Sputnik: Οι ΗΠΑ παρέλαβαν αντιτορπιλικό με όπλα που παραβιάζουν την Συνθήκη INF

18
5441
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το περασμένο Σάββατο έγινε η τελετή παραλαβής του αντιτορπιλικού USS Thomas Hudner (DDG-116), κλάσης Arleigh Burke από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, το νέο πλοίο φέρει όπλα που παραβιάζουν την Συνθήκη INF, η οποία απαγορεύει τους πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IRBM).

Σύμφωνα με το Sputnik, το USS Thomas Hudner θα φέρει μέχρι 96 πυραύλους κρουζ Tomahawk που θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή και θα έχουν εμβέλεια έως 2.500 χιλιόμετρα.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά όπως πολύ σωστά επισήμαναν πολλοί χρήστες του Twitter, η μόνη περίπτωση το νέο αντιτορπιλικό και τα βλήματα που φέρει, μπορούν να παραβιάσουν την INF, είναι εάν τοποθετηθούν ρόδες στο πλοίο και του δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθεί στη στεριά.

Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον Πρόεδρο Ρήγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απαγόρευε την ανάπτυξη επίγειων βαλλιστικών πυραύλων (στην INF δεν συμπεριελήφθησαν οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από θαλάσσιες πλατφόρμες) με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς όπως τους αμερικανικους Pershing 2 και τους σοβιετικούς SS-20 Saber (РСД-10 ‘Пионер’) από την Ευρώπη. Ήταν μια συμφωνία ιστορικής σημασίας και δικαίως χαρακτηρίσθηκε τότε ως ακρογωνιαίος λίθος στρατηγικής σταθερότητας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Guest
Gunner

Στην νέα συνθήκη που μάλλον θα υπογράφει, να μπουν και οι πύραυλοι πλεύσης των πλοίων επιφανείας και των υποβρυχίων κύριοι.

https://www.japantimes.co.jp/news/2018/12/04/world/politics-diplomacy-world/ditching-nuke-treaty-trump-wants-talks-putin-xi-end-uncontrollable-arms-race/#.XAYecOl1NaQ

ivychris
Guest
ivychris

Να υποθέσω ότι δεν θα έχετε ακούσει για το “troll factory” στο St.Petersburg, γνωστό και ως “The Agency”?
https://www.nytimes.com/2015/06/07/magazine/the-agency.html

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αφού παραλαμβάνουν πλοία από την τελευταία κλάση του τύπου Flight III, πως θα γίνει να τσιμπήσουμε κάνα-δυό Arleigh Burk της πρώτης παρτίδας Flight I ? Εξάλλου τα δύο πρώτα πλοία Arleigh Burk & Barry καθελκύστηκαν το 1988 & 1990 αντίστοιχα και σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ σε λίγο θα θεωρούνται παμπάλαια και θα πρέπει να αποσυρθούν.
Παμπάλαια γι αυτούς, της κούτας για’μας..!
Αφού κάνουμε μπίζνες με τους Αμερικανούς και τα πετρέλαια που έχουμε, με δύο τέτοια εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη εξόρυξη της Αμερικανικής εταιρείας στο τρίγωνο Κρήτη- Κύπρο- Καστελόριζο.

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Λιγάκι δύσκολο, μιας και το USN έχει ανάγκη και το τελευταίο αξιόμαχο πλοίο πλέον.

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Παραβεβλημενο και λόγω των καβων και της σκάλας επιβιβαςης που το συνδέουν με τη ξηρά, το πλοίο τεχνικά αποτελεί χερσαία επέκταση !!!!!!!!! Τελικά όσο περνάει ο καιρός Ρωσία και Τουρκία αρχίζουν να μοιάζουν όλο και περισσότερο στο πως λειτουργούν…..fake news, bullying (όπου τους παίρνει), φίμωση αντιπολίτευσης και Τύπου και τόσα αλλα.

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Παραβεβλημενο και λόγω των καβων και της σκάλας επιβίβασης το πλοίο τεχνικά αποτελεί χερσαία προέκταση !!!!!!!!!!! Τελικά όσο περνάει ο καιρός η Ρωσία θυμίζει όλο και ποιο πολυ Τουρκία….fake news, bullying (όπου τους παίρνει), διώξεις, φίμωση Τύπου και αντιπολίτευσης και τόσα αλλα.

