- Advertisement -

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο κεντρικό δελτίο του Star Channel

- Advertisement -

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα που περνά σιγά – σιγά η πανδημία και ανοίγει ο καιρός, πιστεύετε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει νέα εισβολή μέσω προσφύγων σε Έβρο και νησιά, διότι γνωρίζω ότι είχατε μία σύσκεψη στο Πεντάγωνο για το θέμα αλλά και μία σχετική επίσκεψη που κάνατε κι εσείς ο ίδιος.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι τελευταίες δράσεις είναι όπως τις περιγράψατε, Πέμπτη και Παρασκευή βρέθηκα στο Βόρειο Αιγαίο, σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λέσβο και Χίο.

Εκεί είδαμε τις διαδικασίες συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με την Ελληνική Ακτοφυλακή και την Αστυνομία, που είναι εξαιρετική, και επίσης την Παρασκευή έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύσκεψη με τον κύριο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό του Λιμενικού και όλους τους Αρχηγούς των Κλάδων, εξετάζοντας τα διαφορετικά σενάρια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και νησιά.

Κάνατε και μία ερώτηση σε σχέση με το τί θα κάνει η Τουρκία: Η Τουρκία ακόμα πιέζεται πάρα πολύ σκληρά από τον ιό. Οι ενδείξεις οι οποίες έχουμε είναι ότι τα νούμερα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά τα οποία παρουσιάζονται. Κατανοούμε ότι προσπαθεί να δείξει μ’ έναν τρόπο πως ελέγχει το θέμα. Προσπαθεί με διάφορους άλλους τρόπους, όπως μ’ αυτόν τελευταία, την πολιτική ή τη διπλωματία των τηλεφωνημάτων, να δείξει ότι είναι ισχυρή χώρα. Ο κ. Ερντογάν επικοινωνεί με άλλους ηγέτες και λέει ότι «μπορούμε και θέλουμε να σας στείλουμε βοήθεια».

Αυτό όμως δεν αλλάζει την εικόνα την οποία έχουμε για το εσωτερικό του, ότι πλήττεται πάρα πολύ ισχυρά. Απόδειξη αυτού είναι και η αναβολή της μεγάλης άσκησης την οποίαν είχε προγραμματίσει να κάνει, διότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε όλα τα σενάρια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τον Έβρο, αν η κατάσταση παραμένει καλή. Επειδή όμως είπατε και για την Τουρκία, διότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση όπως περιγράψατε είναι πολύ κακή, η τουρκική λίρα καταρρέει, η πανδημία ματώνει τη χώρα, ο Ερντογάν πλέον δέχεται κριτική και εκ των έσω από την αντιπολίτευση και από τους δημάρχους, θέλω να σας ρωτήσω την εκτίμησή σας, αν θεωρείτε ότι άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση για αυτόν;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η Τουρκία έχει ένα σταθερό πλάνο και το βλέπουμε να υλοποιείται όλα τα χρόνια της παρουσίας του κ. Ερντογάν, ως επικεφαλής του Τουρκικού κράτους. Έχει αναπτύξει διάφορα σχέδια σε διάφορα επίπεδα, παρόλο που υπάρχουν απανωτά πλήγματα σε όλα τα σχέδια τα οποία έχει σε Συρία, Λιβύη, Μεταναστευτικό, στο εσωτερικό του. Θυμίζουμε την αμφισβήτηση που δέχτηκε μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Παρ’ όλα αυτά, έχει έναν σχεδιασμό τον οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει. Δεν τού βγαίνει πάντα, προσπαθεί όμως, γιατί έχει ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο. Το περιγράψατε τώρα πολύ σωστά. Προσπαθεί να δείξει και στο εσωτερικό του ότι είναι ισχυρός.

Πηγαίνω στο πρώτο κομμάτι της ερώτησης σχετικά με το τί γίνεται στον Έβρο και στα νησιά. Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι ροές είναι μηδενικές. Από τότε που η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι κλείνουμε τα σύνορά μας, οι ροές είναι μηδενικές. Ελάχιστες εισροές, κι αυτές είναι τελείως διαφορετικού τύπου, εμείς όμως κ. Παναγοπούλου δεν στεκόμαστε στο τι κάναμε. Το τι κάναμε έγινε, δώσαμε και μεταφέραμε υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό, κάναμε την Ευρώπη να αντιληφθεί τη στάση μας.

Από εκεί και πέρα έχουμε καταγράψει τα διδάγματά μας και καθημερινά προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Βλέπουμε και είδαμε τις αδυναμίες μας και προσπαθούμε σε οργανωτικό, διαδικαστικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο εξοπλισμού και προσωπικού να επιλύσουμε τις αδυναμίες μας. Και κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο, καλύτερο αποτέλεσμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Και σε σχέση με αυτό που λέτε τώρα, αποτελεί απορία πολλών, πόσο έχει επηρεαστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και λόγω του κορονοϊού;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η αντιμετώπιση της κρίσης με τις κατευθύνσεις του κ. Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, σχεδόν καθημερινά κάνει συσκέψεις γι’ αυτό το θέμα.

