8.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Splash One Human: Η αερομαχία Ανθρώπου-Τεχνητής Νοημοσύνης έληξε με νικητή την Μηχανή αλλά… (βίντεο)   

- Advertisement -

Ήταν μια επική αερομαχία στην οποία και οι δύο πλευρές είχαν επενδύσει πολλά όμως είχε μόνο έναν νικητή: το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) επικράτησε και στις πέντε εικονικές εναέριες εμπλοκές εναντίον του Ανθρώπου στην τρίτη φάση του AlphaDogfight Trials Championship γεμίζοντας ικανοποίηση την DARPA και προβληματισμό τους πιλότους της USAF.
Σε όλες τις virtual αναμετρήσεις του «τελικού» που διεξήχθησαν σε εξομοιωτή F-16 (FlightGear sim με αλγόριθμο JSBSim) και «χρήση» μόνο πυροβόλου, η Τεχνητή Νοημοσύνη της Heron Systems ήταν ταχύτερη, πιο ευέλικτη και αποτελεσματικότερη από τον έμπειρο χειριστή με το χαρακτηριστικό κλήσης ‘Banger’. Σημειώστε ότι ο τύπος του συστήματος ΑΙ που χρησιμοποιήθηκε δεν ανακοινώθηκε. Δείτε στο ακόλουθο βίντεο την ιστορική αυτή εμπλοκή (Fight’s On στο 4:40:00)

Το αποτέλεσμα ήταν απλώς ένα βήμα προς την υιοθέτηση πλήρως αυτόνομων συστημάτων σε μαχητικά. Το επόμενο θα είναι η πτήση πραγματικών αεροσκαφών που θα χρησιμοποιούν αλγόριθμους ΑΙ αποδεικνύοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει εκτός από περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Σκοπός του προγράμματος ACE (Air Combat Evolution) του Πενταγώνου είναι η ανάπτυξη ενός «εκπαιδεύσιμου» συστήματος ΑΙ το οποίο θα δύναται στο μέλλον να ελέγχει ένα μαχητικό αεροσκάφος και να εκτελεί ελιγμούς σε κλειστή αερομαχία. Ο απώτερος στόχος της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων είναι η δημιουργία Τεχνητής Νοημοσύνης για drones μάχης, όπως μη επανδρωμένα UAV τα οποία θα πετούν ως παραστάτες επανδρωμένων αεροσκαφών σε ιδιαίτερα απαιτητικές αποστολές.

Το ταπεινωτικό 5-0 υπέρ της ΑΙ θύμισε την ήττα του μεγάλου σκακιστή και πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρυ Κασπάροφ από το κομπιούτερ Deep Blue της ΙΒΜ το 1997, επιβεβαιώνοντας ότι μια Μηχανή μπορεί να παίζει καλύτερο σκάκι από τον Άνθρωπο έχοντας προβλέψει –ταχύτερα– όλες τις πιθανές κινήσεις για να τον νικήσει. Είναι όμως το ίδιο στην εναέρια μάχη;
Η αερομαχία δεν είναι σκάκι με πιόνια να διέπονται από δεδομένους κανόνες. Ένα πρόγραμμα προσομοίωσης κλειστής αερομαχίας είναι πολύ πιο σύνθετο από μια παρτίδα σκάκι, με περιορισμούς που αποτελούν συνάρτηση κινήσεων και μεταβλητών. Στην πραγματικότητα οι αντίπαλοι θα χρησιμοποιήσουν στο έπακρο την εκπαίδευση, την εφευρετικότητα και την πονηριά τους, δοκιμάζοντας κάθε τακτική και κόλπο για να επικρατήσουν. Τότε γιατί ο ‘Banger’, απόφοιτος του Σχολείου Όπλων Τακτικής της USAF, καταρρίφθηκε και στις πέντε εμπλοκές;

