29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

- Advertisement -

 

A full scale mock up of a Spike NLOS missile made by the Israeli company, Rafael Systems. Photo taken during the 2016 Asian Defence and Security (ADAS) Trade Show at the World Trade Center in Pasay, Metro Manila

Η πρόσφατη παρουσίαση του πυραύλου SPIKE NLOS στην Ελλάδα, είναι κάτι που μάλλον καθυστέρησε πάρα πολύ να γίνει. Αν είχαμε να διαλέξουμε κάτι από το ισραηλινό οπλοστάσιο, το πρώτο στη λίστα μας θα ήταν ο πύραυλος SPIKE NLOS, κι όχι κάποιο τυφέκιο ή όχημα 4Χ4. Όχι ότι η υπόλοιπη οικογένεια του SPIKE δεν είναι εξίσου καλή και ανώτερη των ανταγωνιστών, αλλά όπλο αντίστοιχο του SPIKE NLOS δεν υπάρχει κάπου αλλού. Θα είμαστε λοιπόν σαφείς από την αρχή, ο SPIKE NLOS είναι ένα όπλο που σίγουρα θα θέλαμε να το δούμε σε υπηρεσία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρουσίαση του ισραηλινού οχήματος SandCat και του πυραύλου Spike NLOS στο ΓΕΣ


Το Ισραήλ έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιομορφίες με την Ελλάδα. Αλλά καθώς, σαν χώρα, δεν είχε την τύχη να βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, φρόντισε να αξιοποιήσει όλες τις απαραίτητες λύσεις έτσι ώστε να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, περικυκλωμένο από εχθρούς, δεκάδες φορές ισχυρότερους από το ίδιο. Εντούτοις έχει καταφέρει να επιβιώσει, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους του μια ποιότητα ζωής εφάμιλλης ή και ανώτερης της Δύσης. Φυσικά, και την απαραίτητη ασφάλεια…

Η Rafael δοκιμάζει τον SPIKE NLOS από όχημα buggy (Βίντεο)


Οι αμυντικές λύσεις που έχει αναπτύξει το Ισραήλ αξίζουν όχι ένα άρθρο, ούτε καν βιβλίο, αλλά ένα ξεχωριστό site, μόνο για να εξηγούμε τι έχουν δημιουργήσει στον αμυντικό τομέα οι άνθρωποι εκεί στη Μέση Ανατολή. Ένα προϊόν όμως που αξίζει ειδικής αναφοράς, και που έχει μάλιστα και αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον, πρέπει σίγουρα να παρουσιαστεί στο site μας. Ο πύραυλος SPIKE NLOS.

Το όπλο είναι πραγματικά μοναδικό. Εκτοξεύεται από ελικόπτερο ή όχημα, χωρίς όμως μεγάλη εκτόνωση αερίων ή τεράστια φλόγα. Παίρνει ύψος, και μεταφέρει την εικόνα στον χειριστή, που το “πετά” σαν ένα UAV υπερυψηλής ταχύτητας. Η εικόνα και η κατεύθυνση γίνεται με οπτική ίνα, μέχρι την απόσταση των 8 περίπου χιλιομέτρων. Μετά, το όπλο μπορεί να συνεχίσει μέχρι και τα 32 (!) χιλιόμετρα, ενώ κατεύθυνσή του, και αποστολή εικόνας και δεδομένων να γίνεται με ασύρματη ζεύξη. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο.


Το όπλο επιδείχτηκε στην Ελλάδα πάνω σε όχημα SANDCAT της PLASAN, της μοναδικής εταιρείας που έχει υποβάλει προσφορά για την ΕΛΒΟ. Φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορα οχήματα, και δεν είναι δεσμευτικό να τοποθετηθεί πάνω σε SANDCAT. To όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρά πλοία, πυραυλακάτους, περιπολικά, αλλά και μεγαλύτερα πλοία, δίνοντας έτσι μοναδικές δυνατότητες προσβολής στόχων στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

