State Department για “Πορθητή”: Η Τουρκία δρα προκλητικά και την καλούμε να σταματήσει τις γεωτρήσεις

37
2467
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Πριν λίγες ώρες, η εκπρόσωπος του State Department, Morgan Ortagus, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ προκλητικές, ενώ καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα.

Αν και πολλοί ίσως περίμεναν αεροπλανοφόρα να σηκώνουν F/A-18E για να βυθίσουν τον “Πορθητή”, γιατί ως γνωστό για όλα είναι υπεύθυνοι οι “άλλοι”, η ανακοίνωση είναι σκληρή γιατί αναφέρει πως οι ενέργειες γίνονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή οι ΗΠΑ, απορρίπτουν τις τουρκικές αιτιάσεις στο σύνολό τους, και αναφέρουν πως οι γεωτρήσεις γίνονται σε ξένη ΑΟΖ.

Το μπρα-ντε-φερ μεταξύ ΗΠΑ (και Ισραήλ-Δύσης) και Τουρκίας θα συνεχιστεί αναμφίβολα τους επόμενους μήνες, και θεωρούμε δεδομένο πως ακόμη είμαστε στην αρχή. Η κορύφωση θα έρθει σε λίγους μήνες, όταν θα αφιχθούν οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία. Εκεί το ενδιαφέρον θα είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα αργήσουμε να δούμε την υπόθεση σειρά στο Netflix.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
4Horsemen
Member
Active Member
4Horsemen

Τώρα ο φόβος είναι μήπως κάνουν γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, η οποία όμως δεν έχει ανακηρυχθεί, σε εντίθεση με τής Κύπρου…

evo_ii
Member
Trusted Member
evo_ii

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το “….in an area claimed by Cyprus as its Exclusive Economic Zone…” προσωπικά το εκλαμβάνω ως “…σε περιοχή που η Κύπρος ισχυρίζεται ότι αποτελεί την ΑΟΖ της…”. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα προτιμούσα κάτι αδιαμφισβήτητο και ισχυρότερο όπως π.χ. “….in an area which forms part of the Exclusive Economic Zone of Cyprus…”.

Mitsos
Member
Active Member
Mitsos

Δυστυχώς για εμας, είναι για μια ακόμα φορα προσεκτικοί στο τι λένε οι Αμερικάνοι(οπως πχ. έκαναν και για την γενοκτονία των Αρμενίων).
To claim δεν δειχνεί καμια ανγνώριση δηλαδη οτι εκεί εμείς(ΗΠΑ) ανγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κύπρου.Από την άλλη το οτι βγάζουν ανακοίνωση (για τα ματία του κόσμου(;)) δείχνει οτι συντάσονται με τον ‘ισχυρισμό’ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτο δειχνει οτι ακόμα περιμενουν καλυτερευση των Τουρκοαμερικανικων σχέσεων και ισως χρησμοπιήσουν την ΑΟΖ Κυπρου ή/και Ελλαδας σαν διπλωματικο χαρτι.Ετσι αποφευγουν λεξεις που θα αποτελεουσαν τετελεσμενη ανγνώριση της Κυπριακης ΑΟΖ εστω κ σε προφορικο επίπεδο.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

απολύτως ορθό και ορθολογικό σχόλιο

Makis
Guest
Makis

το claimed εδω δεν έχει την έννοια του ισχυρισμού αλλά του δικαιώματος Σύμφωνα με το δίκαιο της Θάλασσας είναι η ΑΟΖ της Κυπρου και κανενός άλλου…ονόματα δε λέμε. Ειλικρινά μην τα θέλουμε όλα όμως Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα de facto αναγνώρισης από τις ΗΠΑ, χώρια οι εταιρίες που διαπραγματεύονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνο.

