Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook, μεταδίδει το «Info Defensa».

 

Μαζί με τον εκσυγχρονισμό των CH-47D αποφασίστηκε η απόκτηση περισσότερων NH90. Τα δύο προγράμματα αποτελούν τμήμα του ευρύτερου εξοπλιστικού πακέτου συνολικής αξίας €5 δις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται επιπλέον κονδύλια για τα υποβρύχια S-80 και την προμήθεια δύο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

 

Στην περίπτωση των NH90 προβλέπεται η αγορά 23 ελικοπτέρων με κόστος €1,5 δις. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της ναυτικής έκδοσης του τύπου. Ο εκσυγχρονισμός των CH-47D θα κοστίσει €1,06 δις και αφορά τον εκσυγχρονισμό 17 ελικοπτέρων στην έκδοση CH-47F.

 

Να θυμίσουμε, 18 CH-47D βρίσκονται σε χρήση στην ΑΣ και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί αντίστοιχος εκσυγχρονισμός, τουλάχιστον στα εννέα CH-47DG. Η Ελλάδα έχει επενδύσει άλλωστε σημαντικά στον τύπο, παραγγέλνοντας σε τέσσερις διαφορετικές παρτίδες 10+7+10+5 Chinook.

42 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έχετε δίκιο, τα ch 47dg θα έπρεπε να έχουν εκσυγχρονιστεί, το ίδιο και τα ch 47sd σε μια έκδοση με εξοπλισμό για ειδικές δυνάμεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα καθόλου. Εδώ τα nh 90 δεν έχουν καν πλήρη εξοπλισμό, ενώ αγορά περισσότερων μάλλον αποκλείεται. Μόνο τυχόν uh 60 μεταχειρισμένα και αυτά άγνωστο τι κόστος θα έχουν.

  Πάντως οι Ισπανοί θα ήταν ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση (με εξαίρεση αυτό με τα υποβρύχια s80). Έχουν μια σεβαστή αμυντική βιομηχανία με εξαγωγές, βλέπε Indra, ναυπηγεία Navantia, CASA κ.λπ. ενώ γενικά οι προμήθειες τους είναι σωστά προγραμματισμένες και με τυποποίηση στον εξοπλισμό π.χ. στα ελικόπτερα βασίζονται σε Super puma/Cougar για sar, nh 90 που αντικαθιστούν τα uh 1 και ch 47 σε γενικά καθήκοντα, ec 135 για εκπαίδευση κ.λπ.

 2. Tα πρώτα 9 ελληνικά Σινούκ (ηταν 10, ένα απωλέσθη σε ατύχημα στην Σάμο) που αγοράστηκαν στις αρχές του 1980 σε λίγο θα είναι 40 χρονών. Οι πιλότοι της Α.Σ σε αυτά λένε ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν με κανούργια Σινούκ. Αν θυμάμαι καλά έχουν πει για αναγκαία αγορά 15-20 CH-47F.

   • Eννοείς ότι τα πρώτα 9 μας Σινούκ έχουν παροπλιστεί ??

    σημείωση. σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες των Σινούκ μου είχαν πει πριν καιρό ποιες ήταν… Από τι καταλαβαίνω πρέπει να το ξέρεις και εσύ.

    • Eννοω οτι τα πρώτα 9 μας Σινούκ, έχουν διαφορετικους κινητηρες απο ολα τα υπολοιπα -D, των οποιων η υποστηριξη απο τον κατασκευαστη ληγει εντος του 2019. Εαν δεν τους αναβαθμισουν στο προτυπο των υπολοιπων -D, τα 9 ελικοπτερα θα καθηλωθουν συντομα. Γι’αυτο λεω οτι ουσιαστικα αντικατασταθηκαν απο τα 10 πρωην αμερικανικα -D. Aς μην πιασουμε διαθεσιμοτητες.

 3. Κόστος εκσυγχρονισμού -F = 62 εκατ ανά ελικόπτερο.

  Κόστος απόκτησης -D από τα αμερικανικά αποθέματα = 16 εκατ ανά ελικόπτερο.

  Εσείς τι πιστεύετε θα κάνει ο Ε.Σ.? Αφήστε που τα δεύτερα έρχονται και με ένα σωρό ανταλλακτικά και εξοπλισμό …

 4. Πουληστε στην Ισπανια τα 20 ΝΗ-90.
  Ετοιμοπαραδοτα σχεδον ολα μια χαρα θα τους κατσει.
  Και εμεις με 1.5 δις μετα κανουμε παπαδες…

