Πως το διαστημόπλοιο Starliner «έχασε» το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η επιτυχημένη –πρώτη- εκτόξευση του Boeing CST-100 Starliner χθες δεν είχε συνέχεια αφού το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο απέτυχε τελικά να συναντηθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

To Starliner εισήλθε στην αρχική προβλεπόμενη τροχιά αναμονής για μετάπτωση στο τροχιακό επίπεδο του ISS, αλλά ένα πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου αποστολής του σκάφους, του οποίου το «ρολόι» έτρεχε σε διαφορετικό χρόνο, το οδήγησε σε λανθασμένες ενέργειες και τελικά σε τροχιά που δεν ήταν συμβατή με τον διαστημικό σταθμό.

Η NASA αντιλήφθηκε την εξελισσόμενη κατάσταση έγκαιρα και ξεκίνησε επαναπρογραμματισμό της αποστολής αλλά από κακή τύχη το CST-100 βρισκόταν σε σημείο του ουρανού με «κενό επικοινωνίας» από τους δορυφόρους που υποστηρίζουν το εγχείρημα. Έτσι η μετάδοση των διορθωμένων εντολών δεν έγινε στο διαθέσιμο χρόνο και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε με το Starliner να προχωρεί σε άλλες προγραμματισμένες διαδικασίες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
skylos
Member
skylos

Αν το πάθαινε αυτό διαστημόπλοιο εν ονόματι σογιούζ… κάτι…, θα λέγενε απαξιωτικά περί τενεκέδων,τώρα κατι για κενά και ουρανούς βλέπουμε…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ειδικά για το Σογιούζ (που παρεμπιπτόντως το έχει πάθει αυτό) δεν νομίζω να έλεγε κάποιος κάτι. Δεν αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του.

Spica
Member
Active Member
Spica

Ποιός θα μπορούσε να το πει αυτό, τη στιγμή που η ίδια η NASA στηρίζεται αποκλειστικά στα Soyuz για τη μεταφορά των αστροναυτών της στον Iss από το 2011 μέχρι και σήμερα;

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Starliner MAX…?

stepa
Guest

Κριστοφερ Κραφτ ποσο μας λειπεις……

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ stepa,

Ίσως το διασ(τ)ημότερο γιλέκο ever smile

Btw, τώρα με το «For All Mankind», έχουμε γίνει όλοι ειδικοί (το λέω χιουμοριστικά)

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

…2 μόλις δευτερόλεπτα αφού πάτησα το πλήκτρο «Post Comment» κι έκλεισα την σελίδα, συνειδητοποίησα πως μπέρδεψα τον Christopher Kraft με τον έτερο flight director στη NASA τον Gene Kranz (σχετικά με το ανωτέρω σχόλιο «…το διασημότερο γιλέκο ever…»)

https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_C._Kraft_Jr.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Kranz

comment image

stepa
Guest

smile smile smile