Babis_UK
Guest
Babis_UK

claimed εκτως απο ισχυριζεται μπορει να σημαινει και δηλωνεται. Διπλωματικη γλωσσα, ιξης αφιξης

ghallas
Guest
Ghallas

Για την ακρίβεια λεει “CLAIMED BY CYPRUS as its EEZ”, που δεν ειναι ακριβώς αποδοχη του claim

Andreas
Guest
Andreas

Συνήθως είσαστε πιο ακριβής σε αυτά που γράφετε, όμως στο συγκεκριμένο άρθρο νομίζω χρειάζονται κάποιες διορθώσεις σε αυτά που αναφέρεται με βάση την πρωτότυπη δήλωση των Αμερικάνων. Καταρχήν η δήλωση είναι ακόμα πιο σκληρή γιατί δεν λέει απλά προκλητική αλλά “πολύ προκλητική” – Highly Provocative. Ομως από την άλλη δεν αναφέρει ότι οι ενέργειες γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά στην ” claimed by Cyprus EEZ ” δηλαδή στην ΑΟΖ που η Κύπρος αναφέρει ως δικιά της (μπορεί και να μην είναι όμως) Οι λέξεις σε ανακοινώσεις υπουργείων εξωτερικών, και μάλιστα του Αμερικάνικου, διαλέγονται ΟΛΕΣ μία προς μία και έχουν ΟΛΕΣ… Read more »

Mavi70
Member
Noble Member
Mavi70

Πραγματικά οι δηλώσεις διαλέγονται μια προς μια όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ. Αυτό που μας διαφεύγει και σωστά το γράφουν οι Αμερικάνοι ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μια μονομερή ενέργεια. Τώρα στο δια ταύτα. Το έγραψαν σωστά γιατί έτσι είναι. Με όλα τα γειτονικά κράτη η Κύπρος έχει υπογράψει τα όρια της ΑΟΖ της εκτός από τα δυτικά και βόρεια όρια. Εφόσον δεν έχει υπογράψει δυτικά με εμάς και βόρεια με τους Τούρκους είναι claimed!!! Άλλα εδώ είναι το ζουμί που βράζουν οι Τούρκοι. Πρώτον αν καθίσουν στο τραπέζι και συζητήσουν με την Κύπρο τα όρια της ΑΟΖ τους γκολ!!Αν… Read more »

npo
Guest
npo

Ωραίο σχόλιο, μια διόρθωση μόνο γιατί είναι κρίμα. “η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μια μονομερή ενέργεια” –> μονομερής ενέργεια

ονομαστική: μονομερής
γενική: μονομερούς
αιτιατική: μονομερή
κλητική: μονομερή(ς)

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Ωραίο και πολύ ενδιαφέρον σχόλιο. Το θέμα είναι αν για να θεωρείται νομικά η ΑΟΖ δική σου πρέπει να συμφωνεί και το συνορεύον κράτος ή όχι. Αν πρέπει, για όσο δεν συμφωνεί η Τουρκία, η ΑΟΖ αυτή θα ονομάζεται συνέχεια ως claimed? Επίσης αν για να κλείσει συμβατικά, έρθει η Ελλάδα ως αντισυμβαλλόμενο και πει την αναγνωρίζω και κάνουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ, τότε θα μπορούσε η Τουρκία να το προσβάλλει έναντι της Ελλάδας (που αναγνωρίζει σαν κράτος) και όχι έναντι της Κύπρου (που δεν την αναγνωρίζει)?
Περίπλοκο αλλά και ενδιαφέρον σαν παιχνίδι σκακιού.

Mavi70
Member
Noble Member
Mavi70

Καλησπέρα. Καταρχήν ευχαριστώ για την διόρθωση του φίλου npo και πρέπει να παραδεχτώ ότι μου ξέφυγε!Θα προσπαθήσω να δώσω μια κατανοητή και απλή απάντηση αν και όλα τα νομικά θέματα δεν μπορώ να τα γνωρίζω! Τα βασικά σημεία που εστιάζουμε είναι τα Εθνικά χωρικά ύδατα κάθε χώρας στα πόσα ναυτικά μίλια εκτείνονται. Δηλαδή η ΑΟΖ εκτείνεται πέρα από την έκταση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 200 νμ(εδώ μπορούμε να καταλάβουμε γιατί υπάρχει η απειλή πόλεμου από την Τουρκία). Η ΑΟΖ περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους ονομαστικά και μόνο. Η υφαλοκρηπίδα μπορεί να εκταθεί μέχρι τα 350 νμ αν… Read more »