Οι Spike-NLOS της ΣεούλΘα έλεγε κανείς πως ο φορέας κάνει το όπλο, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει. Και η απόδειξη είναι η πιο προσθήκη στο οπλοστάσιο των «Tzefa» (ισραηλινά ΑΗ-1 Cobra), το μέλος της οικογένειας των Rafael Spike και αφορά στην έκδοση NLOS (Non Line Of Sight) ή «Tamuz» (εάν η ονοματολογία της έκδοσης εδάφους – εδάφους διατηρείται και στην αεροεκτοξευόμενη). To όπλο αυτό, αν και σε πρώιμες εκδόσεις του (εδάφους) μπήκε σε υπηρεσία τη δεκαετία του ’90 (άλλες πηγές αναφέρουν ακόμη και τη δεκαετία του ’80), δεν επιδείχθηκε δημόσια παρά το 2011.

Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τον Spike NLOS από επιθετικό ελικόπτερο AH-64E


Με βάρος περίπου 70 κιλά και ηλεκτροπτική καθοδήγηση, βασίζεται σε ραδιοζεύξη, επιτυγχάνοντας βεληνεκή της τάξης των 25 χιλιομέτρων (νεότερες αναφορές, ίσως νέα έκδοση, φέρνουν το βεληνεκές στα 32 χιλιόμετρα). Τα ελικόπτερα ΑΗ-1 που αξιοποιούν το σύστημα έχουν πιθανότατα υποστεί μόνιμη μετατροπή, καθώς εμφανίζονται χωρίς το ριναίο πυροβόλο και στη θέση του υπάρχει μια διάταξη που φαίνεται να αφορά σε (κατευθυντική;) κεραία ραδιοζεύξης. Προφανώς, ο συνδυασμός του «Tamuz» με την εναέρια πλατφόρμα του «Tzefa» δημιουργεί ένα εξαιρετικών δυνατοτήτων σύστημα άμεσης αντίδρασης σε απειλές που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατα όμως ο SPIKE πιστοποιήθηκε και στα ΑΗ-64Α του Ισραήλ, δίνοντάς τους έτσι μοναδικές δυνατότητες.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”


Τυχόν ενσωμάτωση των SPIKE NLOS στα ελληνικά AH-64A+, θα αποδώσει στα ελληνικά ελικόπτερα κορυφαίες δυνατότητες, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων τους. Δυστυχώς το Η/Ο σύστημα των ΑΗ-64Α+ δεν είναι τόσο εξελιγμένο, και δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς την ακτίνα δράσης των Hellfire το βράδυ. H ενσωματωμένη κάμερα του SPIKE NLOS μπορεί να κάνει πραγματικά περιττή την αναβάθμιση του σκοπευτικού των ΑΗ-64Α+, και να τους επιτρέψει να παραμείνουν σε υπηρεσία σαν gunships με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών και τις ρουκέτες, ενώ την κρούση θα την κάνουν με πυραύλους  SPIKE NLOS. Έτσι, αποδεσμεύεται και το απόθεμα των Hellfire για τα AH-64DHA, αλλά και τα αρκετά μας OH-58D Kiowa Warrior, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τα φέρουν και τα ΑΗ-64Α+.

Η Κολομβία παρέλαβε το δέκατο AH-60L Arpia IV


H ύπαρξη πυραύλων SPIKE NLOS στο ελληνικό οπλοστάσιο θα ήταν ένα πραγματικό game changer. Ελληνικά νησιά με όπλα σαν αυτό, και μερικά τακτικά UAVs, θα μπορούν να αμύνονται εναντίον αποβατικών, εχθρικών σκαφών, στόχων υψηλής αξίας στην αντίπαλη ακτή (πυροβολικό, εκτοξευτές ρουκετών κα), αλλά και ελικόπτερα σε αιώρηση. Οι εποχούμενοι εκτοξευτές είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν, ενώ τα ΑΗ-64Α+ μπορούν να κάνουν θαύματα ακόμη και σε αποστολές κρούσης βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Αυτό που ξέρουμε είναι πως υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, και ειλικρινά, ελπίζουμε η πρώτη σημαντική προμήθεια από το Ισραήλ να αφορά το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Δυστυχώς, όπλα με αυτές τις δυνατότητες κοστίζουν, και εισαγωγή του σε υπηρεσία σε ικανούς αριθμούς, θα είχε σημαντική επιβάρυνση. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε ένα πραγματικό game changer, με οφέλη και κέρδη πολλαπλάσια του όποιου κόστους του…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
photographix

Ναι σε ολα. Αμην.

