12.7 C
Athens
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Ειδικές δυνάμεις, βολές στα 1200 μέτρα!

- Advertisement -


Από πρόσφατη εκπαίδευση Barrett M82A1 των 12,7 mm επί στόχου σε απόσταση 1.200 μέτρων δια χειρός καταγραφής AegeanHawk!
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
George_K

Ωραία πράγματα…

Costas

Αυτό είναι όπλο για ελεύθερους σκοπευτές. Πενηντάρι με σχεδόν 2 χιλιόμετρα εμβέλεια (για εκπαιδευμένους σκοπευτές).
Να γιατί το G3 δεν χρειάζεται αναβάθμιση με κόστος πάνω 1000 ευρώ, παρά μόνο απλές διορθώσεις και σκοπευτικά σαφώς φθηνότερα από από αυτά που προτάθηκαν.

Em.Ti

Ε, δεν είναι και τόσο απλό. Το κάθε όπλο είναι ένα εργαλείο με συγκεκριμένο εύρος χρήσεων. Το Μ82Α1 είναι πρωτίστως όπλο κατά υλικού και μεγάλων αποστάσεων (αν και κατά συγκεντρώσεων προσωπικού είναι απλά συντριπτικό). Αυτό σημαίνει ότι έχει μεν μεγάλη εμβέλεια αλλά είναι βαρύ και δύσχρηστο για ευκαιριακούς στόχους σε επίπεδο ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι το εξειδικευμένο τυφέκιο ελ.σκοπευτή παραμένει ανάγκη για τον Ε.Σ. ενώ το ίδιο ισχύει και για τα τυφέκια των ακροβολιστών της ομάδος μάχης καθώς τα M16A2 Enhanced/G3A3 είναι οριακά επαρκή για τον ρόλο.
Παρ’όλα αυτά, οι ελ.σκοπευτές των Ειδ.Δυνάμεων του Ε.Σ. (πλην του ΕΤΑ που έχει και τα AWM στο οπλοστάσιό του) εκπαιδεύονται κανονικά στην χρήση των M82A1 σε πλειάδα ρόλων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάγκη για κάποιο μικρότερο όπλο δεν υφίσταται. Είπαμε, το κάθε όπλο είναι φτιαγμένο για κάτι συγκεκριμένο.

Costas

Σύμφωνοι. Αλλά δεν κάνεις γενική αναβάθμιση σε όλα τα τυφέκια G3 για να έχουν όλα δυνατότητες ελέυθερου σκοπευτή. Αυτό το αφήνεις σε εξειδικευμένους σκοπευτές ακόμα και σε επίπεδο ομάδας.

Em.Ti

Α, τώρα κατάλαβα το τί εννοούσατε στο αρχικό σας σχόλιο.
Κι όμως λοιπόν, η αρχική πρόταση του εκσυγχρονισμού δεν αφορά ένα εξειδικευμένο όπλο ακροβολιστή, αλλά τα απολύτως αναγκαία πλέον για ένα όπλο πεζικού. Έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας το όπλο με την οποιαδήποτε διόπτρα να το θεωρούμε “ειδικό” ενώ εδώ και χρόνια ο μέσος πεζικάριος του ΝΑΤΟ έχει κάποιου είδους σκοπευτικό βοήθημα (red dot ή διόπτρα) στο τυφέκιό του.

Costas

Μα εγώ συμφωνώ και μάλιστα το θεωρώ επιτακτική ανάγκη να προστεθεί σκοπευτικό στα G3. Κατά τα άλλα το βρίσκω εξαιρετικό τυφέκιο.
Η αντίρρηση μου έχει να κάνει με το κόστος της αναβάθμισης. Δεν μπορεί να δώσεις τέτοιο ποσό για σκοπευτικό (κοντά στα 800 δολάρια λιανική) ενώ μπορείς να προμηθευτείς ένα σκοπευτικό red dot με πολύ λιγότερο κόστος.
Υπάρχουν σκοπευτικά που επιτρέπουν πολύ καλές επιδόσεις μέχρι 500 μέτρα, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση στα 300 δολάρια (λιανική).
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν χρειάζεται όλα τα G3 να αναβαθμιστούν σε επίπεδο ελεύθερου σκοπευτή. Είναι πεταμένα λεφτά. Επίσης δεν είναι τόσο απλή η χρήση διόπτρας μεγάλης μεγέθυνσης. Χρειάζεται εντατική και συνεχής εκπαίδευση, που δεν την έχουν παρά οι ειδικές δυνάμεις (και ίσως κάποια επιπλέον στελέχη).
Επίσης το να είσαι ελεύθερος σκοπευτής είναι πολύ πιο περίπλοκο και δύσκολο από το “βάλε μια καλή διόπτρα και καθάρισες”.
Χρειάζονται μετρητές απόστασης, υπολογισμοί μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), προσαρμογή τροχιάς. Όλα αυτά μάλιστα γίνονται από δεύτερο άτομο εξειδικευμένο σε συνεργασία με τον σκοπευτή.

