2.2 C
Athens
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Υποχρεωτική στράτευση στα 18, μια όχι και τόσο καλή ιδέα;

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Το θετικό με αυτή την πρόταση, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, είναι ότι η ηγεσία φαίνεται να αναζητεί τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του στρατεύματος. Η τεχνολογία αλλάζει, οι ανάγκες και απειλές αλλάζουν, αλλά και εμείς αλλάζουμε, το βιοτικό μας επίπεδο, ο τρόπος σκέψης μας, η κουλτούρα μας. Άλλη ήταν η Ελλάδα του 1950 και άλλη σήμερα. Ο στρατός θα πρέπει να προσαρμοστεί. Το αρνητικό είναι πως πρόκειται για μια προβληματική ιδέα που δεν θα μας επιστρέψει στις “παλιές καλές εποχές”, δεν θα αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Εναντίων της υπάρχουν τόσο ιδεολογικοί, όσο και καθαρά πρακτικοί λόγοι.

Μητσοτάκης: Συζητάμε τη στράτευση στα 18 για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Για αρχή, όλοι εμείς, θα πρέπει να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τα καθημερινά προβλήματα μας, να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις προκαταλήψεις μας, γιατί όλοι έχουμε τέτοιες, και να αναλογιστούμε λίγο την κοινωνία μας. Τι είδους κοινωνία έχουμε και τι είδους κοινωνία θέλουμε να φτιάξουμε για να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερα από ότι ζούμε εμείς σήμερα. Και να μην έχουμε αμφιβολίες, παρά τα όποια (εξοργιστικά) προβλήματα μας ταλαιπωρούν έχουμε ένα καλό επίπεδο ζωής για τα παγκόσμια στάνταρ. Το ότι πολλοί ρισκάρουν τη ζωή τους για να έρθουν εδώ και πιστεύουν ότι μια ζωή μοντέρνου σκλάβου στη Μανωλάδα είναι καλύτερη από ότι στην πατρίδα τους, λέει πολλά.
Φυσικά, χρέος μας είναι να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους και να προσπαθούμε να τους φτάσουμε και να τους ξεπεράσουμε. Ναι, το πολιτικό σύστημα έχει τις ελλείψεις και ανεπάρκειες του, αλλά αυτό το πολιτικό σύστημα μας έφερε εδώ που είμαστε. Αν είναι αποτυχημένο, τότε το αντίστοιχο της Πορτογαλίας, χώρας παρόμοιας με εμάς, που όμως δεν έζησαν τα τελευταία εκατό χρόνια τίποτα σε σχέση με εμάς, παγκόσμιους πολέμους, καταστροφές, κατοχή, έναν απροσάρμοστο γείτονα που μας αναγκάζει να ξοδεύουμε για την άμυνα πολύ περισσότερα από ότι αυτοί… Και πιο πλούσιοι είμαστε, και πιο μορφωμένοι, και πρώτα μπήκαμε στην ΕΕ. Σε αντίθεση με εμάς που ζούμε τη μία κρίση και το ένα δράμα πίσω από το άλλο, μέχρι προχτές η Πορτογαλία άρμεγε αποικίες. Το Μακάο ήταν πορτογαλικό μέχρι το 2000.
Εμείς ιδρύσαμε τον ευρωπαϊκό και δυτικό πολιτισμό, αλλά δεν μας πολύ αρέσουν οι υπόλοιποι δυτικοί… Σα την πεθερά από την ξεπεσμένη αρχοντική οικογένεια που βλέπει με μισό μάτι τον νεόπλουτο γαμπρό. Ναι, μπήκε στην οικογένεια, αλλά έχε χάρη που βρεθήκαμε στην ανάγκη του, δεν είναι σαν και εμάς”. Ανατολή δεν θέλουμε να είμαστε και τους δυτικούς δεν τους εμπιστευόμαστε. Είμαστε οι απόγονοι των πολιτών των πόλεων κρατών της αρχαίας Ελλάδας ή των υπηκόων των Ελληνιστικών βασιλείων και της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας; Είμαστε απόγονοι της Φιλικής Εταιρίας που οραματίστηκε ένα μοντέρνο φιλελεύθερο κράτος στα πρότυπα της Αμερικανικής και Γαλλικής επανάστασης, ή των αρματωλών που απλά ήθελαν να αντικαταστήσουν τον Σουλτάνο με έναν ελέω Θεού Βασιλέα;
Θέλουμε ένα κράτος που θα ανήκει και θα ελέγχεται από τους πολίτες του ή ένα κράτος μεγάλο πατερούλη στο οποίο θα ανήκουν οι υπήκοοι του;
Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει στρατός, έστω για τελετουργικούς λόγους. Από τότε που δημιουργήθηκαν οι πρώτες ομάδες ανθρώπων, ο εκάστοτε αρχηγός συγκέντρωνε στρατό. Όποιος ήθελε να ανήκει στην ομάδα ήταν υποχρεωμένος να συμμετάσχει. Οι άνθρωποι ανήκαν στο Βασιλιά και ήταν υποχρεωμένοι να του γεμίζουν το σεντούκι και και να πολεμάνε όποτε τους διατάξει, χωρίς πολλές ερωτήσεις. Στην Αρχαία Ελλάδα συνέβη μια επανάσταση, εμφανίστηκε ο πολίτης και ανέλαβε την τύχη του, δημιουργώντας τη δημοκρατία. Αυτό έγινε εφικτό με την ανάπτυξη της πολεμικής τέχνης, που επέτρεψε στους πολίτες-οπλίτες να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Αργότερα όταν τα Ελληνιστικά βασίλεια μπορούσαν να παρατάξουν τεράστιους στρατούς επανδρωμένους από τους ασιάτες υπηκόους τους και από μισθοφόρους που τα πλούσια βασίλεια μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν, οι πολίτες οπλίτες δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους. Πέρασαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όταν οι Ρωμαίοι αριστοκράτες άρχισαν να παρατάσσουν ιδιωτικές λεγεώνες και τελικά να οδηγηθεί ο κόσμος στη Ρώμη του θεϊκού αυτοκράτορα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, ήταν υπήκοοι, δουλοπάροικοι με μικρή ή καθόλου περιουσία, που δεν επιτρεπόταν να ταξιδεύουν και ήταν περιουσιακό στοιχείο της αριστοκρατίας, όπως η γη και τα ζώα. Η αριστοκρατία αυτή όμως ήταν υποχρεωμένη να τους προσφέρει τα απαραίτητα, από τροφή, νερό και στέγη, μέχρι ιερέα και διασκέδαση. Μερικές φορές δούλευε το σύστημα, μερικές φορές όχι. Το ότι οι υπήκοοι ήταν ιδιοκτησία του άρχοντα σημαίνει ότι δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος να μιλάνε την ίδια γλώσσα ή να έχουν την ίδια θρησκεία, αρκεί η κάθε μεριά να τηρεί το δικό της μέρος της συμφωνίας.
Χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι αναμνήσεις του πολίτη οπλίτη υπήρχαν ακόμα, και μια άλλη επανάσταση της πολεμικής τέχνης, η πυρίτιδα και η ξιφολόγχη, έδωσε τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά πολιτών να οργανώσουν τις δικές τους κοινωνίες κατά τα αρχαία πρότυπα. Πολίτες που έπρεπε να συνεννοούνται μεταξύ τους στην ίδια γλώσσα, και να έχουν τα ίδια έθιμα, κάτι που γέννησε τα μοντέρνα έθνη-κράτη.
Οι μοντέρνες δημοκρατικές κοινωνίες υπάρχουν γιατί οι πολίτες τους πήρανε τα όπλα, πολέμησαν για το προνόμιο της ελευθερίας τους και νίκησαν. Να έχουν το δικό τους κράτος και να αποφασίζουν αυτοί για το μέλλον τους. Όσο οι πολίτες θα είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για αυτή τους την ελευθερία, τόσο περισσότερες οι ελπίδες να μην τη χάσουν. Η διάθεση όμως δεν είναι αρκετή, θα πρέπει να υπάρχουν τα μέσα και η εκπαίδευση. Για να υπάρχουν τα μέσα θα πρέπει η οικονομία της κοινωνίας να μπορεί να υποστηρίξει το αμυντικό οικοδόμημα και να το κάνει. Θα πρέπει δηλαδή η κοινωνία να παράγει ένα πλεόνασμα για την άμυνα της, κάτι που είναι υποχρέωση των πολιτών και της ηγεσίας τους. Για να υπάρξει η απαραίτητη εκπαίδευση θα πρέπει ο πολίτης επιπλέον να αφιερώσει χρόνο από τη ζωή του και να ειπάρχει μια δομή που να μπορεί να την προσφέρει.
Η προστασία του τρόπου ζωής μας θα πρέπει να είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά τιμή μας και καμάρι μας. Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει την ευκαιρία να το κάνει, είτε είναι άντρας ή γυναίκα, αθλητής ή παχύσαρκος, ιδιοφυΐα ή ηλίθιος. Ο στρατός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας και έχει χώρο για όλους. Δεν χρειάζεται μόνο Ράμπο. Αν κάποιος είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, θέλει μια φυσιολογική ζωή και μπορεί να εργαστεί σε μια τράπεζα για παράδειγμα, μπορεί να κάτσει και μπροστά από μια οθόνη και να βγάζει υπηρεσίες ή να πρωτοκολλεί αναφορές. Μπορεί να παρακολουθεί ένα ραντάρ αεράμυνας ή να χρησιμοποιεί έναν ασύρματο σε ένα υπόγειο. Αν ο στρατός του Ισραήλ τα καταφέρνει, τότε μπορούμε και εμείς και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί, όπως μπορεί. Και όποτε μπορεί. Προστατεύουμε την ελευθερία μας. Αυτή όμως ακριβώς η ελευθερία μας ΔΕΝ πρέπει να είναι η καταπίεση μας. Θα πολεμήσουμε για ένα ελεύθερο κράτος, όπου θα έχουμε την ελευθερία να λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις που κρίνουμε καλύτερες για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Ακόμα και αν ο πολίτης αποφασίσει ότι δεν θέλει να υπηρετήσει. Αυτό θα πει ελευθερία.

