Η πρόσφατη παρουσίαση του πυραύλου SPIKE NLOS στην Ελλάδα, είναι κάτι που μάλλον καθυστέρησε πάρα πολύ να γίνει. Αν είχαμε να διαλέξουμε κάτι από το ισραηλινό οπλοστάσιο, το πρώτο στη λίστα μας θα ήταν ο πύραυλος SPIKE NLOS, κι όχι κάποιο τυφέκιο ή όχημα 4Χ4. Όχι ότι η υπόλοιπη οικογένεια του SPIKE δεν είναι εξίσου καλή και ανώτερη των ανταγωνιστών, αλλά όπλο αντίστοιχο του SPIKE NLOS δεν υπάρχει κάπου αλλού. Θα είμαστε λοιπόν σαφείς από την αρχή, ο SPIKE NLOS είναι ένα όπλο που σίγουρα θα θέλαμε να το δούμε σε υπηρεσία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παρουσίαση του ισραηλινού οχήματος SandCat και του πυραύλου Spike NLOS στο ΓΕΣ
Το Ισραήλ έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιομορφίες με την Ελλάδα. Αλλά καθώς, σαν χώρα, δεν είχε την τύχη να βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, φρόντισε να αξιοποιήσει όλες τις απαραίτητες λύσεις έτσι ώστε να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, περικυκλωμένο από εχθρούς, δεκάδες φορές ισχυρότερους από το ίδιο. Εντούτοις έχει καταφέρει να επιβιώσει, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους του μια ποιότητα ζωής εφάμιλλης ή και ανώτερης της Δύσης. Φυσικά, και την απαραίτητη ασφάλεια…
Οι αμυντικές λύσεις που έχει αναπτύξει το Ισραήλ αξίζουν όχι ένα άρθρο, ούτε καν βιβλίο, αλλά ένα ξεχωριστό site, μόνο για να εξηγούμε τι έχουν δημιουργήσει στον αμυντικό τομέα οι άνθρωποι εκεί στη Μέση Ανατολή. Ένα προϊόν όμως που αξίζει ειδικής αναφοράς, και που έχει μάλιστα και αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον, πρέπει σίγουρα να παρουσιαστεί στο site μας. Ο πύραυλος SPIKE NLOS.
Το όπλο είναι πραγματικά μοναδικό. Εκτοξεύεται από ελικόπτερο ή όχημα, χωρίς όμως μεγάλη εκτόνωση αερίων ή τεράστια φλόγα. Παίρνει ύψος, και μεταφέρει την εικόνα στον χειριστή, που το “πετά” σαν ένα UAV υπερυψηλής ταχύτητας. Η εικόνα και η κατεύθυνση γίνεται με οπτική ίνα, μέχρι την απόσταση των 8 περίπου χιλιομέτρων. Μετά, το όπλο μπορεί να συνεχίσει μέχρι και τα 32 (!) χιλιόμετρα, ενώ κατεύθυνσή του, και αποστολή εικόνας και δεδομένων να γίνεται με ασύρματη ζεύξη. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο.
Το όπλο επιδείχτηκε στην Ελλάδα πάνω σε όχημα SANDCAT της PLASAN, της μοναδικής εταιρείας που έχει υποβάλει προσφορά για την ΕΛΒΟ. Φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορα οχήματα, και δεν είναι δεσμευτικό να τοποθετηθεί πάνω σε SANDCAT. To όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρά πλοία, πυραυλακάτους, περιπολικά, αλλά και μεγαλύτερα πλοία, δίνοντας έτσι μοναδικές δυνατότητες προσβολής στόχων στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.
Θα έλεγε κανείς πως ο φορέας κάνει το όπλο, αλλά τελικά αυτό δεν ισχύει. Και η απόδειξη είναι η πιο προσθήκη στο οπλοστάσιο των «Tzefa» (ισραηλινά ΑΗ-1 Cobra), το μέλος της οικογένειας των Rafael Spike και αφορά στην έκδοση NLOS (Non Line Of Sight) ή «Tamuz» (εάν η ονοματολογία της έκδοσης εδάφους – εδάφους διατηρείται και στην αεροεκτοξευόμενη). To όπλο αυτό, αν και σε πρώιμες εκδόσεις του (εδάφους) μπήκε σε υπηρεσία τη δεκαετία του ’90 (άλλες πηγές αναφέρουν ακόμη και τη δεκαετία του ’80), δεν επιδείχθηκε δημόσια παρά το 2011.
Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τον Spike NLOS από επιθετικό ελικόπτερο AH-64E
Με βάρος περίπου 70 κιλά και ηλεκτροπτική καθοδήγηση, βασίζεται σε ραδιοζεύξη, επιτυγχάνοντας βεληνεκή της τάξης των 25 χιλιομέτρων (νεότερες αναφορές, ίσως νέα έκδοση, φέρνουν το βεληνεκές στα 32 χιλιόμετρα). Τα ελικόπτερα ΑΗ-1 που αξιοποιούν το σύστημα έχουν πιθανότατα υποστεί μόνιμη μετατροπή, καθώς εμφανίζονται χωρίς το ριναίο πυροβόλο και στη θέση του υπάρχει μια διάταξη που φαίνεται να αφορά σε (κατευθυντική;) κεραία ραδιοζεύξης. Προφανώς, ο συνδυασμός του «Tamuz» με την εναέρια πλατφόρμα του «Tzefa» δημιουργεί ένα εξαιρετικών δυνατοτήτων σύστημα άμεσης αντίδρασης σε απειλές που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσφατα όμως ο SPIKE πιστοποιήθηκε και στα ΑΗ-64Α του Ισραήλ, δίνοντάς τους έτσι μοναδικές δυνατότητες.
ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”
Τυχόν ενσωμάτωση των SPIKE NLOS στα ελληνικά AH-64A+, θα αποδώσει στα ελληνικά ελικόπτερα κορυφαίες δυνατότητες, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων τους. Δυστυχώς το Η/Ο σύστημα των ΑΗ-64Α+ δεν είναι τόσο εξελιγμένο, και δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς την ακτίνα δράσης των Hellfire το βράδυ. H ενσωματωμένη κάμερα του SPIKE NLOS μπορεί να κάνει πραγματικά περιττή την αναβάθμιση του σκοπευτικού των ΑΗ-64Α+, και να τους επιτρέψει να παραμείνουν σε υπηρεσία σαν gunships με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών και τις ρουκέτες, ενώ την κρούση θα την κάνουν με πυραύλους SPIKE NLOS. Έτσι, αποδεσμεύεται και το απόθεμα των Hellfire για τα AH-64DHA, αλλά και τα αρκετά μας OH-58D Kiowa Warrior, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τα φέρουν και τα ΑΗ-64Α+.
H ύπαρξη πυραύλων SPIKE NLOS στο ελληνικό οπλοστάσιο θα ήταν ένα πραγματικό game changer. Ελληνικά νησιά με όπλα σαν αυτό, και μερικά τακτικά UAVs, θα μπορούν να αμύνονται εναντίον αποβατικών, εχθρικών σκαφών, στόχων υψηλής αξίας στην αντίπαλη ακτή (πυροβολικό, εκτοξευτές ρουκετών κα), αλλά και ελικόπτερα σε αιώρηση. Οι εποχούμενοι εκτοξευτές είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν, ενώ τα ΑΗ-64Α+ μπορούν να κάνουν θαύματα ακόμη και σε αποστολές κρούσης βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.
Αυτό που ξέρουμε είναι πως υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, και ειλικρινά, ελπίζουμε η πρώτη σημαντική προμήθεια από το Ισραήλ να αφορά το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Δυστυχώς, όπλα με αυτές τις δυνατότητες κοστίζουν, και εισαγωγή του σε υπηρεσία σε ικανούς αριθμούς, θα είχε σημαντική επιβάρυνση. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε ένα πραγματικό game changer, με οφέλη και κέρδη πολλαπλάσια του όποιου κόστους του…
Ναι σε ολα. Αμην.
Και πρέπει και θα αποκτηθεί. Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.
Αν δεν αλλάξει πρώτα ο ανεγκέφαλος νόμος για τις αμυντικές προμήθειες, ούτε πουρέ δεν θα φάει η μύγα…
Είναι θέμα χρόνου.