 5. Τεράστιο το κόστος για τα -F. Για την ΑΣ αυτή την στιγμή ο τομέας των βαρέων ελικοπτέρων είναι καλά καλυμμένος για αρκετά χρόνια. Εκεί που θα πρέπει να δοθεί τεράστια προσοχή είναι τα AH-64A+ και το μέλλον τους. Όσο για τα ΝΗ-90 και εγώ όπως αναφέρθηκε ήδη θα ήθελα να τους τα δώσουμε και ας παίρναμε και 1 δισ. ευρώ όχι 1,5. Θα έφταναn για τουλάχιστον 40 εκσυγχρονισμένα UH-60 με τις υποδομές τους ενώ απλά αν θέλαμε πιο ικανά από τα UH-1 ελικόπτερα αρκεί μόνο να δούμε το πακέτο για το Αφγανιστάν όπου θα παραδοθούν 159 ανακατασκευασμένα και μερικώς αναβαθμισμένα UH-60A+ ονομάστηκαν σε κατάσταση μηδενικών ωρών με 814 εκατομμύρια δολάρια.

  • διορθώνω καθώς με τα 814 εκατ.δολάρια αφορά την χρηματοδότηση 53 ελικοπτέρων και όχι των 159 μαζί με την αρχική εγκατάσταση υποδομή υποστήριξης, εκπαίδευσης αλλά στο κονδύλιο αυτό περιλαμβάνουν και άλλα προγράμματα για την χρηματοδότηση της αφγανικής αεροπορίας. Σε κάθε περίπτωση πλήρως μεταχειρισμένα αλλά ανακατασκυεασμένα και ετοιμοπόλεμα ελικόπτερα του τύπου αποτιμούνται στα 10 περίπου εκατ.δολάρια που βέβαια ανεβαίνει αν επιλογή η διαμόρφωση με εξελιγμένα συστήματα αυτοπροστασίας και ιδιαίτερα glass cockpit.

   • Οτι έκλεισε αυτή η συμφωνία για το Αφγανιστάν, δεν σημαίνει ότι και εμείς θα έχουμε ίδια τιμή… ότι ελικόπτερο κοίταξε η ΑΣ από τα αμερικανικά αποθέματα ήταν βαριά καταπονημένο και με πολλές ώρες πτήσεων.

    • Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να μην τα πάρουμε με αυτή την τιμή και διορθώνω καθώς με αυτή την τιμή γίνεται η χρηματοδότηση των πρώτων 53 ελικοπτέρων μαζί με την γραμμή υποστήριξης και την εκπαιδευτική διαδικασία( βέβαια αναφέρθηκε ότι αυτό το κονδύλι αφορά συνολικά την ενίσχυση της αφγανικής αεροπορίας συμπεριλαμβανομένων και των 53 ελικοπτέρων οπότε μπορούμε σχετικά εύκολα να υποθέσουμε ότι δεν μπορεί να ξεπερνά η προμήθεια τους πάνω από 600-650 εκατομμύρια) απλά τονίσω ότι μακάρι να γίνονταν μια τέτοια πώληση(χωρίς να σημαίνει ότι το ΝΗ-90 δεν είναι ικανότατο ελικόπτερο απλά για άλλους προυπολογισμούς για αυτό μείναμε με τα χιούι) καθώς μια αρχική επένδυση στα UH-60( που εν μέρει είχε γίνει λόγω της ύπαρξης της ναυτικής έκδοσης του τύπου στις τάξεις του ΠΝ) σημαίνει ευκολία για την εν συνεχεία ενσωμάτωση επιπλέον αριθμών του τύπου από τα τεράστια αμερικανικά αποθέματα ενώ και με το αρχικό ποσό θα είχαμε την αγορά διπλασίου αριθμού αν όχι λίγο λιγότερο από τον τύπο. Δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε μια επανάληψη των Chinook όπου τα επιπλέον ελικόπτερα έρχονται σε πολύ καλή τιμή με επιπλέον ανταλλακτικά και εξομοιωτές γιατί ήδη υπάρχει ο τύπος στο ελληνικό οπλοστάσιο.

 6. Με τις παραδόσεις των Chinook που έχουμε παραγγείλει μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ γνωρίζουμε κάτι? Έχουν παραδοθεί όλα ή εκκρεμούν κάποια?

 7. Εκσυγχρονισμός σε εκδοση F, είναι αδύνατος, μιλαμε για τεράστιο κόστος, μια ομογενοποίηση του στόλου, με μια πιο βατή λύση εκσυγχρονισμού χρειάζεται…