MUSTAFA
Guest
mustafa

η ψυχαγωγία ξεκίνησε
Ας δούμε όλα μαζί smile

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

γείτονα μην χρησιμοποιείς translate mechanism από το διαδίκτυο. Δεν καταλαβαίνουμε τι θες να πεις. Καλύτερα γράψε στα τουρκικά και θα κάνουμε εμείς τη μετάφραση, 400 χρόνια σκλαβιάς είναι αυτά…. μάθαμε τούρκικα

Mavi70
Member
Noble Member
Mavi70

Mustafa παράγγειλε κανένα Άδανα μπαρούτ μαζί με Yeni raki και ετοιμάσου για ψυχαγωγία. smile

Gema33
Member
Member
Gema33

Lieber Mustafa, wenn die Türkei weiter so macht, werden bald die griechischen Soldaten ihren Kaffee in Konstantinopel trinken. Ich hoffe Du bist gebildet genug um zu wissen was Konstantinopel ist.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Η ανακοίνωση είναι σε διπλωματική γλώσσα. Ας μην παρασυρόμαστε.

Tasos
Guest
Τάσος

Σε αντίθεση με τους δικούς μας, οι τούρκοι ταγοί (πολιτικοί και στρατιωτικοί) έχουν διαβάσει Θουκυδίδη! Δικό σου είναι ότι μπορείς να προστατεύσεις, διότι ο ισχυρός θα διεκδικήσει ότι του επιτρέπει η ισχύς του….Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ψάχνουμε να βρούμε ευνοϊκές δηλώσεις φίλων και συμμάχων που όμως δεν πρόκειται να λερώσουν τις μπότες τους στη λάσπη για εμάς ή του Κυπρίους αδερφούς μας….Οι Κύπριοι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους εμπλεκόμενους στο Φατίχ. Ποιος όμως θα προχωρήσει στις…συλλήψεις; Οι φίλοι; Οι σύμμαχοι; Λίγο απίθανο, δε νομίζετε; Αλήθεια η ΕΕ πού είναι να διασφαλίσει τα ευρωπαϊκά… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιό σας

George_K
Member
Famed Member
george_k

Είναι μέτρο πίεσης για το εξειδικευμένο προσωπικό που υπάρχει πάνω στο “Φατίχ” το οποίο μάλλον δεν είναι Τούρκοι.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το θέμα είναι αν η μέτρηση ισχύος είναι Τουρκία vs Κύπρος/Ελλάδα, ή Τουρκία vs ΕΕ. Είμαι σίγουρος ότι αν το μέρος της ΑΟΖ δεν ήταν “claimed” τότε το παιχνίδι θα ήταν Τουρκία vs ΕΕ, καθώς η ΕΕ δεν θα είχε κανένα φύλλο συκής να κρυφτεί από πίσω για να υπερασπίσει την Κύπρο. Γιατί αν δεν το έκανε, ξαφνικά το ενδιαφέρον όλων των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών να προσεγγίσουν την ΕΕ θα έπεφτε κατακόρυφα, και επίσης δεν θα ήθελαν οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που είναι στην ΕΕ να γίνει προηγούμενο, πάνω στο οποίο αύριο μεθαύριο θα παρούσε οι ΕΕ/Νότιες χώρες, αν αυτές… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι ένα από αυτά που τιμούν το σαιτ αυτό, είναι η ποιότητα των αναγνωστών του. Ενώ όλοι στα άλλα σαιτς πανηγυρίζουν γιατί λέει οι ΗΠΑ παίρνουν την θέση της Κύπρου στο θέμα της ΑΟΖ, το μάτι όλων εδώ καρφώθηκε στο claimed by Cyprus… και με το δίκιο τους. Δεν είναι κακή η δήλωση, αλλά δεν είναι και για να χαρούμε ιδιαίτερα. Το θέμα είναι τι χρειάζεται για να μην είναι claimed αλλά να είναι νόμιμα της Κύπρου, ώστε να τελεσιδικίσει νομικά. Γιατί αν δεν είναι τελειωμένο ότι με βάση τις συνθήκες και τους νόμους είναι της Κύπρου, τότε και… Read more »

recce
Member
Noble Member
recce

Νομίζω ότι οι αγαπητοί συν-σχολιαστές are reading too much into the ‘claimed’ issue, και ανησυχούν άδικα. Αν πω: I have claimed this land as my own είναι διαφορετικό από το I am claiming that this land is my own. Η ανακοίνωση χρησιμοποιεί το ρήμα με τον πρώτο τρόπο που δεν υπονοεί κάποιο πρόβλημα στην ιδιοκτησία. Η δεύτερη χρήση είναι διαφορετική και πιο γενική, και μπορεί να μεταφραστεί καλύτερα ως ‘εγώ διατείνομαι ότι…’.