Koulis

Και πρέπει και θα αποκτηθεί. Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.

Gunner

Το όπλο αυτό είναι ιδανικό και για το ΠΝ. Το όπλο αυτό στα S-70B, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο κυνήγι ΤΠΚ και ταχέων σκαφών. Το ίδιο όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε Κ/Φ στα πλαίσια της αναβάθμισης τους, σε ΤΠΚ σαν συμπληρωματικός οπλισμός, σε ΣΑΠ και να χρησιμοποιηθεί απο επάκτιες συστοιχίες από ΕΣ ή του ΠΝ για την αντιμετώπιση από την ξηρά αποβατικών αγημάτων.
Βολή από πλοίο
https://www.youtube.com/watch?v=OLGoc7xKsXM
Βολή από επάκτια συστοιχία της Ν. Κορέας
https://www.youtube.com/watch?v=PTUxjGxIfzU

MPAMPIS

Δεν ειναι μόνο ένα ξεχωριστό όπλο αλλά εξυπηρετεί και την αρχή της διαφοροποίησης πηγών οπλισμού, κατι που κατα την γνώμη μου πρεπει να επεκταθεί και σε αλλα όπλα ισραηλινής κατασκευής…
Πολυ θα ηθελα συμπαραγωγή του πυραύλου στην Ελλάδα……

STRATOS

Είπαμε,
Πιστοποίηση των Spike NLOS στα ελληνικά AH-64A/D.
Εξοπλισμό με κατευθυνόμενες ρουκέτες 70mm των Ελληνικών AH-64A/D, Kiowa.
Εξοπλισμό με κατευθυνόμενες ρουκέτες 122mm των Ελληνικών ΠΕΠ RM-70.
Είναι μερικές λύσεις χαμηλού κόστους (αναλογικά) με πολαπλή βελτίωση στην αμυντική ικανότητα των νησιών.
Επιπλέων ο συνδιασμός Kiowa/ AH-64 με Spike NLOS σε σηνεργασία με τα F-16 της ΠΑ (και τα ατρακτίδια τους), και στην βάση των σεναρίων που δοκιμάζονται στο ΣΟΤ θα είναι καταστρεπτικός για τις τουρκικές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες S-400.

gdmast

Έχουν γράψει κατά καιρούς πολλοί γι’ αυτό το θαυμάσιο όπλο με αφορμή διάφορα σχόλια. Νομίζω ότι έχουμε έως και αργήσει. Χθες. Και το κόστος του είναι προσιτό.
Όταν δεν μπορείς να έχεις τους αριθμούς που έχουν οι άλλοι, είσαι υποχρεωμένος να έχεις κάποια όπλα που κάνουν τη διαφορά. Και αυτό είναι ένα από αυτά και ένα από τα 10 περίπου που διαθέτουν οι Ισραηλινοί (ιδίως για το πυροβολικό).

My_name_is_Nobody

comment image
..
..
Τι βλέπει ο εχθρός πριν αναπτυχθούν οι αισθητήρες;
Ένα αδιάφορο όχημα γενικής χρήσης, ούτε καν στόχος ευκαιρίας.

Koursaros312

Να πω την αλήθεια το sandcat δεν μου γεμίζει το μάτι, κάτι του λείπει. Το NLOS όμως λέει πολλά και ήδη μου έχουν έρθει ανορθόδοξες ιδέες.
ΠΤΗΣΗ διάβασα ότι έγινε προσφορά μεταχειρισμένων rafale από γαλλία, 6F1 + 6F3 ή κάτι τέτοιο (δεν ξέρω πολλά από αεροσκάφη) ισχύει ή είναι παπατζιλίκι;

Last edited 11 months ago by alphonsoproesche
SAAB

Από το Ισραήλ χρειαζόμαστε τα πάντα από ΙΑΙ, RAFAEL, ELBIT, εκτός από αυτά που ανακαλύπτουμε ότι θέλουμε (PLASAN, IWI).

