State Department: Η κοινή διακήρυξη ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

18
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 71
  •  
  •  

Στην ιστοσελίδα του State Department, δημοσιεύτηκε η παρακάτω κοινή κοινή διακήρυξη ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, μετά το πέρας της Έκτης Τριμερούς:

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν χθες στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστούν εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές της να συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 71
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G - 164g ag-cat
Guest
G - 164g ag-cat

Πολύ σημαντική αυτή η ενεργειακή σύμπραξη που αν επικυρωθεί και ξεκινήσουν τα έργα θα πάρει μορφή συμπαγούς συμμαχίας.

Gilan
Member
Gilan

Μακάρι να γίνει έτσι αλλά φοβάμαι στην τελική ότι δεν θα γίνει. Η Τουρκία είναι σημαντική για το NATO, μια τέτοια εξέλιξη θα την έστελνε πιο βαθιά στην αγκαλιά της Ρωσίας και αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Δύση γενικότερα. Έχω την αίσθηση ότι κάτι άλλο πιο σοβαρό γίνετε παρασκηνιακά, αυτούς τους φόβους μου, τους ενισχύει η άποψη του Κοτζιά (πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδος) ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγάλη ακτογραμμή και δεν μπορεί να έχει τόσο μικρή ΑΟΖ (!!!) Ένα πρόσωπο που κατείχε καίρια θέση στην Κυβέρνηση και υποτίθεται ότι δουλεύει για τα συμφέροντα της χώρας του, έχει απόψεις υπέρ… Read more »

G - 164g ag-cat
Guest
G - 164g ag-cat

Ασχέτως της έκτασης ΑΟΖ κάθε κράτους, οι αγωγοί περνάνε χωρίς άδεια. Υπάρχει και το πολύ σημαντικό έργο -το οποίο το Ισραήλ το δέχτηκε με βαριά καρδιά- της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κρήτης – Ισραήλ. Ακόμα και αν η Τουρκία πάρει ΑΟΖ μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο η ηλεκτρική διασύνδεση δεν επηρεάζεται (ούτε και οι αγωγοί φ.α.). Πάντως οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι δεν σπαταλάνε χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν πιστεύουν. Θεωρητικά δεν αποκλείεται να μπλοφάρουν για να πιέσουν την Τουρκία αλλά είναι πολύ πρακτικοί τύποι για να παίζουν ένα τέτοιο θέατρο. Στα υπόλοιπα, ΑΟΖ, Κυπριακό κλπ η… Read more »

sotbak
Member
sotbak

το καμπανάκι κανονικά δουλεύει, εγώ τουλάχιστον δεν διαπίστωσα κάτι

Gilan
Member
Gilan

Σου έρχονται ειδοποιήσεις μόνο για τις απαντήσεις στα δικά σου σχόλια ή σε όλα τα σχόλια του άρθρου;

Σε μένα έρχονται ειδοποιήσεις μόνο στις απαντήσεις των δικών μου σχόλιον!

sotbak
Member
sotbak

μου έρχονται ειδοποιήσεις για κάθε ανάρτηση που έχω ενεργοποιήσει το καμπανάκι

Panos71
Member
Panos71

Βλεπω εχεις 3 ντισλαικ…το ενα ειναι του φιλου mustafa σιγουρα!!

Gilan
Member
Gilan

Μου έβαλαν τα γυαλιά….! cool

GPA
Member
GPA

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δεν χρειάζεται πανικός και βιασύνες για τα εξοπλιστικά. Χρειάζεται ψυχραιμία και σωστές επιλογές έτσι ώστε να αναβαθμισουμε την άμυνα μας στην καλύτερη δυνατή σχέση κόστους αποτελεσματικοτητας. Για αυτό σε όλες τις αναλύσεις μας πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μπαίνουμε στο παιχνίδι παγίδα της Τουρκίας. Η Τουρκία αυτή την στιγμή διπλωματικα δεν βρίσκεται σε καλή θέση και για αυτό κάνει κινήσεις εντυπωσιασμου και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.

airman
Guest
airman

Ας γιορτασουμε την συνεργασια με 4 τικο στην ελλαδα και 4 τικο στο ισραηλ.

Costas
Member
Costas

Φαίνεται ότι αλλάζουν τα σχέδια όσον αφορά τον αγωγό Eastmed. Ίσως γίνει προσπάθεια να περάσει από Βαλκάνια.
Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να φθάσει μέχρι την Ελλάδα (εν προκειμένω την Κρήτη), καθώς αυτό θα σημαίνει αυτόματη αναγνώριση από τις ΗΠΑ για την Ελληνική ΑΟΖ νοτίως του Καστελλόριζου (με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν δέχεται τον Eastmed).

Tasos
Member
Tasos

αγαπητέ φίλε πρώτα πρέπει να ανακηρύξεις κάτι, ώστε μετά να στο αναγνωρίσουν έστω και αυτόματα….Ποια ΑΟΖ να μας αναγνωρίσουν όταν εμείς οι ίδιοι βάζουμε τρικλοποδιές στα ίδια μας τα πόδια; Οι δηλώσεις Κοτζιά από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και οι σημερινές δηλώσεις Κατρούγκαλου ενώπιον του τούρκου ΥΠΕΞ απέχουν πάρα πολύ από το να μας δώσουν την…αναγνώριση που περιμένουμε! Μάλλον γελάνε μαζί μας για την ενδοτικότητά μας…..