Perhaps the greatest example of inclusion

https://www.jpost.com/israel-news/idf-welcomes-soldiers-with-disabilities-into-special-in-uniform-program-589187

Ελευθερία όμως δεν θα πει ότι η κάθε απόφαση δεν έχει συνέπειες. Ο πολίτης που αποφάσισε να μην υπηρετήσει, στην ουσία αποφάσισε να ζήσει εις βάρος κάποιου άλλου. Είναι ο πολίτης που η πολιτεία δεν μπορεί να βασιστεί πάνω του σε μια ώρα ανάγκης, σε μια ώρα ζωής και θανάτου. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι και ένας εργαζόμενος ή προμηθευτής ή συνάδελφος που δεν θα μπορεί κάποιος να βασιστεί επάνω του, συνεπώς δεν πρέπει να έχει καμία συναλλαγή με το δημόσιο τομέα, πέρα από το να πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν.
Οι παροχές του δημοσίου δεν μπορεί να είναι οι ίδιες για αυτούς που προσφέρουν και για αυτούς που κρύβονται. Το σύνταγμα μας φυσικά ορίζει, και πολύ σωστά, ότι όλοι είμαστε ίσοι, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις δικαιούνται να μοιράζουν προνόμια στα μέλη τους. Για παράδειγμα, το κράτος παρέχει ένα επίδομα ανεργίας. Μια φορά το μήνα πάει ο άνεργος στον ΟΑΕΔ και λαμβάνει το επίδομα που είναι ίδιο για όλους. Την άλλη μέρα πάει και στη μονάδα του για μονοήμερη εκπαίδευση, κάνει και μια υπηρεσία και λαμβάνει το διπλάσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας. Όταν κάποιος ασθενήσει, το ΙΚΑ θα προσφέρει τη βασική περίθαλψη και οι ένοπλες δυνάμεις μια κατηγορία επιπλέον για τους βετεράνους τους. Οι βετεράνοι πρέπει να δικαιούνται επιπλέον προνόμια τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο στρατός, όπως και το πολίτευμα λειτουργούν αρμονικά μόνο όταν όλα τα στρώματα της κοινωνίας αντιπροσωπεύονται. Ο πολίτης όπως ελέγχει το κράτος θα πρέπει να ελέγχει και τον στρατό. Ο στρατός να είναι κτήμα του και όχι μια κλειστή κλίκα. Διαφορετικά θα μπορούσε να ήταν και ένας στρατός ξένης χώρας στην οποία θα είχε μια υποχρέωση να αφιερώσει το χρόνο τους. Δεν πρέπει ο στρατός να αφεθεί στην τύχη του, αποκομμένος από την κοινωνία, και στα χέρια μειοψηφιών που αργότερα θα μπουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν αυτή τη θέση. Για παράδειγμα η Γερμανία, που εδώ και κάποια χρόνια δεν είναι υποχρεωτική η θητεία. Στην κοινωνία της ο στρατός έχει χαμηλή υπόληψη και η θητεία στο βιογραφικό αξιολογείται αρνητικά από τους εργοδότες. Ακόμα και αν ο νέος πολίτης δεν έχει κάποια αντίθεση στο να προσφέρει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβαθμίσει το βιογραφικό του. Τα παιδιά των καλών οικογενειών δεν (πρέπει να) πάνε στο στρατό… Η συνέπεια αυτής της νοοτροπίας είναι πως ο στρατός της στρατολογεί από συνεχώς συρρικνούμενα τμήματα της κοινωνίας, που προέρχονται από όλο και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα αλλά και από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αν δεν σταματήσει αυτό, τότε ο στρατός θα γίνει εργαλείο ενός πολιτικού χώρου, διαταράζοντας τελικά τις ισορροπίες.

Ευρωπαίους πολίτες και ανήλικους θέλει να προσλάβει ο γερμανικός Στρατός! 