αλλά αυτός ο χρόνος έχει παρατραβήξει…
Μακάρι…
Κατι φαινεται να κινειται ισως
https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-diatagi-gia-na-echei-psifistei-neos-nomos-promitheion-mechri-to-telos-toy-mina
Και θα αλλάξει ο νόμος και η μύγα θα φάει πουρέ.
Ειναι δικαιο και θα γινει πραξη
περιμένω να δω και πρώτος θα δοξάσω τον Κούλη…..αλλά περιμένω…..
Να ξέρουμε να σας ευχαριστήσουμε αφού, λογικά με τέτοια σιγουριά, εσείς θα τα πληρώσετε
Θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός για την ασφάλειά του. Είμαι σίγουρος ότι η αγορά θα στεναχωρήσει πολλούς εκτός και εντός Ελλάδος.
Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε πως όσο πλήρωσε τορπίλες και φρεγάτες, άλλο τόσο θα πληρώσει κι αυτά. Αλλά δεν φοβάμαι γιατί ο Κoulis δεν έχει πέσει ποτέ έξω 😉
Θα διαψευστείς.
Αποτρεπτική ισχύ θέλετε αλλά να τα πληρώσουν οι εξωγήινοι…
αρνείται κάνεις αγαπητέ kostas ,μαλλον οι κυβερνήσεις νυν και πρώην δεν έχουν την θέληση για αγορές ,αλλωστε ποτέ δεν ρώτησαν τον λαό για τιποτα απλά λαμβάνουν αποφάσεις κυρίως εναντίον του
όποτε ας προχωρήσουν άμεσα σε αγορές για την άμυνα που τουλαχιστον ειναι για την προστασία όλων ακόμη και των αρνητών για τους εξοπλισμούς
Νομίζω δεν καταλάβατε το που ήθελε να καταλήξει το σχόλιό μου. Πάντως όχι εκεί που το πήγατε
Μην είσαι και τόσο σίγουρος θα σου έλεγα
Λίγη υπομονή.
Το όπλο αυτό είναι ιδανικό και για το ΠΝ. Το όπλο αυτό στα S-70B, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο κυνήγι ΤΠΚ και ταχέων σκαφών. Το ίδιο όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε Κ/Φ στα πλαίσια της αναβάθμισης τους, σε ΤΠΚ σαν συμπληρωματικός οπλισμός, σε ΣΑΠ και να χρησιμοποιηθεί απο επάκτιες συστοιχίες από ΕΣ ή του ΠΝ για την αντιμετώπιση από την ξηρά αποβατικών αγημάτων.
Βολή από πλοίο
https://www.youtube.com/watch?v=OLGoc7xKsXM
Βολή από επάκτια συστοιχία της Ν. Κορέας
https://www.youtube.com/watch?v=PTUxjGxIfzU
Δεν ειναι μόνο ένα ξεχωριστό όπλο αλλά εξυπηρετεί και την αρχή της διαφοροποίησης πηγών οπλισμού, κατι που κατα την γνώμη μου πρεπει να επεκταθεί και σε αλλα όπλα ισραηλινής κατασκευής…
Πολυ θα ηθελα συμπαραγωγή του πυραύλου στην Ελλάδα……
Είπαμε,
Πιστοποίηση των Spike NLOS στα ελληνικά AH-64A/D.
Εξοπλισμό με κατευθυνόμενες ρουκέτες 70mm των Ελληνικών AH-64A/D, Kiowa.
Εξοπλισμό με κατευθυνόμενες ρουκέτες 122mm των Ελληνικών ΠΕΠ RM-70.
Είναι μερικές λύσεις χαμηλού κόστους (αναλογικά) με πολαπλή βελτίωση στην αμυντική ικανότητα των νησιών.
Επιπλέων ο συνδιασμός Kiowa/ AH-64 με Spike NLOS σε σηνεργασία με τα F-16 της ΠΑ (και τα ατρακτίδια τους), και στην βάση των σεναρίων που δοκιμάζονται στο ΣΟΤ θα είναι καταστρεπτικός για τις τουρκικές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες S-400.
Τα kiowa δυστυχώς δεν παίρνουν spike NLOS, το σχολίασα πιο πάνω.
