Αμερικανικές εταιρίες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν «αόρατα» τανκ

4
1784

Τα άρματα μάχης του μέλλοντος θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή θα διαθέτουν αρκετά χαρακτηριστικά stealth.

 

Όπως αναφέρει το «Defense One», δεν είναι μία καινούρια προσπάθεια. Αλλά οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες οδηγούν στην υλοποίηση του εγχειρήματος των «αόρατων» αρμάτων. Φυσικά, δεν πρόκειται τα άρματα να γίνουν αόρατα στο γυμνό μάτι, αλλά η υπογραφή του ίχνους τους στους αντίστοιχους αισθητήρες θα μειωθεί αισθητά, προκαλώντας σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στον χρήστη. Κάτι που ισχύει σήμερα για τα πολεμικά αεροσκάφη και σε μικρότερο βαθμό στα πολεμικά πλοία.

 

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τεθωρακισμένα είναι ο θόρυβος. Τα άρματα, ιδίως ο κινητήρας τους, προκαλούν ήχο και εκπέμπουν θερμότητα. Έτσι, η κατασκευή ενός stealth τανκ θα απαιτήσει τη μείωση των δύο συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, δημιουργώντας κατασκευές που είναι πιο ήσυχες και έχουν μικρότερη εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας.

 

Η εκπομπή θερμότητας είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, με τον αντίπαλο να χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερύθρων για την αποκάλυψη του εχθρικού τανκ. Για την επίλυση του ζητήματος προωθείται η χρήση γραφίτη, στρώσεις του οποίου θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν το επίπεδο της εκπομπής. Η λύση, εφόσον αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκατάλειψη παραδοσιακών αλλά ακριβότερων επιλογών, όπως τα καμουφλάζ μείωσης εκπομπών ακτινοβολίας.

 

Επιπλέον, η μείωση της εκπομπής υπερύθρων θα καταστήσει το άρμα μάχης λιγότερο ευπρόσβλητο απέναντι στα μοντέρνα αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα καθοδήγησης υπερύθρων, όπως το αμερικανικό FGM-148 Javelin, και διάφορα αεροπορικά όπλα.

 

Άλλη μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών θερμότητας μπορεί να συμβεί από την επιχειρησιακή αξιοποίηση ηλεκτροκινητήρων. Τέτοιοι κινητήρες, που θα αντικαθιστούσαν τους αεροστρόβιλους ή πετρελαιοκινητήρες, θα ελάττωναν τόσο το θόρυβο όσο τη θερμική υπογραφή. Οι αμερικανικές εταιρείες SAIC και Lockheed Martin εργάζονται στο θέμα και στοχεύουν να παρουσιάσουν δύο πρωτότυπα οχήματα μέχρι το 2022.

 

Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μετατίθεται στον συσσωρευτή, γιατί τέτοια οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν μεγάλη μπαταρία. Οι ΗΠΑ σκέφτονται να εφαρμόσουν μια υβριδική προσέγγιση, παρόμοια με εκείνη που ακολουθούν τα συμβατικά υποβρύχια: την εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ μεγέθους και απλότητας της μπαταρίας.

 

Όλα αυτά μέχρι το άρμα να βάλλει με το πυροβόλο του. Αλλά και τότε θα είναι εφικτό να διατηρηθούν αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα «stealth». Εξίσου σημαντικοί θα παραμείνουν οι παραδοσιακοί ελιγμοί για την αποφυγή των ανταποδοτικών πυρών. Μεσοπρόθεσμα πιστεύεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη μια επανάσταση, με τη συνεργασία του άρματος μάχης με ρομποτικά συστήματα που θα αναλάβουν το έργο εξόντωσης του εχθρού. Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ικανότητα χρήσης αόρατων όπλων, όπως όπλων laser, rail gun ή μινιατούρων που θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

 

Τα μελλοντικά τανκ θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στους επιτελείς του εχθρού να προβλέψουν τις κινήσεις του αντιπάλου.

Notify of
krt
Guest
krt
Offline

Μια ερώτηση. έχω δει το Τ – 80 να κινείται από απόσταση 1 μέτρου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση με αυτό ήταν ότι, ο ήχος που παραγόταν από το μπροστινό ημισφαίριο του άρματος ήταν έλαχιστος σε σχέση με το ήχο από το πισω ημισφάιριο, που ήταν όντως χαρακτηριστικός του κινητήτρα το άρματος (τουρμπίνα). Πρακτικά, αν βείσκεσαι στο μπροστινό ημισφαίριο, ο θόρυβος δεν ξεπερνα αυτόν ενός τουριστικού λεωφορείου σε στάση. Το ερώτημα μου είναι: αυτό το χαρακτηριστικό – της ασύμμετρης εκμπομπης θορύβου – το έχει μόνο το Τ – 80 ή ισχύει και για άλλα άρματα; Επίσης, αυτό το χαρατκηριστικό έχει… Read more »

AmateurPilot
Guest
AmateurPilot
Offline

Καλα….ας φτιαξουν πρωτα το αντιπαλον δεος του Ρωσσικου Armata…και μετα φτιαχνουν και το αορατο τανκ…

jimeta
Guest
jimeta
Offline

Μπράβο φίλε μου,μας έκανες και γελάσαμε πρωί-πρωί,να είσαι καλά.

MaxRomana
Guest
MaxRomana
Offline

… οι Ρώσοι βλέπουν με κιάλια τα δυτικά άρματα. Το Armata δεν το φτιάχνουν ούτε οι ίδιοι πλέον. Περιορίζονται πια σε εκσυγχρονισμούς T-72. Το δόγμα τους είναι η …. ποσότητα !!!