photographix

Θα κοστισει περισσοτερο η προμηθεια του και οι επεμβασεις στα Α+ για την χρηση του απο οτι θα κοστισει η απαξιωση και αποσυρση των Α+ και η οποια αλλη προμηθεια αντικαταστασης τους? (μτχ D?)
(Για να αναφερθουμε μονο στην χρηση του απο τα Α+)
Ερ. 1) Τα αποσυρμενα αμερικανικα (και ΗΑΕ) D μπορουν να προσφερουν ανταλλακτικα και στα Α+? (φανταζομαι μαλλον πολυ ελαχιστα)
Ερ. 2) Ειναι βατη οικονομικα και τεχνικα η αναβαθμιση των Α+ σε D με απαρτια αποσυρμενων/αναβαθμισμενων D?
Eρ. 3) Υπαρχουν πιθανοτητες προμηθειας σε χαμηλο κοστος μικρου αροθμου αποσυρμενων D? (σεναριο τυπου Μ1117, Kiowa)

Voltron

Και τα LORA να ειναι τα επομενα…

flatspin

Φανταστείτε 150-250 οχηματα με εγκατεστημενο το SpikeNLOS, κατα μηκος Εβρου και νησιών. Πραγματικός εφιάλτης για τον επιτηθεμενο.
Θα ηθελα πολυ να τα δω να εξοπλίζουν παλαιοτερες ΤΠΚ (στα πλαισια εκσυγχρονισμού) ή και νεότερες ναυπηγησεις.
Στα Apache τώρα, δεν ξέρω πως μπορούν να εκμεταλλευθουν την τεράστια εμβέλια του NLOS. Αν βεβαια τώρα με κάποιο τρόπο αποκτήσουν τρόπο να έχουν εικονα του πεδιου μάχης σίγουρα θα ηταν must.
Οπως επισης προαναφέρθηκε και απο αλλο φίλο, είναι οτι πρέπει για τα ελικόπτερα του ΠΝ.

NikolakiEfentis

Ως προς τα SPIKE-NLOS, φυσικά και είναι ακριβά βλήματα. Για να τα αγοράσουμε σε μια καλύτερη τιμή υπάρχουν 2 προϋποθέσεις, (1) να θέσουμε μια μεγάλη ενιαία μακρόχρονη παραγγελία και για ΕΣ και για ΠΝ και (2) να εκμεταλλευτούμε την «στρατηγική» σχέση που ισχυρίζονται οι Κυβερνήσεις μας (νυν & πρώην) πως έχουμε… Αυτό είναι όπλο που χρειαζόμαστε πραγματικά κι όχι κάτι «Εθνικά» τζιπ «made in Israel»…
 
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα ήταν ευχής έργον να αποκτηθούν και για την ΑΣΔΕΝ (σε Μ1117 ίσως;) καθώς επίσης και για τα περιπολικά και τις κανονιοφόρους μας.
 
Ως προς τα ΑΗ-64Α+ τα SPIKE-NLOS σαφώς και είναι σημαντικά, όπως και για τα AH-64D αλλά δεν αντικαθιστούν τους Hellfire αλλά τους συμπληρώνουν. Mην ξεχνάμε πως οι δεύτεροι έχουν μεν μικρότερη εμβέλεια αλλά είναι υπερηχητικοί…
 
Κατά την γνώμη μου, αφού εξασφαλιστούν τα ανταλλακτικά από ΗΑΕ που θα δώσουν την ζητούμενη ανάσα ζωής στα ΑΗ-64Α+, πρέπει επιτέλους να αγοράσουμε τους AGM-114L για την εκμετάλλευση των ραντάρ Longbow. Ο SPIKE-NLOS δεν είναι εναλλακτική των AGM-114L –Longbow και σίγουρα δεν ακυρώνει την ανάγκη μεσοπρόθεσμα ο στόλος μας να ομογενοποιηθεί στο επίπεδο AH-64 E με το νέο Longbow, για να μην τρέχουμε συνεχώς τελευταίοι και καταϊδρωμένοι – η ΑΣ δεν είναι δυνατόν να διατηρεί 2 ομάδες χειριστών για Apache.