Πού
STRATOS ναι είχαμε και F-35 νατί για F-16 για SEAD.
Έχουν γράψει κατά καιρούς πολλοί γι’ αυτό το θαυμάσιο όπλο με αφορμή διάφορα σχόλια. Νομίζω ότι έχουμε έως και αργήσει. Χθες. Και το κόστος του είναι προσιτό.
Όταν δεν μπορείς να έχεις τους αριθμούς που έχουν οι άλλοι, είσαι υποχρεωμένος να έχεις κάποια όπλα που κάνουν τη διαφορά. Και αυτό είναι ένα από αυτά και ένα από τα 10 περίπου που διαθέτουν οι Ισραηλινοί (ιδίως για το πυροβολικό).
..
..
Τι βλέπει ο εχθρός πριν αναπτυχθούν οι αισθητήρες;
Ένα αδιάφορο όχημα γενικής χρήσης, ούτε καν στόχος ευκαιρίας.
Πραγματικά εξαιρετικό όπλο και όπως είπες χώρια να είναι στόχος.
https://youtu.be/PTUxjGxIfzU
Να πω την αλήθεια το sandcat δεν μου γεμίζει το μάτι, κάτι του λείπει. Το NLOS όμως λέει πολλά και ήδη μου έχουν έρθει ανορθόδοξες ιδέες.
ΠΤΗΣΗ διάβασα ότι έγινε προσφορά μεταχειρισμένων rafale από γαλλία, 6F1 + 6F3 ή κάτι τέτοιο (δεν ξέρω πολλά από αεροσκάφη) ισχύει ή είναι παπατζιλίκι;
Αναζητωντας τις πηγες αυτης της ειδησης δειχνει μαλλον ιδιαιτερα χλωμο να ισχυει …
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον Rafale F1…
Από το Ισραήλ χρειαζόμαστε τα πάντα από ΙΑΙ, RAFAEL, ELBIT, εκτός από αυτά που ανακαλύπτουμε ότι θέλουμε (PLASAN, IWI).
Θα κοστισει περισσοτερο η προμηθεια του και οι επεμβασεις στα Α+ για την χρηση του απο οτι θα κοστισει η απαξιωση και αποσυρση των Α+ και η οποια αλλη προμηθεια αντικαταστασης τους? (μτχ D?)
(Για να αναφερθουμε μονο στην χρηση του απο τα Α+)
Ερ. 1) Τα αποσυρμενα αμερικανικα (και ΗΑΕ) D μπορουν να προσφερουν ανταλλακτικα και στα Α+? (φανταζομαι μαλλον πολυ ελαχιστα)
Ερ. 2) Ειναι βατη οικονομικα και τεχνικα η αναβαθμιση των Α+ σε D με απαρτια αποσυρμενων/αναβαθμισμενων D?
Eρ. 3) Υπαρχουν πιθανοτητες προμηθειας σε χαμηλο κοστος μικρου αροθμου αποσυρμενων D? (σεναριο τυπου Μ1117, Kiowa)
Και τα LORA να ειναι τα επομενα…
Φανταστείτε 150-250 οχηματα με εγκατεστημενο το SpikeNLOS, κατα μηκος Εβρου και νησιών. Πραγματικός εφιάλτης για τον επιτηθεμενο.
Θα ηθελα πολυ να τα δω να εξοπλίζουν παλαιοτερες ΤΠΚ (στα πλαισια εκσυγχρονισμού) ή και νεότερες ναυπηγησεις.
Στα Apache τώρα, δεν ξέρω πως μπορούν να εκμεταλλευθουν την τεράστια εμβέλια του NLOS. Αν βεβαια τώρα με κάποιο τρόπο αποκτήσουν τρόπο να έχουν εικονα του πεδιου μάχης σίγουρα θα ηταν must.
Οπως επισης προαναφέρθηκε και απο αλλο φίλο, είναι οτι πρέπει για τα ελικόπτερα του ΠΝ.
