Spitfire MJ755: Το πετάμε ή το κοιτάμε;  

57
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ελληνικό Spitfire στον αέρα! Ο ενθουσιασμός που νιώσαμε στο άκουσμα της είδησης έγινε ρίγος συγκίνησης όταν το είδαμε να πετά στο βίντεο. Κι ακόμη δεν ήλθε καν στην Ελλάδα! Το όνειρο πολλών, να ακούσουν από κοντά τον ήχο ενός Merlin σε full throttle, φαντάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα όσο ποτέ. Όμως όπως λέει ένα ρητό, η πραγματικότητα είναι σκληρή ερωμένη.

Τα warbirds, όπως χαρακτηρίζονται τα ιστορικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι σαν σπάνια κοσμήματα. Το ίδιο εντυπωσιακά και εξίσου ή και περισσότερο ακριβά. Στην αγορά ένα ανακατασκευασμένο Spitfire σε πτήσιμη κατάσταση μπορεί να φτάσει άνετα τα 3 εκατ. δολάρια. Το θέμα είναι πόσο πρόθυμοι είμαστε να διακινδυνεύσουμε ένα σπάνιο κειμήλιο όπως το ‘MJ755’ για να το δούμε απλώς να κάνει διελεύσεις;

«Τα αεροπλάνα είναι για να βρίσκονται στον αέρα» θα πουν πολλοί. Οι πιο συγκρατημένοι θα θυμίσουν ότι η πτήση κρύβει εξ ορισμού αναπάντεχους κινδύνους, ιδίως για αεροπλάνα μιας κάποιας ηλικίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δίλημμα «να το πετάμε ή να το κοιτάμε» βασανίζει τους φίλους της Αεροπορίας. Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά.

Keepem Flying! Τα ιστορικά αεροσκάφη σε πτήσιμη κατάσταση είναι ιστορία που βλέπεις, ακούς και… μυρίζεις. Κανένα μάθημα Ιστορίας δεν είναι τόσο ζωντανό. Σίγουρη ατραξιόν στα air shows όπου εμφανίζονται, μαζεύουν πλήθη και τους κάνουν να ξεχνούν το εισιτήριο που πλήρωσαν. Ξέρω κάποιους που θα πήγαιναν ως την Τανάγρα… περπατώντας (σαν τάμα) για να δουν ένα Spitfire και δη με ελληνικά διακριτικά να σπαθίζει τον ουρανό.

Η ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας και οι θυσίες των ανθρώπων της παύουν να είναι μερικές παράγραφοι σε κάποια βιβλία. Αυτή εδώ είναι τόσο αληθινή που φτύνει φωτιές –κυριολεκτικά. Φαντάζεστε καλύτερο εργαλείο προσέλκυσης νέων στην Π.Α από ένα αεροπλάνο-θρύλο σαν το Spitfire; Εκτός του F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζεύς» δηλαδή.

Είστε εντελώς τρελλοί; «Θα ρισκάρετε ένα τόσο σπάνιο αεροσκάφος για μερικές περαντζάδες;» είναι ο αντίλογος. Οι σώφρονες φρίττουν στο ενδεχόμενο έκθεσης του μοναδικού αεροπλάνου του τύπου της Π.Α στον κίνδυνο ενός πιθανού ατυχήματος. Τα περιστατικά όπου άψογα συντηρημένα warbirds έγιναν άμορφα σίδερα μετά την συντριβή τους ή στην καλύτερη περίπτωση χρειάσθηκαν τεράστια ποσά για να επισκευαστούν, είναι η δυσάρεστη υπενθύμιση γιατί τα ασφάλιστρα τέτοιων αεροσκαφών είναι τερατώδη. Γιατί υπάρχει κίνδυνος.

Καλύτερα να είναι στο Μουσείο, όπως το SB2C-5 Helldiver –ένα από τα μόλις πέντε που σώζονται σήμερα στον κόσμο– τονίζουν. «Εάν έχεις λιγότερα αεροσκάφη ενός τύπου από τα δάχτυλα του ενός χεριού σου, τότε είναι ώρα να τα καθηλώσεις» λέει ο γνωστός ιστορικός David W. Menard, με θητεία στο Μουσείο της USAF. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ, το ‘MJ755’ δεν ανήκει σε ιδιωτικό φορέα ή σε κάποιον aviation enthusiast με αγάπη για τα αεροπλάνα και (πολλά) χρήματα για να ρισκάρει αλλά στην Πολεμική Αεροπορία.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Δίχως συζήτηση, η ανακατασκευή του μοναδικού ελληνικού Spitfire έπρεπε να γίνει. Το να μένει διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη σε σκονισμένα ράφια «ντέξιον» του ΚΕΑ αδικούσε όχι μόνο το αεροπλάνο αλλά και την ίδια την Π.Α. Ναι, το κόστος αποκατάστασης ενός σπάνιου warbird σε πλόϊμη κατάσταση φέρνει ζάλη, το ίδιο και η σκέψη ότι πετώντας ρισκάρει. Όχι λιγότερο από άλλα αεροπλάνα, επισημαίνουν χειριστές B-17, Mustang, Spitfire και άλλων αεροπορικών θρύλων.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγει κανείς κάτι είναι να μην κάνει τίποτα. Όμως έτσι το Spitfire θα ήταν ακόμη σε μορφή συναρμολογούμενου στο ράφι. Πόσο ασφαλή είναι αεροπλάνα που μετρούν επτά και πλέον δεκαετίες; Αναλογιστείτε πώς έφθασαν έως αυτήν την ηλικία, απαντούν οι υποστηρικτές της άποψης «τα αεροπλάνα είναι για να πετούν». Σωστά συντηρημένα και με κατάλληλα εκπαιδευμένους πιλότους τα warbirds μπορούν, σύμφωνα με την αμερικανική FAA, να έχουν ένα «αποδεκτό επίπεδο ασφαλείας». Όπως ισχύει για όλα τα αεροσκάφη.