Aris

Μια ερώτηση στον Aegean. Πάνω στον βράχο τι στόχους είχανε;
Επίσης να το προτείνω να βάλουν και συρόμενους στόχους;
Καλή συνέχεια και πάντα τέτοια!

Em.Ti

Συρόμενους στον βράχο λίγο δύσκολο. Γενικά σε βολές τέτοιου βεληνεκούς μπαίνουν είτε βαρέλια, είτε σάκοι, είτε βάφεται ο στόχος πάνω στον βράχο ή το έδαφος. Η Ζ’ΜΑΚ κάποτε που έκαναν τις πρώτες βολές με το Barett τέντωσαν σεντόνια με τον στόχο βαμμένο πάνω αλλά είναι τέτοια η ισχύ της βολίδας που με την πρώτη εύστοχη βολή το σύνολο του στόχου αχρηστεύτηκε.
Εν προκειμένω, φαίνεται ότι μάλλον έβαψαν σημεία του βράχου λευκά για την σκόπευση.

Aegeanhawk

Ο ίδιος ο βράχος ήταν ο στόχος και ας θεωρήσουμε ότι προσομοιώνει με τις διαστάσεις του ένα όχημα, τη γέφυρα ενός σκάφους κλπ.
Δεν είναι και τόσο εύκολο σε νησί να έχεις ασφαλές πεδίο βολής με βολές σε στόχους στα 1200 μέτρα. Τα οργανωμένα πεδία βολής είναι συνήθως 300 μέτρα και κάτω.

Spirit

Ελπίζω από θέμα παραλλαγής να παίζει κάτι καλύτερο, αν και νέας τεχνολογίας παραλλαγές κάλυψης δεν νομίζω ότι έχουν προμηθευτεί ο ΕΣ. Κρίσιμος παράγοντας ποιότητας ενός στρατεύματος μαζί με τους ακροβολιστές.

Em.Ti

Ε, εκπαιδευτική βολή είναι. Σε πραγματικές επιχειρήσεις το ζεύγος ε/σ θα έχουν πλήρες Gillie Suit ενώ και το όπλο θα είναι κατάλληλα παραλλαγμένο, τουλάχιστον μέχρι τον φλογοκρύπτη. Υπ’όψη ότι λόγω διάταξης του φλογοκρύπτη των Μ82 με έκχυση αερίων προς τα πίσω για την μείωση της ανάκρουσης, η παραλλαγή του φλογοκρύπτη είναι περίεργη υπόθεση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κάλυψη του κεφαλιού του σκοπευτή και του σκοπευτικού με το διχτάκι παραλλαγής είναι όχι τόσο για την παραλλαγή τους, αλλά για την προστασία από τον ήλιο. Το ίδιο προφανώς γίνεται και στις πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες όπου το επιπλέον όφελος είναι η απόκρυψη.

Jolly_Roger

«…σε πραγματικές επιχειρήσεις θα, θα, θα…»
@ Em.Ti,
Αυτό το παραμυθάκι «…σε πραγματικές επιχειρήσεις θα…», το πιστεύουν (και εφαρμόζουν) μόνο οι άσχετοι, οι οκνηροί, οι ανεκπαίδευτοι και οι… μελλοντικοί «ηρωϊκώς πεσόντες». Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε το «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» και να ελαχιστοποιήσουμε (ή ακόμη και να μηδενίσουμε) δυσάρεστες εκπλήξεις και απώλειες προσωπικού κατά την περίοδο των επιχειρήσεων, αυτό το θέαμα πρέπει να εκλείψει. Δεν θα είμαι υπερβολικός να πω, ότι πρέπει κάθε φορά που το όπλο βγαίνει από τον οπλοβαστό για να εκτελέσει βολές, το στοιχείο των σκοπευτών να είναι πλήρες φόρτου και υλικών (χειμώνα / καλοκαίρι) και να ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ πως επιχειρεί σε πολεμικό περιβάλλον. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτό που είδα δεν είναι ρεαλιστική βολή και αναπαράσταση πολεμικών βολών – περισσότερο για σκοποβολή στο λούνα παρκ μου θυμίζει, σε χαλαρό κλίμα με φραπέ.