Πέρα από το ιδεολογικό, υπάρχει και το καθαρά πρακτικό μέρος. Ο στρατός θα υπάρχει σε κάποια μορφή ανεξαρτήτως πολιτεύματος, πολιτικής οργάνωσης και μεγέθους. Μέχρι και το Βατικανό έχει στρατό.
Έστω ότι οι μαθητές τελειώνουν το λύκειο. Θα κατατάσσονται όλοι μαζί το καλοκαίρι; Θα έχουμε μία μόνο ΕΣΣΟ κάθε έτος; Βολεύει αυτό; Θα κατατάσσονται όλοι μαζί και θα απολύονται όλοι μαζί; Αν η θητεία διαρκεί ένα χρόνο, τότε θα υπάρχουν μήνες που όλοι οι στρατιώτες θα είναι στη βασική εκπαίδευση; ή μήπως κάποιοι θα είναι τυχεροί και θα παρουσιάζονται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν κανένα εξάμηνο ή και παραπάνω για να έρθει η σειρά τους; και πως θα ορίζεται ποιοι θα είναι οι τυχεροί και ποιοι θα βάζουν τη ζωή τους σε αναμονή; Θα ανοίξουμε νέα φάμπρικα ρουσφετιών;
Πότε θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις; πριν τη θητεία ή μετά; Αν είναι μετά, τότε πότε και που θα προετοιμαστούν; μήπως θα πρέπει να αφιερώσουν άλλο ένα επιπλέον έτος μετά το στρατιωτικό; Αν το δώσουν πανελλήνιες πριν τη θητεία, θα βγούνε τα αποτελέσματα και το πανεπιστήμιο θα τους κρατάει τη θέση; Πόσο αντιπροσωπευτικά θα είναι αυτά τα αποτελέσματα μετά από ένα έτος; Αν κάποιος δεν τα κατάφερε και θέλει να ξαναδοκιμάσει δεν θα μπορεί; Θα πρέπει να κάνει τη θητεία του και μετά να ξεκινήσει την προετοιμασία του πάλι από την αρχή; Αν το τμήμα που πέρασε κάποιος καταργηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του τι γίνεται; Τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά στο εκπαιδευτικό σύστημα; Αν το πανεπιστήμιο επιλογής του νέου δεν είναι στην Ελλάδα, τότε τι γίνεται; Αν το παιδί σας κερδίσει μια υποτροφία για το Χάρβαρντ θα πετάξετε την ευκαιρία γιατί πρέπει να πάει να κάνει τη θητεία του υποχρεωτικά στα 18 ή θα το συμβουλέψετε να γίνει ανυπότακτος και μετά έχει ο Θεός; Μήπως αντί για τις σημερινές αναβολές θα έχουμε κύματα ανυποταξίας; Θα έχει βέβαια αυτό και ένα ώφελος, οι αναβολές είναι δωρεάν, οι τακτοποιήσεις των ανυπότακτων έχουν κάποιο κέρδος για τα οικονομικά του κράτους, αλλά νομίζει κανείς ότι είναι καλή τακτική το κράτος να ωθεί τους πολίτες του στην παρανομία; 
Κάποιοι θα βρουν δύσκολη τη μετάβαση από το στρατό πίσω στα θρανία και θα προτιμούσαν να τελειώσουν με τις σπουδές τους πριν από τη θητεία τους. Άλλοι πάλι μπορεί να κρίνουν ότι η μετάβαση στον επαγγελματικό βίο θα είναι πιο εύκολη αμέσως μετά από το πανεπιστήμιο χωρίς μια ενδιάμεση στρατιωτική θητεία. Άλλοι μπορεί να αποφασίσουν να πάρουν το πτυχίο τους, να κάνουν τη θητεία τους, να κάνουν μεταπτυχιακό και μετά να βγουν στην αγορά εργασίας. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση που θα πρέπει να λάβει ο κάθε ελεύθερος πολίτης για τον εαυτό του και όχι το κράτος για αυτόν. Είναι ίσως ο ελάχιστος σεβασμός που μπορεί να δείξει το κράτος στις ανάγκες του νέου πολίτη του.
Ο στρατός θα μπορούσε να εκφράσει την προτίμηση του. Να δηλώσει ότι προτιμά την στράτευση στα 18, αλλά γιατί να έχει μια τέτοια προτίμηση; Τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένας 18χρονος από έναν 25χρονο; Τίποτα απολύτως. Έχει μήπως καλύτερη φυσική κατάσταση; Είναι τόσο σημαντικό; Αυτοί που θα πάνε σε μονάδες πρώτης γραμμής και χρειάζονται καλή φυσική κατάσταση είναι λιγότεροι από αυτούς που θα πάνε σε θέσεις υποστήριξης. Μήπως αν θεωρούσε ο στρατός τη φυσική κατάσταση τόσο σημαντική να φρόντιζε τουλάχιστον όσοι απολύονται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι όταν κατατάσσονται; Γιατί διαβάσαμε στον τύπο ότι οι στρατιώτες απολύονται με μεγαλύτερο σωματικό βάρος από ότι όταν κατατάσσονται, και μάλλον δεν είναι μυϊκή μάζα… Αλλά και πάλι, σε ποιο άθλημα μια ομάδα από 25χρονους χάνει συστηματικά από μια ομάδα από 18χρονους; Ίσως στη ρυθμική γυμναστική.
Ο 18χτάρης είναι πιο εύπλαστος και πιο εύκολο να ακούσει τις διαταγές. Αυτό και αν είναι μύθος και επικίνδυνο. Ο 18άρης είναι παιδί με παραστάσεις από το σχολείο. Ο 25ρης είναι άντρας. Τι είδους στρατό θέλουμε; Άβουλα τρομαγμένα παιδάκια που θα κάνουν ότι λένε οι αξιωματικοί τους και τίποτα παραπάνω; όπως την εποχή του Ναπολέοντα; Εφ’ όπλου λόγχη, διατήρηση σχηματισμού και αέρα; Μήπως θέλουμε καλύτερα στρατιώτες που να μπορούν να σκέφτονται και να μη κάνουν βλακείες που θα θέτουν σε κίνδυνο τόσο αυτούς όσο και τους συναδέλφους τους; Στρατιώτες που όταν μείνουν χωρίς ηγεσία θα ξέρουν τι να κάνουν και πως να το κάνουν και όχι να βαρέσουν διάλυση; Που θα μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και θα δίνουν λύσεις; Και ναι διάολε, να μπορούν να κρίνουν αν ο αξιωματικός τους είναι ψυχάκιας. Οι πιθανότητες να εκτελέσει εγκλήματα πολέμου ένας 18ρης επειδή έλαβε διαταγή από έναν ψυχάκια είναι μεγαλύτερες από ότι ένας 26ρης.
Όσοι από τους αναγνώστες έτυχε να υπηρετήσουν στη ΣΕΑΠ μαζί με Κύπριους ΥΕΑ που ήταν όλοι 18 ετών μπορούν να καταλάβουν αμέσως τη διαφορά, που έχει να κάνει με την ωριμότητα της ηλικίας. Ένας 25ρης είναι πιο ώριμος από έναν 18χρονο και αυτό είναι πλεονέκτημα για κάθε οργανισμό που δεν είναι δυσλειτουργικός. Όταν ένας στρατιωτικός δηλώνει ότι μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα με έναν 18χρονο, δηλαδή καλύτερα με έναν μαθητή από ότι με έναν μηχανικό ή δικηγόρο, τότε το πρόβλημα δεν είναι η ηλικία κατάταξης των νεοσυλλέκτων, αλλά οι ικανότητες του στρατιωτικού. Ο μέσος όρος ηλικίας του αμερικανικού στρατού στον Β΄ΠΠ ήταν τα 26 χρόνια. Δεν τα κατάφεραν άσχημα.
Αν όλοι κατατάσσονται στα 18, τότε ο στρατός μπορεί να υπολογίσει καλύτερα τον αριθμό των νεοσυλλέκτων. Ναι όντως είναι πιο εύκολο, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να είναι σημαντικότερο από τα προβλήματα που δημιουργούνται. Μια ευελιξία στη οργανωτική δομή θα επέτρεπε την απορρόφηση τέτοιων διακυμάνσεων και επιπλέων η ανάλυση των δεδομένων της στρατολογίας θα επέτρεπε τη δημιουργία μαθηματικών μοντέλων που θα κάνανε τέτοιες προβλέψεις με μεγάλη ακρίβεια. Αν ο στρατός δεν είναι σε θέση να αναπτύξει τέτοια μοντέλα, τότε μπορούμε να του προτείνουμε εμείς ειδικούς που κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά. Μάλιστα έχουν περάσει όλοι από το στρατό, μόνο που οι δεξιότητες και γνώσεις τους δεν αξιοποιήθηκαν και περιορίστηκε η προσφορά τους στις αποψιλώσεις και τις σκοπιές.
Η ορθολογική αξιοποίηση των δεξιοτήτων των νεοσυλλέκτων είναι ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από την ηλικία κατάταξης των νεοσυλλέκτων. Με τη στράτευση στα 18 βέβαια λύνεται αυτό το πρόβλημα, γιατί η μόνη δεξιότητα που θα έχουν θα είναι αυτή του μαθητή λυκείου, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να νομίζει ότι λύθηκε επ΄ωφελεία του στρατού. Μάλλον αυτογκόλ βάζει. Για να το γράψουμε πιο απλά, ποιος είναι πιο χρήσιμος για τον στρατό, ένας γιατρός ή η 18χρονη έκδοση του εαυτού του όταν ήταν μαθητής; Η απάντηση είναι εύκολη. Προφανώς δεν είναι μόνο ο γιατρός, αλλά και ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός, η χτίστης, ο μαραγκός, ο φαρνατζής κτλ. Ο στρατός είναι ένας τεράστιος οργανισμός όπου ανάγκες υπάρχουν για όλα σχεδόν τα επαγγέλματα. Το δύσκολο θα ήταν να φτιάξουμε μια λίστα με επαγγέλματα που δεν έχει ανάγκη ο στρατός. Αν κάποιος έχει σπουδάσει οινολόγος και δεν έχουμε μερακλήδες στρατηγούς με αμπελώνες στα ΚΑΑΥ, τότε μπορούμε να τον κάνουμε λοχία στους πεζοναύτες. Δυστυχώς ο στρατός είναι έτσι οργανωμένος που αδυνατεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις δεξιότητες και γνώσεις των στρατευσίμων. Είναι τόσο ανορθολογικός ο τρόπος πλήρωσης των μονάδων που μηχανικός του εμπορικού ναυτικού υπηρετούσε σε βόρεια μοίρα καταδρομών. Δεν τον έστειλαν καν σε αμφίβια, αν έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει καταδρομέας. Αν ο στρατός καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού του, τότε θα ανέβει επίπεδο, εύκολα και ανέξοδα.
Οι επιστήμονες που υπηρετούν στον στρατό ανά δεδομένη στιγμή πρέπει να είναι χιλιάδες. Χιλιάδες επιστήμονες βρίσκονται σε έναν οργανισμό και δεν αφήνουν τίποτα πίσω τους! Αυτό είναι ένα μνημείο κακοδιοίκησης. Ο στρατός χρησιμοποιεί τεχνολογίες και μεθοδολογίες του 1950 και παρά τη δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες επιστήμονες και μηχανικούς, όχι μόνο δεν καταφέρνει να βελτιωθεί, αλλά καταφέρνει να αποβλακώσει αυτούς τους ανθρώπους.
Αλλά ακόμα και αν αφήσουν κάτι πίσω τους, αυτό χάνεται. Όλοι στις μονάδες μας έχουμε δει κάποια πατέντα. Κάποιος είχε μια ιδέα τη δοκίμασε και δούλεψε. Μετά απολύθηκε. Άντε το πολύ πολύ να την πέρασε και στην επόμενη σειρά αλλά μετά σιγά σιγά χάνεται γιατί όλο και λιγότεροι γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει. Αυτή η συγκεκριμένη πατέντα όμως μπορεί να είχε προοπτική, να γίνει εξαγώγιμο προϊόν και πραγματική πατέντα και πνευματική ιδιοκτησία. Ένας αριθμός από αυτές μπορούν να αποτελέσουν κυψέλες ανάπτυξης της βιομηχανίας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας μηχανισμός όπου οι νέες ιδέες θα μπορούν να δοκιμάζονται και να αξιολογούνται. Κατόπιν ο στρατός φέρνει σε επαφή αυτόν που είχε την ιδέα με κάποιον από τους προμηθευτές του για τα περεταίρω.
Άνθρωποι με μεράκι και φαντασία πρέπει να βρίσκουν ένα περιβάλλον που θα τους δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούν. Όλοι θα κερδίσουν. Θα υπάρχουν αποτυχίες και αστοχίες. Πεντακόσια πειράματα θα αποτύχουν, αλλά το ένα που θα πετύχει θα καλύψει τα κόστη και με το παραπάνω. Όλοι κερδίζουν, το στράτευμα αποκτά καινούργιες δυνατότητες, μειώνει τα κόστη του, και γίνεται πιο ελκυστικό, ο στρατεύσιμος αποκτά εμπειρίες και έρχεται σε επαφή με τη βιομηχανία που μπορεί να του προσφέρει εργασία, και η βιομηχανία λαμβάνει μια συνεχή ροή ιδεών που έρχονται από τους χρήστες των προϊόντων της.
Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα και να ζητήσουμε από τους αναγνώστες μας να μας γράψουν τι ιδέες είχαν αυτοί για να λύσουν προβλήματα που αντιμετώπισαν στο στρατό. Εύκολα θα δούμε ότι έχουμε ιδέες τόσο για να βελτιωθεί το στράτευμα και η καθημερινότητα του, όσο και για να στήσουμε πολλές εταιρίες… Όλες αυτές είναι χαμένες ευκαιρίες. Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε περίτεχνα οπλικά συστήματα, αλλά και σε απλά πράγματα που όμως η υπάρχουσα νοοτροπία όχι μόνο δεν τα ενθαρρύνει αλλά τα καταπολεμά.
Απλό παράδειγμα, έστω ότι ένας στρατιώτης χρησιμοποιεί τακτικά ένα εξάρτημα ή ένα εργαλείο, και έραψε μία ειδική θήκη πάνω στη στολή του για να το έχει πάντα μαζί του, έτοιμο προς χρήση. Ποιες είναι οι πιθανότητες να τιμωρηθεί για παραποίηση στολής και ποιες είναι να του πούνε μπράβο, να τον στείλουν στην εταιρία που φτιάχνει τις στολές και μαζί να φτιάξουν στολές με αυτή την τσέπη για όλους όσους έχουν αυτή την ειδικότητα; Να κερδίσει και από την ιδέα του το ποσοστό του. Όλοι θα κερδίσουν, θα ανέβει η απόδοση των στρατιωτών που θα έχουν μια εργονομική τσέπη και θα νιώσουν πως ο στρατός είναι κοντά στις ανάγκες τους, αυτός που είχε την ιδέα θα πληρωθεί και πιθανώς θα έχει και πρόταση για μελλοντική εργασία και η εταιρία παραγωγής θα έχει ένα καινοτόμο προϊόν που θα μπορεί να πλασάρει και σε άλλες αγορές. Αυτό όμως δεν γίνεται γιατί ο καραβανάς θα ρίξει ποινή και ο στρατιώτης σιγά μην ασχοληθεί παραπάνω…θα περιμένει στωικά την απόλυση του.
Δεν είναι μόνο οι επαγγελματικές δεξιότητες και τα πιο ανεπτυγμένα soft skills των μεγαλύτερων σε ηλικία, αλλά και τα χόμπυ τους. Ο μαθητής λυκείου άντε να έχει ασχοληθεί με λίγο μπασκετάκι, ποδόσφαιρο κτλ. Αν τα τέσσερα χρόνια που ήταν φοιτητής κάθε σαββατοκύριακο έπαιρνε τα βουνά με τον ορειβατικό σύλλογο και έκανε αναρρίχηση στα Μετέωρα και τη Βαράσσοβα δεν θα ήταν προτιμότερος από τον λοχαγό του σε μια μοίρα καταδρομών, από ότι ο 18χρονος εαυτός του; Θα ρωτήσει κάποιος πόσοι είναι αυτοί, αλλά και ένας μόνο να είναι γιατί όχι;
Επίσης και μετά την απόλυση, οι άνθρωποι εξελισσόμαστε και μαθαίνουμε νέα πράγματα, αποκτούμε νέες δεξιότητες. Τυπικά ανήκουμε στην εφεδρεία. Πως μαθαίνει ο στρατός για αυτή την εξέλιξη μας; Αν δηλαδή κάποιος γίνει παγκόσμια αυθεντία στις καταδύσεις, δεν είναι κάτι που θα ενδιέφερε το στράτευμα; Αν κάποιος αποκτούσε δίπλωμα χειριστή ελικοπτέρου, θα ήταν ενδιαφέρον; Δεν υπάρχει τρόπος να κερδίζουν και οι δύο; Έχει περίσσεμα χειριστών το στράτευμα και μερικοί παραπάνω από την εφεδρεία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα; Δεν θα μπορούσαν να κλείσουν τρύπες; Και για τον έφεδρο δεν θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γράψει ώρες πτήσης χωρίς κόστος, αλλά και ταυτόχρονα να προσφέρει στην κοινωνία και αν χρειαστεί να είναι και ετοιμοπόλεμος; Όπως έχουμε εθελοντές πυροσβέστες, δεν μπορούμε να έχουμε εφέδρους πιλότους που θα πετάνε τα PZL τα καλοκαίρια απελευθερώνοντας τους αποφοίτους της σχολής Ικάρων για κάτι πιο απαιτητικό; Θα μπορούσαν έφεδροι με δεξιότητες να πηγαίνουν στο στράτευμα και να εκπαιδεύουν; Από απλά πράγματα, από εκμάθηση ξένων γλωσσών μέχρι προετοιμασία για την σχολή πολέμου, και από αλπινισμό μέχρι καταδύσεις. 
Από τα παραπάνω, δεν προκύπτει κανένα απολύτως πλεονέκτημα από την υποχρεωτική στράτευση στα18 έτη. Το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί στο Ισραήλ να δούλεψε, αλλά αυτή είναι μια ειδική περίπτωση κράτους που πάλευε για την επιβίωση του. Στις κρίσιμες στιγμές που πέρασε θα είχε μπει στον πειρασμό να δώσει όπλα και σε 15χρονους. Το κράτος τους και η κοινωνία τους οργανώθηκαν κατόπιν γύρω από τον στρατό.
Ο στρατός όπως κάθε οργανισμός πρέπει να κάνει αλλαγές για να μην καταλήξει απολίθωμα μιας άλλης εποχής. Παρατηρούμε ότι βαδίζει προς μία όλο και περισσότερο μετατροπή του σε επαγγελματικό στρατό με παράλληλη απαξίωση της εφεδρείας. Μπορεί αυτή η απόφαση να έχει τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα της, αλλά αποκόπτει τον στρατό από την κοινωνία. Ναι μεν έχουμε λιγότερα περιστατικά από υστερικές μαμάδες που κλαίνε γιατί τα παιδιά τους τα στέλνουν αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα, και οι επαγγελματίες υποτίθεται ότι έχουν καλύτερη εκπαίδευση από τους εφέδρους (χωράει συζήτηση το θέμα), αλλά κακά τα ψέματα, σιγά σιγά ο στρατός δεν θα είναι ένα από εμάς. Δεν θα είναι το παιδί της διπλανής πόρτας, αλλά θα δημιουργηθεί η εντύπωση σε μέρος της κοινωνίας ότι είναι κάποιοι περίεργοι τύποι που για κάποιο λόγο δεν θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή σαν αυτούς και πιθανώς είναι ταξικοί εχθροί που πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Το θέμα της άμυνας και προστασίας θα είναι ελάσσονος σημασίας για αυτούς. Όσο αυξάνει το χάσμα αυτό τόσο λιγότεροι θα θέλουν να καταταγούν. Ειδικά αν βελτιωθεί η οικονομία θα είναι δύσκολο να κάνει επιλογή ο στρατός ποιους μόνιμους θα κατατάξει και οι έφεδροι θα βλέπουν τον ρόλο τους συνεχώς μειούμενο και δεν θα θέλουν να περάσουν τη θητεία τους ως ορντινάντσες των μονίμων… Τελικά κινδυνεύει να αποκοπεί ο στρατός τόσο πολύ από την κοινωνία που δεν θα ενδιαφέρει καν τους πολίτες αν οι στρατιώτες είναι Έλληνες ή ξένοι ελληνοποιημένοι μισθοφόροι, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ενοχλεί ο ένας τον άλλο.
Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και μάλλον κακό θα κάνει τόσο στο στράτευμα όσο και στον προγραμματισμό της ζωής του πολίτη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