Αξίζει τελικά το ρίσκο; Το Spitfire Mk.IXc (MJ755) που βρέθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 ξανά στον αέρα για πρώτη φορά μετά το 1953 είναι ένα από τα 77 μαχητικά του τύπου που δόθηκαν στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία. Κατασκευασμένο στο εργοστάσιο-δορυφόρο της Supermarine στο Castle Bromwich γύρω στα τέλη του 1943, συμμετείχε με την 43η Μοίρα της RAF στην Επιχείρηση Dragoon παρέχοντας τον Αύγουστο του ’44 εναέρια κάλυψη στις Συμμαχικές δυνάμεις στην νότια Γαλλία. Με συνεχείς μετασταθμεύσεις σε προκεχωρημένα αεροδρόμια, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους η Μοίρα έφθασε μέχρι την Ιταλία και το τέλος του πολέμου την βρήκε τον Μάϊο του ’45 στο Klagenfurt της Αυστρίας.

Tο συγκεκριμένο Spitfire LF.IX (c/n CBAX-IX-1285) έφθασε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου 1947 και τον Απρίλιο εντάχθηκε στην 335 Μοίρα Διώξεως η οποία επιχειρούσε τότε από το Σέδες. Το 1949 βρήκε το ‘MJ755’ στην Σχολή Αεροπορίας στο Τατόϊ ως εκπαιδευτικό ενώ το 1950 κατά την διάρκεια γενικής επιθεώρησης/επισκευής στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων τροποποιήθηκε να φέρει δύο φωτομηχανές για την εκτέλεση αναγνωριστικών αποστολών.

Η τελευταία φορά που πέταξε ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου 1953. Έκτοτε τέθηκε σε εναπόθεση στο Ελληνικό, απ’ όπου μεταφέρθηκε στο Τατόϊ και αργότερα στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας πριν επιστρέψει και πάλι στην αεροπορική βάση Δεκελείας για να εκτεθεί στο Μουσείο της Π.Α. Το 2008 το Μουσείο το αποσυναρμολόγησε προκειμένου να το καταστήσει πτήσιμο αλλά το κόστος αποδείχθηκε μεγάλο. Μήπως το να πετά όμως το κάνει μεγαλύτερο; Το debate συνεχίζεται.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

57
Leave a Reply

Please Login to comment
30 Comment threads
27 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
34 Comment authors
ΝωνταςAESANikolaosSpyrosJolly_Roger Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sluff
Member
Member
sluff

Το πετάμε..γυρνάει όλα tα airshows και προβάλει την Ελλάδα

Κάποιος
Guest
Κάποιος

Με αυτο δεν πετούσε ο Βουτσάς στο «ραντεβού στον αερα» ή κανω λάθος;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Όχι, εκείνο ήταν Τ-6 Harvard.

recce
Member
Noble Member
recce

Μια πρώτη ερώτηση είναι: θα εκπαιδευτεί κάποιος έλληνας ιπτάμενος στον τύπο? Αν πετάει το συγκεκριμένο αεροσκάφος, θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε σίγουροι ότι αυτός που κάθεται μέσα έχει περάσει αρκετές ώρες εκπαίδευσης από τους καλύτερους εκπαιδευτές, άρα κάποιον άγγλο σίγουρα, και να γνωρίζει όλες τις ιδιαιτερότητες του αεροσκάφους…

