27.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟThink Out Of The BoxΑΠΟΨΗ: Η επικείμενη αγορά των SPIKE SR θα μεταμορφώσει το Ελληνικό Πεζικό

ΑΠΟΨΗ: Η επικείμενη αγορά των SPIKE SR θα μεταμορφώσει το Ελληνικό Πεζικό

- Advertisement -

Πριν λίγες μέρες η σελίδα μας έγραψε για την επικείμενη αγορά πυραύλων SPIKE SR και SPIKE LR2 από τον Ελληνικό Στρατό, στην πρώτη ουσιαστικά “είσοδο” του ΕΣ στις αντιαρματικές δυνατότητες 5ης γενιάς. Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί από τους φίλους μας εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη εμβέλεια του LR2. Πράγματι, το όπλο, καθώς είναι dual mode, είναι εντυπωσιακό καθώς μπορεί να βληθεί είτε σαν NLOS, είτε σαν fire and forget. Αλλά εμείς θα τονίσουμε πως η μεγάλη μας έκπληξη είναι ο SR (Short Range). Και όσοι από τους φίλους μας έχουν υπηρετήσει στο Ελληνικό Πεζικό, ελπίζουμε πως στο τέλος του άρθρου θα συμφωνήσουν με τον τίτλο της αρχής!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Ελληνικός Στρατός πολύ κοντά στους SPIKE SR και στους SPIKE LR2

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναπαράξουμε την παρουσίαση που μας έγινε στο περίπτερο της Rafael στη έκθεση DEFEA 2021, απευθείας ενημέρωση είχαν κάποιοι από τους συντάκτες μας. Ο πύραυλος λοιπόν, έχει “αστείο” βάρος για όπλο τέτοιας αποτελεσματικότητας. Μαζί με το κάνιστρο μεταφοράς (που είναι και εκτοξευτής), ζυγίζει 10 κιλά. Για καταστροφή άρματος σε απόσταση μέχρι 2.000 μέτρων, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εξετάζονται οι αντιαρματικοί πύραυλοι SPIKE SR/LR2 από τον Ελληνικό Στρατό!

Για να έχουμε σύγκριση μονό ο εκτοξευτής του MILAN 2 ζυγίζει 16,4 κιλά, ενώ ο πύραυλος, άλλα 6,73 κιλά. Δηλαδή, ο χειριστής (ές) πρέπει να ρίξουν το όπλο, να μείνουν στη θέση τους όσο είναι σε πτήση προς το στόχο (γιατί συνδέεται με καλώδιο), και μετά, να σπεύσουν να εξαφανιστούν κουβαλώντας τα 16,4 κιλά του εκτοξευτή, συν όσους άλλους πυραύλους μεταφέρουν. Για να καταλάβουμε, η πτήση του MILAN 2 προς το στόχο διαρκεί κάπου 12 δευτερόλεπτα, χρόνος αρκετός για να εντοπιστεί το στοιχείο, και να εξουδετερωθεί.

ThinkOutOfTheBox: Αγορά SPIKE SR άμεσα, ας “ξεχάσουμε” τους Javelin και NLAW

Ένα στοιχείο SPIKE SR δεν έχει κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα. Ο χειριστής (μπορεί να είναι και μόνος του), εγκλωβίζει το στόχο -όπως θα έκανε κι ένας χειριστής Stinger με ένα ελικόπτερο- τον εκτοξεύει, και φεύγει. Ο πύραυλος, όσο ο στρατιώτης τρέχει προς άλλη θέση, πετά προς το στόχο. Τι κουβαλάει ο χειριστής μετά την εκτόξευση; Τίποτα πέρα από τον ατομικό του φόρτο μάχης.

ThinkOutOfTheBox: SPIKE SR για το Στρατό αντί για MILAN/Fagot, σε συνδυασμό με ελληνικό UCAV

Το Πεζικό αυτή τη στιγμή βασίζεται στις αντιαρματικές δυνατότητες των MILAN 2 και των ΑΤ-4 Fagot σε επίπεδο Τάγματος. Αν και πολλοί ξέρουμε πόσοι εκτοξευτές υπάρχουν σε κάθε ΛΥΤ (Λόχο Υποστήριξης Τάγματος), δεν θα το γράψουμε για ευνόητους λόγους. Αλλά δεν είναι τόσοι πολλοί, που να μπορούν να αλλάξουν κάτι ριζικά εν έτει 2022. Ο ΛΥΤ θα μοιράσει τα στοιχεία του σε όλους τους Λόχους ενός Τάγματος Πεζικού, αλλά μέχρι εκεί. Οι MILAN 2/Fagot θα παίξουν το ρόλο των στατικών όπλων (αν μπορούν, καθώς πολλοί από τους πυραύλους του αποθέματος έχουν ήδη “λήξει”). Αλλά ένας Λοχαγός, ή ένας Διμοιρίτης, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε αντιαρματική άμυνα, εκτός από τα όποια στοιχεία αντιαρματικών έχουν αποσπαστεί/διατεθεί στον τομέα ευθύνη τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο  κενό στη σχεδίαση των επιχειρήσεων του Πεζικού μας.