 8. Έχω αγανακτήσει με την εικονα που έχουν καταφέρει να περάσουν για τα ΝΗ90 κάποιοι «δημσιογραφοι» – λακέδες πολιτικών, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλήθεια τι έγιναν τα υποβρύχια που «έγερναν»; Γιατί δεν τα δώσαμε κι εκείνα; Αλλά ξέχασα, τον Άκη τον βάλαμε φυλακή (σωστά), τον Γιάννο δεν καταφέραμε να τον εκδικηθούμε για την καλή «δουλειά» που έκανε. Νομίζω ότι αν τα συγκεκριμένα πολιτικό-δημοσιογραφικά «χαλκεία» με κάποιο τρόπο «τροφοδοτηθούν» σωστά, και αυτή η προμήθεια θα πάρει το δρόμο της, και ο νοών νοείτω.
  Δε λέω, το συγκεκριμένο ελικόπτερο σαν σύστημα πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πετύχει τις επιχειρησιακές πιστοποιήσεις που όλα τα σοβαρά κράτη απαιτούν. Όμως, ύστερα από σχετικές διαπραγματεύσεις, τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις, όλοι όσοι επένδυσαν σ’αυτό συνεχίζουν την αξιοποίησή του.
  Στην «πανέξυπνη» Ελλάς όμως, απαιτούμε άμεση αντικατάστση τους από μεταχειρισμένο υλικό της δεκαετίας του ’80 (στην καλύτερη)! Και τι θα κάνουμε σε μια δεκαετία; «εχει ο θεος»!
  Και φυσικά η καραμέλα έτοιμη «υψηλό κόστος κτήσης, υψηλό κόστος χρήσης», κλπ.
  Δε λέω, υπάρχει θέμα οικονομμικό, όντως, αλλά τα σοβαρά κράτη διαπραγματεύονται, προσπαθούν και συνήθως κατι πέρνουν, δεν εκβιάζουν, με απότέλεσμα να έχουμε καθηλωμένα ζωτικής σημασίας και ναι, ακριβά, συστήματα.

  • Η επιλογή του NH-90 ήταν λάθος, μιας και ενώ βιαζόμασταν για νέα ελικόπτερα μπλέξαμε με ένα υπό ανάπτυξη τύπο.
   Τώρα πια το λάθος έγινε, πρέπει να πορευτούμε με αυτό…. το να πουληθούν και ένα δισ. ειναι αστείο και να το κουβεντιάζουμε. 1,5 δισ. τα ισπανικά θα έχουν μέσα και ναυτικής έκδοσης ελικόπτερα.

   Το κόστος ανά ώρα πτήσης είναι στα 6.500€ ανά ώρα, αλλά ακόμα ως νέο μέσο είναι δεδομένο ότι θα συμπιεστεί η ΚΩΠ.
   Τα δύο προς ένα είναι αναφέρεται η αναλογία παραπάνω για νέα ελικόπτερα δεν υφίσταται, όποια και να είναι η ισοτιμία €/$… που παίζει τα τελευταία χρόνια από 1,05 έως 1,4 και ανάλογα διαμορφώνεται και η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο ελικοπτέρων.

  • Το ελικόπτερο είναι εκπληκτικό αλλά απευθύνεται σε άλλες οικονομίες – βιομηχανίες. Οι ευρωπαϊκές χώρες που το προμηθευονται απλά έχουν αποδεχτεί να έχουν πολύ μικρούς στρατούς (συμπεριλαμβανω και Γαλλία Γερμανία που μείωσαν κατά πολύ τις οροφές τους) και προτασσουν την στήριξη της οικονομίας τους και των βιομηχανιών τους. Ο ΕΣ και η ΑΣ δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν μπορούμε να μείνουμε με 17 – 20 μέσα μεταφορικά ελικόπτερα που θα απομειζουν τον προϋπολογισμό της ΑΣ και αναφέρομαι σε όλο το κόστος του κύκλου ζωής. Η απόφαση απόκτησης τους απλά ήταν λάθος και αυτό φαίνεται από το ότι παρά το μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε δεν εκπλήρωσε τους στόχους στο ελάχιστο καθώς ακόμα και αν όλα είχαν παραδοθεί για κάθε επιπλέον ελικόπτερο που θα χρειαζόμαστε θα έπρεπε να πληρώνουμε αδρά γιατί απλά δεν υπάρχουν μεταχειρισμένα από αυτές τις χώρες. Αν θυμάμαι καλά η ΑΣ ήθελε 48 ελικόπτερα και ακόμα 30-40 εκσυγχονισμενα χιουι για τις απλές δουλειές. Ακόμα και αυτό το μικρό κονδύλι για τον εκσυγχρονισμο των χιουι απορροφήθηκε. Αν είχε επιλέγει το uh-60 τώρα θα είχαμε αγοράσει 40 τουλάχιστον ελικόπτερα και την υποδομή υποστήριξης και εκπαίδευσης και τώρα εύκολα θα εισερχονταν τα αμερικανικά μεταχειρισμένα σαν νερό όπως γίνεται με τα σινουκ. Σκέψου με το ίδιο ποσό να είχαμε 48 uh-60 και 30-40 χιουι 2 που τώρα θα έφευγαν για ακόμα 20-30 uh-60 και την κατάσταση που επικρατεί τώρα. Ακόμα ένα λάθος με πολιτική εμπλοκή όπως με τα απατσι που ηΑΣ ήθελε αγορά ακόμα 4 – Α+ και εκσυγχρονισμο όλων μαζί με τα άλλα 20 σε επίπεδο d και δες τι έγινε και τώρα συζητάμε τι θα γίνει με τα παλαιότερα που μένουν ως έχουν