66 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
66 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aris

Κάποτε τα είχα ξαναγράψει αλλά δεν ακούστηκα….
Είχα πει να δίνονται στον εκάστοτε στρατευμένο μέχρι και ένσημα…να αποκτά ικανότητες αν δεν έχει και πολλά άλλα…
Όπως είπατε σωστά ένας 18αρης θα του πεις «πήδα» και θα πηδήξει…στα 26 θα αρχίσει να αμφισβητεί την διαταγή…θα είναι φρόνιμο τελείως αυτό; Δεν μιλάμε για εγκλήματα πολέμου αλλά για πιο απλά θέματα…
Συμφωνώ ότι και οι ΑΜΕΑ πρέπει να στρατολογηθούν και οι γυναίκες…
απλά να δωθούν επιλογές στο πότε θα στρατευτούν όσοι θέλουν

KonstantinosKaperonis

Είναι τροφή για πολύ σκέψη και συζήτηση το άρθρο σας. Πραγματικά, απαντήσεις είναι δύσκολο να βρεθούν, πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως οι βετεράνοι αξίζουν κάποια επιπλέον προνόμια και πως πρέπει στην εξίσωση της θητείας να μπει επιτέλους και το ασθενές φύλο. Όλοι είμαστε πολίτες, άνδρες – γυναίκες, εκτός από τη σωματική δύναμη δεν βλέπω να υστερούν κάπου οπότε πρέπει να έχουμε ίδιες υποχρεώσεις όπως και δικαιώματα. Είναι άδικο οι κοπέλες συμφοιτήτριες να βγαίνουν πρώτες στην αγορά εργασίας… Με βάλατε σε σκέψεις πάντως και σας ευχαριστώ

GeorgeP

Σκεψου να πας υποχρεωτικα στα 18, στην 2η ή 3η ΕΣΣΟ.
Δηλαδη αν τελειωσες ιουνιο 2020, να μπεις με ΕΣΣΟ του ιανουαριου του 21. Και να βγεις ιανουαριο του 22.
Δηλαδη πας στο πανεπιστημιο σεπτεμβριο του 22.
και οταν βγεις απο τον στρατο, και ξεκινησεις το πανεπιστημιο στο 1ο ετος, οι συμμαθητριες σου απο το σχολειο ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΤΟ 3ο ΕΤΟΣ!
Δηλαδη χανεις δυο ακαδημαικες χρονιες, οχι μια, σχεδον σε ολες τις περιπτωσεις εκτος αν μπεις με ΕΣΣΟ μεσα στους επομενους 2 μηνες μετα το λυκειο.
———————————-
Εχω λοιπον να αντιπροτεινω καλυτερη λυση βασισμενη στην δικη μου εμπειρια.
Εγω σπουδασα στο ecole polytechnique* στη Γαλλια, και μεσα στο 1ο ετος του πανεπηστιμιου, ειχαμε στρατιωτικη εκπαιδευση και υπηρετησαμε ολοι σε διαφορες θεσεις.
Η θητεια ειναι ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Εδω η σελιδα για το 1ο ετος: https://programmes.polytechnique.edu/en/ingenieur-polytechnicien-program/program-details/year-1-of-the-ingenieur-polytechnicien-program
Και το φυλαδιο: https://programmes.polytechnique.edu/sites/default/files/2019-10/Brochure%20finalis%C3%A9e%20%28web%29_0.pdf
Για να περνουμε ιδεες για σωστες λυσεις. Οχι αρπα κολλα.
Τελος παντων, ειναι μια ιδεα. Μπορουμε να την προσαρμοσουμε σε ελληνικα δεδομενα, ωστε η θητεια να ειναι μερος των σπουδων και να μην χανουν οι νεοι τις χρονιες τους.
*ειναι το ποιο περιζητητο παν/μιο στην Γαλλια.

Zouloupapas

Ειλικρινά τώρα τι εξυπηρετεί κ ποιούς αυτό το άρθρο;;Απογοητεύομαι …

dimitrov

Από προσωπική εμπειρία … καλύτερα θητεία στα 18. Λύκειο, 2 πανελλήνιες(κέρδιζα χρόνο) και μετά φανδάρος. Σε 15 μήνες ξεμπλέξαμε και μετά βουρ για σπουδές και δουλειά χωρίς φανταροπροσκόματα.Βέβαια το ελληνικό %&$#κρατος δεν σε άφηνε να δώσεις και 3η φορά κρατώντας μαθήματα και στα παλαίοτερα του βέβαια αν εσύ είχες πάει να το υπηρετήσεις. Διάθεση πάντως είχα μεγάλη. Πριν δεν είχα διότι είχα μπουχτίσει από τόσα χρόνια σιχαμένο σχολείο.Η διαφορά ανάμεσα στα 18 και στα 25 ήταν πως στα 18 ήμουν 68 κιλά και ισιωμένος από το γυμναστήριο και στα 25 ήμουν 86 …. καθότι για τους 9μιση στους 10 φοιτητοσπουδαστές από τα 18 μέχρι τα 25 μεσολαβούν πολλά κιλά μπύρας και καλού(ή junk) φαγητού. Επίσης σιγά μην άφηνα το μανούλι για να πάω στη Λήμνο(πχ) στα 25 και σιγά μην κατέστρεφα την επαγγελματική μου ζωή στα 25 για να κάνω τον φανδάρο. Ο στρατός μετά τις σπουδές είναι πραγματικό επαγγελματικό χαντάκωμα.
Επίσης στα 18 άκουγα τους αξιωματικούς, στα 25 μάλλον θα είχα πάει ΣΦΑ άμα μου κόλαγε κανένα 20χρονο απόφοιτος – της ΣΜΥ – ας πούμε.Πέραν τούτου θα είχα μείνει στο πυροβολικό και δεν θα είχα πάει στην ένδοξη 1 ΜΑΛ. Παρεπιπτόντως εκεί είχαμε μόνο έναν 25 χρονο(κληρωτό) και μας φαινότανε μπάρμπας. Όσο για τα προσόντα μας …. οι περισσότεροι στην μονάδα ήταν κάτοχοι κάποιας διάκρισης στις πολεμικές τέχνες, στην πάλη ή στην πυγμαχία.Δεν ξέρω τώρα αν στους πεζοναύτες προτιμούν βέβαια τους σομελιέ για να τους κάνουν λοχίες ή τους μηχανικούς των πλοίων …. Δεν νομίζω. Ο δικός μου πάντως ήταν μάστερ στα καράτε και στο ιαπωνικό ξίφος.Μιας και ο αρθρογράφος πάντως δεν έχει θέμα με την ηλικία …. μπορεί να ζητήσει να πηγαίνουμε φανδάροι και στα 50. Άλλωστε τι απαιτήσεις φυσικής κατάστασης έχουν το πυροβολικό ή οι διαβιβάσεις; Από γνώση κι εμπειρία άλλο τπτΑ και κάτι άλλο …. είχε πολύ ενδιαφέρον στην Θήβα άλλη μια διαφορά …. οι φάτσες των 18ρηδων από τις φάτσες των 25ρηδων(και βάλε διότι λίγοι πήγαν στα 25 σκέτο). Η έκφραση απελπισίας των ώριμων έχει μείνει στη μνήμη.

Nikolaos

Είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα λέτε, διότι δείχνουν ότι για κάθε επιχείρημα υπάρχει τελικά και ένα αντεπιχείρημα …Ήμουν 81 κιλά στα 18, και το εγγύτερο που είχα κάνει σε αθλητισμό ήταν η … παρακολούθηση της F1 στην TV. Όταν παρουσιάστηκα ήμουν 64 κιλά (η ασκητική φοιτητική ζωή της Γερμανίας, χωρίς ταβέρνες και μουσακάδες μαμάδων … και το γυμναστήριο που μετά τα 18 μπήκε στη ζωή …) και σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση. Το να υπακούω σε προσταγές για σωματικές καταπονήσεις μου φάνηκε κάτι σαν να προσπαθώ να μην απογοητεύσω τη γυμνάστρια στο Body Pump στο γυμναστήριο, και διόλου καταπιεστικό (αλλά μάλλον εκδρομή σε σχέση με όσα είχαν προηγηθεί).
Συμφωνώ μαζί σας ότι το θέμα της φυσικής κατάστασης έχει σημασία, ιδίως σε επίλεκτες μονάδες πεζικού και κατά μείζονα λόγο στις ειδικές δυνάμεις. Αλλά και ο καθένας μπορεί να κληθεί να δώσει μάχη, στην ΕΛΔΥΚ τον Αύγουστο του 1974 και οι βοηθητικοί πήραν όπλο στο μεγάλο έπος … και τότε η παχυσαρκία (που πράγματι συνήθως έρχεται με την ηλικία) είναι θάνατος …

Aerchean

Aσχημη ιδεα. Ναι μεν θα ειναι πιο νεοι σε ηλικια και κατα συνεπεια σε καλυτερη σωματικη κατασταση αλλα δεν θα υπαρχουν σπουδαγμενοι ανθρωποι στο στρατευμα με μεγαλες δεξιοτητες.και γνωσεις. Αυτες οι δεξιοτητες και οι γνωσεις μπορουν να κανουνε τρομερη διαφορα στην αποτελεσματηκοτητα του σωστου χειρισμου των οπλων και των μεσων.
Αν τους ενδιαφερουνε μονο τα μουσκουλα και το σφριγος τοτε την κατσαμε την βαρκα
Ενα σωστο πλαισιο χρειαζεται για να μην αποφευγουν οι νεοι τη στρατευση και σωστη κατανομη των στρατευσιμων χωρις “το μεσον” για να πανε αυτοι που πρεπει εκει που πρεπει. Αι σιχτιρ με τους μπουνταλαδες που θελουν απλα “κοσμο” για αγγαριες και για τα δικα τους μικρορουσφετακια…