Aegeanhawk

Το πιο εύκολο πράγμα στην εποχή του διαδικτύου είναι να σχολιάζεις και να βγάζεις συμπεράσματα εκ του πολύ μακρόθεν αφού έχεις δει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία χωρίς να ξέρεις πόση ήταν η συνολική διάρκεια της δραστηριότητας, πού έγινε, κάτω από ποιες συνθήκες έγινε, τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε αυτού του βίντεο των ούτε 2 λεπτών.
Για να σου θυμίζει βολή στο λούνα παρκ πάει να πει ότι έχεις κάνει πολλές βολές σε λούνα παρκ και προφανώς δεν έχεις ιδέα από βολές στα 1200 μέτρα και πόσο δύσκολο είναι να βρεις τέτοια απόσταση σε νησί.
Αλλά είπαμε…. η διαδικτυακή κριτική “ειδικών ανθεί και καλά κρατεί”.

Jolly_Roger

@ AegeanHawk / Γιώργο,
Στο βίντεο που εσύ ο ίδιος έχεις τραβήξει φαίνεται κάποιος χαλαρός και γονυπετής πλάϊ στο σκοπευτή, λες και θα είναι το ίδιο άνετος, το ίδιο «σχεδόν όρθιος» και το ίδιο μη-παραλλαγμένος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, να προβάλλεται ως φιγούρα την ώρα της βολής και να φωνάζει «εδώ είμαστε». Κι επειδή εκεί δίπλα ήσουν και τραβούσες βίντεο, μη μου πεις πως δεν πήρε το μάτι σου κανένα φραπεδάκι εκεί τριγύρω, διότι δεν θα σε πιστέψω…
…και λέγοντας τα ανωτέρω, θυμήθηκα ένα αρκετά παλιότερο βίντεό σου (πάλι με κάποια σχετική άσκηση κλιμακίου ΚΔ στο νησί σου), όπου φαινόταν τουλάχιστο 2 από τα 6 μέλη του περιπόλου να έχουν στο χέρι τους φραπέ με καλαμάκι, στο άλλο το Μ4 και να κατεβαίνουν την πλαγιά.
Οπότε αγαπητέ AegeanHawk / Γιώργο, μη μου λες – ειδικά σ’ εμένα – τα γνωστά περί «…σχολιασμού εκ του πολύ μακρόθεν…» διότι μπορεί κάποιοι να σε θεωρούν αξιόπιστο έφεδρο, αλλά κάποιοι γνωρίζουν περισσότερα και με μια ματιά να καταλαβαίνουν αυτά που ο μέσος πολίτης δεν βλέπει. Ναι, για μεσήλικας έφεδρος είσαι καλός, αλλά μέχρι εκεί και μη νομίζεις πως έγινες «ΕΤΑ». Μερικές φορές είναι καλύτερα να μην λες πολλά διότι αν μιλήσουμε για «στρατιώτες του Σαββατοκύριακού» θα βγουν πολλά στην επιφάνεια και δεν θα ήταν σωστό.
Δεν ήρθαμε ξαφνικά από τον πλανήτη Άρη. Και ξέρουμε, και βλέπουμε, και κρίνουμε. Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε.

