Συμβόλαιο για τα HürJet!

6
1179

H ΤΑΙ/TUSAS και το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας/εξοπλισμών SSM υπέγραψαν συμβόλαιο για την ανάπτυξη του νέου τουρκικού αεριωθουμένου εκπαιδευτικού HürJet που προορίζεται να αντικαταστήσει τα F-5M στο πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας, ενώ θα εξελιχθεί και έκδοση ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους.

Η συμφωνία προβλέπει συνολικά την κατασκευή πέντε πρωτοτύπων των δύο εκδόσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της TAI/TUSAS στο Farnborough η πρώτη πτήση του αεροπλάνου προβλέπεται νωρίς το 2023, αν και γίνονται προσπάθειες να μετακινηθεί νωρίτερα μέσα στο 2022, δεδομένου ότι εξυπηρετεί πολλαπλώς και την παράλληλη ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού TF-X. Σχετική αναφορά περιέχεται στο τρέχον τεύχος μας και περισσότερα θα υπάρχουν και στο επόμενο τεύχος μας με το δεύτερο μέρος της αναφοράς μας στο Farnborough.

Notify of
Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.
Offline

“προορίζεται να αντικαταστήσει τα F-5M στο πρώτο μισό της επόμενης δεκαετίας”

Τα εκσυγχρονισμένα F-5 έχουν αποσυρθεί από καιρό (μόνο στο ακροβατικό σμήνος πετούν ακόμη λίγα). Προφανώς εννοείτε ότι θα αντικαταστήσει τα T-38M.

georgosk
Guest
georgosk
Offline

Αν δεν κάνω λάθος η ΤΗΚ δεν έχει σε χρήση, ούτε είχε, F-5M. Χρησιμοποιεί Τ-38Μ για εκπαίδευση. F-5M νομίζω ήταν τα ισπανικά εκσυγχρονισμένα του τύπου, η ΤΗΚ τα δικά της τα είχε ως F-5 2000 αλλά σύντομα μετά τον εκσυγχρονισμό τους αποσύρθηκαν από τον ρόλο της εκπαίδευσης και παραμένουν μόνο για το ακροβατικό σμήνος “Τούρκικα Αστέρια”. Βέβαια πιθανά το νέο αεροσκάφος να το δούμε και στο ακροβατικό σμήνος, ίσως και πρώτα εκεί για λόγους marketing. Σε κάθε περίπτωση εντύπωση μου προκαλούν τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνουν οι Τούρκοι, όταν άλλες χώρες με πολύ πιο έμπειρες αεροδιαστημικές βιομηχανίες χρειάστηκαν μεγάλους χρόνους ανάπτυξης… Read more »

nicolas
Guest
nicolas
Offline

Οχι αμα βαφτιζεις ξενα σχεδια κ υποσυστηματα ως τουρκικα ριχνεις τα στανταρτς και δεν εχεις τις ιδιες διαδικασιες αυστηρου ελεγχου του προιοντος οπως οι δυτικες εταιρειες οπλων η αντιγραφεις παλια σχεδια οπως το t38 η το f5 γτ εχεις αποκτησει εμπειρια λογω πολυχρονης χρησης σε στυλ καντο αλα ιραν

Thras
Guest
Thras
Offline

Άλλο ένα πρόγραμμα που τρέχει η Τουρκία. Μέχρι πότε θα μπορεί άραγε να τα χρηματοδοτεί;

tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

Σαν πολυ μικρο μετατροχιο δεν εχει, μαλλον στα αεροσκαφη παραγωγης τα σκελη δεν θα ειναι καθετα προς το εδαφος αλλα θα εκτεινονται προς τα πλαγια ωστε να προσφερουν μια ικανοποιητικη αποσταση μεταξυ τους.

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης
Offline

Στον μοντελισμό σκάλας 1:1 σκίζουν οι Τούρκοι. Τρέμε Hasegawa !!!