24 χρόνια από την ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα

25
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στις 11 Ιουλίου 1995, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ξεκίνησαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο.

Η Σρεμπρένιτσα, είχε χαρακτηριστεί από την 16η Απριλίου του 1993 ως ‘ασφαλής περιοχή’ (‘safe area’). Αλλες 5 περιοχές (Ζέπα, Γκόραζντε, Τούζλα, Σαράγεβο στα νότια και το Μπίχατς στο βορρά) χαρακτηρίστηκαν με τον ίδιο όρο λίγες μέρες μετά, στις 6 Μαΐου του 1993. Ο όρος αυτός, ‘safe area’, ήταν εντελώς καινούργιος και πρωτοπόρος, για τους διεθνείς κανονισμούς. Στην πραγματικότητα, ήταν μια εφεύρεση της στιγμής, ώστε να φύγει ο πονοκέφαλος (και οι ευθύνες) από τα κεφάλια των αξιωματούχων της διεθνούς κοινότητας, και ειδικά από τις συνειδήσεις των αξιωματούχων των ‘μεγάλων δυνάμεων’ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να φανεί στον πολιτισμένο κόσμο ότι οι πολιορκούμενοι και οι πρόσφυγες Μουσουλμάνοι σε όλες αυτές τις περιοχές δεν είχαν αφεθεί στην τύχη τους (διάβαζε, στο λεπίδι των Σέρβων) από την διεθνή κοινότητα. Ολη την προηγούμενη περίοδο, οι αξιωματούχοι των διεθνών επιτελείων απλά παρακολουθούσαν τους Σέρβους να επιτίθενται, να πολιορκούν και να βομβαρδίζουν πόλεις, και να δημιουργούν πρόσφυγες.

Πρόσφυγες που μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο, για να ενωθούν με άλλους πρόσφυγες, φτάνοντας πολλές φορές σε μη διαχειρίσιμους αριθμούς, όπως λ.χ. οι 40.000, ίσως και περισσότεροι, στην ευρύτερη περιοχή της Σρεμπρένιτσα. Ο όρος ‘safe area’ ήταν απολύτως ασαφής και χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ορισμός δεν δόθηκε ποτέ, και ούτε κανείς ξέρει τι ακριβώς σημαίνει, ακόμα και τώρα που μιλάμε. Ξέρουμε όμως ότι ο ισχύων και κατοχυρωμένος μέχρι τότε όρος για παρόμοιες περιστάσεις ήταν ο όρος ‘ασφαλές καταφύγιο’ (‘safe haven’). ‘Ασφαλές καταφύγιο’ σήμαινε αυστηρή και πλήρης προστασία, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων. Αφού προχωρούσε ακάθεκτη η σερβική εθνοκάθαρση, οι περιοχές αυτές (συμφωνούν όλοι τώρα) θα έπρεπε να είχαν ανακηρυχτεί ‘ασφαλή καταφύγια’ και όχι ‘ασφαλείς περιοχές’, που, σε τελική ανάλυση, δεν σήμαινε τίποτε. Ή μάλλον, απ’ ό,τι αποδείχτηκε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, δύο χρόνια μετά, ουσιαστικά σήμαινε το εξής, σύμφωνα και με την απόφαση του ΟΗΕ Νο #836 της 4ης Ιουνίου 1993:

Οτι η παρουσία των κυανόκρανων στους θύλακες αυτούς είχε σκοπό να ‘αποθαρρύνει‘ τις σερβικές επιθέσεις («με την παρουσία τους», και μόνο, σημειωνόταν), αν όμως παρ’ ελπίδα οι Σέρβοι δεν ‘αποθαρρύνονταν‘ αρκετά, τότε θα έπρεπε να αναλάβουν δράση τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Κι αφού η στρατιωτική σύγκρουση στο έδαφος αποκλειόταν σε κάθε περίπτωση, αυτό σήμαινε ότι μόνο οι αεροπορικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση, με τη διαφορά πως στόχος τους θα ήταν όχι η προστασία των προσφύγων, αλλά η προστασία και η ασφαλής φυγάδευση των Κυανόκρανων.

Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, σερβικές δυνάμεις χώρισαν τους Βόσνιους στη Σρεμπρένιτσα, βάζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια σε λεωφορεία και στέλνοντάς τους σε βοσνιακό έδαφος. Μερικές από τις γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, ενώ οι άντρες και τα αγόρια που παρέμειναν πίσω εκτελέστηκαν αμέσως ή μεταφέρθηκαν σε χώρους μαζικής θανάτωσης. Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα από 7.000 ως 8.000 άνθρωποι.