Lascaris

Καθώς λοιπόν και άλλοι περάσαμε ένα τετράμηνο παρέα με Κύπριους ΥΕΑ, στη ΣΑΚΕΔΒ συγκεκριμένα το 2004-2005, να παρατηρήσω:

  1. Οι Κύπριοι ήταν σαφώς ωριμότεροι και καταλληλότεροι από την πλειοψηφία των εξ Ελλάδος συναδέλφων μας ακόμη και αυτών που ήταν 3-4 χρόνια μεγαλύτεροι τους και οι οποίοι ήταν η πλειοψηφία. Για τους εξ Ελλάδος 18ρηδες δεν θα σχολιάσω καλύτερα… Πως συνέβαινε αυτό; Με τον προφανή τρόπο “διαλέγω τους ΥΕΑ στα σοβαρά”. Αντί να πάρω εικοσάχρονο που ήθελε τα μόρια για ΕΠΟΠ.
  2. Θα πάει πριν ή μετά τις πανελλήνιες; Λυμένο πρόβλημα από την Κύπρο. Αμέσως μετά.
  3. Τι θα κάνω αν το παιδί μου εχει μπει στο Χαρβαρντ; Θα κάνει τη θητεία του αυτό θα κάνετε. Αν του πείτε να το σκάσει είστε άξιος της μοίρας σας. Μαζί μου ήταν παιδιά που είχαν εξασφαλίσει θέσεις στο Καιμπριτζ και το LSE. Μια χαρά έμειναν στην Κύπρο να υπηρετήσουν και οι θέσεις τους μια χαρά περίμεναν μετά τα δυο χρόνια της θητείας τους.
  4. Οι 25χρονοι έχουν παραπάνω εμπειρίες… ναι εν μέρει αλλά αφενός μεν δεν πάνε όλοι για αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αφετέρου όταν έχεις δει τον ΕΣ να έχει κάνει καθηγητή πανεπιστημίου που γύρισε από την Αγγλια να υπηρετήσει… στρατονόμο ή έψαχνες κάποιον να καλύψει τεχνική θέση και την κάλυψες με post-doc που χρησιμοποιούσαν… για κηπουρό σε ΚΑΑΥ δεν πείθομαι τόσο εύκολα.
  5. Πως θα μπαίνουν όλοι μαζί.. αυτό μπορεί να το αποφασίσει η υπηρεσία κατά το δοκούν. Αν δεν απατώμαι η Κυπρος τουλάχιστον τότε είχε δύο σειρές την Α και τη Β με τη συντριπτική πλειοψηφία να μπαίνει στη Β.
  6. Ο ΕΣ θέλει και ΔΕΑ/ κόσμο με παραπάνω γνώσεις. Το καλύψαμε στο 4 εν μέρει αλλά και εδώ υπάρχει προφανής λύση αυτή τη φορά εξ Αμερικής η οποία λέγεται ROTC. Ο ΕΣ θέλει έφεδρους αξιωματικούς και εν δυνάμει και κάποιες άλλες ειδικότητες; Πολύ ωραια. Ας δίνει αναβολή στους μελλοντικούς αξιωματικούς μόνο, με υποχρέωση παραπάνω θητείας και συμπληρωματικής εκπαίδευσης/μαθημάτων όσο είναι φοιτητές. Το λιγότερο θα εξασφάλιζε βελτίωση και της ποιότητας και της αποδοχής του θεσμού από τους μόνιμους.
TCP

I support conscription at 18 for both men and women and annual training of 1-2 weeks until the age of 45. A combination of the Swiss and Israeli systems would serve us well.
Military service will help young people to mature faster. Bonus point: there is a lower probability of active involvement in student politics after military service.
The demographic trend is also a major factor; a large percentage of Greeks (including political party leaders) that postpone their military service end up dodging the draft completely. Hint: a certain Professor of Economics that deliberately misspells his name….
The Ancient Athenians were conscripted at 18 and they did OK in Marathon. Were they wrong?

Asterios

Θυμάμαι από τη θητεία μου αρχές ΄90 στον Έβρο.Η μονάδα στηριζόταν πραγματικά στους “παππούδες”, 24άρηδες απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άνθρωποι οι περισσότεροι ώριμοι και συνεπείς στην υπηρεσία τους, με προσόντα,τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, πιο στωικοί στις ταλαιπωρίες, μπορούσες να βασιστείς σ’ αυτούς. Οι 18ρηδες ήταν ανώριμα παιδαρέλια που ζούσαν στον κόσμο τους, με απρόβλεπτη αρκετές φορές συμπεριφορά και δυστυχώς κάποιοι λειτουργικά αναλφάβητοι! Φυσικά υπήρχαν και εξαιρέσεις.
Για να “βγάλουμε” τον “Παρμενίωνα” η μονάδα χρειάστηκε κάποιους επιπλέον οδηγούς. Οι “παππούδες” είχαμε όλοι πολιτικά διπλώματα και με κάποια γρήγορη εκπαίδευση αναλάβαμε τα τροχοφόρα της μονάδας, αντίθετα με τους πιτσιρικάδες που δεν είχαν καμιά οδηγική εμπειρία και ήταν επικίνδυνοι! Όσο για τη φυσική κατάσταση, δε νομίζω ότι υπήρχε κάποια σημαντική διαφορά…

Nikolaos

Το άρθρο είναι απόλυτα πειστικό και λογικά δομημένο.
Θέλουμε περισσότερο κόσμο. Και οι επιτελείς βρίσκουν τη λύση (πέραν της αυτονόητα επιβεβλημένης αύξησης της θητείας) στη στράτευση στα 18, διότι μετά από σπουδές και “σπουδές” ο κόσμος σκορπά και χάνεται, εντός και εκτός Ελλάδος.
Για μια ακόμη φορά, η θεσμική αναπηρία του Ελληνικού Κράτους και η βαρύτατη και βαθύτατη κρίση αξιών της (βαθύτατα ανήθικης) ελληνικής κοινωνίας οδηγεί σε έναν παραλογισμό του τύπου “Έριξε ο κουζουλός πέτρα στο πηγάδι, και έπεσαν δέκα γνωστικοί να τη βγάλουν”. Τι εννοώ;
Η ανυποταξία έχει καταντήσει Kavalierdelikt, οι ποινές είναι κωμικές και δεν αναπτύσσουν ειδική και γενική πρόληψη, οι φυγόστρατοι (έσχατο όνειδος για μια κοινωνία ηθικών αξιών και αλληλεγγύης) λαμβάνουν διαβατήριο, μπαίνουν και βγαίνουν ανενόχλητοι από τη χώρα επιδιώκοντας τη (μη χέσω …) “σταδιοδρομία” τους (λες και εμείς δεν είχαμε μπροστά μας σταδιοδρομίες, πόρτες ανοιχτές που έκλεισαν, μεγάλα γραφεία που μας περίμεναν, επιφανείς αλλοδαπούς καθηγητές που μας περίμεναν για υφηγεσία μετά το διδακτορικό, προκηρύξεις διεθνών οργανισμών, πανεπιστημίων κλπ όταν σπεύσαμε μετά το διδακτορικό να υπηρετήσουμε 2 έτη …) και γενικώς γελούν εις βάρος των κορόιδων.
Αντί λοιπόν να αξιώσουν οι Αρχηγοί να δημιουργηθούν αντικίνητρα για την ανυποταξία, ζητούν τον ευνουχισμό του Στρατού!
Πότε έζησαν λειτουργία μονάδας για τελευταία φορά;
Δεν μιλώ για επιθεώρηση ασβεστωμάτων κλπ, εννοώ πώς λειτουργεί η μονάδα!
Είδαν τα μόνιμα στελέχη (υπαξιωματικούς και αξιωματικούς εξ υπαξιωματικών, πλην τεχνικής κατεύθυνσης και ελαχίστων εξαιρέσεων αλλού …) να πελαγώνουν και να ιδρώνουν με στοιχειώδη καθήκοντα, παιχνίδι για τον μέσο στρατεύσιμο;
Είδαν τα χαοτικά γραφεία προσωπικού, που δεν έχουν αξιόπιστο δυναμολόγιο ή ενήμερες βάσεις δεδομένων, και δουλεύουν ΜΟΝΟ χάρη στους κληρωτούς;
Είδαν τους αγράμματους ΟΒΑ/ΟΠΥ/ΕΠΟΠ να κυκλοφορούν σαν τις άδικες κατάρες με ένα κύπελο καφέ στο χέρι, παριστάνοντας τα στελέχη;

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
Nikolaos

(συνέχεια)
Η στράτευση στα 18 δίνει λύση σε ένα προφανές και μείζον πρόβλημα, που είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού.
Δημιουργεί όμως άλλα. Πλείστες ειδικότητες των ΕΔ καλύπτονται από πτυχιούχους. Χημικοί, πολιτικοί μηχανικοί, προγραμματιστές η/υ, και προπάντων ιατροί/οδοντίατροι/νοσηλευτές.
Η ιδέα ότι όλες αυτές οι ειδικότητες θα καλυφθούν (στους απαιτούμενους αριθμούς) από μόνιμα στελέχη μόνο στη χρεωκοπία της χώρας μπορεί να καταλήξει, και μόνον παράφρων (ή κομματόσκυλο διαισθανόμενο χρυσωρυχείο διορισμών) θα μπορούσε να το σκεφθεί.
Και: Οι 18χρονοι δεν είναι λουλούδια. Οι συμμορίες ανηλίκων είναι στην ημερησία διάταξη, πολλά παιδιά είναι κακομαθημένα ή από σπίτια ρεμπέτ-ασκέρια, δεν έχουν ζήσει ποτέ περιορισμό ή πειθαρχία για έναν σκοπό, όπως κάποιος που σφίχτηκε για να σπουδάσει ή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη. Η εμπειρία μου ήταν, αν και πάνε 20 χρόνια πια, ότι αυτοί που είχαν κάνει χρήση αναβολής ήταν πιο πειθαρχημένοι, και μάλιστα ενσυνείδητα, φρονημάτιζαν και τους άλλους, “Παδιά, αυτή είναι η δουλειά και πρέπει να γίνει, τέλος!”. Η ωριμότητα των μεγαλυτέρων οπλιτών είναι καλό υλικό, φέρονται σαν πατέρες στους μικρούς, τους βοηθούν στην αδεξιότητά τους, επιλύουν διενέξεις, αποτρέπουν καψόνια που μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή, ξέρουν να διακρίνουν τον τοξικοεξαρτημένο, τον τσαλακωμένο από προβλήματα που μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του και στους άλλους, τον διαφορετικό που χρειάζεται προστασία από το καψόνι και την περιθωριοποίηση … Επίσης, έχουν αίσθημα φιλοτιμίας και ντροπής, ο μεγάλος έχει χτυπημένες φτέρνες και δεν ζητά να βγει ελεύθερος αρβυλών, λέει “τι σκατά, Έλληνας στρατιώτης είμαι ή κατσαπλιάς των Δυτικοβαλκανικών Πολέμων, να κυκλοφορώ με παραλλαγή και αθλητικά;” πραγματικές ιστορίες όλα …

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
peth05

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην υποχρεωτική στράτευση στα 18.
Όντως οι 18 είναι πολύ ποιο ανώριμοι χωρίς κάποιες ειδικές γνώσεις αλλά από την άλλη εκτελώντας την στρατιωτική θητεία στα 18 σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για της πανελλήνιες αλλά και χρόνος για να τοποθετήσεις σε μια τάξη την ζωή σου. Συν του ότι ο στρατός στα 18 εχει τα μέσα να πειθαρχήσει καλύτερα τον μελλοντικο πολίτη κάνοντας τον ποιο υπεύθυνο και ώριμο.
Αυτά από έναν 19 κύπριο. Έχω εκτελέσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις(14 μήνες)(έφεδρος τώρα πλέον) και άρχισα φέτος τις σπουδές μου δίχως να με δεσμεύει η υποχρέωση της θητείας αλλά μόνο της εφεδρείας.