evaggelos

οτι πληρωνεις παιρνεις νομος, το nlos ειναι οτι καλυτερο αν πηγαιναμε κ σε λορα ακομη καλυτερα. Το spike εχει σχεση με το γερμανικο eurospike?

npo

Πρόσφατα άκουσα απο αμερικανό πιλότο OH-58D Kiowa οτι στην πράξη δεν μπορούν να φορτωθούν Hellfire λόγω βάρους. Ο SPIKE NLOS, είναι βαρύτερος απ τον Hellfire.Με έκανε λίγο κομμάτια όταν το άκουσα, αλλά οκ, ελαφρά ελικόπτερα αναγνώρισης είναι. Κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν με ανεπάνδρωτα μέσα. Λέει κι άλλα ενδιαφέροντα, για την θωράκιση, τα πολυβόλα τους κλπ.
Το άκουσα στο fighter pilot podcast για όποιον ενδιαφέρεται.

Last edited 11 months ago by carmausher4
christos_choris_a

Αρχικά η αναβάθμιση των AH-64A+ σε AH-64D τώρα που υπάρχουν πολλά περισσευούμενα απάρτια είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν μπορεί να αντικατασταθούν και στα 19 AH-64A+ οι πύραυλοι Hellfire από ισάριθμους Spike. Το κόστος θα ήταν δυσθεώρατο. Υπάρχουν στόχοι όπως ένα Τουρκικό ΤΟΜΑ ή ΤΟΜΠ ή ένα Μ-60Α3 ή μία αποβατική άκατος για τους οποίους δεν “χαραμίζεις” έναν ακριβό πύραυλο. Ένα απόθεμα πυραύλων γύρω στο 25% του αποθέματος των Hellfire – που είθε να αναβαθμιστούν όλοι στην έκδοση Longbow – θα ήταν πολύ χρήσιμο. Ακόμα θα ήταν χρήσιμος ο πύραυλος να εξοπλίσει όλες τις πυραυλακάτους Super Vita και Combattante III του Π.Ν. ( 4 βλήματα ανά πυραυλάκατο ). Επίσης διαφωνώ με την ανάπτυξη του πυραύλου επί οχήματος στα νησιά. Υπό την ομπρέλα των S-400 τα Τουρκικά drones αναμένεται στα νησιά να κάνουν “πάρτυ”. Οτιδήποτε μεγαλύτερο από εκτοξευτή Kornet ή Tow και για τα αντιαεροπορικά οτιδήποτε μεγαλύτερο απο Manpads ( Stinger ) είναι καταδικασμένο.

Last edited 11 months ago by Saul
ChistosM48

Και μια πιο οικονομική…
https://www.facebook.com/217288163671/posts/10158393595218672/

chikichiki

Σίγουρα είναι ένα low-footprint τακτικό όπλο υποστήριξης, φαινομενικά εύκολα προσαρμόσιμο σε πάρα πολλές πλατφόρμες (πραγματικά εντυπωσιακές οι επιδειχθείσες διαμορφώσεις), ικανό να διατεθεί ευρέως σε σεβαστές ποσότητες (με αστερίσκο την τιμή μονάδας…) δυνητικά ακόμη και σε μικρότερες μονάδες του ΕΣ (δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να διατεθούν οργανικά σε αυτές αλλά on-call κρούση ακριβείας σε τέτοια απόσταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα δυνατότητα), και επιχειρησιακά πολύ ευέλικτο. Όλα όμως αυτό τον καιρό είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν απείρως πιεστικότερες ανάγκες στο σημείο που ένα κατ’ομολογία ακριβό οπλικό σύστημα τέτοιας κατηγορίας να μην είναι προσιτό.
Κατά τα λοιπά, εγώ έχω μια απορία που ούτε αυτό το άρθρο κατάφερε να μου τη λύσει: αφού το ρημάδι λειτουργεί με ραδιοζεύξη (=line of sight), πως στην ευχή είναι “NLOS”; Non-VISUAL Line Of Sight, ίσως;…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...