Ως προς τα SPIKE-NLOS, φυσικά και είναι ακριβά βλήματα. Για να τα αγοράσουμε σε μια καλύτερη τιμή υπάρχουν 2 προϋποθέσεις, (1) να θέσουμε μια μεγάλη ενιαία μακρόχρονη παραγγελία και για ΕΣ και για ΠΝ και (2) να εκμεταλλευτούμε την «στρατηγική» σχέση που ισχυρίζονται οι Κυβερνήσεις μας (νυν & πρώην) πως έχουμε… Αυτό είναι όπλο που χρειαζόμαστε πραγματικά κι όχι κάτι «Εθνικά» τζιπ «made in Israel»…
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα ήταν ευχής έργον να αποκτηθούν και για την ΑΣΔΕΝ (σε Μ1117 ίσως;) καθώς επίσης και για τα περιπολικά και τις κανονιοφόρους μας.
Ως προς τα ΑΗ-64Α+ τα SPIKE-NLOS σαφώς και είναι σημαντικά, όπως και για τα AH-64D αλλά δεν αντικαθιστούν τους Hellfire αλλά τους συμπληρώνουν. Mην ξεχνάμε πως οι δεύτεροι έχουν μεν μικρότερη εμβέλεια αλλά είναι υπερηχητικοί…
Κατά την γνώμη μου, αφού εξασφαλιστούν τα ανταλλακτικά από ΗΑΕ που θα δώσουν την ζητούμενη ανάσα ζωής στα ΑΗ-64Α+, πρέπει επιτέλους να αγοράσουμε τους AGM-114L για την εκμετάλλευση των ραντάρ Longbow. Ο SPIKE-NLOS δεν είναι εναλλακτική των AGM-114L –Longbow και σίγουρα δεν ακυρώνει την ανάγκη μεσοπρόθεσμα ο στόλος μας να ομογενοποιηθεί στο επίπεδο AH-64 E με το νέο Longbow, για να μην τρέχουμε συνεχώς τελευταίοι και καταϊδρωμένοι – η ΑΣ δεν είναι δυνατόν να διατηρεί 2 ομάδες χειριστών για Apache.
Αυτο το ειχα ξεχασει, οτι ακομη δεν εχουμε παρει AGM-114L …. Απο που να αρχισει κανεις και που να τελειωσει με τα φαιδρα μας ….
Δεν προσφέρεται το Μ1117 γι’ αυτήν την αποστολή. Προτιμότερα είναι τα οχήματα που προσφέρει ο κατασκευαστής.

οτι πληρωνεις παιρνεις νομος, το nlos ειναι οτι καλυτερο αν πηγαιναμε κ σε λορα ακομη καλυτερα. Το spike εχει σχεση με το γερμανικο eurospike?
Είναι παραγωγή του ισραηλινού spike κατόπιν αδείας.
Πρόσφατα άκουσα απο αμερικανό πιλότο OH-58D Kiowa οτι στην πράξη δεν μπορούν να φορτωθούν Hellfire λόγω βάρους. Ο SPIKE NLOS, είναι βαρύτερος απ τον Hellfire.Με έκανε λίγο κομμάτια όταν το άκουσα, αλλά οκ, ελαφρά ελικόπτερα αναγνώρισης είναι. Κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν με ανεπάνδρωτα μέσα. Λέει κι άλλα ενδιαφέροντα, για την θωράκιση, τα πολυβόλα τους κλπ.
Το άκουσα στο fighter pilot podcast για όποιον ενδιαφέρεται.
Πολύ ενδιαφέρων επισήμανση. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος τα OH-58D να εξοπλιστούν με κατευθυνόμενες ρουκέτες 70mm. Έτσι θα διατηρήσουν την αυτόνομη ικανότητα προσβολής ακριβίας αρμάτων και αποβατικών ενώ ταυτόχρονα με το ηλεκτροπτικό συγκρότημα στον ιστό τους, θα μπορούν να εκτελέσουν και τον ρόλο της αναγνώρισης, καταδεικνύοντας στόχους στα AH-64A/D Apache και άλλα οπλικά συστήματα.