OptimusPrime

Συμφωνώ στο 100% Η λογική του στρατου σημερα ειναι να εχουμε κοσμο να βγαίνουν τα νουμερα τιποτα αλλο δεν εχει αρχη μέση και τελος ειναι ενας αχταρμάς, Πρόσφατα πηγε ο κολλητός μου στρατό δεν εμαθε ΤΙΠΟΤΑ εγω δεν εμαθα ΤΙΠΟΤΑ να στρώνουμε τα κρεβάτια μας τα μαθαμε απο τα 10 μας που μας βαζαν η μαναδες και η πατεραδες μας να καθαρίσουμε και να φτιάξουμε το δωμάτιο μας δεν μας εμαθε τιποτα ο στρατός δυστυχώς… Δεν ειναι τυχαίο που ολοι λεμε οτι χασαμε ενα χρονο απο την ζωη μας απο της σπουδες μας την εργασια μας… Πρεπει να γινουν αλλαγες και μεγαλες αλλαγες το 9 με το 12 μηνο δεν κανει καμια διαφορα πρεπει να γινει σωστο να παράγει εργο και οχι αργοσχολους καραβαναδες

Stratilatis

Το άρθρο καταπιάνεται με πολλά θέματα ενός αρκετά πολύπλοκου ζητήματος, το οποίο δυστυχώς δεν έχει σαφή σωστή απάντηση.
Στον στρατό από την εποχή που καθιερώθηκε η καθολική θητεία και έπαψε ο θεσμός των κληρωτών (δεκαετία του 60 αν δεν κάνω λάθος), πάντα υπήρχαν δύο σχολές σκέψης. Θητεία στα 18 και θητεία σε μεγαλύτερη ηλικία.
Και οι δύο σχολές έχουν τα επιχειρήματά τους.
Η μεριά της θητείας στα 18 υποστηρίζει ότι, αρχικά κερδίζεις σε εφεδρεία, (18 μέχρι 23 είναι 5 χρόνια ή 400.000 έφεδροι). Δεύτερο ότι λόγω του ότι ο κληρωτός δεν βρίσκεται στο δίλλημα εργασία ή θητεία. Δεν έχει φύγει στο εξωτερικό και δεν προλαμβαίνει να γίνει ανυπότακτος εξωτερικού ή μόνιμος κάτοικος εξωτερικου και τέλος η θητεία θα θεωρείται σαν η μετάβαση από την μαθητική ζωή στην ενηλικίωση/ ανδροποιήση. Όσο για τις δεξιότητες, ελάχιστες δεξιότητες του πολιτικού τομέα είναι χρήσιμες στον στρατό (ουσιαστικα ήταν μονο η Ιατρική ενώ οι τεχνικές ιδιότητες που περιγράφει το άρθρο είναι δεξιότητες που αποκτούνται στο τεχνικό λυκειο μέχρι τα 18) που είναι ένας οργανισμός που έχει (τουλάχιστο είχε) την πρόβλεψη να διδάξει τις δεξιότητες στις ειδικότητες που χρειάζονται χωρις να απαιτείται πρότερη εμπειρία. Τέλος στην ηλικία των 18 τα εξαρτημένα αντανακλαστικά που απαιτούνται για τον στρατιώτη είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν από όσο σε μεγαλύτερη ηλικία που η έξις έχει γίνει θυμικό.
Η μεριά της θητείας σε μεγαλύτερη ηλικία, κυρίως επικεντρωνόταν στην ωριμότητα ενός μεγαλύτερου στρατιώτη, που τον κάνει πιό πειθαρχημένο, με μεγαλύτερη συναίσθηση του σκοπού και του καθήκοντος και της δυνατότητάς του να αναπτύσει πρωτοβουλία. Βέβαια δεν αρνούταν ότι θα είχε μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από ανυποταξίες στην θητεία και δεύτερο δεν αρνούταν την πραγματικότητα ότι οι ΕΔ είναι στρατός εφέδρων και οτι η θητεία είναι χρόνος Εκπαίδευσης του εφεδρου στις δεξιότητες του στρατού και όχι χρόνος πολεμικής υπηρεσίας και όταν ο έφεδρος θα κληθεί να πολεμήσει θα είναι σε ηλικία να διαθέτει την ωριμότητα της ηλικιας TBC

Episkeptis

Αφού βάζουμε κάτω από χαλί τους δήθεν Ι5, τις γυναικες και αυτούς που αποφεύγουν την στράτευση χωρίς καμια επίπτωση, γίνεται μονόδρομος η στράτευση στα 18. Και στα 18 σιγουρα εξασφαλιζεις μεγαλύτερα νούμερα, αλλά σε επίπεδο φαντάρων σίγουρα έχεις χαμηλοτετο επιπεδο από όσα έχεις π.χ. στα 24 ειδικά σε καλυψη ειδικοτήτων.
Επίσης για την ποιότητα της εκπαίδευσης της θητείας, ούτε λόγος.

Stratilatis

2ο Μέρος.
Να τονίσουμε και κάτι ακόμα.
Μπορεί ο Κος Μαρδύρης να φέρει το παράδειγμα της Γερμανίας αλλά η γειτονική Ελβετία και αυτή έχει υποχρεωτική θητεία στα 18 χωρίς όμως να τιμωρεί την ανυποταξία παρά μόνο με πρόστιμο αύξηση 5% της Εφορίας εισοδήματος του ανυποτάκτου και των εταιριών που συμμετάσχει ως μέτοχος, από την ηλικία των 18 ώς την ηλικία των 45 ετών. Και η θητεία θεωρείται σημαντική στο βιογραφικό.
Μπορεί πολλοί να λένε ότι η θητεία στα 18 δούλεψε στον Ισραηλινό στρατό, αλλά υπάρχουν πληθώρα μελετών για τα προβλήματα που δημιούργησε το νεαρό της ηλικίας των στρατιωτών και δεν απέφυγαν τα προβλήματα ανυπακοής στους ανωτέρους τα τελευταία 20 χρόνια.
Για την Κύπρο, ακόμα και ο διαχωρισμός σε αλφάδες και βητάδες, δημιούργησε μία μορφή κοινωνικού ρατσισμού που δεν μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Αν και είμαι σίγουρος ότι η θητεία με την μορφή που είναι σήμερα θα πρέπει να αλλάξει, είμαι σίγουρος ότι η απόφαση που θα λάβουν οι ΕΔ θα έχει συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα που εμπεριέχονται σε εκατοντάδες εισηγήσεις από το 1976. Όπως και ότι κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει και να εκσυγχρνισθεί ο κανονισμός των κριτηρίων ικανότητας.
Προσωπικά βέβαια πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν η θητεία να καταργηθεί και να δημιουργηθεί μία άλλη μορφή σπαστής θητείας σαν την Ελβετία ή και τη Σιγκαπούρη ή την Μεγ. Βρετανία , αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία.

RZA

Θα συμφωνήσω πως η θητεία στα 18 θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Κυρίως στα παιδιά που προσπαθούν να μπουν σε απαιτητικές σχολές και συχνά χρειάζεται να κάνουν και δεύτερη ή και τρίτη προσπάθεια.
Ας θυμηθούμε και τις δικές μας Σειρές όπου η επαφή των νεότερων με τους από αναβολή μεγαλύτερους έκανε τους πρώτους να συμπεριφέρονται πιο ώριμα.
Σε ένα θάλαμο γεμάτο 18ρηδες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης ανταγωνιστικής συμπεριφοράς όπως συμβαίνει συχνά στο σχολείο.
Αυτό που θα πρέπει να μας παραδειγματίσει από την εμπειρία του Ισραήλ ίσως είναι η μετά την απόλυση επαφή που έχουν οι κληρωτοί με το στράτευμα.

flatspin

Ο στρατός χρειάζεται και τον 18αρι, χρειάζεται και τον 25αρι με καμια γνώση παραπάνω. Και στους 2 θα εξασφάλιζα ενσημα – καλυτερη μηνιαια αποζημιωση – ταμειο ανεργιας στο τελος… πλην ομως σε αυτους που θα επελεγαν να πανε νωριτερα θα εριχνα το τυράκι της μειωμενης θητειας κατα 3 μηνες. 10 μηνες στον 18αρη, 13 σε αυτον που θα επιλεξει να πάει εκ των υστερων. Βλεποντας πως διαμορφώνονται τα ποσοστα θα αναθεωρουσα τα κινητρα-αντικινητρα.

npo

Εκτός τόπου.
Το 1ο πρόβλημα δεν είναι αν οι Έλληνες θα υπηρετήσουν στα 18 ή στα 25.
Το 1ο πρόβλημα είναι αν θα υπηρετήσουν ή όχι.
Διότι το 1/3 μετά τις αναβολές δεν υπηρετεί και το άλλο 1/3 υπηρετεί (σ)την πολυθρόνα, βυσματωμένο με την πρίζα.. .
Το 2ο πρόβλημα δεν είναι αν οι 25-αρηδες είναι καλύτεροι ή χειρότεροι φαντάροι απο τους 18-άχρονους. Όσο καλά πλένει ο ένας τόσο καλά πλένει κι ο άλλος περίπου…
Το 2ο πρόβλημα είναι πως δεν εκπαιδεύονται. Κι ένας απ τους λόγους που δεν εκπαιδεύονται, ούτε καν στους καταδρομείς πλέον, είναι πως λόγω λειψανδρίας ( το 1/3+1/3 που λέγαμε πιο πάνω) χρόνος μένει μόνο για σκοπιές και αγγαρείες.
Όποιος έχει υπηρετήσει σε αυτή την χώρα (όχι στο Κολωνάκι) νομίζω τα θεωρεί αυτά αυτονόητα.