ikaros
Member
ikaros

Καλά δεν λέμε να πετάει κάθε μέρα και παντού. Αλλά σε συγκεκριμένες επετείους δηλ. την 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου και την 8 Νοεμβρίου μπορεί να κάνει κάποιες διελεύσεις, συνοδευόμενο τιμητικά από F-16, Mirage 2000, F-4 (ωραία 4αδα με το Spit στην κορυφή). Αλλά το θέμα που μάλλον θέλει να θίξει το άρθρο είναι το κόστος να διατηρηθεί ένας πυρήνας χειριστών-μηχανικών προκειμένου να μπορεί να κάνει έστω αυτό. Από την στιγμή που επανήλθε σε πτήσιμη κατάσταση όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι δεν είναι μόνο οι χειριστές που χρειάζονται εδώ. Πρέπει να υπολογίσουμε και τους τεχνικούς που θα κρατούν το αεροσκάφος σε καλή πτητική κατάσταση (καθόλου εύκολο για τόσο παλαιό μηχάνημα). Επίσης χρειάζονται ιστορικοί που θα αναδείξουν την ιστορία του καθώς και άλλες ειδικότητες που κατά πάσα πιθανότητα μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Για να μπορεί το αεροπλάνο να πετάει χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα που θα ασχολείται με αυτό σε καθημερινή βάση.

Faethon
Member
Faethon

Σε πρόσφατο άρθρο της Πτήσης είχε θιχτεί το θέμα προσωπικού του Μουσείου.Το να ενισχυθεί που ούτως ή άλλως χρειάζεται με έναν μικρό πυρήνα 1-2 χειριστών με παράλληλα διοικητικά καθήκοντα και 2-3 τεχνικούς, δεν νομίζω ότι είναι θέμα αλλά όντως λεπτομέρεια.Το spit πρέπει να πετάει, με πολύ καλά μελετημένο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ειδάλλως ας το έβαζαν να σαπίζει στο προαύλιο της Βασ. Σοφίας.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

Αφήστε τα αστεία. Το βάζουμε σε γυάλα, το γυαλίζουμε και το καθαρίζουμε ολημερίς, που και που γυρνάμε λίγο μίζα να ξεσκουριάσει ο κινητήρας, κι αν ή όταν πάρουμε την Πόλη, ε τότε στο τσακίρ κέφι το βάζουμε να κάνει ένα πέρασμα. Όποιος θέλει να ρισκάρει και δεν τον λένε Μπαλάφα, ας βάλει πρώτα το χέρι στην τσέπη να προκαταβάλει τις ζημιές ή την ολική απώλεια ενός τόσο ανεκτίμητου αεροσκάφους, ας αναλογιστεί σοβαρά «τι θα γίνει αν κούφια η ώρα…» και μετά ας μιλήσει περί ανέμων και υδάτων όσο θέλει… …όσο για το προσέλκυση νέων Ικάρων, δεν νομίζω! Οι νεαροί πιο… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως, αλλά έχω περάσει τα -άντα, οπότε δηλώνω μη αντικειμενικός.

Στη Τανάγρα φέτος είδα τους Γάλλους, τους δικούς μας με F-16 & Mirage, τον Βέλγο με το δικό του F-16 (μεταξύ μας, πολύ ανώτερο στον ‘χορό’ το ρημάδι το -Α από τον δικό μας, πόσο πιο αλαφρό είναι γμτ;)… αλλά κάπου ανάμεσα σε όλ’ αυτά πέρασε ένα F6F Tigercat και ένα Douglas DC-6 με αστεροειδείς κινητήρες! Άλλη κλάση. Κρίμα που είχαν το λογότυπο της γνωστής εταιρίας αναψυκτικών για πωρωμένους…

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ Spyros, Επαναλαμβάνω: ΔΕΝ προσελκύεις νεαρούς 15χρονους/νες, 16χρονους/νες, 17χρονους/νες αυριανούς/νες Ικάρους με Spitfire και αντίστοιχα warbirds. Η νέα γενιά διαχρονικά γοητεύεται από ταχύτητα & ωμή δύναμη – αυτό ακριβώς (δηλαδή η εμφύτευση του «μικροβίου» της αεροπορίας) επιτυγχάνεται με σύγχρονα εντυπωσιακά μαχητικά jet – ίσως και με επιθετικά ελικόπτερα. Τα warbirds, τα αεροσκάφη γενικής αεροπορίας, τα πολιτικά επιβατικά κλπ, αποκτούν αργότερα μερίδιο της αγάπης μας, όμως ΠΑΝΤΑ ο πρώτος έρωτας είναι κάποιο εντυπωσιακό μαχητικό. Ως εκ τούτου, το Ελληνικό Spitfire, μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο (ειδικά τώρα που είναι ανακατασκευασμένο και τσίλικο) συνδέοντας ιστορικά το Σήμερα με το Χθες της Ελληνικής… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Jolly_Roger Διαφωνώ — πάντα με τον αστερίσκο πως είμαι 40+, άρα σαφώς μειωμένης αντίληψης της εφηβικής φαντασίας… πτυχίο ψυχολογίας (παιδικής, εφηβικής, ή… απλό) δεν έχω. Ο έφηβος μπορεί να έχει φτιάξει κάποια πλαστικά μοντέλα (τα φτιάχνουν ακόμα άραγε;). Μάλλον με F-16 και Su-27 θα ξεκίνησε (εγώ RF-5A) όπως πολύ σωστά λέτε… αλλά μετά; Αν αφού βάψει μερικά jet, δει να περνά μπροστά του ένα Spit που κάνει ένα αργό barrel roll, δε θα ψάξει να δει σε τι τιμή πωλείται ένα Spit στην 1:48; (αν δε παίζουν πια με πλαστικά μοντέλα, υπάρχουν εξομοιωτές videogames, δε θα τα χαλάσουμε) Για να… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Σαφώς πρέπει να πετάει. Με περιορισμούς; Ναι, οπωσδήποτε: να πετάει μόνο όταν δεν βρέχει, όταν δεν κουνάει φύλλο, δεν έχει ζέστη, όταν δεν έχει καυγαδίσει ο πιλότος με τη γυναίκα του, δεν έχει χάσει ματς η ομάδα του, δεν έχει κακή πρόγνωση το ζώδιό του, όταν του έχουν βγει τα χαρτιά και δε ξέρω τι άλλο, αλλά ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ. Πόσοι συναναγνώστες έχετε πάει στο Τατόι, στο μουσείο, ή κάπου αλλού όπου εκτίθεται ένα ή περισσότερα παλιό/ά κόσμημα/τα της ΠΑ; Τι εντύπωση σας έκανε, όχι το/τα ίδιο/α αλλά ο τρόπος έκθεσης; Πιστεύετε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει αυτή… Read more »

