατί υπάρχουν αποστολές που ΔΕΝ μπορούν να καλυφθούν από τα F-16Viper ούτε και από τα F-35 (αν τα πάρουμε) ως ΝΜΑ. Ειδικά στον τομέα “αυτονομία” το F-35 άπαξ και αφήσει τον αεροδιάδρομο και βρεθεί στον αέρα, σε 1-1,5 ώρα το πολύ πρέπει να είναι πίσω για ανεφοδιασμό!!! Αλλά και να υπήρχε η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, με 4 θέσης ανάρτησης εσωτερικά, είναι θέμα λεπτών ο αφοπλισμός του..! Εννοείται πως οι ιδέες για τους εξωτερικούς φορείς στις πτέρυγες μόνο ως αστείο εκλαμβάνονται… Τι θέλω να πω.., πως η μελλοντική σύνθεση της ΠΑ θα έχει ως ραχοκοκαλιά της (αεροσκάφος-πασπαρτού-πολλαπλών ρόλων και χαμηλού κόστους… Read more »

Thras
Member
Thras

Πολύ σωστή άποψη! Ίσως να μην είναι προς το συμφέρον της ΠΑ να πάει σε 2 τύπους μαχητικών, αλλά σε τρείς.

Μία ΠΑ με 100 – 120 F16V, 50 F35 και 50 Typhoon εκσυγχρονισμένα σε Tranche 4, μάλλον θα ήταν ανίκητη στην περιοχή!

Spyros
Member
Spyros

Εξαρτάται για τι δουλειά το θέλουμε το δικινητήριο:

Αν θέλουμε το ιδανικό μαχητικό για αναχαίτιση μαχητικών της “φίλης και σύμμαχου” στο FIR Αθηνών, μάλλον το ιδανικό είναι το Eurofighter.

Αν θέλουμε κάτι που θα κάνει τη διαφορά σε πραγματικό πόλεμο, μάλλον καλύτερο είναι το Rafale.

Να προσθέσω πως στη πρώτη περίπτωση (αναχαιτίσεις FIR) μάλλον τα F-16/Μ2000 επαρκούν. Ακόμα.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αν θέλουμε να παίζουμε με τους Τούρκους πάνω από το Αιγαίο, μια χαρά είναι το F-16VIPER. Αν σηκώνουμε Eurofighter ή F-35 για τον σκοπό αυτό, θα μπούμε μέσα από το κόστος λειτουργίας τους για να παίζουμε..! Το team : F-16VIPER, F-35, Eurofighter επιβάλλεται για τους εξής λόγους… Πες ότι: -Μας κάνουν ντου στον Έβρο… Στέλνεις τα F-35 (φορτωμένα με Harm) να τυφλωσουν το πεδίο & να σου στέλνουν στόχους πίσω από τις τουρκικές γραμμές, τα Eurofighter (φορτωμένα με GBU-Brimstore-Storm Shadow) να ισοπεδώσουν το μέρος και τα F-16VIPER να συνεργαστούν με τα Apache και τα Kiowa για να καθαρίσουν τα υπολείμματα.… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Δεν χρειάζονται HARM τα F-35. Οι LGB κάνουν καλύτερη δουλειά για τέτοιους στόχους, από F-35 πάντα.

Αν θέλεις κάτι να σκουπίσει μετά τα F-35, μάλλον το Rafale είναι πιο κατάλληλο, αλλά πρέπει να μπορούν να συνεργαστούν τα 2… οπότε ίσως το EF-2000 είναι καταλληλότερο, παρ’ όλο που δεν θεωρείται τόσο καλό σε τέτοιο ρόλο όσο το Rafale.

Τέλος πάντων, αν είχαμε μια 20αριά δις είμασταν άρχοντες. Αλλά δεν έχουμε, οπότε ονειρευόμαστε.