ΕΚΠΛΗΞΗ: Η Elbit αποκαλύπτει το πρώτο Unmanned ΤΟΜΑ, με πυροβόλο των 30mm και πυραύλους SPIKE!

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως μια δύναμη δυο διμοιριών, έχει 2 εκτοξευτές MILAN 2 και 2 AT-4, με 3 πυραύλους ο κάθε εκτοξευτής. Σύνολο 12 πύραυλοι. Αν ο τομέας ευθύνης είναι εκτεταμένος, ο διοικητής πρέπει να φροντίσει να βάλει τα όπλα σε στρατηγικά σημεία. Σε επαφή με εχθρικά τεθωρακισμένα, ο κάθε εκτοξευτής, πρέπει να ρίξει τον πύραυλο, να μετακινηθεί σε άλλη θέση, να στήσει το όπλο ο χειριστής, να ξαναρίξει και πάει λέγοντας. Μια τακτική που θυμίζει λίγο “τζιπάκι με ΠΑΟ”, απλά με πυραύλους, αλλά ας είναι… Αυτά έχουμε, με αυτούς θα πολεμήσουμε.

Αντιαρματικοί πύραυλοι Spike SR για την Εσθονία

Με το που “πέσει” ο πρώτος πύραυλος, ο διοικητής της εχθρικής δύναμης θα πρέπει να αναδιατάξει άμεσα τις δυνάμεις του. Πεζικό θα περάσει μπροστά, drone θα σηκωθούν, UAV θα μετακινηθούν προς τα εκεί, ίσως οπλισμένα με MAM-L. H επόμενη βολή θα είναι δύσκολη, η μεθεπόμενη θα είναι έως και αυτοκτονική, και οι χειριστές θα θυσιαστούν, ίσως χωρίς… Τι αλλάζει με τους SPIKE SR;

Εντάσσεται στο τουρκικό οπλοστάσιο ο αντιαρματικός πύραυλος KARAOK της Roketsan

Καταρχάς, δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξειδικευμένοι χειριστές αντιαρματικών όπλων, όλοι οι στρατιώτες μπορούν να εκτοξεύσουν ένα SPIKE SR. Η χρήση του όπλου είναι κυριολεκτικά επιπέδου video game (στην “εύκολη” πίστα), και μπορεί ως εκπαίδευση να την περάσει οποιοσδήποτε κληρωτός ή μόνιμος. Αν τώρα στη διάθεση του τοπικού διοικητή υπάρχουν πάλι 12 SPIKE SR, τότε θα έχει οργανώσει την εμπλοκή των τεθωρακισμένων του εχθρού την ίδια χρονική στιγμή, ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα. Αν σε μια τοπική επίθεση, ο εχθρός χάσει 8 με 12 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ σε λίγες στιγμές, και το Πεζικό που ακολουθεί δεν “εξαφανιστεί”, τότε οι στρατιώτες του εχθρού είναι μάλλον με ξεκάθαρο death wish.

Ποιό είναι το αντιαρματικό NLAW, που καταστρέφει τα ρωσικά Τ-72 στην Ουκρανία;

Κάτι τέτοιο συνέβη πολλές φορές στην Ουκρανία, όταν οι Ουκρανοί με NLAW ανέκοπταν ρωσικές επιθέσεις (κυρίως μέσα στον αστικό ιστό, τα 1.000 μέτρα εμβέλειας του NLAW θέλουν προσεκτικό σχεδιασμό βολής εκτός πόλης). Και σε κάθε υποχώρηση, οι Ρώσοι άφηναν πίσω δεκάδες φλεγόμενα τεθωρακισμένα. Οι Ουκρανοί, μετά την κάθε βολή έσπευδαν να εξαφανιστούν, για να πολεμήσουν κάπου αλλού.