Επειδή η Σρεμπρένιτσα είναι η μοναδική περίπτωση τέτοιας βαρβαρότητας πολεμικής θηριωδίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, ώστε να χαρακτηριστεί σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΟΗΕ με τον όρο ‘γενοκτονία‘, τα εγκλήματα εκεί δεν εξετάζονται από το γνωστό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει θέματα από όλον τον κόσμο, αλλά από το εξειδικευμένο Διεθνές Δικαστήριο (επίσης της Χάγης) για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (‘International Tribunal for the Prosecution of Persons Responsible for Serious Violations of International Humanitarian Law Committed in the Territory of the Former Yugoslavia since 1991‘), γνωστό ως ‘International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia‘ ή ICTY).

Πηγές:

sansimera

kathimerini

wikipedia

 ΒΗΜΑ

Ελευθεροτυπία

xyzcontagion

Διαθέσιμο ηλεκτρονικά το Τεύχος Ιουλίου 2019 στο Joomag!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
menelaos
Guest
menelaos

Πραγματικά έχουμε κουραστεί με την έλλειψη ενδελεχούς έρευνας για τα γεγονότα , δεν υποστηρίζω ότι δεν έγιναν εγκλήματα πολέμου, επισημαίνω την άγνοια τόσο για την πολιτική στόχευση του ICTY όσο και για το ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της Σρεμπρένιτσα.

https://www.youtube.com/watch?v=T_Yg6PxpTTs

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Fact checking.

Επειδή υπάρχει πολλές φορές αναφορά σε Σέρβους, να διευκρινίσουμε ότι δεν είχαν εμπλοκή οι Σέρβοι, αλλά οι Σερβοβόσνιοι. Επίσης ο Μιλόσεβιτς δεν είχε καμιά σχέση, ούτε πολιτική.

https://www.mixanitouxronou.com.cy/epikerotita/giati-to-diethnes-dikastirio-tis-chagis-athoose-meta-thanaton-ton-slompontan-milosevits-gia-egklimata-polemou-kata-ton-mousoulmanon-tis-vosnias-i-aposiopisi-tis-idisis-ke-ta-senaria-gia-to-mistiriod/

OptimusPrime
Member
OptimusPrime

Αφου είδαν με τι ευκολία εσφαζαν οι Σερβοι αποφάσισαν να μην ξαναγίνει και στο Κόσοβο γιατι ενω ειχαν στην πλάτη τους Σεμπρενιτσα πηγαν να κανουν το ιδιο και στο Κόσοβο….
Υγ. Και κάποιοι Ελληνες ηταν εκει στην σφαγή εκαναν παρεα με τον Αρκαν.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Να γράφουμε με στοιχεία, δεν ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Είστε νέος, καλωσήρθατε, αλλά έχουμε μερικούς κανόνες.

XsrX
Guest
XsrX

Αν η “λάσπη στον ανεμιστήρα” αφορά την παρουσία Ελλήνων, δεν είναι και τόσο λάσπη. Η παρουσία της στη Σεμπρενιτσα της “ΕΕΦ (Ελληνική Εθελοντική Φρουρά)” έχει αποδειχθεί, και υπήρχαν κατηγορίες από την Ελληνική δικαιοσύνη.
Υπάρχει εκτενής έρευνα για το θέμα από το ΧΥΖ Contagion

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-1/

ETS
Member
Noble Member
ETS

Σοβαρη πηγη ..Και επειδη πηγαν ορισμενοι Ελληνες εθελοντες τι σημαινει αυτο?Οτι συμμετειχαν ταχα μου σε εγκληματα η οτι ορισμενοι βρηκαν ευκαιρια να βγαλουν συμπλεγματα για αλλη μια φορα?
Και μονο οι τιτλοι του γραφικου αυτου ιστοτοπου που διεκδικει και σοβαρη τρομαρα του παρουσια προκαλουν αφθονο γελιο και δειχνουν την χαμενη αντικειμενικοτητα ..

XsrX
Member
Active Member
XsrX

Οκ, αν θέλεις να πιστέψεις πως η “τάχα μου συμμετοχή” σε εγκλήματα πρέπει να αποδειχθεί με τις καταθέσεις των νεκρών θυμάτων, μάλλον θα περιμένεις πολύ.
Πιθανόν βέβαια να αμφισβητείς και τη σφαγή και αν όντως έγινε…

ghallas
Guest
ghallas

υπάρχει η πολύ ενδελεχής έρευνα του XYZ Contagion. Ο συντάκτης έχει κατά τα άλλα δηλωμένη πολιτική/ιδεολογική τοποθέτηση που πιθανότατα διαφωνεί κάθετα με μεγάλο μέρος των αναγνωστών της Πτήσης, αλλά αυτό δε θα έπρεπε να επηρρεάσει την αξιολόγηση των στοιχείων που παραθέτει.

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

RedDevils
Member
RedDevils

Πράγματι πολύ καλή σελίδα με μεγάλες έρευνες. Την έχει πηγή και το άρθρο. Δυστυχώς απο οτι φαίνεται μάλλον υπήρξε συμμετοχή Ελλήνων συγκεκριμένου χώρου στο πλευρό των σφαγέων.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Ε οχι και καλη σελιδα οι στρατευμενες γραφιδες μην τρελαθουμε κιολας ..
Καποιοι παρουσιασαν την συμβολικη παρουσια καποιων ως αυτουσια ενοχη ..Τα αλλα ειναι αφηγηματα να γεμιζουν καποιοι αρθρα ..
Η ουσια ειναι πως οσοι Ελληνες πολεμησαν στην περιοχη ειχαν ελαχιστη παρουσια και συμμετοχη σε μαχες οπως δηλωνουν και οι ιδιοι οι Σερβοι.

Δημήτρης
Guest

Θα ακολουθήσει άρθρο και για την δράση του Νaser Orić ή . . . ; ; ;

Diogenis
Guest
Diogenis
ETS
Member
Noble Member
ETS

Αλλο παρισταμαι στην περιοχη αλλο συμμετεχω ενεργα σε εγκληματα ..Ελπιζω να καταλαβαινουν καποιοι την διαφορα ..

Diogenis
Guest
Diogenis

Πάντως οι Έλληνες που πήγαν εκεί δεν πήγαν να μοιράσουν κλάδους ελιάς

menelaos
Guest
menelaos

Από άρθρο του Καναδού στρατηγού Lewis MacKenzie που ήταν διοικητής των Κυανοκράνων στην Βοσνία. What happened next is only debatable in scale. The Bosnian Muslim men and older boys were singled out and the elderly, women and children were moved out or pushed in the direction of Tuzla and safety. It’s a distasteful point, but it has to be said that, if you’re committing genocide, you don’t let the women go since they are key to perpetuating the very group you are trying to eliminate. Many of the men and boys were executed and buried in mass graves. Evidence given… Read more »

arktos
Guest
arktos

Μετά από κάθε επιδρομή που διενεργούσαν οι άνδρες του πολέμαρχου Νασέρ Όριτς, έβρισκαν καταφύγιο ανάμεσα στους ομοφύλλους τους μουσουλμάνους ( τακτική των Παλαιστινίων στην Γάζα εδώ και δεκαετίες ) στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα. Οι Σερβοβόσνιοι παραπονούνταν στους κυανόκρανους μάταια. Οι μουσουλμάνοι στον ίδιο τον Όριτς και αυτοί μάταια. Ο Ο.Η.Ε δεν ήθελε να <> περισσότερο … Ίσως και αν ο Γάλλος στρατηγός Μπερνάρ Ζανβιέ δεν σκαρφάλωνε σε τζιπ και έβγαζε λόγους, είχε διαφορετική συμπεριφορά που θα τού άρμοζε άλλωστε ( ειλικρινά δεν θέλω να πιστεύω ότι συνεργαζόταν με τους μουσουλμάνους και <> στις επιδρομές σφαγών του Όριτς και των ανδρών… Read more »

arktos
Guest
arktos

Ο Δαίμων του διαδικτύου …
Στα πρώτα εισαγωγικά υπήρχε η λέξη <>.
Στα δεύτερα <>.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Θαυμάσιο και ακριβές ρεπορτάζ για τα τραγικά γεγονότα. Από κει και πέρα, καμιά κατανόηση δεν έχω για μια προσπάθεια σχετικοποίησης της σφαγής και των εντεύθεν ευθυνών, που έχει παρατηρηθεί παρ’ ημίν. Δεν λησμονούμε βέβαια ότι τελικώς, με την κατάληξη των θλιβερών Δυτικοβαλκανικών Πολέμων της δεκαετίας του 1990, το μοναδικό έθνος που έπεσε θύμα (οριστικής) εθνοκάθαρσης και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει όχι απλώς εστίες, αλλά την ίδια την ιστορική του κοιτίδα (Κόσσοβο & Μετόχια) ήταν η Σερβία! Όμως: Ως συνήθως, η θλιβερή Ελλάς αρύσθηκε από την υπόθεση τα λάθος πορίσματα! Αντί η οικτρή μοίρα των πάσης φύσεως εκτοπισθέντων και σφαγιασθέντων (Μουσουλμάνων, Σέρβων… Read more »