Δώσαμε σκληρές οδηγίες, τις οποίες με πολλή πειθαρχία τις ακολουθήσαμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Το αποτύπωμα των κρουσμάτων στη συνολική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το 0,052%. Έχουμε 57 δείγματα και όλα είναι εξαιρετικά.

Εμείς είχαμε δύο θέματα να αντιμετωπίσουμε: Το ένα είναι να μείνουμε σπίτι, διότι ο κάθε στρατιωτικός, ο κάθε οπλίτης θητείας, το κάθε στέλεχος, έχει και μια οικογένεια, με την οποία αλληλεπιδρά και όφειλε να είναι αυτός υγιής και να είναι και η οικογένειά του υγιής. Αλλά παράλληλα, οφείλαμε να μείνουμε και στις επάλξεις μας, οφείλαμε και οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας.

Άρα λοιπόν, κρατάμε τους εαυτούς μας υγιείς και παράλληλα εγγυώμεθα το αγαθό της Ασφάλειας στον Ελληνικό λαό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία, για την αναβολή και μάλιστα την τελευταία στιγμή της μεγάλης ελληνικής άσκησης «Καταιγίδα» και δεχτήκατε και πυρά από την Αντιπολίτευση, ότι έγινε μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι με την Τουρκία, θέλω ένα σχόλιο σας πάνω σε αυτό.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχει απαντήσει σε αυτό ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμφωνώ απόλυτα με το τι είπε. Έτσι είναι, όπως το είπε. Θα δώσω τη δική μου διάσταση: Ασκήσεις γίνονται συνεχώς. Καθημερινά οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται σε τακτικό επίπεδο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Μονάδες κάνουν βολές, μονάδες υλοποιούν τα σχέδια άμεσης αντίδρασης, τμήματα χρονικών ετοιμοτήτων αξιολογούνται και εξετάζονται, τα πλοία μας είναι στο Αιγαίο, συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, τα αεροπλάνα μας πετάνε και αναχαιτίζουν ό,τι κάνει η Τουρκία, αλλά και παράλληλα συμμετέχουν σε ασκήσεις. Από εκεί και πέρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την άσκηση για λίγο χρονικό διάστημα πίσω.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Τη μεταφέρετε λοιπόν; Θα γίνει δηλαδή.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως. Πολλά στοιχεία της άσκησης πραγματοποιούνται ακόμα και τώρα. Μια μεγάλη διακλαδική άσκηση, είναι αποτέλεσμα σύνθεσης. Τα στοιχεία που συνθέτουν τη μεγάλη άσκηση, τα τεχνικά στοιχεία, τα υλοποιούμε ήδη τώρα.

Συνεργασίες, συντονισμοί, έλεγχοι συστημάτων διαχείρισης κρίσεων, αυτά γίνονται καθημερινά, έτσι ώστε, όταν θα έρθει η ώρα, να υλοποιήσουμε τη μεγάλη άσκηση. Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα πάνω σε αυτό, επιτρέψτε μου.

Στις αρχές Μαΐου, έγινε το ατύχημα στην Αδριατική και είχαμε την απώλεια ενός ελικοπτέρου των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων με έξι αγνοούμενους, εντός του FIR Ρώμης. Η Ιταλία ζήτησε τη βοήθειά μας, διότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη στελέχωση των δικών της ελικοπτέρων.

Σηκώσαμε από το Κοτρώνι, εδώ στην Αθήνα, ελικόπτερο και συνδράμαμε στην έρευνα και διάσωση. Αυτό δείχνει ότι οι ενέργειες που κάναμε από την πρώτη στιγμή, με τις εντολές της Κυβέρνησης, έχουν άριστο αποτέλεσμα, το οποίο φαίνεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σαφή όσα μας περιγράφετε κ. Υπουργέ. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο μας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
AirGeorge
AirGeorge (@airgeorge)
5 months ago