Z10N
Guest
Z10N

Και εγώ το επίκαιρο σημείο επίσης το μεταφράζω “ως μια περιοχή διεκδικούμενη από την Κύπρο”.
Αν η δήλωση ήταν ουδέτερη (άρα ευνοική προς την Τουρκία) θα μιλούσαν για αμφισβητούμενη περιοχή (disputed area) ή κάτι τέτοιο που στη γλώσσα της διπλωματίας θα σήμαινε ότι δεν απορρίπτουν τις τουρκικές αιτιάσεις.

XsrX
Member
Active Member
XsrX

Το claimed είναι απόλυτα δικαιολογημένο, εφόσον η ίδια η Κύπρος δεν είχε γνωστοποιήσει τις ακριβείς συντεταγμένες της ΑΟΖ. Κάτι που έκανε μόλις προχθές…

http://www.kathimerini.gr/1022596/article/epikairothta/kosmos/8wrakizei-thn-aoz-ths-h-kypros-me-syntetagmenes-sta-hnwmena-e8nh

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Εξαιρετικές οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων που πρόσεξαν το πόσο…προσεκτικά έχει διατυπωθεί η ανακοίνωση του St.Dep. Και αυτή η ανακοίνωση είναι φυσιολογικό να είναι τόσο-όσο καυστική, από τη στιγμή που μιλά τυπικά ακόμα για μία σύμμαχο χώρα (την Τουρκία) και μία τρίτη χώρα (την Κύπρο) στην οποία ακόμα (τυπικά έστω) ισχύει εμπάργκο όπλων κλπ κλπ.

Άρα, ας περιμένουμε ακόμα για την καθολική καταδίκη των Τουρκικών ενεργειών και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό. Όπως και να’χει η τελευταία ανακοίνωση δείχνει το πόσο έχει μεταβληθεί το σκηνικό στις συμμαχίες των ΗΠΑ, αφού 2 χρόνια πριν ούτε κατά διάννοια θα είχαν εκφέρει επίσημα τέτοια άποψη.

George
Guest
George

Είναι μια πολύ σκληρή διπλωματική ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο εμφανή λόγο να κάνουν μια τόσο μονόπλευρη δήλωση σε αντίθεση με την ΕΕ που έχει, μια και η Κύπρος είναι μέλος της.
Είναι λίγους μήνες πριν κατηγορηθεί η Τουρκία για “κράτος ταραξία”
Αλλά αρκετά χρόνια μακριά πριν της την πέσουν….
Οπότε τι θα γίνει με τις τορπίλες των υ/β?

recce
Member
Noble Member
recce

Από την wikipedia ψάχνοντας την φράση ‘land claim’ ως πρώτη γραμμή έχει το εξής: A land claim is a legal declaration of desired control over areas of property, including bodies of water.
Οι ηπα λένε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Στην τελική δεν είναι κάποιο διεθνές δικαστηριο που μπορεί να επιδικάσει το ο,τιδήποτε στον οποιονδήποτε, και στο κάτω κάτω στήριξαν τα ‘οικόπεδα’ στην κυπριακή αοζ εμπράκτως στέλνοντας εταιρία εξόριξης…

Angelo
Member
Active Member
Angelo

Μπορούν οι Αμερικανοί να στείλουν το USS Abraham Lincoln για βόλτα από την Κυπριακή ΑΟΖ, αφού δε θα πάει τελικά στο Σπλιτ. Στο δρόμο του για τον Περσικό είναι και η Κύπρος.
100.000 τόνοι διπλωματίας δεν είναι;