filon26
Member
Famed Member
filon26

Ένα σχόλιο μόνο που αφορά στην πιθανότητα να κρίθηκε από Ελληνικής πλευράς, σκόπιμη η παρουσία εθελοντών. Θεωρώ απίθανο να αποφασίσθηκε κάτι τέτοιο. Όχι τόσο γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει. Σωστά λέτε βέβαια, πως υπάρχει καλλιέργεια μιας παθητικής νοοτροπίας. Όμως όταν χρειάστηκε εμπλοκή στην εσωτερική διαμάχη της ΠΓΔΜ, η Χώρα πήρε θέση έμπρακτα. Το ίδιο έχει συμβεί και στο παρελθόν με το Κουρδικό. Το ίδιο και με τα πυρομαχικά της ΠΥΡΚΑΛ στο Ιράκ. Ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν μπορεί να διαφημίζει τέτοιες δραστηριότητες. Ούτε βέβαια μπορεί να δημοσιεύει στοιχεία για τα καύσιμα που περνούσαν τα… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πολύ πειστικές οι παρατηρήσεις σας. Και σε μένα είναι ακατανόητη η σερβολαγνεία, και η αφελής πεποίθηση ότι είμαστε δήθεν αιώνιοι και εξ ορισμού σύμμαχοι. Και πράγματι, η Γιογκοσλαυϊα είχε βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος, μετά μάλιστα το θάνατο του Τίτο το “Μακεδονικό” (με την μορφή αιτιάσεων για καταπίεση “Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα”) ετίθετο πολύ συχνά και πιεστικά, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ψύχρανση των διμερών σχέσεων κατά τη δεκαετία του ’80. Επίσης, συνιστούσε μια αξιόμαχη καθ’ όλα στρατιωτική απειλή κατά της Θεσσαλονίκης, και οι κολοσσιαίας κλίμακας ασκήσεις τους στην περιοχή των Σκοπίων ήταν σύνηθες φαινόμενο. Σημειωτέον ότι ακόμη και μετά το… Read more »

XsrX
Member
Active Member
XsrX

Κανέναν υγιή σκεπτόμενο άνθρωπο δεν σκανδαλίζει η συμμετοχή ομοεθνών σε πολέμους/συρράξεις/συγκρούσεις εναντίον τακτικού στρατού. Είτε είναι ιδεολογικοί, είτε εθνικοί λόγοι.
Αντίστοιχα, κανείς λογικός άνθρωπος δεν πρέπει να εξωραΐζει τα εγκλήματα κατά αθώων, ανεξάρτητα από τους “εθνικούς”, “πατριωτικούς” “θρησκευτικούς” λόγους που επικαλείται για να τα δικαιολογήσει, ακόμα και καταφεύγοντας στην ιστορική αναλογικότητα.

ΥΓ. Η σύγκριση “εθελοντών” με μισθοφόρους, είναι τουλάχιστον ατυχής.

MUSTAFA
Guest
mustafa

Δεν θα ξεχάσουμε

THAN
Member
Trusted Member
THAN

ούτε και εμεις θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα και τις γενοκτονίες που εχεται διαπραξει εσεις οι Τούρκοι…Σε Αρμενιους σε Ελληνες Ποντιους σε Ελληνες μικρασιατες και σε Ελληνες Κυπρίους…Τα ίδια κανεται και τώρα στους Κουρδους…

Evanos
Guest
Ευαγγελος

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα απορούσα ο όρος Χριστιανός Ορθόδοξος τι περιεχόμενο εχει για κάποιους και πως το όνομα του Χριστού επιχείρηται να συνδεθεί με διαφορά απάνθρωπα και ακατανόμαστα…

Και γαι να βάλουμε τα πραγματα στην θέση τους ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ακομη και οταν κληθεί να πολεμήσει για πατρίδα και οικογένεια μαζικές εκκαθαρίσεις αμάχων και εξετέλεσεις άοπλων ΔΕΝ κανει…ακόμη και αν τις εχει υποστεί απο βαραβαρους..

Και βεβαια το σχόλιο ειναι σχετικότατο καθώς όλα καλα και κακά ξεκινούν απο τις ιδέες και τις αξιες που εχει κάποιος στο κεφάλι και την καρδιά του..

jimdenin
Member
Member
jimdenin

Απλά ένα βίντεο σχετικό με τα γεγονότα:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=UTJEC88UeKQ

Χωρίς καμιά διάθεση αβίαστης υιοθέτησης του, αξίζει να μελετηθεί διότι αφορά άνθρωπο/μάρτυρα άμεσα σχετικό με το θέμα.