evaggelos
Guest
βαγγελης

ονειρο 2 ab 1 tico μαζι. αλλα ονειρο αφου προς γαλλια κοιτουμε

Geo Kok
Guest
Geo Kok

Ιδανικό σενάριο:
– 2 Belharra από Γαλλία + 2 στο ναυπηγείο Ελευσίνας στο μέλλον, πακέτο με αγορά Τορπιλών από Γαλλία.
– Παραλαβή 2 Arleigh από ΗΠΑ και συντήρηση τους στο (αμερικάνικο οσονούπω) ναυπηγείο Σκαραμαγκά, πακέτο με τον εκσυγχρονισμό των MEKO στο ίδιο ναυπηγείο.
Έτσι όλοι οι κύριοι παίκτες θα πάρουν καλό κομμάτι της πίτας (μην ξεχνάμε και τα F-16), τα 2 ναυπηγεία θα αποκτήσουν ξανά ζωή (ελληνικά εργατικά χέρια) και το ΠΝ θα αναβαθμιστεί σοβαρά. Win – Win.

chikichiki
Guest
chikichiki

Με 4 FTI, τα Burke τι να τα κάνουμε…

kakaouskia
Guest
kakaouskia

Καλησπέρα Με τα λίγα Ελληνικά που έμαθα στο σχολείο η φράση “το νέο πλοίο φέρει όπλα που παραβιάζουν την Συνθήκη INF” παραπέμπει στον οπλισμό και όχι στο πλοίο αυτό καθ΄εαυτό. “αλλά όπως πολύ σωστά επισήμαναν πολλοί χρήστες του Twitter, η μόνη περίπτωση το νέο αντιτορπιλικό και τα βλήματα που φέρει, μπορούν να παραβιάσουν την INF, είναι εάν τοποθετηθούν ρόδες στο πλοίο και του δοθεί η δυνατότητα να μεταφερθεί στη στεριά” Καλή η κοροϊδία και οι πλακίτσες στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα αλλά αν πάει καμιά επίσκεψη στη Κωνστάνζα το εν λόγω πλοίο και κάποια από τα εν λόγω βλήματα… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Μιλάμε για την Κωνστάνζα στη…Μαύρη Θάλασσα; Άμα φτάσει πλοίο του USN μέχρι εκεί για ποιο λόγο να φορτώσουν τα βλήματα στο Ashore; Βέβαια γενικά η επίσκεψη στη Ρουμανία δεν είναι απαραίτητη αφού η εμβέλεια του Τόμαχοκ είναι τέτοια που γίνεται και από το Αιγαίο η βολή. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι ΗΠΑ υποτίθεται πως έχουν στοιχεία για απτή παραβίαση της INF από τη Ρωσία, η Ρωσία από την άλλη δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για παραβίαση της INF μέσω του Ashore (πχ δοκιμές Τόμαχοκ ή ανάλογα) και εμμένει στο δυνητικό σκέλος. Εξαρτάται από τις λεπτομέρειες του περιεχόμενου της συνθήκης. Αν η… Read more »

Δαυίδ
Guest
Δαυίδ

Το πνεύμα της συνθήκης είναι η ισορροπία και η μείωση. Αν ο ισχυρός κατηγορεί τον αδύναμο, τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω αποκαλεί άχρηστο στρατιωτικά, ότι παραβιάζει τη συνθήκη επειδή έφτιαξε δύο πυραυλακια μειωμένης ακριβείας και τα οποία μπορούν να αναχαιτίστουν από την αντιπυραυλικη του ασπίδα που τοποθέτησε δίπλα στα σύνορα του αδύναμου, κατά παραβίαση των συμφωνηθέντων για την μη επέκταση του ΝΑΤΟ, αγνοώντας παράλληλα τη συνθήκη abm, προπομπό και ακρογωνιαίο λίθο για την δημιουργία της inf, από την οποία μονομερώς αποχωρήσε, ενω μπορεί στις ίδιες πλατφόρμες να τοποθετήσει και χερσαίους πυραύλους, όπως εύστοχα σημειώνει το Sputnik, τότε προδήλως ο ισχυρός… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Ο γενικότερος συσχετισμός ισχύος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όταν μιλάμε για όπλα τόσο δύσκολα ανασχέσιμα (το Aegis Ashore είναι προσανατολισμένο προς αντιβαλλιστική άμυνα, σε χερσαία εφαρμογή δύσκολα αναχαιτίζει πυραύλους πλεύσης λόγω αναγλύφου), με τόσο μεγάλη εμβέλεια, και με δυνητικά πυρηνική ικανότητα. Δεν τα λες και πυραυλάκια αυτά, ούτε γνωρίζω κάτι για μειωμένη ακρίβεια (κάτι που έτσι κι αλλιώς σχετικοποιείται όταν μιλάμε για πυρηνικές κεφαλές). Η τοποθέτηση Τόμαχοκ στα κελιά της Ρουμανίας δεν έχει αποδειχθεί, κι επιπλέον φαντάζει περιττή, αφού αφενός τη δουλειά άνετα την κάνει ένα SS(G)N, και αφετέρου μιλάμε για πεπερασμένο αριθμό κελιών για την απόκρουση επιθέσεων βαλλιστικών όπλων,… Read more »