Costas
Member
Costas

Ναι αλλά για να μπορέσει να περάσει ο αγωγός θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τη χώρα της οποίας ανήκει η ΑΟΖ. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει. Άρα πριν συμβεί αυτό θα χρειαστεί να συμφωνήσει η Ελλάδα (επειδή η Τουρκία αποκλείεται). Ίσως η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ είναι πιο κοντά από ότι φανταζόμαστε.

Tasos
Member
Tasos

Φίλε μου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι κουβέντες στο παρασκήνιο για να είναι όσο το δυνατόν κουτσουρεμένη η περίφημη ΑΟΖ μας…Αν κάποιος διαβάσει πίσω από τις λέξεις θα καταλάβει πολλά που θα παιχτούν στην περιοχή μας. Πάντως οι ρόλοι του …λαγού έχουν ήδη αποκαλυφθεί! Παραθέτω το συγκεκριμένο link αν δεν έχουν πρόβλημα οι διαχειριστές της σελίδας: https://slpress.gr/ethnika/apo-ton-kotzia-ston-katroygkalo-meta-tis-prespes-to-kastelorizo/

kkalev
Member
kkalev

“Σημειώνεται επίσης πως, βάσει του άρθρου 58 της Σύμβασης (της Θάλασσας), εντός της ΑΟΖ όλα τα Κράτη έχουν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας, υπέρπτησης (επομένως και αεροναυτικών ασκήσεων), τοποθέτησης υποβρυχίων αγωγών, καλωδίων και συναφών ενεργειών, εφόσον βεβαίως δε βλάπτουν τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους όπως αυτά περιγράφονται στα σχετικά άρθρα, δεν προκαλούν βλάβη σε υποδομές, στο περιβάλλον κλπ., ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη για υποβρύχια καλώδια και αγωγούς υπάρχει και για την Υφαλοκρηπίδα (άρθρο 79).”

https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BF%CE%B6-%CF%88%CE%AC%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

Ο αγωγός East Med δε συνεπάγεται “αναγνώριση” ΑΟΖ. Η ΑΟΖ ούτως ή άλλως οριοθετείται με τα γειτονικά κράτη.

Costas
Member
Costas

Ναι αλλά επίσης αναφέρει ότι πρέπει να να γίνουν σεβαστοί (due regard) οι νόμοι και οι κανονισμοί του παράκτιου κράτους (coastal state) στο οποίο ανήκει η ΑΟΖ.
Άρα θα χρειαστεί να γίνει σεβαστό το Ελληνικό δίκαιο εφ´ όσον συμβαδίζει με τους διεθνείς κανόνες (πράγμα που ισχύει). Άρα έμμεσα θα αναγνωριστεί η ΑΟΖ της Ελλάδας. Φτάνει να την έχει ανακηρύξει εννοείται.

ivychris
Guest
ivychris

Μόνο αν μπουν στο παιχνίδι των υποδομών οι Halliburon, Schlumberger, Bechtel & Kinder-Morgan οι Αμερικανοί θα στείλουν αεροπλανοφόρο επί μονίμου βάσεως ανοιχτά της Κύπρου. Μέχρι να το δούμε αυτό να γίνεται πράξη θα υπάρχουν λεκτικές στηρίξεις. Εξάλλου η EXXON δεν καίγεται για τον EastMed. Θα πουλήσει και χωρίς τον αγωγό. Αλλιώς δεν θα υπήρχε ανάγκη να αναφερθεί ο Νετανιάχου σε ναυτική προστασία των πλατφορμών εξόρυξης από τα μέλη της τριμερούς. Αυτό για ορισμένους που συνιστούν ψυχραιμία και ψάχνουν την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους αποτελεσματικότητας. Ο σοφότερος της υπόθεσης είναι ο στρατηγός Σίσι. Προετοιμάζεται για να έχει… Το αυτό πράττει και… Read more »

Paliouras
Member
Paliouras

Νομιζω πως η σταση της Ελλαδας ειναι υπερβολικα νωχελικη, δεδομενης της συγκυριας. Μολις τσονταρουν οι “χρησιμοι ηλιθιοι” Ευρωπαιοι τα φραγκα και φτιαχτει ο εβραικος αγωγος, το παραθυρο ευκαιριας μας θα εχει κλεισει, τα εδαφη μας (γη+θαλασσα) θα ειναι σε διεθνη ελεγχο, και φυσικα αφου θα εχει παρακαμφθει η Τουρκια ως hub, θα απευθυνθει σε αυτη το Ισραηλ για “προστασια” του. Συνεπως, οτι κανουμε τωρα, γιατι μετα θα τα ξαναβρουνε. Πρεπει να πιεσουμε για πληρη ΑΟΖ και ξεκινημα εξαγωγης Φ.Αεριου , Πετρελαιου ΤΩΡΑ. Για εξοπλιστικη βοηθεια τωρα. Δεν αρκουν οι βολτες των Β-52 και των απατσι. Μετα παει…το χασαμε το κορμι,… Read more »