Για την εξοπλιστική ανομβρία;
Λέξη δεν είπε ο δικός σου δικέ μου…

p270
Trusted Member
p270 (@p270)
5 months ago
Reply to  AirGeorge

Τι να πει ; Προφανώς και δεν αποφασίζει αυτός ,όταν δεν υπάρχουν τα φράγκα δεν γίνεται τίποτα και πουθενά δυστυχώς

dokimos
dokimos (@dokimos)
5 months ago

Τελικά τι γίνετε ρε παιδιά της Π&Δ με τα F-16;
δεν μπωρο να βγάλω άκρη άλλοι τα λένε έτσι άλλοι γιουβετσι θα γίνει δεν θα γίνει;

p270
Trusted Member
p270 (@p270)
5 months ago
Reply to  dokimos

Καλή ερωτηση

BlackRider
BlackRider (@blackrider)
5 months ago

Η χώρα είναι τυχερή όταν ικανοί άνθρωποι στελεχώνουν κρίσιμα πόστα. Ο κ. Στεφανής υπεραγαπά αυτό που έκανε και κάνει και φαίνεται απο το αποτέλεσμα. Πρέπει κάποια στιγμή ως Έλληνες να αποδίδουμε τα σοβαρά πόστα σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει στον εργασιακό τους βίο ποιότητα και αριστεία. Τότε και η χώρα μας θα πάει καλύτερα. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή.

p270
Trusted Member
p270 (@p270)
5 months ago
Reply to  BlackRider

Όσο σοβαρός και να είσαι αν στέρησε εργαλείων τότε δεν μπορείς όλα να κάνεις όπως πρέπει
Και δυστυχώς η χώρα στερείται χρήματος και καμία κυβέρνηση δεν θα κατάφερει να φέρει την άμυνα στα επιθυμητά επιπεδα

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
5 months ago
Reply to  p270

Μην ξεχνάμε ότι τα 500εκ. των P3 θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν αξιοπρεπώς τις meko και να αγοράσουν τορπίλες για τα 214. Ίσως η κύρια αιτία της “εξοπλιστικής ανομβρίας” να μην είναι τα χρήματα.

kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
5 months ago
Reply to  BlackRider

Θέλω να συμπληρώσω πως και ο ΑΓΕΕΘΑ είναι ένας αξιωματικός με περγαμηνές που πόλοι θα ζήλευαν και σίγουρα είναι πατριώτης και τιμάει την στολή του και το αξίωμα του . Είμαστε τυχεροί που τόσο άξιοι Έλληνες είναι σε αυτές τις θέσεις . Όσο για τα σχόλια του ότι οι ΕΔ δεν κάνουν τίποτα μέσω κορονοϊού σας πληροφορώ από πρώτο
χέρι πως τα ποσοστά κρουσμάτων είναι μηδενικά και οι δραστηριότητες του ΠΝ που έχω μια εικόνα (ασκησεις και περιπολίες) συνεχίζονται. Όσο για την μεγάλη άσκηση που σας πήρε ο πόνος που μεταφέρθηκε για άλλη χρονική στιγμή , σκεφθείτε το μήνυμα που περνάμε . Όταν ο αντίπαλος φοφαει όπως οι μεμετηδες ,οποιοσδήποτε πολιτισμένος λαός θα έδειχνε οίκτο και δεν θα τους χτύπαγε . Μην γίνουμε σαν αυτούς και σίγουρα με σωστές κινήσεις θα το εξαργυρωσουμε αυτό στο μέλλον.

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
5 months ago

Ο Κος Στεφανης δεν είπε επειδή δεν ρωτήθηκε ότι σε 10 έτη θα διαθέτουμε ναυτικό με 2ΑΒ, 4Μπελ, 4Μεκο αναβαθμισμένες, κάμποσες Ανζακ και 7πληρως εξοπλισμένα υποβρύχια.
Εντάξει αστειέυομαι, μολις διάβασα ένα άρθρο στο belisarius21.wordpress.com για την τραγική κατάσταση του ΠΝ και τις διαχρονικές ευθύνες πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των ΕΔ. O Kos Στεφανης κι ο Κος Αποστολάκης συνδυάζουν και τα δυό.
Μήπως να γράφατε ένα αρθρο με τίτλο Think out of the box: What if a navy at a braking point will really brake in the middle of a mild storm with unprecedented consequences!

dokimos
dokimos (@dokimos)
5 months ago

δεν ξερω εάν το εχεται πάρει χαμπαρι αλλά κάθε φορά που ταζουνε αυξήσεις σταματάνε και τα εξοπλιστικά δεν έχουν φιλότιμο καθολου πως σκέπτονται αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορώ να καταλάβω

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες...

130
Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

Βίντεο: τo Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ εν Δράσει

Πριν λίγα χρόνια η εκπομπή Αρετή και Τόλμη στην δημόσια τηλεόραση είχε κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Ν/ΘΗ Καλλιστώ που χάθηκε άδοξα στο γνωστό...

ΠτΔ: Η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα

Πηγή: ΑΠΕΣυλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Σάμο και τη Σμύρνη, εκφράζει με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Συνεκπαίδευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκιο

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αμερικανικού Στρατού, οι κάτοικοι ενδέχεται να δουν μεγάλους σχηματισμούς ελικοπτέρων από το 1ο Τάγμα του αμερικανικού Στρατού της 101ης...