Aegeanhawk

Αφού δεν έχεις την δυνατότητα να αντιληφθείς μερικά απλά πράγματα θα προσπαθήσω για άλλη μια φορά -και τελευταία- να σε βοηθήσω και να σε διαφωτίσω.
Ο “χαλαρός και γονυπετής” είναι ο επικεφαλής-εκπαιδευτής των δυάδων που θα κάνουν βολή και είναι κοντά τους.
Επίσης πρέπει να σου “αποκαλύψω” ότι ούτε ο χειριστής της κάμερας ήταν παραλλαγμένος πλήρως με τοπική βλάστηση δλδ κλαδιά, φύλλα κλπ. και πρέπει να με “πιστέψεις…”
Μερικά μέτρα πιο πάνω από το σημείο υπήρχε αξιόλογη ΔΜ με πολλούς φραπέδες, νερά, σάντουιτς και κρουασάν και πάλι πρέπει να με “πιστέψεις…”
Πολύ κοντά στο σημείο αρκετός κόσμος εκτελεί βολές με πολυβόλα και άλλο φορητό οπλισμό. Ο ήχος ακούγεται ξεκάθαρα.
Ο σκοπός της άσκησης ήταν οι βολές στα 1200 μέτρα και όχι η επίδειξη των δυνατοτήτων παραλλαγής των ασκουμένων.
Δεν θυμάσαι καλά οπότε πρέπει να προσέξεις περισσότερο τον σχολιασμό σου… Δεν ήταν σε βίντεο αυτοί που κρατούσαν ποτήρια με καφέ αλλά σε φωτογραφία και δεν ήταν περίπολος αλλά κάποιοι οι οποίοι έκαναν μια συγκεκριμένη δουλειά και φυσικά έχουν δικαίωμα να πίνουν καφέ ενώ περπατούν. Ξέρουν πότε μπορούν να πιουν καφέ και πότε όχι και ξέρουν να μην πετούν τα πλαστικά ποτήρια στην ύπαιθρο, αλλά να τα μεταφέρουν μέχρι να βρουν την σακούλα με τα σκουπίδια. Αν εσύ βλέποντας μια φωτογραφία ή ένα βίντεο φαντασιώνεσαι διάφορα είναι δικό σου πρόβλημα. Οι άνθρωποι που μετέχουν σε ασκήσεις και ειδικά σε τέτοιες δραστηριότητες που ούτε μπορείς να φανταστείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι και αυτοί άνθρωποι. Δεν είναι ηθοποιοί, ούτε μοντέλα να ποζάρουν για σένα και τις φαντασιώσεις σου.
Στο πρώτο σου σχόλιο έριξες το επίπεδο με την αναφορά σε “λούνα πάρκ” και στο δεύτερο το έριξες ακόμα περισσότερο με τις δυο τελευταίες παραγράφους…

Em.Ti

Δεν γνωριζόμαστε γι’αυτό δεν είστε σε θέση να ξέρετε τί έχω κάνει για να μπορέσω να κρίνω.
Αν θεωρείτε ότι πρέπει να φοράει ο οποιοσδήποτε ε/σ το Gillie του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, τότε προφανώς δεν είχατε ποτέ Gillie και δεν συντηρήσατε τέτοιο ποτέ. Προφανώς δεν εννοώ ότι το Gillie είναι κουστούμι που δεν το βγάζουμε ποτέ, αλλά ας μην τρελαθούμε.
Αν θεωρείτε ότι οι ΕΔ στερούνται πλήρους εκπαιδεύσεως συμφωνούμε, αλλά ας μην στεκόμαστε πάντα στα αρνητικά.
Τα περί λούνα παρκ είναι ασχολίαστα.

flanker7

Κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα έχεις συγκεκριμένους αντικειμενικούς σκοπούς.
Η άσκηση είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που εξομοιώνει τις πραγματικές συνθήκες στο μέτρο του δυνατού και με τους σχετικούς συμβιβασμούς όπου απαιτούνται.
Όμως, δεν είναι κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα άσκηση (με την έννοια της προσομοίωσης της μάχης)
Συγκεκριμένα για τους Ελεύθερους Σκοπευτές, η απόκτηση και διατήρηση επιχειρησιακής σκοπευτικής ικανότητας προϋποθέτει διαφόρων ειδών βολές που κάποιες εξ αυτών έχουν χαρακτήρα σκοπευτηρίου, κάποιες ρεαλιστικής προσομοίωσης και κάποιες διάφορα στάδια στο ενδιάμεσο.
Στο βίντεο, από αυτά που βλέπω και από αυτά που μπορώ να ερμηνεύσω, βλέπουμε δύο σκοπευτές να εκπαιδεύονται στις βολές αποστάσεων δυσκολεύοντας τους εαυτούς τους με την χρήση μέσων ατομικής παραλλαγής (γκίλι ή οτιδήποτε άλλου)
Παράλληλα, οι δύο άλλοι που φαίνονται πιο χαλαροί, γονυπετώς ή άλλως δύναται να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετούν άλλα καθήκονται, με κύριο αυτό της ασφάλειας. Πολλές φορές ο σκοπευτής προσηλωμένος κάτω από δίχτυ, γκίλι ή οτισήποτε, και μερικώς αποκομμένος από ακοή και περιφερειακή όραση δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί άμεσα προειδοποιήσεις ασφαλείας ή άλλα σχετικά. Επίσης πιθανόν να μην είναι σε θέση ο ίδιος άμεσα να αξιολογήσει την βολή του. Οπόταν, προσωπικά δεν βλέπω κάτι μεμπτό στο βίντεο.