   • Ο εκσυγχρονισμός των Χιούι ήταν ασύμφορος. Αυτός είχε αποφασιστεί από τον υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου για να γίνει οικονομία αντί του να αγοραστούν νέα ελικόπτερα. Το ίδιο είχε αποφασιστεί για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών S ενώ το Π.Ν ήθελε 6 νέες φρεγάτες που θα κόστιζαν 3 δις ευρώ.
    Το κονδύλι για τα 30 Χιούι δεν ήταν μικρό. Ήταν χαζομάρα να πάει κανείς να εκσυγχρονίσει Χιούι και αυτοί που το έκαναν ήταν κάποιες χώρες που εξόφλησαν γραμμάτια στους Αμερικάνους. (π.χ Ιράκ) Για να πάρει και κάνα συμβόλαιο η Μπελ Που όλοι πάνε και αγοράζουν Μπλακ Χωκ από την Σικόρσκι..

 9. Eίναι απίθανο να πουληθούν τα ΝΗ-90 μας. Και να το θέλουμε οι γάλλοι και γερμανοί δεν θα μας δώσουν την άδεια τους. Ο λόγος είναι για να μην μας χάσουν από πελάτες.
  Για να αγοράσουμε πρόσθετα ΝΗ-90 και αυτό είναι απίθανο. Λογικά μετά από μερικά χρόνια θα δούμε UH-60 με τα χρώματα του Ε.Σ.
  Ότι εδώ πετάνε λίγα ΝΗ-90, πριν μερικούς μήνες πετούσαν τα 3 από τα 14, δεν είναι ότι έχει κάποιο πρόβλημα το ελικόπτερο. Είναι γιατί δεν υπογράφουμε την F.O.S. (συνέχεια υποστήριξης)
  Για το ΝΗ-90 οι πιλότοι σε αυτά στον Ε.Σ λένε ότι είναι πολύ καλό ελικόπτερο και το χαρακτηρίζουν ως την Φερράρι των ελικοπτέρων.

  • Ποιος το είπε αυτό? Μια χαρά μπορούμε να τα πουλήσουμε, αν ο αγοραστής είναι πελάτης της EUROCOPTER,ποσο μάλλον αν είναι και σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Σίγουρα δεν θα αρέσει Γαλλογερμανούς, αλλα θα είναι χειρότερο για την εταιρεία αν τα παρκάρουμε σε ένα υπόστεγο και διατυμπανίζουμε πως είναι άχρηστα.

   Οι Γάλλοι στο παρελθόν πάθανε μεγάλη ζημια,όταν αρνούνταν να τακτοποιήσουν το πρόβλημα με τα RADAR των Mirage 2000. εμείς λέγαμε πως είναι τυφλά, κάτι που αποθάρρυνε άλλους υποψηφιους αγοραστές.

   • Iδιως εαν μερος των χρηματων τα χρησιμοποιησεις για να αγορασεις απο αυτους αλλο τυπο ε/π 😉 WIN-WIN

    • Αμα πουλήσουμε τα Ν-90 θα παμε να παρουμε αμερικανικα ελικόπτερα. Όπως περνουμε τωρα από τα μικρα Καιοβα μεχρι τα μεγαλα Σινουκ. Αυτό ποτ απομενει να μπει αναμεσα τους είναι τα μεσαια Μπλακ Χωκ…

   • Πελάτης της Γιουροκόπτερ μπορεί να είναι. Εμείς μετά δεν θα είμαστε πελάτες της Γιουροκόπτερ και αυτό δεν θα την βολεύει. (να πάμε να πάρουμε Μπλακ Χωκ…)
    Σε ότι αφορά τα Μ-2000 και μετά τα -5, οι περισσότερες χώρες που τα ενδιαφέρθηκαν για αυτά αλλά τελικά δεν τα αγόρασαν ήταν γιατί τα βρήκαν ακριβά.

 10. Κάτι δεν καταλαβαίνω.Τον Απρίλιο έγινε αποδεκτό το αίτημα των Ισπανών για αγορά 17 CH47F έναντι 1.3 δίς$ (ή 1.06 δις€ με την τότε ισοτιμία).Μήπως πρόκειται για το ίδιο πράγμα;Αλλωστε δεν μπορεί τα καινούρια να κοστίζουν όσο και ο εκσυγχρονισμός των μεταχειρισμένων; http://www.deagel.com/news/FMS-Spain-Seeks-17-CH-47F-Aircraft_n000017624.aspx

Comments are closed.