Τα τυφέκια εφόδου νέας γενιάς του Αμερικάνικου Στράτου θα είναι “χαμηλής παρατηρησιμότητας”

19
7668
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής έτσι ώστε να μειώσει σημαντικά τον θόρυβο και την λάμψη των τυφεκίων εφόδου επόμενης γενιάς, συμφωνά με νέα στοιχειά που έδωσε στην δημοσιότητα το Joint Service Small Arms Program.

Αυτή η νέα γενιά τυφεκίων θα συνδυάσει την σύγχρονη ισχύ πυρός με μειωμένες οπτικές και ακουστικές υπογραφές. Κατασκευαστές και στρατιωτικοί ερευνητές συνεργάζονται έτσι ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν ένα σύστημα που θα προσδίδει το πλεονέκτημα της “χαμηλής παρατηρησιμότητας” (stealth).

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων κρίσιμων τεχνολογιών που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη ελαφρών, μειωμένης υπογραφής, χαμηλής οπισθοδρόμησης τυφεκίων εφόδου με αυξημένη αποδοτικότητα. Για να γίνουν όμως τα τυφέκια πραγματικά “stealth” δεν είναι αρκετό να να εξαλειφθεί μονάχα ο θόρυβος της βολής. Οι μηχανικοί κάνουν προσπάθειες για να εξαλείψουν την έντονη λάμψη της πρώτης βολής σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού ή ακόμη και τη νύχτα, έτσι ώστε να μπορούν να διενεργηθούν πραγματικά “stealth” επιχειρήσεις.

Η λάμψη δημιουργείται από την ανάμιξη των υποπροϊόντων και υπολειμμάτων από την ανάφλεξη τις πυρίτιδας του φυσιγγίου με το οξυγόνο του αέρα. Το μέγεθος και το σχήμα της έκλαμψης της εκτόνωσης έχουν να κάνουν με τον τύπο του πυρομαχικού, τα βαλλιστικά χαρακτηριστικά του τυφεκίου, καθώς και το εάν έχει τοποθετημένες συσκευές όπως για παράδειγμα φλογοκρύπτη ή σιγαστήρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα αυτά στοιχεία, διενεργείται η ανάπτυξη ενός συστήματος κάθαρσης αερίων, που θα αφαιρεί το οξυγόνο από την κάνη. Αυτό συμβαίνει για να μειωθεί η λάμψη της πρώτης βολής και μάλιστα χωρίς να μειωθεί η ακρίβεια βολής και η ακτίνα δράσης του τυφεκίου.

Το νέο σύστημα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να αποκρύψει την θέση του στρατιώτη που κάνει χρήση του τυφεκίου. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν περιττά αέρια, που ξεφεύγουν από την κάνη του όπλου με ορμή σημαίνει ότι δεν θα δημιουργείται κρότος, αλλά ένας ανεπαίσθητος θόρυβος.

Το νέο σύστημα θα είναι ιδανικό για χρήση σε μη τακτικές επιχειρήσεις εναντίον αντάρτικων ομάδων όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και στην Συρία.

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
jim40
Member
Noble Member
jim40

Εδώ και χρόνια οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν σιγαστήρες ή καταστολείς θορύβου που απλά παγιδεύουν τα αέρια και αφήνουν την σφαίρα με όλη την ταχύτητα της. Αναρωτιέμαι αν θέλουν να εξαλείψουν και το υπερηχητικό “κρακ” που κάνει η σφαίρα βγαίνοντας από την κάνη χωρίς να βάλουν υποηχητικά πυρομαχικά Τελικά μάλλον θέλουν να δοκιμάσουν ότι κυκλοφορεί στην αγορά αλλά πάλι δεν θα αγοράσουν τίποτα όπως είχε γίνει πίσω στο 90 που ήθελαν όπλα που θα βελτίωναν 100% την απόδοση του τυφεκιοφόρου με αποτέλεσμα να απορριφθεί μετά τις δοκιμές ακόμα και το G11

Kostas
Guest
Kostas

το 90 δεν αγόρασαν τίποτα γιατί κανένα όπλο δεν προσέφερε σημαντική βελτίωση ούτε και το G11. Το G11 απέτυχε παταγωδώς σε Γερμανία, Γαλλία και Αμερική.

Το cook off ήταν σημαντικό πρόβλημα και παρά την πρόσφατη προσπάθεια αναζωογόνησης της τεχνολογίας από τους Αμερικανούς, τα αποτελέσματα είναι ίδια.

