Η Ισπανία αποφάσισε να πουλήσει τις βόμβες στη Σ. Αραβία

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 10
  •  
  •  

Η ισπανική κυβέρνηση άλλαξε για δεύτερη φορά γνώμη στο ζήτημα της πώλησης των 400 κατευθυνόμενων βομβών στη Σ. Αραβία, επισημαίνει η «DW».

 

Η Μαδρίτη αποφάσισε την Πέμπτη να προχωρήσει τελικά στην εκτέλεση της πώλησης των όπλων, αν και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι θα σταματήσει τη σύμβαση, μετά το θάνατο τουλάχιστον 40 παιδιών από αεροπορική επιδρομή του Αραβικού Συνασπισμού. Η σύμβαση για τις βόμβες υπογράφθηκε το 2015 και το κόστος φθάνει τα €9,2 εκατομμύρια.

Η Σ. Αραβία αγοράζει πέντε ισπανικές κορβέτες AVANTE 2200

Αιτία για την εκ νέου μεταστροφή των Ισπανών αποτελεί ο φόβος ακύρωσης του έργου κατασκευής πέντε κορβετών AVANTE 2200 συνολικής αξίας €1,8 δις. Η ναυπήγηση των πλοίων θα γίνει στην Ισπανία, με την πρότερη στάση της κυβέρνησης να προκαλεί ανησυχία στα ναυπηγεία και τους εργαζόμενους. Προσπαθώντας να μετριάσει τις διαμαρτυρίες, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Josep Borrell υποστήριξε πως οι βόμβες έχουν μεγάλη ακρίβεια και δεν θα προκαλέσουν το θάνατο αμάχων…

Σε κίνδυνο η σύμβαση προμήθειας των AVANTE 2200 στη Σαουδική Αραβία;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 10
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Nikolaos

Τα ευρωπαϊκά έθνη, και μάλιστα τα κυβερνώμενα από σοσιαλδημοκρατικής αποχρώσεως κυβερνήσεις, έχουν μια παράξενη αντίληψη περί διεθνών στρατιωτικών προμηθειών: Ότι μπορεί κάποιος κατ’ επίκληση να υποδύεται τον “καλό άνθρωπο” και ταυτόχρονα να εγείρει αξιώσεις ως αξιόπιστος στρατιωτικός προμηθευτής. Η θέση αυτή είναι ψυχολογικώς μεν κατανοητή (όλοι θέλουν το κρέας ή το ψάρι, κανείς όμως τα κόκαλα), παραμένει όμως πολιτικώς αδιέξοδη και στερούμενη ηθικού ή νομικού ερείσματος. Όποιος θέλει να καταστήσει τον προμηθευτή του συνομιλητή επί διεθνών σχέσεων, αγοράζει και από τις ΗΠΑ, φθηνά και καλά! Δεν χρειάζεται να πάει στην Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, και να κρέμεται η… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Προσωπικά ανέκαθεν απέδιδα ανάλογες καταστάσεις στην αναπόφευκτη γνωστική ασυμφωνία που βιώνουν οι κυβερνώντες όταν οι συνηθέστατα ρηχές και άνευ σοβαρών φιλοσοφικών και εμπειρικών θεμελίων κουτσουρεμένες πεποιθήσεις τους συγκρούονται με την αμείλικτη και άκρως “κινητοποιητική” φύση της realpolitik προοπτικής μεγάλου πολιτικού/οικονομικού κέρδους ή ζημίας. Δεν αντιμετωπίζω όμως, θεωρητικά τουλάχιστον, τις έννοιες της αξιοπιστίας στρατιωτικού προμηθευτή και του “καλού ανθρώπου” ως ασύμβατες. Θεωρώ βέβαια ότι εκ των πραγμάτων γίνονται ασύμβατες όταν οι προμηθευτές δημιουργούν οι ίδιοι τις συγκρούσεις που περιέγραψα παραπάνω με το να συναλλάσσονται με αμφιβόλου αξιοπιστίας πελάτες. Δεν είναι και άξιο απορίας πως γίνεται να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα τη στιγμή… Read more »