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Πες τα Χρυσόστομε!! cool

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μερσί.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Πραγματικά και εγώ εχω το ιδιο διλλημα απο οταν άκουσα για την επιστροφή του. Ακόμη μεσα μου δεν μπορώ να κατασταλάξω σε μια απο τις δυο περιπτώσεις. Ισως την πρώτη φορά που το δώ να πετά απο κοντά να αποφασίσω τι θα ηθελα και τι θα προτιμούσα.

Aris
Member
Noble Member
Aris

Ρώτησα και προχτές αλλά απάντηση μηδέν στο ερώτημα ποιος θα το πετάει και τα επακόλουθα του. Το ίδιο βλέπω να ρωτάνε και πάλι σήμερα. Κάποια απάντηση από πληροφόρηση που έχετε;
Επίσης να πάρω και εγώ θέση: πιστεύω ότι πρέπει να πετάει ΜΟΝΟ σε γιορτές και κανά airshow. Για εξωτερικό μεταστάθμευση χλωμό μιας και δεν πάμε για άλλα…καλό θα ήταν στην D-Day μαζί με την Dakota αλλά είπαμε…
όσο για airshow γονυπετής στην Καβάλα θα πήγαινα…

Διονυσης
Guest
Διονυσης

Μα, αν είναι να μην πετάει, γιατί ξοδεύτηκαν λεφτα για να έρθει σε πλόιμη κατάσταση? Πρέπει να πετάει δεν είναι καν θέμα.

d.b
Member
d.b

Εγώ ξέρω ότι μας λείπουν 49 ευρώ για να κάνουμε ένα πενηντάρικο…..

Κώστας
Guest
Κώστας

Εδώ λέτε ότι δεν έχουμε λεφτά για αναγκαίες προμήθειες υλικού και ασχολούμαστε με spitfire , τριήρεις και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Μήπως να φτιάξουμε και καμμιά σπαρτιατική φάλαγγα να την καμαρώνουμε;

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Η Σπαρτιατικη φάλαγγα θα μπορούσε να είναι ένα από τα ανταλλάγματα της συμφωνίας με της ΗΠΑ. Στα σίγουρα μπορούσαμε να έχουμε 1-2 Λοχους πεζικό από το USMC, μιας και είναι ξετρελάνει με την ταινία 300.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Γι’ αυτό μας έχουν ζαλίσει με τα μπλουζάκια και πιστόλια με λαβές που γράφουν ‘ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ’ εκεί στην Αμερική;

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ Spyros, Ξέρεις πολύ καλά πως η μόδα του «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» (σε μπλουζάκια, paches, αξεσουάρ όπλων κλπ) στις ΗΠΑ προϋπάρχει της ταινίας 300 και ΔΕΝ συνδέεται με αυτήν! Ο λόγος που οι Αμερικάνοι έχουν τρελαθεί με το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 – αρχές δεκαετίας του ’00, είναι οι προσπάθειες των Αμερικανικών κυβερνήσεων να περιορίσουν την οπλοκατοχή. Οπότε το «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» στα μπλουζάκια και τα frames των τυφεκίων είναι μία απάντηση τύπου «αν σας βαστάει ελάτε να μας πάρετε τα όπλα». Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που είχε πει το 2000 ο γνωστός ηθοποιός Charlton… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Έχω κάποια γνώση για το θέμα (λόγω αμαρτωλού παρελθόντος)… δεν ξέρω αν κάποιος, κάπου, είχε την εν λόγω επιγραφή κάπου πριν την ταινία, αλλά αμέσως μετά την προβολή της είχαμε μια ΕΚΡΗΞΗ πώλησης προϊόντων με αυτήν..!

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ Spyros,

Η ταινία 300 βγήκε στους κινηματογράφους το 2007. Κι όμως στις ΗΠΑ το «MOLON LAVE» σε T-shirt, σε patches, σε baseball caps και οι εγχάρακτες επιγραφές σε λαβές πιστολιών και frames τυφεκίων ήταν αρκετά ΠΡΙΝ το 2000. Η μόδα του «MOLON LAVE» προυπήρχε στις ΗΠΑ πολύ πριν την ταινία, για λόγους που εξήγησα προηγουμένως.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δε θα επιμείνω, γιατί δεν ισχυρίζομαι πως έχω δει ό,τι φωτογραφία με λαβές κτλ υπήρχε πριν το 2007, πάντως στην δική μου αντίληψη η επιγραφή έπεσε μετά την ταινία…

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Είμαι ένας από τους τυχερούς που βλέπουν τα αεροπλάνα να περνάν απέναντι από το σπίτι τους πριν και μετά τις διελεύσεις στην παρέλαση.

Παρότι δεν μπορώ καν να φανταστώ το πως θα αντιδράσω αν δω με τα F-16, τα Mirage και τα F-4 να περνάει και το Spitfire, η σκέψη και μόνο ότι μπορεί να του συμβεί κάτι μου προκαλεί κρύο ιδρώτα.

dimitrov
Member
dimitrov

Σε πρώτη φάση το κοιτάμε με βετεξάκι για να μαζεύουμε τα σάλια …. κι έξυπνη σίτα στο στόμα που χάσκει για να μην μπει καμία μύγα. Μετά βλέπουμε … είναι πολύ νωρίς για τέτοια κουβέντα. Να συνέλθουμε πρώτα. Όχι τόσο απότομα τέτοιες συγκινήσεις.

IliasSkaltsas
Member
Active Member
IliasSkaltsas

Το ποίημα δεν μένει σε ένα κλειστό βιβλίο στο ράφι μιας βιβλιοθήκης. Κάποιος το μεταφέρει στο κοινό, του δίνει υπόσταση, και όλοι μαζί ταξιδεύουμε στο χωρόχρονο, ζούμε τις ιστορικές στιγμές, παίρνουμε μαθήματα ανδρείας, νοιώθουμε υπερήφανοι και δυναμώνουμε κοιτάζοντας το μέλλον

kiriakos
Member
kiriakos

Ο Τολμών Νικά. Πως θα πάμε σε πόλεμο ωρέ συναναγνώστες. Εδώ φοβόμαστε να δούμε στον αέρα τον μεγαλύτερο κράχτη που είχε ποτέ η ΠΑ.

stepa
Guest

Το ενα και μοναδικο αναντικαταστατο σπιτ αποτελει μερος της αεροπορικης ιστοριας της χωρας.Εχουν δικαιωμα σε αυτο το κληροδοτημα και οι επομενες γενεες.Το βρισκω πολυ εγωιστικο να ρισκαρουμε πτησεις προς τερψιν των εραστων της αεροπορικης ιδεας.Αν ειχαμε 3-4 ακομα δεν θα ημουν αντιθετος.Η εκθεση του σε κινδυνους που συνεπαγεται μια αεροπορικη επιδειξη ειναι σαν να εκθετεις τον δισκοβολο του Μυρωνα σε καποια ανοικτη πλατεια ερμαιο καιρικων και αλλων συνθηκων.Ξερω οτι απαγοητευω με την αποψη μου πολλους αλλα η λογικη {και η στατιστικη} ειναι αμειλικτες.Για οσους αναρωτιουνται τοτε γιατι ολο αυτο ,αρκει να εχει δει στο παρελθον σε τι κατασταση βρισκονταν το… Read more »

HCG Class '01
Guest
HCG Class '01

Έχοντας μοναδική σχέση με το αντικείμενο τον θαυμασμό για τους αεροπόρος και τα αεροσκάφη, πιστεύω ότι πρέπει να πετάει, με μέτρο, αλλά να πετάει…Κυρος για την Πατρίδα, συνέχιση της ιστορίας της ΠΑ, “επίδειξη σημαιας” , και άλλα πολλά…
Ταπεινή μου άποψη…

Νωντας
Guest
Νωντας

Πρός “ΠΤΗΣΗ”

Παρακαλώ ενημερωθείτε για το ποιος και πώς αποκατέστησε το spitfire, κάτω από ποιο καθεστώς και κανονισμούς θα πετάει, ποιοί είναι οι κανονισμοί αυτοί, ποιοι θα το πετούν και θα το συντηρούν, πόσες ώρες το χρόνο θα πετάει και όλες τις παραμέτρους του θέματος. Δεν είναι τίποτε κρυφό,

Ενημερώστε και τους αναγνώστες, ώστε να σταματήσει ο καθένας να θεωρεί ότι αυτό που νομίζει είναι και η πραγματικότητα.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ας πεταξει τωρα στην εορτη για τα 200χρονια και μετα σε ενα ωραιο σημειο στο πολεμικο μουσειο να το καμαρωνουμε ολοι,μακαρι και αλλα παλαια αεροσκαφη να επαιρναν την αρχικη τους μορφη.

Μαγκαναρης Γιαννης
Guest
Μαγκαναρης Γιαννης

… ενας σοφος ειπε ” τα πλοια ειναι ασφαλη στο λιμανι, αλλα τα πλοια εχουν φτιαχθει για να ταξιδευουν ! “…

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Η απάντηση είναι : και τα δύο! Και θα το πετάμε, μία φορά το χρόνο και θα το κοιτάμε στη γυάλα που θα μπαίνει μετά. Μεγάλο το ρίσκο, αλλά θα το παρομοίαζα σαν ένα μοντέλο που περνάει με το μπικίνι μπροστά σου, σου κάνει νόημα και τελικά την πας για…φαγητό. Να βρει η Π.Α έναν συνετό, κατά προτίμηση γύρω στα 40 και άνω, παντρεμένο με παιδιά, όπως στα SR-71, μή aggressive, να μιλήσει με κάποιον εν ζωή (αν υπάρχει) που το πέταγε και να γίνει και ντοκιμαντέρ και αφού εκπαιδευτεί Αγγλία, μαζί με τεχνικούς συντήρησης, να προγραμματίζεται επίδειξη.Θα γίνεται το… Read more »

AESA
Member
Famed Member
AESA

Αγαπητέ, εξ ορισμού, δεν μπορείς να έχεις ικανό χειριστή όταν το πετάς μια ώρα τον χρόνο. Η ιστορία του είναι τεράστια, η σπανιότητα του δε κάνει την διατήρησή του περισσότερο επιβεβλημένη την στιγμή δε που ανήκει σε μια πολεμική αεροπορία και όχι σε ένα ιδιώτη. Τα ιστορικά και σπάνια αυτοκίνητα που υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές τα βγάζουν βόλτα οι ιδιοκτήτες τους. Τα αντίστοιχα αυτοκίνητα που ανήκουν στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν τα αγγίζει κανείς. Το εγώ καταστέλλεται και επικρατεί η λογική που το καθιστά υποχρέωση να διατηρηθεί ακέραιο.

Νωντας
Guest
Νωντας

Για να έχεις ικανό χειριστή δεν χρειάζεται να πετάει εκπαιδευτικές πτήσεις με το “δικό” σου spitfire. Υπάρχουν διαθέσιμα στην Μ. Βρετανία ακόμη και διθέσια για αυτό το σκοπό. Εκεί θα εκπαιδευτούν και οι Ελληνες χειριστές που θα διαθέσει η ΠΑ.

A.K.
Member
A.K.

Ισως το πιο ομορφο αεροσκαφος που κατασκευαστηκε ποτε. Πιτσιρικας πρεπει να ειχα συναρμολογησει τουλαχιστον μια μοιρα. Για μενα δεν υπαρχει διλλημα. Ειναι φτιαγμενο για να πεταει. Θα ηθελα να το δω στην παρελαση της 25ης Μαρτιου.

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Εγώ θα δώσω τροφή για σκέψη με αυτά τα βίντεο και για εκκίνηση θέματος, “next steps”.
https://www.youtube.com/watch?v=_zRiktZhgmo
https://www.youtube.com/watch?v=fkW4wCfHS4o
Να πάρουν φωτιά οι ουρανοί με το 2ο στον κόσμο πετούμενο. Βέβαια έχω ικανούς τους Περισσούς να κάνουν πορεία κατά της αποκατάστασής του.

George
Member
George

Φυσικά και να πετάει! Με όλες τις δυνατές προφυλάξεις αλλά είναι πετούμενο!
Σιγά μη βγάλουμε και το Αβερωφ στη στεριά μη και βουλιάξει

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας

Επειδή εχω δει Warbirds, είναι πολύ πιο συναρπαστικά από τα σύγχρονα αεροσκάφη και η δκή μου απάντηση στην ερώτηση είναι “μα και βεβαια το πετάμε”.