Μήπως γιατί ένα δίκτυο ΑΙ εκτέλεσε σε εκπαίδευση 4 δισεκατομμύρια προσομοιώσεις; Ακούγεται εντυπωσιακό αλλά δεν είναι τόσο απλό, σπεύδουν να διευκρινίσουν έμπειροι χειριστές. Ο διαγωνισμός AlphaDogfight Trials της DARPA ήταν μια σειρά προσομοιώσεων με πολύ συγκεκριμένα σενάρια ενώ η Heron Systems, όπως και οι υπόλοιπες επτά εταιρίες που προκρίθηκαν στον τελικό, είχε άριστη γνώση του συστήματος και του περιβάλλοντος στο οποίο θα «επιχειρούσε».
Αυτό συνιστούσε σαφές πλεονέκτημα έναντι του ανθρώπου-χειριστή ο οποίος καλείτο να «πολεμήσει» σε ένα περιβάλλον που απείχε από μια αληθινή αερομαχία. Επίσης ο χειριστής «πετούσε» φορώντας VR goggles και μη τυποποιημένο εξοπλισμό. Στην ουσία ο άνθρωπος υποχρεώθηκε να δώσει μάχη με τους όρους του υπολογιστή κι όχι το αντίθετο. Ο Αντιπλοίαρχος Βίνσεντ ‘Jell-O’ Αϊέλλο, πρώην πιλότος του αμερικανικού Ναυτικού και εκπαιδευτής στο Top Gun, προτείνει να μην δίνουμε τόσο βάρος στην νίκη αυτή.
«Οι άνθρωποι έχουν αποδείξει ότι υπερέχουν σε έναν σημαντικό τομέα σε σχέση με την ΑΙ –γνωρίζουν πώς να χειρίζονται αυτού του είδους την αβεβαιότητα που απαντάται στις σημερινές εμπλοκές» λέει χαρακτηριστικά. «Μια μάχη δεν διεξάγεται σε αποστειρωμένα, στατικά περιβάλλοντα. Διεξάγεται σε 3D, σε πραγματικό χρόνο, όπου ο καιρός, ο αντίπαλός σου και ένα πλήθος άλλων παραγόντων μπαίνουν στο παιχνίδι».
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris

Η τεχνητή νοημοσύνη νομίζω θα φέρει και κατασκευαστικά πλεονεκτήματα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του μέλλοντος. Το όριο ελιγμών τέτοιων αεροσκαφών δεν υπόκειται στους περιορισμούς φορτίσεων του ανθρώπινου σώματος.
Η δε συλλογική δράση τέτοιων αεροσκαφών, συντονισμένη από μια κεντρική AI θα έχει επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις αντιδράσεις ενός χειριστή με την πεπερασμένη αντίληψη της τακτικής εικόνας.
Το μόνο πλεονέκτημα που διατηρεί ο άνθρωπος ως χειριστής είναι η ικανή ταχύτητα οπτικού εντοπισμού στόχων.
Με τις συνεχείς προόδους στον τομέα των ηλεκτρονικών και των ηλεκτροοπτικών, το προβάδισμα του ανθρώπου έναντι της μηχανής σύντομα θα εξαλειφθεί…

Last edited 4 months ago by abkbgrf
NikosP

Για φανταστείτε …. αποδέσμευση από περιορισμούς -G- , εκμηδενισμός καθυστέρησης -lag- χειριστή (επιτηρητή καλύτερα) και σκάφους ή σμήνους σκαφών , αποφυγή απωλειών ζωών ( και οικονομία τόσο από εκπαίδευση όσο και από συστήματα υποστήριξης-προστασίας πιλότων ) .
Ειδικά για την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών , θα μπορούσε να υποστηριχθεί οτι η ομάδα χειρισμού , έχοντας καλύτερη εικόνα του πεδίου , θα μπορούσε να κατευθύνει το(α) σκάφος(η) τους και τα όπλα έτσι ώστε να επιφέρουν αποτελεσματικότερα πλήγματα με μικρότερες ανθρώπινες απώλειες (μαχητών και αμάχων) του εχθρού.

extb2b

Τέτοιες δοκιμές γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες.οι πιλότοι πρέπει να υπακούν στον φάκελο πτήσης του αεροσκάφους
Σε μία πραγματική κατάσταση όμως ένας πιλότος χρησιμοποιεί και τις αισθήσεις του και μπορεί να βγει και έξω από τους κανόνες αυτούς για να πετύχει το σκοπό του αντίθετα το αυτόνομο σύστημα δεν θα το κάνει ποτέ.
Βέβαια μιλάμε για one by one γιατί στην περίπτωση του σμήνους τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά εννοείται ότι το ΑΙ έχει μεγάλο πλεονέκτημα γιατί μπορεί να γίνει συγχρονισμός και συνδυασμένη επίθεση που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μεταξύ πιλότων  και σε χρόνους 0.
Για αυτό και λειτουργία σμήνους στα drone είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα των Ενόπλων δυνάμεων σε όλες τις χώρες
Μπορούν να εκτελέσουν τόσο περίπλοκα σενάρια που ακόμα και η πιο καλο εκπαιδευμένες ομάδες πιλότων δεν θα μπορούσαν