Ebikes στην Ουκρανία, αθόρυβα και σε… αντιαρματικό ρόλο

Γενικότερα οι Ουκρανοί εξέλιξαν μέσα στη συνεχή μάχη την έννοια των πεζών κυνηγών αρμάτων. Π.χ. μιας και τα NLAW που διαθέτουν έχουν μικρή εμβέλεια προκειμένου να προσεγγίζουν τον εχθρό αθόρυβα, έκαναν (και κάνουν) χρήση ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών/ποδηλάτων εκτός δρόμου!

Ο SPIKE SR και τα ανάλογα όπλα, είναι που κάνουν πάλι το Πεζικό δυνατό “παίχτη” του πεδίου μάχης. Αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουμε, και ελπίζουμε να έχουν κατανοήσει επαρκώς στον ΕΣ. Πλέον, σύγκρουση μιας Μονάδας Πεζικού με μια ομάδα Αρμάτων Μάχης, δεν θα σημαίνει υποχρεωτικά νίκη των τελευταίων, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί αν τα άρματα δεν έχουν την κατάλληλη κάλυψη από μηχανοκίνητο πεζικό. Ενώ το Πεζικό με τέτοια ελαφριά συστήματα θα μπορεί να “αντέξει” και χωρίς να υπάρχουν τεθωρακισμένες ενισχύσεις, επιτρέποντας έτσι στα φίλια άρματα μάχης να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Επίθεση!

Θα αναρωτηθούν οι αναγνώστες μας, αν οι αγαπητοί μας γείτονες έχουν αντίστοιχο όπλο. Θεωρητικά έχουν, το KARAOK. Όμως το όπλο μοιάζει με αντιγραφή του Javelin, και έχει αρκετά μεγαλύτερο βάρος. Κοινώς όχι, οι Τούρκοι δεν έχουν κάτι αντίστοιχο του NNLAW ή του SPIKE SR.

Το όπλο φαίνεται ιδανικό και για εξοπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων, λόγω μικρού βάρους. Πράγματι, θεωρούμε δεδομένο πως τουλάχιστον οι Πεζοναύτες θα λάβουν μικρό αριθμό όπλων, απαραίτητο εφόδιο για την άμυνά τους μέχρι να φτάσουν τα ελληνικά άρματα μάχης. Αλλά ελπίζουμε να μην γίνει ο SPIKE SR ο λόγος που οι Καταδρομείς ή οι Αλεξιπτωτιστές θα αντιμετωπιστούν σαν Επίλεκτο Πεζικό σε περιόδους επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, μιας και αναφέρθηκαν οι Ειδικές Δυνάμεις, να πούμε πως το Πεζικό, αν λάβει τους SPIKE SR, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, δημιουργώντας κλιμάκια καταστροφής εχθρικών αρμάτων μάχης σε επίπεδο Διμοιρίας.  Ελπίζουμε ο ενθουσιασμός μας να σας βρίσκει σύμφωνους. Το Πεζικό θα μπορεί πλέον να απορροφά εχθρικές επιθέσεις χωρίς να διασπάται/διαλύεται, προκαλώντας και σημαντικές απώλειες στα εχθρικά τεθωρακισμένα, τόσο σε στατική αλλά κυρίως σε κινητή άμυνα που είναι η σύγχρονη τάση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

52 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
52 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τροχοφόρα τύπου M93 Fox και Fuchs για το Στρατό, «πακέτο» με τα Lynx

Η αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113Α1/2 από τον Ελληνικό Στρατό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο και η αντικατάσταση των F-4E Phantom II, όχι από...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι...

56
H διαδικασία επιλογής των κορβετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Όσο οι περισσότεροι από εμάς περνάμε κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στο κύμα, στο ΠΝ οι...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Αυγούστου 1424: Μάχη του Verneuil, βρετανική νίκη...

0
Το 1424, στο απόγειο του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ των μεγάλων βασιλείων και πριγκηπάτων της Μεσαιωνικής Ευρώπης, συγκρούονται οι στρατοί των βασιλέων Ερρίκου του 7ου...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν Special Edition

Αγορά 0.99
- Advertisement -
Card image

ebook-ptisi-a4-v3

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι MICA μόνο με Gowind HN

H διαδικασία επιλογής των κορβετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Όσο οι περισσότεροι από εμάς περνάμε κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στο κύμα, στο ΠΝ οι...

ΥΠΕΞ για περιστατικό στον Έβρο: Απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της...

Βουλή: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς κυριαρχίας νησίδας του Έβρου

Διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας "όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες" ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς...