Τι είπε τελικά ο Στόλτενμπεργκ για την απειλή της Ρωσίας;

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σήμερα διαβάσαμε πως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προχώρησε στη παρακάτω δήλωση στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας:

«Δεν βλέπουμε ουδεμία στρατιωτική απειλή της Ρωσίας προς κάποιο μέλος – κράτος του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως, μία στρατηγική πρόκληση».

Πράγματι, η ανωτέρω δήλωση είναι αληθινή, και δίνει την εντύπωση πως το ΝΑΤΟ δεν προβληματίζεται από τις επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Βαλτική κτλ, και αυτή ήταν η εικόνα που προβλήθηκε από ορισμένα ΜΜΕ.

Διαβάζοντας ολόκληρη τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ, θα διαπιστώναμε πως η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη, ή τουλάχιστον όχι ακριβώς όπως κάποιοι βιάστηκαν να παρουσιάσουν.

Ολόκληρη η επίμαχη δήλωση έχει ως εξής:

Δεν βλέπουμε ουδεμία στρατιωτική απειλή της Ρωσίας προς κάποιο μέλος – κράτος του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε όμως, μία στρατηγική πρόκληση, και βλέπουμε μια Ρωσία που επενδύει έντονα σε νέες σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών δυνάμεων, μια Ρωσία που παραβιάζει μια βασική συμφωνία ελέγχου όπλων στην Ευρώπη, τη συνθήκη INF, την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά, και πυραύλους, οι οποίοι φέρουν πυρηνικά“. Και πρόσθεσε “Και βλέπουμε μια Ρωσία που είναι υπεύθυνη για επιθετικές κινήσεις εναντίον γειτόνων της, τη Γεωργία, την Ουκρανία, και έχει δυνάμεις στην Μολδαβία χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Επομένως δεν βλέπουμε (στρατιωτικές) επιθετικές κινήσεις κατά χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε έναν απρόβλεπτο κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εκσυγχρονίσει, επενδύσει περισσότερα και έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας τα τελευταία χρόνια”.

Σε επόμενη ερώτηση ο Στόλτενμπεργκ (αναφερόμενος στη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας), είπε πως “Πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε κάθε απειλή και κάθε πιθανή πρόκληση, από οποιαδήποτε πιθανή κατεύθυνση. Στον κυβερνοχώρο ή οπουδήποτε και αν προέλθουν, και αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε στην υψηλή ετοιμότητα των δυνάμεών μας, για να είναι σε θέση να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί. Δεν προορίζονται για μια συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά είναι ευέλικτες και έτοιμες, για να μετακινηθούν και να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε τη σημασία να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία, ωστόσο επισήμανε πως “Ο διάλογος δεν είναι σημάδι αδυναμίας και πρέπει να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι, όταν δεν μπορούμε να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία“.

Αναφορικά με την ακύρωση της INF, επισήμανε πως το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει πυρηνικά βλήματα μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να υπάρχει ισχυρή δυνατότητα αποτροπής. “Η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ, είναι η απόλυτη εγγύηση ασφάλειας για την Ευρώπη“, φωτογραφίζοντας φυσικά τη Ρωσία.

Προφανώς το ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει προβληματισμένο από τις κινήσεις τις Ρωσίας στις προαναφερόμενες χώρες, την ενίσχυση των πυρηνικών δυνάμεών της, ειδικά μετά την παραβίαση της Συνθήκης INF που οδήγησε στην ακύρωσή της, ακόμη και δυνητικές απειλές από άλλες πηγές όπως ο κυβερνοχώρος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Spyros Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Και μετά θέλουμε να καταλάβει ετούτος τη θέση (και τη φύση) της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη, στο σύμπαν γενικότερα…