Jason

Ενδιαφερουσα εξελιξη με παγκοσμιες επιπτωσεις. Ειναι βεβαιο πως οι υπολογιστες μπορουν να εκτελεσουν πολυ περισσοτερους υπολογισμους σε σχεση με εναν ανθρωπο, επομενως καποια στιγμη θα ειναι πολυ καλυτεροι απο τους ανθρωπους στη μαχη, και ειδικα στις αερομαχιες (κλειστες και ειδικα σε τεχνικες BVR). Η τεχνητη νοημοσυνη ειναι πολυ πιο ευκολο να χρησιμοποιηθει για εναερια μαχη, παρα για μαχες στη στερια, οπου το φυσικο περιβαλλον, η βλαστιση και το εδαφος κανει τη χρηση αυτων των τεχνολογιων πολυ πιο δυσκολη υποθεση.
Μια μηχανη δεν αισθανεται φοβο, ουτε στρες, ουτε πονο, ουτε σωματικη και ψυχικη κοπωση, ουτε επηρεαζεται απο τις φορτισεις πολλαπλων G κατα την εκτελεση ελιγμων. Εκτελει απλως κωδικα και κανει βελτιστοποιηση κινησεων ωστε να κερδισει και να εκτελεσει την αποστολη του. Ειναι ο ιδανικος μαχητης, ο οποιος απλα εκτελει εντολες.
Χρειαζονται τουλαχιστον 5-10 χρονια για να μπορουν αυτες οι τεχνικες να χρησιμοποιηθουν αποτελεσματικα, και τουλαχιστον αρχικα, η αποδοτικοτερη χρηση τους θα ειναι σε Μη Επανδρωμενα Μαχητικα που θα συνοδευουν επανδρωμενα μαχητικα. Οι πιλοτοι θα αναθετουν αποστολες στα ρομποτικα Μη Επανδρωμενα Μαχητικα, και θα μπορουν να αλλαξουν τις αποστολες εν πτησει, αναλογως της τακτικης καταστασης.
Και επειδη το αρθρο γραφει οτι δεν ειναι γνωστες οι τεχνικες που χρησιμοποιηθηκαν για τον αλγοριθμο, πιθανοτατα προκειται για τεχνικες Deep Reinforcement Learning.

Last edited 4 months ago by tousername
Yiorgos

O παρακάτω σύνδεσμος δίνει περισσότερες πληροφορίες για αυτή την αερομαχία ανθρώπου νς ΑΙ. Είναι πολύ ενδιαφέρον
https://www.sandboxx.us/blog/ai-wins-flawless-victory-against-human-fighter-pilot-in-darpa-dogfight/
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

vtheofilis

Δυο σενάρια, από επιστημονική φαντασία μου έρχονται στο μυαλό, ένα από το αρχικό Star Trek, όπου σε ένα επεισόδιο της σειράς, το Enterprise προσέγγιζε πλανήτες που διεξήγαγαν πόλεμο με ένα διαπλανητικό wargame ελεγχόμενο από υπολογιστή, και αναλόγως των εικονικών πληγμάτων, κάποιοι κάτοικοι υποχρεούνταν να οδηγηθούν σε εξαΰλωση, και φυσικά, η σειρά ταινιών Terminator, και τα έργα του Harlan Ellison που την ενέπνευσαν.

extb2b

δες και το green latern η ταινία είναι μουφα αλλά στα πρώτα 15 λεπτά δείχνει ακριβός αυτο ενα ζεύγος f35 σε αερομαχία με 2 drone AI ο πιλότος ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος πολύ πάνω απο το όριο του Φ35 και…

Last edited 4 months ago by alisasymons3014
Stavrogin1

κάθομαι στην αναπαυτική μου καρέκλα και τρωω πακοτίνια διαβάζοντας τα σχόλια. Η μηχανή θα καταργίσει τους πιλότους και πάσης φύσεως χειριστές,. Σιγα σιγα θα καταργήσει τους μηχανικούς και αρκετα πιο αργα τους σχεδιαστες ΑΙ. Και τότε τι ακριβως θα κάνει ο άνθρωπος; Τι θα οραματίζεται;, τι θα επιθυμεί, για ποιο λογο να πάει στο πανεπιστίμιο; γιατι να διδαχτει μαθηματικά ή νομικα κλπ.το μονο που θα του μείνει είναι οι δουλειες στις οποιες δε θα συμφέρει η μηχανη, η πολυθρόνα και το τζανκ φουντ. Δε βλέπω και σπουδαίο μέλλον σε όλο αυτο. εντυπωσιακό στην ολη του διαδικασία αλλά δεν θα υπάρξει ιδανική κοινωνία και καλυτερη ζωή στο τέλος του δρόμου.Ας μην ξεχάσουμε τι παραπάνω είναι ο άνθρωπος απο την μηχανή αν τυχόν το χουμε ποτέ συλλάβει.οσο για τις ζωές, make no mistake.Οι ζωές θα συνεχίσουν να χάνονται στους ιδιους αριθμους.