jim40
Member
Noble Member
jim40

Δεν αγόρασαν τίποτα γιατί ήθελαν κάτι που να βελτιώνει 100% την απόδοση του τυφεκιοφόρου (δικαιολογίες κατά την γνώμη μου απλώς μάζευαν ιδέες).
Το G11 δεν απέτυχε παταγωδώς αντίθετα ήταν έτοιμο για εισαγωγή σε υπηρεσία αλλά η ενοποίηση των Γερμανιών απαίτησε επιπλέον κονδύλια με αποτέλεσμα τον τερματισμό του προγράμματος.
Οι Αμερικανοί αποκλείεται να το αγόραζαν γιατί τότε ακόμα υπόγεια κουμαντάριζε η Colt.
Ακόμα και τώρα οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να ξεφύγουν από ένα τυφέκιο που σχεδιάστηκε πενήντα χρόνια πρίν και δεν υιοθέτησαν ούτε την βασική βελτίωση του εμβόλου αερίων.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Το G11 δεν ήταν έτοιμο για υπηρεσία. Εκτός του θέματος με το cook-off των φυσιγγίων, ήταν βαρύ, ογκώδες, περίπλοκο σε βαθμό που σε περίπτωση εμπλοκής πρακτικά ήταν μη επισκευάσιμο στο πεδίο της μάχης. Βέβαια η ΗΚ έλεγε πως δεδομένου πως δεν είχε κάλυκα να απορρίψει, οι εμπλοκές ήταν εξαιρετικά απίθανες… Ο μηχανισμός του G11… ούτε πολυβόλο Maxim να ήταν! Για να είμαστε δίκαιοι, το βασικό πρόβλημα δεν ήταν το G11 αλλά οι προδιαγραφές που αναφέρατε, δηλαδή η βελτίωση κατά 100% της απόδοσης του οπλίτη. Οι κατασκευαστές όπλων την ερμήνευσαν ως απαίτηση είτε να διπλασιαστεί ο όγκος των πυρομαχικών που φτάνουν… Read more »

Ευσταθιος Παλαιολογος
Guest
Ευσταθιος Παλαιολογος

Δεν “ξεφευγουν” διοτι το συστημα δουλευει. Τοσο που το υιοθετουν κι αλλοι που δεν το ειχαν
Η τεχνολογια δεν εχει προχωρησει τοσο που να δικαιολογει κατι αλλο
Οσο για το εμβολο, δεν ειναι πανακεια. Η Colt ειχε πειραματιστει και με εμβολα αλλα προτιμησε το ψευδο-DI/ εσσωτερικο εμβολο

Kostas
Guest
Kostas

το G11 δεν υιοθετήθηκε ούτε από τους Γερμανούς, ούτε από τους Γάλλους που σχεδίαζαν να το αγοράσουν και παρακολουθούσαν στενά το προγραμμα, ουτε από τους Αμερικανούς που αγόρασαν την τεχνολογια κάπου το 2000 και προσπάθησαν να το αναπτύξουν. Εάν αυτό δεν το αποκαλείς αποτυχία, τότε δεν ξέρω τι είναι αποτυχία. Το τυφέκιο δεν ήταν έτοιμο για παραγωγή, τα περί κονδυλίων δεν στέκουν(είναι δικαιολογίες για να μην μειώσουν δημοσίως την αξία της τεχνολογίας), γιατί οι Αμερικανοί δεν είχαν πρόβλημα κονδυλίων και παρ’ολ’αυτα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτής της τεχνολογίας. Ναι μεν το G11 επέτρεπε τη μεταφορά πολύ περισσότερων πυρομαχικών… Read more »

Kostas
Guest
Kostas

υπόψιν οι Γάλλοι υιοθέτησαν μια παραλλαγή του ίδιου όπλου εν έτη 2018 !

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Κάθε λίγα χρόνια (2-3 δεκαετίες) προσπαθούν διάφοροι να ξανά-ανακαλύψουν τον τροχό, και κάθε φορά μετά από λίγα χρόνια (και κάμποσα εκατομμύρια επενδύσεων) ξανακαταλήγουν εκεί που ξεκίνησαν.

nikos
Guest
nikos

Όχι μόνο μη τακτικές..για παντού

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εγώ μέχρι τώρα γνώριζα πως κοιτούσαν κάτι “integrally suppressed”, με ενσωματωμένο σιγαστήρα δηλαδή. Η εν λόγω προσέγγιση ακούγεται πιο περίπλοκη. Αν τους “βγει” πάντως αυτό το (ομολογουμένως μάλλον φιλόδοξο) πρόγραμμα, με όλα τα προβλεπόμενα καλούδια (ΣΕΠ ενσωματωμένο στο σκοπευτικό, νέο διαμέτρημα, κλπ) θα είναι μια πραγματική επανάσταση στον κόσμο των όπλων ΠΖ. Και μια ευχάριστη αλλαγή από τις τραγικωμωδίες των ’90s, που κατέβαζε η κούτρα τους ό,τι βλακεία μπορούσαν να σκεφτούν…

ShadowMan
Member
Noble Member
ShadowMan

θυμαμαι στη τελευταια 3ετια η πτήση ειχε γραψει εδω αρθρο για το οτι οι ειδικές δυναμεις της αμερικής (δεν θυμαμαι ακριβώς ποιες γιατι χανεσαι λιγο με rangers marines κτλπ) ειχαν πει πως θα χρησιμοποιουσαν μόνιμα σιγαστήρες στα οπλα τους αλλά ειχαν ομως και υποψιν τους πως ο σιγαστήρας φθειρεται και θελει αλλαγή. Οι περισσότεροι στα σχόλια γραφετε πως ο σιγαστήρας δεν εχει ιδιαιτερη ανάγκη. Τελικά τι ισχυει?