Επίσης καλό θα ήταν να εξοπλιστούν με πυραύλους άερος-αέρος stinger (δεν θα υπάρχει πρόβλημα με αυτούς, είναι πολύ ελαφριοί) ώστε να εκτελούν και την καταδίωξη εχθρικών ελικοπτέρων. Η απειλή για τα νησιά (σε περίοδο σύγκρουσης) είναι πολύ μεγάλη. Οι τούρκοι μπορούν να χτυπήσουν με αεροπρογεφυρώματα λόγω του τεράστιου στόλου μεταφορικών ελικοπτέρων που διαθέτουν..
Τα Kiowa παίρνουν αλλά μόνο 1 hellfire με τοποθέτηση του m3p με τα πυρομαχικά του απο την άλλη.
Δεν ισχύει. Το μέσο μπορεί να μεταφέρει μέχρι 4 όπλα. Ανάλογα με την αποστολή, προσαρμόζεται ο αριθμός που μεταφέρεται.
Μπορούν έναν. θεωρητικά μπορούν να φορτωθούν και με 2 hellfire, στην πράξη όμως δεν έπαιζε.
Το άκουσα απο Αμερικάνο πιλότο όπως είπα..
00:26:20,400 –> 00:26:23,440
so it basically had three primary weapon
00:29:48,159 –> 00:29:51,120
…another combination you know you could either ditch your machine gun
or ditch a rocket pod and put on a hellfire launcher so then you could
run the different models of hellfires depending on you know what was
going on there’s different variants of hellfires i’m sure the apache guys
will talk more about that because they used them much more than we did.
I’ve seen pictures where you could do hellfire-hellfire but
you’re pretty much kind of limited by weight and balance
and this is just a lot of weight and armament on a helicopter that doesn’t
really like to carry that much
https://www.youtube.com/watch?v=2YXSE9j3hxY
Λέει κι άλλα ενδιαφέροντα, όπως για την μικρή προστασία απο ελαφριά όπλα, (στο 00:50:00 περίπου)
Bell Helicopter OH-58D Kiowa Warrior weapon trialshttps://www.youtube.com/watch?v=LLpziWl9bB8
Army Close Air Support – Kiowa Warrior Helicopter Hellfire Missiles .50 Cal Machine Gun. Afghanistanhttps://www.youtube.com/watch?v=9vBJF5dfMSc
US Army Bell OH-58 Kiowa helicopter takeoff at KBFI Seattlehttps://www.youtube.com/watch?v=Y_xbvVS8Ous
Η Κροατία σχετικά πρόσφατα παρέλαβε AGM-114 για τα Kiowa της (δεν έχει άλλωστε άλλη πλατφόρμα ικανή να τους δεχτεί). Εδώ παλιό αμερικάνικο βίντεο από βολές σε δοκιμές https://texashistory.unt.edu/ark:/67531/metadc992489/m1/ υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες Kiowa με Hellfire. Είναι πολύ πιθανό όποιος το είπε απλώς να μην το ήξερε. Το OH-58D μπορεί να λάβει έως 4. https://lh3.googleusercontent.com/proxy/btU5zM7rpkOxVFMlO543RiX-Dpl5EtaWVXgUSPuu-wwST64gUCAWxYG72ZF9H6jGeTrorWCTSuoFvkq9kcpEgUT7u9bOuJv3D6CDjcmpidv4umme
Αν ακούσεις το podcast ο τύπος ήταν πεντακάθαρος.
Μιλάει για τα D (OH-58D) .Λέει λοιπόν πως η τυπική διαμόρφωση αποστολής δεν είχε hellfire. Μπορούσε όμως να πάρει έναν.
Ζεύγος μόνο για διαφήμιση.