Last edited 3 months ago by carmausher4
SAAB

Πρέπει να αλλάξει η οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος ξεκινώντας από το ατομικό πρόγραμμα εκάστου ενός στρατευσίμου και μόνιμου, προσαρμοσμένο στην ειδικότητά του.
Για να μπορεί ο καθένας να υπηρετεί όποτε θέλει θα πρέπει ο στρατός να γίνει ένα προαιρετικό χόμπι. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αυτό λόγω των αριθμών του εχθρού. Ο στρατός που περιγράφεται στο κείμενο είναι ένας στρατός κομμένος και ραμμένος στην ατομικότητα εκάστου ενός, δηλαδή ατομικός στρατός. Τίποτε δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και στο επάγγελμα που θα ή που διαλέξουμε -ξαμε πρέπει να προσαρμοστούμε εμείς στις απαιτήσεις του και όχι οι απαιτήσεις του επαγγέλματος στα γούστα και στις δυνατότητές μας. Οι δυνατότητές μας απλά καθορίζουν το πόσο καλοί ήμαστε σ’ αυτό που κάνουμε. Η ουσία και φύση κάθε πράγματος καθορίζει και το πως αυτό γίνεται πράξη. Εφόσον ζούμε σε κοινωνία, ότι αφορά το σύνολο μειώνει την ατομικότητα για να μπορεί να λειτουργήσει συλλογικά, αλλιώς επέρχεται απειθαρχία μέσω της ιδιοτέλειας και του ατομισμού. Ο πόλεμος γίνεται συλλογικά και άσχετα εάν θα γίνουν και μονομαχίες (ατομισμός) σε αυτόν. Ο πόλεμος είναι ότι χειρότερο υπάρχει γι’ αυτό και οι απαιτήσεις του μεγάλες ως προς την συλλογικότητα, την ατομικότητα και την εκπαίδευση. Ο πόλεμος τα θέλει όλα συνδυαστικά. Εάν δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για πόλεμο, ας καταργήσουμε στρατό και θητεία.
Αυτά που αναφέρονται στο κείμενο είναι για μια απλή υποχρέωση η οποία μας τρώει χρόνο από την ζωή μας.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί η πολιτική με την στρατιωτική ζωή είναι ότι στην πολιτική ζωή εκπαιδεύεσαι να επιβιώσεις με ειρηνικά μέσα, ενώ στην στρατιωτική εκπαίδευση πρέπει να προετοιμαστείς όχι μόνον να μην σε σκοτώσουν αλλά και να σκοτώσεις εσύ.
Οι απαιτήσεις του πολέμου θέλουν και την μέγιστη αποδοτικότητα. Όσο πιο νέος είσαι τόσο περισσότερο θα ανεβεί η απόδοση όταν πιεστείς. 18.

teo_v2

Έθνος το οποίο προστατεύει τα πάτρια εδάφη του ΔΕΝ μπορεί να έχει επαγγελματικό στρατό. Ιστορικά όποτε το Βυζάντιο στηρίχθηκε στον θεματικό του στρατό άντεξε τα πάντα. Όταν προσπάθησε να αποκτήσει επαγγελματικό στρατό καταστράφηκε από τις πολλαπλάσιες ορδές χιλιάδων ανειδίκευτων από τα ανατολικά. Χώρες όπως το Βέλγιο που δεν έχουν καμιά απειλή στα εδάφη τους μπορούν να έχουν έναν μικρό επαγγελματικό στρατό για συμμετοχές σε διεθνείς αποστολές κλπ… η Ελλαδα δεν ανήκει σε μία από αυτές.
Αν ο στρατός θέλει επιπλέον δεξιότητες να πληρώσει για να τις αποκτήσει. Αντί λοιπόν να προσλαμβάνει με κομματικά κριτήρια ΕΠΟΠ με απολυτήριο γυμνασίου να αρχίσει να προσλαμβάνει αποφοίτους ΤΕΦΑΑ , ηλεκτρονικών , μηχανολογικών σχολών κ.α. για μία πενταετία – επταετία το πολύ… Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε απόφοιτους δημοτικού και γυμνασίου για να φοράν στολές με μηδέν εξειδίκευση μέχρι την σύνταξη.
Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις στα 26 σταματάνε την επαγγελματική σταδιοδρομία στην καλύτερη ηλικία για να βρει κάποιο παιδί δουλειά ή να κάνει ένα μεταπτυχιακό. Αντίθετα 12 μήνες στα 18 δεν σταματάνε τίποτα.

chriss8

Ναι! Όλα αυτά που λέει το άρθρο είναι σωστά! ΕΚΤΟΣ και αν η επάνδρωση των ΕΔ έχει πέσει ήδη σε τόσο αστεία επίπεδα, που καλύτερα να λουστούμε όλα αυτά τα μειονεκτήματα ώστε να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη λειτουργικότητα.
Ναι στο κλείσιμο μονάδων. Ναι στην κατάργηση ΛΑΦ ΜΑΦ κτλ. Ναι στην αναδιοργάνωση. Αλλά μήπως και πάλι δεν θα έχουμε αρκετό κόσμο λόγω υπογεννητικότητας?
Στην τελική κανένας και ποτέ δεν ακούστηκε στις ΕΔ να αναφέρει αντεπιχειρήματα σε αυτά που λέει το άρθρο. Αντιθέτως από την δική μου εμπειρία οι αξιωματικοί φαίνεται να ήταν σύμφωνοι με το άρθρο. Ο αντίλογος που δημιουργείται εδώ δεν έχει να κάνει επί των πρακτικών προβλημάτων του στρατεύματος και της ζωής των πολιτών αλλά με ιδεολογικά και αφηρημένα θέματα (εγκληματα πολέμου λες και ο 26χρονος δεν μπορεί να είναι τς$&`%ος ή περί «αποκοπής στρατού-κοινωνίας») Επίσης πιάνει θέματα που υπάρχει διφορούμενη προσέγγιση και δεν υπάρχει θέσφατη απάντηση (στρατός πριν ή μετά τις σπουδές λες και οι Ισραηλινοί δεν προκόβουν στις επιστήμες).
Πολυ σωστά τέθηκε το πρόβλημα είναι με τον χρόνο στράτευσης της μιας ετήσιας ΕΣΣΟ. Εδώ θα είχαμε λύση του στυλ με στράτευση στις 15/7 και θητεία 14 μηνών . Αλλά παρά-αυξήθηκε η θητεία και το Υπουργείο παιδείας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ανάρτηση βάσεων από νωρίτερα έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να κάνουν εγγραφή/ πάρουν την μοναδική αναβολή για επανάληψη της Γ λυκείου, και άλλες μικρές λεπτομέρειες.

Nikostath

Η δική μου πρόταση: Σύντομη και επαναλαμβανόμενη ανά τακτά χρονικά διαστήματα στρατιωτική εκπαίδευση για άντρες – γυναίκες και επαγγελματικός στρατός που θα χρηματοδοτείται από φορολογία αποκλειστικά για την Άμυνα (π.χ. στη ΔΕΗ το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ ν’ αντικατασταθεί για την εθνική Άμυνα).

Tango.Alpha

Δε πληρώνουμε ήδη αρκετά για την άμυνα και μισθούς ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνουμε παραπάνω; Μπορούμε εναλλακτικά βασιζόμενοι ότι το μοναστήρι έχει καλόγερους να μειώσουμε τους μισθούς των στρατιωτικών σε αντίστοιχους με αυτούς του ιδιωτικού τομέα που αντιστοιχούν και στο επίπεδο υπηρεσιών που λαμβάνουμε για παράδειγμα (και δώστε με όσες αρνητικές ψήφους θέλετε) δε βλέπω γιατί ο ΑΓΕΕΘΑ να παίρνει περισσότερα από 1.300 € μεικτά. Με το μειωμένο κόστος μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επαγγελματιών και μάλιστα διασφαλίζοντας ότι οι ΕΠΟΠ θα κάνουν αγγαρείες και υπηρεσίες στρατεύσιμου όπως είναι αυτονόητο.

Captain_Kal

Από την στιγμή που γράφετε ελεύθερα στα Ελληνικά και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε διαβατήριο, για να κινηθείτε από το Σχηματάρι και πάνω, μια χαρά υπηρεσίες απολαμβάνετε από τις Ε.Δ.

chriss8

Ενώ όλοι βλέπουμε το πρόβλημα επιπέδου των ΕΔ όταν απλά στρατολογούν νέους (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κτλ) από τον ΟΑΕΔ, εσύ προτείνεις να έχουμε τον τερματικό μισθό – του ανώτερου career path – κάτω των 1300€.
Ούτε από ιδρύματα ανιάτων δεν θα στρατολογήσεις…. Να σε πάρουμε στην εταιρία μας, να σε βάλουμε στους ανθρώπινους πόρους, να μας το κλείσεις το μαγαζί….
Ειλικρινά τώρα και πέρα από την καλοπροαίρετη ειρωνία. Προφανώς στην θητεία σου ένιωσες ιδιαίτερα υποτιμητικά δουλεύοντας ως σερβιτόρος για άτομα που δεν έδειχναν να το αξίζουν. Εννοείται αυτό είναι ένα οργανωτικό πρόβλημα των ΕΔ που πρέπει να επιλυθεί. Αλλά μην βάζεις τα πάντα κάτω από τον οδοστρωτήρα των συναισθημάτων σου. Ως σχολιαστής εδώ έχεις ιδιαίτερα εύστοχη γνώμη σε πολλά θέματα. Σίγουρα θα προσέφερες πολύ περισσότερα στην “κοινή γνώμη” εάν προσπαθούσες να δεις το θέμα πιο αντικειμενικά και πρότεινες ουσιαστικές λύσεις για την βελτίωση της θητείας χωρίς να καταργήσουμε την λογική.

Last edited 3 months ago by carlotazimmerman
Koursaros312

Επανίδρυση της Ελληνικής Χωροφυλακής χθες και αν κάποιοι έχουν ιδεολογικό πρόβλημα με την Χωροφυλακή μπορούν άνετα να αλλάξουν χώρα, αν και το ιδεολογικό τους πρόβλημα εντοπίζεται σε ό,τι έχει να κάνει σχέση με την Ελλάδα και την Ελληνική παράδοση πρώτιστος και εν συνεχεία με το ένστολο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.