SABRE
Member
SABRE

‘Oλες οι απόψεις περί μη πτητικής εκμετάλευσης είναι απολύτως σεβαστές καθώς δίνονται στη βάση της προστασίας ενός τόσο πολύτιμου αεροσκάφους. Στην πραγματικότητα η απάντηση μπορει να δωθεί μόνο από το δίδυμο αρχιμηχανικού/χειριστή. Μονο ο αρχιμηχανικός γνωρίζει σε ποιό βαθος έχει φθάσει η ανακατασκευή ποιά και πόσο κρίσιμα συστήματα απλά επιθεωρήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν και πόσο μπορεί μια αστοχία τους να επηρεάσει άλλα συστήματα και συνακόλουθα την ίκανότητα του σκάφους να μείνει στον αέρα. Ο χειριστής στον άερα μπορεί να επιβεβαιώσει την αυτοπεποίθηση ή τις υποψίες του αρχιμηχανικού. Μια πολύπλοκη διαδικασία που θέλει τρομερό όγκο γνώσεων χρόνο συγκέντρωση μεράκι και πάνω… Read more »

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Στη συντήρηση αεροπορικού υλικού, δεν γίνονται εκπτώσεις. Είτε κάποιο εξαρτημα είναι ασφαλές για πτήση ,ή δεν είναι… Εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία για το κατά πόσο κάποιο εξαρτημα είναι ασφαλές, απλά αντικαθίσταται…

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Το πετάμε με σύνεση, μόνο σε κάποιες επετείους, με ικανότατο πλήρωμα και τεχνικούς. Χαμός θα γίνει όπου και αν πετάξει, μιλάμε για το ιερό δισκοπότηρο των απανταχού λατρών της αεροπορικής ιδέας, αλλά και για το ευρύ κοινό μια τέτοια πτήση θα είναι άκρως εντυπωσιακή και μοναδική! Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που ενορχηστρωμένα διαδίδεται η σύγχυση, η λήθη, το format μνήμης, η αμορφωσιά – ημιμάθεια, η άγνοια, η στρέβλωση των γεγονότων, η ισοπέδωση των αξιών, η λατρεία του βολέματος – καλοπέρασης – “μην ασχολείσαι”, η ιστορική μνήμη είναι το αντίδοτο, είναι το φάρμακο, είναι η ελπίδα και η παρηγοριά αυτών… Read more »

Nikos
Guest
Nikos

Έχοντας δει στο Βέλγιο το solo diplay τους να κάνει διελεύσεις μαζί με Spitfire, σκέφτομαι ότι είναι το κορυφαίο αεροπορικό σκηνικό που έχω δει/φωτογραφίσει.
ΝΑΙ να πετάει…

Παν. Δερματας
Guest
Παν. Δερματας

Πρόλαβα ένα τέτοιο… Είχε έρθει στην 115 ΠΜ την εποχή πού είχαν επικρατήσει πλήρως τα τζετ…

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Όσο την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος την έχει αναλάβει το ΊΔΡΥΜΑ ΙΚΑΡΟΣ δεν τίθεται θέμα οικονομικής επιβάρυνσης της Π.Α. . Μου προξενεί ερωτηματικά το γεγονός του ότι δεν αναφέρετε ότι η επαναφορά του MJ 755 σε πτήσιμη κατάσταση είναι αποτέλεσμα σύμπραξης μεταξύ της Π.Α. και ιδιωτών (του ιδρύματος Ίκαρος συγκεκριμένα) όπου ο ιδιώτης καλύπτει όλα τα έξοδα που αφορούν την ανακατασκευή και συντήρηση του αεροσκάφους, καθώς και την εκπαίδευση χειριστών και προσωπικού συντηρήσεως . Και ρωτάω λοιπόν : Είστε τόσο άσχετοι με το όλο εγχείρημα ή επίτηδες δεν αναφέρετε αυτό το γεγονός ;;; Και γιατί θέτετε αυτό το ερώτημα τώρα… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Όλ’ αυτά έχουν αναφερθεί εδώ τότε που το αεροσκάφος απεστάλη στην Αγγλία. Δεν φταίει η Πτήση αν έχετε κοντή μνήμη.

https://www.ptisidiastima.com/haf-spitfire-to-fly-again/
https://www.ptisidiastima.com/greek-supermarine-spitfire-2019/
https://www.ptisidiastima.com/greek-spitfire-heads-off-for-painting/
https://www.ptisidiastima.com/supermarine-spitfire-mj755-paint-job/

Νωντας
Guest
Νωντας

Την απάντησή σας αυτή γιατί δεν τη δώσατε σε όλους τους προηγούμενους που ρωτάνε ποιός θα το πετάει και θα το συντηρεί, που και πότε θα πετάει, εξανίστανται για τη “σπατάλη” κλπ

Αφού όλα είναι γνωστά λοιπόν, δρομολογημένα και τα προβλήματα λυμένα, ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου; Άσκοπη κουβέντα να γίνεται, ποστς και κλικάκια να μαζεύουμε.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Νωντας Γιατί ήταν εκτός θέματος. Το άρθρο πουθενά δεν μιλάει για επωμισμό κόστους από την ΠΑ κτλ, ρωτάει καθαρά για το ρίσκο του να πετά ένα ιστορικό αεροσκάφος.