SEAMAN

Παγκόσμια πρωτοτυπία η μη ύπαρξη εξειδικευμνων όπλων ελεύθερων σκοπευτών και σκοπευτών ακριβείας τόσο σε επίπεδο μονάδων ειδικών επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο μονάδων πεζικού….

Mike

Ο ΕΣ χρειάζεται οπωσδήποτε εξειδικευμενο όπλο ελεύθερου σκοπευτή, τα Barrett σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια.
Ιδανικό διαμέτρημα είναι το. 338 Lapua magnun όπου υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά, όπως Accuracy International AXMC, SAKO TRG 42 A1 FN Ballista κλπ.
Επιπλέον για καθήκοντα ακροβολιστή, ένα ημιαυτόματο τυφέκιο ακριβείας όπως το Heckler and Koch G28 ή FN Scar H PR θα ήταν επιθυμητό.
Δυστυχώς στον συγκεκριμένο τομέα ο ΕΣ υστερεί συντριπτικά έχοντας μείνει πίσω από τις εξελίξεις, ειδικά αν συγκριθεί η κατάσταση με τον τουρκικό στρατό.
Η αναβάθμιση του G3 βελτιώνει το όπλο σε κρίσιμα σημεία αλλά σε καμία περίπτωση δεν το κάνει όπλο ακροβολιστή.

Costas

Τι εννοείς; Το Barrett M82 είναι εξειδικευμένο όπλο ελεύθερου σκοπευτή και μάλιστα από τα καλύτερα στην κατηγορία του 0.50 διαμετρήματος. Μήπως το μπερδεύεις με το M2 Browning;
Αυτά που προτείνεις είναι καλά όπλα μεν, πολύ χαμηλότερης ισχύος δε.
Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον γίνεται αντιαποβατική εκπαίδευση. Άρα η ισχύς είναι σημαντική ώστε να διαπεράσεις τη θωράκιση των σκαφών.

Niner117

Το Μ82 δεν είναι ακριβώς όπλο ελεύθερου σκοπευτή… με τη στενή έννοια του όρου. Είναι όπλο εξειδικευμένο για καταστροφή υλικού (anti-materiel), άσχετα αν κατά περίπτωση μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί κι εναντίον ανθρώπινων στόχων. Δεν είναι αυτός ο προορισμός του κι είναι μάλλον σπατάλη να αναλώνεται αυτό το όπλο εναντίον κάτι άλλου εκτός από υλικού.

Mike

Ακριβώς το Barret M82A1 ουδέποτε σχεδιάστηκε ως όπλο ελεύθερου σκοπευτή. Όπλα διαμέτρηματος. 338 Lapua magnun και. 300 win mag είναι ασφαλώς καταλληλότερα και τέτοια προτιμούνται από στρατούς σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτος βέβαια από τον Ελληνικό.

Niner117

Υπάρχουν και στον Ελληνικό Στρατό αλλά μάλλον από σπόντα και σε πολύ μικρούς αριθμούς…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανονισμό για κοτσίδες, αλογοουρές και αφέλειες έβγαλε η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία

Με τι ασχολείται η Αμερικανική Αεροπορία; Με πολλά, και ανάμεσα τους τα κοτσιδάκια των γυναικών που υπηρετούν στο Σώμα. Έτσι σύμφωνα με την τελευταία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα πάει Μάλι, το δήλωσε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

42
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Μάλι και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά τους επόμενους μήνες!Αν και αυτό...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 2.29

Related News

Μπλίνκεν: Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος σημαντική και πιο ισχυρή

Την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξέφρασε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Άντονι...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δευτέρα 25/1 στην Αθήνα η @florence_parly για την υπογραφή των συμβολαίων των Rafale, στην ατζέντα νέα πρόταση για φρεγάτες!

 Την ερχόμενη Δευτέρα στις 25 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, σε μια επίσκεψη που συνδέεται με την...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Αυξάνεται η θητεία στον Στρατό Ξηράς από τον Μάιο

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε μια σειρά ρυθμίσεων που αυξάνουν κατά τρεις μήνες τη διάρκεια της πλήρους θητείας στον Στρατό Ξηράς, στην...