Special Boat Service: Ακόμη και οι επίλεκτοι έχουν προβλήματα  

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία και διακρίσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα Φώκλαντς και πρόσφατα στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, οι Βρετανοί επίλεκτοι της Special Boat Service (SBS) είναι ακριβώς οι τύποι με τους οποίους κανείς αντίπαλος δεν θα ήθελε να συναντήσει. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η SBS αυτόν τον καιρό είναι ότι… δεν έχει όσους χρειάζεται.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το ποσοστό επάνδρωσης είναι μειωμένο κατά 30% και για να επιτελέσει την αποστολή της η μονάδα βασίζεται πλέον σε ‘part timers’ εφέδρους. Από τους 380 άνδρες που έπρεπε κανονικά να έχει, η SBS διαθέτει μόνο 266, πολλοί εκ των οποίων είναι έφεδροι.

«Χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να επιχειρούμε. Αυτοί οι τύποι πρέπει να έχουν εργοδότες με μεγάλη κατανόηση ή να έχουν δική τους δουλειά» λέει χαρακτηριστικά πηγή της SBS. Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται στους τραυματισμούς και στις αποχωρήσεις –συχνά για μια δεύτερη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα όπου οι υπηρετήσαντες στις βρετανικές ειδικές δυνάμεις είναι περιζήτητοι.

«Όπως (συμβαίνει) και αλλού στον στρατό, προς το παρόν είμαστε αριθμητικά λίγοι. Στρατολογούμε, αλλά το περιβάλλον δεν είναι εύκολο» επισημαίνουν άνθρωποι της SBS. Δεδομένη της ιστορίας της Υπηρεσίας, οι δηλώσεις αυτές έχουν την δική τους βαρύτητα.

Λιγότερο γνωστοί από τους SAS του Στρατού, οι άνδρες της Special Boat Service αποτελούν τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSF, United Kingdom Special Forces) μαζί με το Ειδικό Σύνταγμα Αναγνώρισης (Special Reconnaissance Regiment, SRR) και το Special Forces Support Group, υπό τον έλεγχο της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (Directorate of Special Forces, DSF). Μπορεί να είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, όμως όσοι ξέρουν τι είναι η SBS προτιμούν να την έχουν με το μέρος τους παρά απέναντί τους.

Δημιουργήθηκε το 1940 για ειδικές επιχειρήσεις και για ένα μεγάλο διάστημα αποτελούσε την αμφίβια δύναμη (Boat Troop) του 22 SAS. Κατόπιν ‘υιοθετήθηκε’ από το Βασιλικό Ναυτικό και ονομάσθηκε αρχικά Special Boat Section και το 1977 Special Boat Squadron. Δέκα χρόνια αργότερα μετονομάσθηκε σε Special Boat Service. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλους του πολέμους που ενεπλάκη η Βρετανία, με το Ιράκ και το Αφγανιστάν να συμπληρώνουν την (μακρά) λίστα.

Αν και θυμίζει τους SAS, στην πραγματικότητα η μονάδα είναι εντελώς διαφορετική και ανεξάρτητη. Διαθέτει την απαιτούμενη εκπαίδευση και τον κατάλληλο εξοπλισμό για αμφίβιες επιχειρήσεις σε θάλασσα ή ποτάμια, επιχειρώντας σε περίπτωση πολέμου με μικρές ομάδες σε περιοχές ελεγχόμενες από τον εχθρό. Τα μέλη της SBS αναλαμβάνουν αποστολές επιτήρησης/αναγνώρισης, επιθετική δράση, στρατιωτικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και αντίστοιχες επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι επίλεκτοι που στελεχώνουν την μονάδα προέρχονται κυρίως από τους Royal Marines οι οποίοι ήδη θεωρούνται ελίτ. Πρωταρχικός ρόλος είναι η συλλογή πληροφοριών για τους στόχους που θα πληγούν διασφαλίζοντας την σωστή κατεύθυνση των φιλίων ναυτικών πυρών. Εάν χρειασθεί χρησιμοποιούν ειδικά κανό ή φουσκωτά, εξορμώντας από πλοία ακόμη και από υποβρύχια, όπως την εποχή του Β΄ΠΠ, ενώ ως εκπαιδευμένοι βατραχάνθρωποι μπορούν να «φυτέψουν» νάρκες σε εχθρικά πλοία και να βγουν αθέατοι στην ακτή για αναγνώριση ή δολιοφθορά.

Όπως γίνεται συχνά μεταξύ επιλέκτων σωμάτων, η αντιπαλότητα SAS-SBS μόνο μύθος δεν είναι. Για τον αντίπαλο βέβαια αυτό δεν έχει καμμία σημασία: αμφότεροι είναι εξίσου επικίνδυνοι! Τα υποψήφια μέλη της Special Boat Service περνούν μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές διαδικασίες επιλογής, ξεκινώντας με τέσσερεις εβδομάδες δοκιμασιών αντοχής που θα στείλουν στα γρήγορα στο σπίτι τους όσους δεν έχουν το ζητούμενο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Τα τεστ αντοχής τελειώνουν με μια πορεία 40 χλμ –εννοείται με σακκίδιο Bergen– η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο λιγότερο των 20 ωρών.

Αυτούς που θα… επιβιώσουν τους περιμένει εκπαίδευση ζούγκλας στην Μπελίζ, όπου θα μάθουν πώς να μείνουν ζωντανοί σε ένα τέτοιο περιβάλλον, να ακολουθούν πορεία στον χάρτη και να εκτελούν περιπόλους. Αυτά είναι τα εύκολα. Στο σχολείο επιβίωσης μάχης διαρκείας τεσσάρων εβδομάδων που ακολουθεί, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν τεχνικές διαφυγής κι απόκρυψης πριν λάβουν μέρος σε ασκήσεις όπου θα «συλληφθούν» από τον εχθρό και θα υποβληθούν σε αρκούντως ρεαλιστική ανάκριση. Χωρίς τροφή, νερό και ύπνο, θα πρέπει να αντέξουν την εντατική ανάκριση δίνοντας μόνο όνομα, ημερομηνία γέννησης, στρατιωτικό αριθμό και βαθμό. Για όλα τα υπόλοιπα, η σωστή απάντηση είναι «δεν μπορώ να απαντήσω αυτήν την ερώτηση».

Το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης είναι το Swimmer Canoeist Training Course, όπου δίδεται έμφαση στις υποβρύχιες καταστροφές, στην αναγνώριση ακτής και στις τεχνικές παρακολούθησης. Το κανό αποτελεί ακόμη βασικό «εργαλείο» των κομμάντος της SBS για την αθόρυβη εκτέλεση άκρως απόρρητων αποστολών, όμως το οπλοστάσιό τους συμπεριλαμβάνει και ταχύπλοα RIB.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
nikos
Guest
nikos

Η ελίτ των top.πολυ ωραιο άρθρο πτήση!!!

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Ειναι βαριά η καλογερικη τη σημερινη εποχη.