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Ό τρόπος που είναι γραμμένο το άρθρο παραλείποντας να αναφέρει τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ίκαρος στην επιτυχημένη προσπάθεια επαναφοράς σε πτήσιμη κατάσταση του αεροσκάφους, αλλά και η αναφορά στο σημαντικό οικονομικό κόστος χωρίς πάλι να αναφέρεται ότι αυτό το καλύπτει το εν λόγω ίδρυμα δημιουργεί ερωτηματικά τόσο για το πόσο ενημερωμένος σχετικά είναι ο αρθρογράφος, αλλά και το ποιά είναι η άποψη του περιοδικού για το όλο εγχείρημα, πόσο μάλλον όταν θέτει το ερώτημα εάν θα πρέπει το αεροσκάφος να παραμείνει σε πτήσιμη κατάσταση ή όχι. Ερώτημα που θα έπρεπε να είχε τεθεί πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία, όχι τώρα.… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δεν θα κάτσω να κάνω τον δικηγόρο της Πτήσης (δεν νομίζω πως με χρειάζονται) αλλά 2-3 παρατηρήσεις: Κατ’ αρχήν η Π&Δ έβαλε ένα άρθρο με το ολίγων δευτερολέπτων βίντεο της πρώτης πτησης του α/φ μετά την ανακατασκευή: https://www.ptisidiastima.com/supermarine-spitfire-mj755-hellenic-af-first-flight/ …με υπότιτλο “Επιτέλους στον αέρα!!!” Εσείς τι λέτε; Είναι υπέρ ή κατά; Για το “δεν είναι ο αναγνώστης υποχρεωμένος να έχει διαβάσει προηγούμενα άρθρα”: σοβαρά; σας παρέθεσα ΤΕΣΣΕΡΑ που αναφέρουν το ίδρυμα. Για την ιστορία, είχα βρει άλλο ένα, σύντομο, που δεν το ανάφερε (πριν τη πρώτη πτήση). ΟΚ μπορεί κάποιος (όχι εσείς) να διαβάζει το σάιτ πρώτη φορά. Αν το κάνει,… Read more »

Νωντας
Guest
Νωντας

Για το τελευταίο που ρωτάτε:
Το Spitfire για όσο διάστημα θα βρίσκεται κάτω απο την διαχείριση του ιδρύματος έχει βρετανικό πολιτικό νηολόγιο G-CLGS. Ως πολιτικό αεροσκάφος υποχρεούται να είναι ασφαλισμένο, η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει οποιαδήποτε ζημιά.
Και για να προλάβω αυτούς που θα ρωτήσουν γιατί έχει νηολόγιο Ηνωμένου Βασιλείου η απάντηση είναι οτι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας αυτής είναι μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που έχει σε ισχύ και λειτουργία πλήρεις κανονισμούς συντήρησης,και πτήσης ιστορικών αεροσκαφών (CAP 632).

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Οπότε είναι τυπικά πολιτικό αεροσκάφος, που διαχειρίζεται από το ίδρυμα Ίκαρος αλλά είναι περιουσία της ΠΑ;

Αυτό ομολογουμένως είναι πολύ ενδιαφέρον…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ως φαίνεται, κατέχετε καλώς το θέμα των warbirds (για το οποίο ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα, παρά την επί δεκαετίες ερασιτεχνική μου ενασχόληση με την αεροπορική ιστορία και τεχνολογία). Παίρνω λοιπόν το θάρρος να σας παρακαλέσω, αν έχετε το χρόνο, να μας γράψετε σε ένα σχόλιο (είμαι σίγουρος ότι η ΠΤΗΣΗ θα το αναδημοσίευε ευχαρίστως ως αυτοτελές άρθρο) μερικές παραγράφους για το ζήτημα της αεροπλοϊμότητος, συντήρησης, νομικού καθεστώτος κλπ αυτών των υπέροχων ιπτάμενων μνημείων.

AESA
Member
Famed Member
AESA

Πόσο δύσκολο και κοστοβόρο είναι να κατασκευάσεις στην ΕΑΒ ένα η περισσότερα αντίγραφα; Τρισδιάστατοι εκτυπωτές, ένας κινητήρας από άλλο ( νομιζω υπάρχουν αρκετοί ανά τον κόσμο), ή στην τελική βάζεις σύγχρονο. Αυτό έχει ιστορία να πει και να πρεπει να μπει σε μουσείο. Οπότε έχουμε ένα αντίγραφο να το κάνουμε γύρω γύρω και το πραγματικό στην γυάλα.

Νωντας
Guest
Νωντας

Η ΕΑΒ δεν ξέρει να κατασκευάζει αντίγραφα, δεν είναι αυτή η δουλειά της. Το ζητούμενο είναι η τεχνογνωσία και όχι το κόστος.
Τα 3D printers δεν μπορούν να τυπώσουν οτιδήποτε, με τη σημερινή δε τεχνολογία, ελάχιστα που να φορούν ιστορικό αεροσκάφος

-Θα πήγαινες να δείς ένα θεατρικό έργο γνωρίζοντας οτι ο πρωταγωνιστής είναι ένας σωσίας του αληθινού πρωταγωνιστή; smile