Shadowfax
Member
Shadowfax

H Ελλάδα δεν έχει F35, ταιφουν, Brimstore, Meteor, ΝSΜ, Βαιπερ (ακομα), και πετρέλαια στο τρίγωνο Κρήτης-Κύπρου-Καστελορίζου… Ουτε καν ΑΟΖ…
Μαλλον τους AGM-154C JSOW εννοείς που και απο αυτούς εχουμε λίγους…
F35 να παραγγείλουμε… τι οπλα θα έχουν? Τους Αμερικανους τους ρώτησες τι αποδεσμεύουν και τι όχι?
Καταλαβαίνεις φυσικά πως δεν υπάρχουν λεφτα για όλα τα παραπάνω oxi μονο για αγορά αλλά και υποστήριξη, οποτε αποτελούν όμορφα όνειρα…

aris32
Member
aris32

2 τυποι μεγιστο θα ειναι η μελλοντικη συνθεση της ΠΑ . ο ενας τυπος ειναι το φ16 . ψαχνουμε τον δευτερο . αν οντως επρεπε να διαλεξω εγω αντικειμενικα θα διαλεγα το souper hornet μονο και μονο για να αγορασω 1 ή 2 μοιρες growler . οντως το ef2000 ταιριαζει στην ΠΑ που ψαχνει αεροσκαφος εναεριας υπεροχης . δυστυχως ομως τα μ2000 και τα οπλικα συστηματα των μ2000 ιδιαιτερα τα σκαλπ κανουν δυσκολη την επιλογη ΝΜΑ . ιδανικα θα ηταν ιδανικο να βρισκαμε αλλα 40 μ2000 για ρολους εναεριας υπεροχης και να αναβαθμιζαμε το συνολο των φ16 . μεσοπροθεσμα να… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

2 τύπους δεν είχε-έχει-πρόκειται να’χει η ΠΑ ποτέ…ούτε εις στον “αιώνα των αιώνων”!!!
Εδώ ακόμα και τώρα, στην εποχή των μνημονίων, έχουμε δυο λογιών F-16, δυο λογιών Mirage και τα Phantom, σύνολο 5 τύποι..!
Η μελλοντική σύνθεση, κατά την γνώμη μου πάντα, είναι με 3 τύπους..!
Τον έναν τον έχουμε (F-16), τον άλλον θέλουμε-δεν θέλουμε θα τον αποκτήσουμε (F-35), και ψάχνουμε τον τρίτο.

aris32
Member
aris32

το οτι εχουμε 3 διαφορετικες εκδοσειςς φ16 2 διαφορετικες εκδοσεις μ2000 και το φαντομ αυτο δεν σημαινει οτι η ΠΑ μπορει να εχει τοσους τυπους . οικονομικα δεν βγαινει . ηδη με την αναβαθμιση των φ16 και την ενδεχομενη πωληση των μπλοκ30 τα φ16 θα ειναι ενας τυπος με 2 διαφορετικους κινητηρες. τα φαντομ θα αποσυρθουν και τα μ2000 εχουν τον ιδιο κινητηρα καποια ηλεκτρονικα συστηματα των -5 εχουν μπει και στα απλα μ2000 . αν αποσυρθουν και τα μ2000 τοτε η ΠΑ θα εχει 2 τυπους αεροσκαφων . μην ξεχνας οτι και με τους υπαρχοντες 3(ή 4 αν θες… Read more »

data
Member
data

Μήπως θα έπρεπε να πάρουμε τα f 18 για να αρχίσουμε να αντικαθιστουμε τα φαντομ;

Spirit
Guest
Spirit

Κάτσε να υπογράψουμε πρώτα καμιά FOS στα υπάρχοντα μέσα και μετά πάμε παρακάτω.

Κωστας
Guest
Κωστας

Στην Ισπανια οι βελτιωσεις 69 eurofighter κοστιζουν 908 εκατομ. Στην πατριδα μας η αναβάθμιση των f-16 σε viper 1,5 δισ.και θα είναι ετοιμα το 2028. Δυστυχισμένη Πατρίδα μας Ελλαδα.