extb2b

πακοτίνια ε καλά πάω στο περίπτερο να πάρω Σαββάτο είναι ας το γλεντήσουμε
https://www.youtube.com/watch?v=XtXPQNW2HqE

Last edited 4 months ago by alisasymons3014
randomname

Universal basic income και θα τρως πακοτίνια πιο χαλαρός. Όταν αυτοματοποιηθούν και οι δουλείες που χρειάζονται μυαλό τότε αυτό είναι η μόνη λύση. Αλλά ανοίγεις τεράστια κουβέντα τώρα…

GiannisKr

Αναμενόμενη και αναπόφευκτη εξέλιξη. Στο πεδίο της μάχης η νίκη είναι το ζητούμενο με κάθε κόστος (;) Διαβάζοντας το σενάριο θυμήθηκα την ταινία “Eye in the Sky” και τους δισταγμούς του χειριστή UAV να πυροδοτήσει το αεροεκτοξευόμενο όπλο πλησίον άμαχου πληθυσμού, παράμετρος που δεν ενσωματωθεί στον προγραμματιστικό κώδικα οποιουδήποτε ΑΙ συστήματος ή αν ενσωματωθεί για λόγους “marketing” στην κοινή γνώμη, θα περιλαμβάνει και δυνατότητες override ή disable για να έχει πιθανότητα πωλήσεων…

Last edited 4 months ago by abbey98688
npo

νομίζω σε κανονικές συνθήκες άνθρωπος έχει τον περιορισμό των G, η ΑΙ δεν έχει τέτοιο περιορισμό. οποτε στο μέλλον δεν ξέρω αν θα έχουμε τυχερούς που γίνοναι πιλότοι

Aris

Όπως οι προλαλήσαντες είπαν οι μηχανές δεν έχουν περιορισμούς βιολογικούς ούτε ηθικούς. Σ´αυτό το τελευταίο το ηθικό στοιχείο θα έπρεπε να σταθούμε μιας και θα μας απασχολήσει όταν θα σκοτώνετε κόσμος χωρίς δεύτερη σκέψη από μια μηχανή…είτε στρατιώτης είτε αστυνόμος δεν θα είναι υπόλογος πράξεων…ούτε ο σχεδιαστής τους. Οπότε γιατί εισάγουμε κάτι ξένο αφού μια χαρά σκοτωνόμαστε και μόνοι μας;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα C-27J της ΠΑ στον αέρα, τα πολύτιμα μεταγωγικά θα λάβουν επιτέλους σύμβαση Follow On Support

 Χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανάμεσα στα άλλα πολύ σημαντικά προγράμματα, παρουσίασε και τη σύμβαση FOS με την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην ισραηλινή ELBIT το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο της Καλαμάτας, Μ346...

87
 Ο ΥΠΕΘΑ παρουσίασε σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα προγράμματα, την πρόταση εταιρείας που επέλεξε η Πολεμική Αεροπορία για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 4.49

Related News

Και τα C-27J της ΠΑ στον αέρα, τα πολύτιμα μεταγωγικά θα λάβουν επιτέλους σύμβαση Follow On Support

 Χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανάμεσα στα άλλα πολύ σημαντικά προγράμματα, παρουσίασε και τη σύμβαση FOS με την...

Βόρεια Κορέα: Τζετ, πυρηνικά και άσπρα άλογα

Η μεγαλειώδης –νυκτερινή– στρατιωτική παρέλαση του Οκτωβρίου στην Πιόνγκγιάνγκ έφερε στο προσκήνιο τα στρατιωτικά επιτεύγματα της Βορείου Κορέας γι’ αυτό και το καθεστώς το...

Απορρίπτει ‘προς το παρόν’ το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μαας

Τηλεγράφημα του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) με τίτλο «Ο Maas κατά της παύσης όλων των εξαγωγών εξοπλισμού στην Τουρκία», αναφέρει πως ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας απέρριψε...