Αρχικά η αναβάθμιση των AH-64A+ σε AH-64D τώρα που υπάρχουν πολλά περισσευούμενα απάρτια είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν μπορεί να αντικατασταθούν και στα 19 AH-64A+ οι πύραυλοι Hellfire από ισάριθμους Spike. Το κόστος θα ήταν δυσθεώρατο. Υπάρχουν στόχοι όπως ένα Τουρκικό ΤΟΜΑ ή ΤΟΜΠ ή ένα Μ-60Α3 ή μία αποβατική άκατος για τους οποίους δεν “χαραμίζεις” έναν ακριβό πύραυλο. Ένα απόθεμα πυραύλων γύρω στο 25% του αποθέματος των Hellfire – που είθε να αναβαθμιστούν όλοι στην έκδοση Longbow – θα ήταν πολύ χρήσιμο. Ακόμα θα ήταν χρήσιμος ο πύραυλος να εξοπλίσει όλες τις πυραυλακάτους Super Vita και Combattante III του Π.Ν. ( 4 βλήματα ανά πυραυλάκατο ). Επίσης διαφωνώ με την ανάπτυξη του πυραύλου επί οχήματος στα νησιά. Υπό την ομπρέλα των S-400 τα Τουρκικά drones αναμένεται στα νησιά να κάνουν “πάρτυ”. Οτιδήποτε μεγαλύτερο από εκτοξευτή Kornet ή Tow και για τα αντιαεροπορικά οτιδήποτε μεγαλύτερο απο Manpads ( Stinger ) είναι καταδικασμένο.
Και τα s 400 θα καταδικαστούν πρώτα.
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να πάρουμε με διαδικασίες κατεπίγοντος 12 τουλάχιστον F-35A εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88E τη στιγμή που άλλοι ανεγκέφαλοι προκρίνουν την αναβάθμιση των block-50 σε V και αγανακτούν γιατί δεν σκάσαμε τα 3 δισ. για τις 2 Μπελάρες λες και οι S-400 βρίσκονται κάπου σε ένα Τουρκικό παραμύθι με δράκους.
Και μια πιο οικονομική…
https://www.facebook.com/217288163671/posts/10158393595218672/
Σίγουρα είναι ένα low-footprint τακτικό όπλο υποστήριξης, φαινομενικά εύκολα προσαρμόσιμο σε πάρα πολλές πλατφόρμες (πραγματικά εντυπωσιακές οι επιδειχθείσες διαμορφώσεις), ικανό να διατεθεί ευρέως σε σεβαστές ποσότητες (με αστερίσκο την τιμή μονάδας…) δυνητικά ακόμη και σε μικρότερες μονάδες του ΕΣ (δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να διατεθούν οργανικά σε αυτές αλλά on-call κρούση ακριβείας σε τέτοια απόσταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα δυνατότητα), και επιχειρησιακά πολύ ευέλικτο. Όλα όμως αυτό τον καιρό είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν απείρως πιεστικότερες ανάγκες στο σημείο που ένα κατ’ομολογία ακριβό οπλικό σύστημα τέτοιας κατηγορίας να μην είναι προσιτό.
Κατά τα λοιπά, εγώ έχω μια απορία που ούτε αυτό το άρθρο κατάφερε να μου τη λύσει: αφού το ρημάδι λειτουργεί με ραδιοζεύξη (=line of sight), πως στην ευχή είναι “NLOS”; Non-VISUAL Line Of Sight, ίσως;…
Μάλλον επειδή ο εκτοξευτής δεν χρειάζεται να έχει οπτική επαφή με στόχο (;;;)
Σειρά μου τώρα …. τα χαρακτηριστικά του συστήματος (ηλεκτροοπτική καθοδήγηση και προσέγγιση από πάνω ) είναι ικανά να παρακάμψουν συστήματα ενεργητικής προστασίας τεθωρακισμένων ;;;
Η χειροκίνητη ηλεκτροπτική καθοδήγηση σημαίνει πως η επιτυχία ενός πλήγματος σε top attack εξαρτάται από την ικανότητα του χειριστή με το σύστημα. Τα διαθέσιμα βίντεο δείχνουν πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα επί της αρχής, ενώ απ’τα λίγα που γνωρίζω περί αρμάτων τα περισσότερα συστήματα anti-ATGM δεν είναι προσανατολισμένα σε άμυνα κατά κάθετα εφορμούμενων όπλων. Βέβαια πιθανόν να είναι εφικτή η παρεμβολή της ραδιοζεύξης (πχ από σύστημα Η/Π που βρίσκεται στην περιοχή), ή η παρεμβολή της…όρασης του χειριστή (αρκεί ένα καλά συγχρονισμένο παραπέτασμα καπνού με μια απρόβλεπτη μετακίνηση και η αστοχία είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο). Γενικά όμως φαίνεται πως είναι ικανό να παρακάμψει αρκετές τυπικές άμυνες αρμάτων.