Aristidis

Δεν είναι το πρόβλημα η ήλικια. Τα δύο πρόβλήματα είναι τα βύσματα που γεμίζουν τα αστικά κέντρα και τα στρατόπεδα φαντάσματα στην ενδοχώρα και παραμένουν υποστελεχωμένες βασικές μονάδες. Και κυρίως ή έλλειψη σοβαρής εκπαιδευσης που κάνει τη στρατευμένη νεολάια και με το δίκιο της να αντιλαμβάνετε σαν χαμμένο χρόνο και αγκαρία τη θητία

Tazos

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ασπρο η μαυρο, κάθε σενάριο εχει τα μειον και τα συν.
Θα σχολιάσω βασισμένος στον αρθρογράφο.
Ενα καλοκαίρι ήμουν ΥΕΑ Β’ όταν μας ήρθαν οι ΥΕΑ Α’ 50-50 Ελλαδιτες και Κύπριοι. Στην κύπρο η υπηρέτηση σαν ΔΕΑ είναι περιζήτητη οπότε οι Κυπριοι ήταν απόφοιτη λυκείου με καλή βαθμολογία και σχεδόν όλοι είχαν περάσει σε καλή σχολή, ακόμα και Λονδίνο είχε υποτροφία ενας αλλά πήραν αναβολή για να κάνει θητεία. Αντίθετα οι Ελλαδίτες ήθελαν να γίνουν ΔΕΑ για τα μόρια κυρίως και λίγοι για την θέση. Συμπέρασματα:
1)Οι Κύπριοι ήταν σαφώς σε καλύτερη σωματική κατάσταση, δεν υποχωρούσαν μπροστά σε κάθε άσκηση – αγγαρία – καψόνι και ανταπεξέρχονταν σαφώς καλύτερα απο τους δικούς μας.
2)Επειδή είχαν υψηλό επίπεδο και αφομοίωσαν καλυτερα το θεωρητικό κομμάτι, αρίστευσαν στις εξετάσεις και όταν φύγαμε εμείς ανέλαβαν όλα τα πόστα στον Λόγχο. Είχαμε πει στους δικούς μας να διαβάσουν ώστε να μην πάνε οι θέσεις μόνο σε κύπριους αλλά προφανώς δεν μπορούσαν πλην ελαχίστων.
3) Άντεχαν καλύτερα στην πίεση, αυτό που λεει ο αρθογράφος για ωριμότητα εγώ το βλέπω σαν μειονέκτημα. Είδα αρκετούς 25+ρηδες να δακρύζουν απο την πίεση, αντίθετα ελάχιστους 18ρηδες να κάνουν το ίδιο.
4)Κρατόντας επαφές με κάποιους απο αυτούς μια χαρά καριέρα έκαναν, βγαίνοντας άμεσα στην αγορά εργασίας, αντίθετα με εμένα που μετά απο 15 μήνες είχαν αλλάξει αρκετά πράγματα.
Την ίδια τα ίδια συμπεράσματα θεωρώ θα βγάζαμε αν ο στρατός ήταν κυρίως 18ρηδες, πλήν των γνώσεων που έχει κάποιος επιστήμονας, σε όλα τα υπόλοιπα ενας 18ρης μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα απο εναν 25+.
Στην Ελλάδα θα ήταν πρόβλημα να στείλεις έναν 18-19ρη ΔΕΑ να διατάξει έναν ΕΠΟΠ-ΕΜΘ-ΣΜΥ και για αυτό θα έπρεπε να επανεξεταστεί η συνολική κατάσταση. Ζούμε τον παραλογισμό να έχουμε μεικτές μονάδες με επαγγελματίες και κληρωτούς και την ιεραρχία μπερδεμένη όσο δεν πάει.

Rantaplan

Ορθό το άρθρο , απο άποψη επιχειρημάτων. Ένσημα στους κληρωτούς , και ενα μισθό της τάξης των 200 ευρώ. Και τρίτο…χωριστοί ( εί δύναται ) λόχοι κληρωτών και ΕΠΟΠ. Θεωρώ πως καταρακώνουν το ηθικό των στρατευσίμων . Έχω δεί φανταρολόχους να κάνουν υποδειγματικές ασκήσεις . Και αλλους να σταματούν στην υδροφόρα.

GeorgeP

Μια αλλη ιδεα θα ηταν η στρατευση να δινει προυπηρεσια.
Π.Χ.
Παει ο νεος να υπηρετησει στην συντηρηση οχηματων.
Και αποκταει προυπηρεσια κανονικη ωστε μετα οταν βγει στην αγορα και θελει να ειναι ηλεκτρολογος αυτοκινητων, να μπορει να δειξει την προυπηρεσια του.
Αντιστοιχα και σε αλλες θεσεις φυσικα. Δουλειες γραφειου, συντηρησης, ιατρικες, οδηγοι, χειρηστες μηχανηματων, κ.α. σε ολα τα ποστα υπαρχουν δουλειες στην στρατευση.
Ετσι λυνετε ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα των νεων που ειναι η προυπηρεσια για να μπουνε στην πρωτη τους δουλεια.

kK19641970

Όταν υπηρέτησα στην ΠΑ το 1984 ως Σμιας ΜΑΖ πήρα χαρτί προυπηρεσίας, δεν δίνουν αντίστοιχο τώρα; Αν όχι πολύ κακώς, θα ήταν πολύ καλό κίνητρο σε συνδιασμό με την αύξηση την αμοιβής των στρατευσίμων ανάλογα με τις γνώσεις τους.

KBTHUNDER

Πιστεύω ότι πρέπει να είναι επιλογή του κάθε πολίτη ποτε θα υπηρετήσει τη θητεία του με τις ιδανικές ηλικίες να είναι ανάμεσα από 18-30.
Κάθε πολίτης θα πρέπει να δηλώνει ποτε θα υπηρετήσει στα 18 χρόνια με επιλογές από τα 18 μέχρι και τα 25 ετη.
η θητεία να είναι υποχρεωτική για όλους αναιξερετως και το δικαίωμα αναβολής να υπάρχει έως και 5 χρονια το αργότερο.
Πολίτες που δεν θα εκπληρώσουν τη θητεια τους έως τα 30 έτη θα πρέπει να υποχρεώθουν στο δημόσιο το κόστος ενός επαγγελματία οπλίτη για ένα χρόνο.
Θα πρέπει όλοι ανεξάρτητα φυλλου και ικανότητας (στο σημείο που επιτρέπεται)να υπηρετούν.
Θα πρέπει όλοι οι έφεδροι που υπηρετούν θητεια να πληρώνονται έστω και ένα χαμηλό μισθό για να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους .
Θα πρέπει το στράτευμα να μπορεί να κρατα τους ικανοτερους που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες με έναν αξιοπρεπές μισθό.
Και τέλος για να έχει σημασία η θητεια …θα πρέπει οι Τούρκοι να ξέρουν ότι τους περιμένουν το λιγότερο 7.62 χιλιοστά στο κεφάλι εαν ξεπεράσουν τα όρια.

LuckyLuke

Πολίτες που δεν θα εκπληρώσουν τη θητεια τους έως τα 30 έτη θα πρέπει να υποχρεώθουν στο δημόσιο το κόστος ενός επαγγελματία οπλίτη για ένα χρόνο.

Θα πρέπει όλοι ανεξάρτητα φυλλου και ικανότητας (στο σημείο που επιτρέπεται) να υπηρετούν.

+1000

Neoklis

Αυτή η καραμέλα με το ότι κόβουμε την τύχη από τα παιδιά αν πάνε στρατό στα 18,έλεος δηλαδή …προτιμάμε να «χαλαρώσουν» μετά την υπερπροσπάθεια των πανελλαδικών …ας κατοχυρώσουν τη θέση τους ας υπηρετήσουν κι ας συνεχίσουν κανονικά …ΔΕΝ είναι το ίδιο ο 18αρης με τον 25αρη ή και τον 28αρη…ο μεγαλύτερος ΔΕΝ θα δείξει πειθαρχία επειδή είναι «μορφωμένος» και έχει άλλα αντανακλαστικά …δείτε πχ στις ειδικές δυνάμεις και ρωτήστε τι ηλικίες προτιμάνε …στο κάτω κάτω ο στρατός ΔΕΝ είναι καλοπέραση και ειδικά με τον αντίπαλο δε θες αρνιά αλλά τίγρεις …εκτός κι αν αποφασίσαμε να συνεχίσει ο στρατός να σφουγγαρίζει για λαθρομετανάστες …τα δε οικονομικά ζητήματα των πόλεων που εξαρτώνται από φοιτητές πχ στη Λαμία ,την Κοζάνη ,τη Δράμα ή όπου αλλού ,λόγω της απώλειας εισοδημάτων από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ,λυπάμαι ,ας σκεφτούμε πιο συνολικά ΜΙΑ φορά … και φυσικά την υπογεννητικότητα την πολεμάς με ΣΟΒΑΡΑ κίνητρα κι ενέργειες κι όχι με εκκλήσεις και ευχές …

christos_choris_a

Με έκπληξη διαπιστώνω οτι ο συντάκτης του περιοδικού μοιράζεται την ίδια απογοήτευση μαζί μου για τη μη αξιοποίηση πτυχιούχων συγκεκριμμένων προσόντων. Σε παλαιότερο σχόλιό μου είχα προτείνει την καθιέρωση ή επέκταση του θεσμού των δοκίμων-εφέδρων (αξιωματικών ή και υπαξιωματικών) διετούς υποχρέωσης θητείας με κίνητρο τη μοριοδότηση και τον εμπλουτισμό του βιογραφικού πάντα σε εθελοντική βάση. Τέσσερεις μήνες εκπαίδευση στη ΣΜΥ για τους δοκίμους υπαξ. και οκτώ στην ΣΣΕ για τους δοκ. αξ.. Κάτι τέτοιο θα μείωνε το μισθολογικό κόστος αφού οι δοκ. υπαξ. θα αντικαθιστούσαν Επ. Οπ. και οι δοκ. αξ. μονίμους αξιωματικούς και υπαξ.. Σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης όπως το πεζικό ή το πυροβολικό (εκτός απ’ τα MLRS και τα Pz-2000 ) οι ανθυπολοχαγοί να είναι αποκλειστικά ΔΟΚΙΜΟΙ. Και τα τεθωρακισμένα με εξαίρεση τα Leopard 2 (A6 ή A4) οι κυβερνήτες να είναι δοκ. αξ. ή υπαξ. της ΣΜΥ (εκτός των διοικητών των σχηματισμών).
Εννοείται οτι τα κονδύλια που θα εξοικονομούνται θα διοχετεύονται σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Last edited 3 months ago by Saul
chriss8

Θέση χαμηλής ειδίκευσης το Πυροβολικό? Μήπως να τους βάλουμε πιλότους κιόλας?

christos_choris_a

Πτυχιούχοι μαθηματικοί και φυσικοί ( αλλά και μηχανολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί ) θα ήταν στο στοιχείο τους. Με 8 μήνες στρατιωτική παιδεία θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Φυσικά από υπολοχαγό και πάνω τα όπλα αυτά θα στελεχώνονταν από αποφοίτους της ΣΣΕ.

kub

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει ο (ελληνικος) στρατός. Αδικεί μια μειοψηφία αλλά δεν αλλάζω γνώμη. Πρωτοχρονιά 2011 παρουσιαζομαι σε ακριτικό νησιωτικο παρατηρητήριο. Φάγαμε τοστ. Χαρτί υγείας δεν είχαμε, χρησιμοποιούσαμε χαρτοπετσέτες. Όπλο (το Μ1! 2011!) κρατήσαμε μια φορά σε άγημα, βολές μια φορά. Νερό γεμίζαμε στη χώρα κάτω μποτιλιες κάθε 2 μέρες.Η κουζίνα είχε διαρροή ρεύματος. Ως λύση παρακάμψαμε το ρελέ διαρροής. Τα 8€ μισθό τα κρατούσαν για νόβα μας ελεγαν. Μετά μάθαμε ότι ήταν τζάμπα. Φρουρά και πύλη καμιά. Στο ραντάρ την εκπαίδευση την έκανε ο ένας ναύτης στον αλλο. Οι εποπ δεν ήξεραν. Μόνο παχυσαρκια, οξυδέρκεια και πλατυποδια. Ο ανθυποπλοιαρχος αλκοολικος, φασαριοζος στο νησί, θυμάμαι να γυρνα με λαθραία τσιγάρα. Είχαμε ένα παλιό αντιαεροπορικο πολυβολο, κάνεις δεν ήξερε πως δούλευε και ποιος το χειρίζεται. Παρουσιαστηκαμε 7, σύνολο δύναμης 12, από τους 7 οι 4 έφυγαν την πρώτη βδομάδα με τηλέφωνα. Το βασίλειο της λουφας, του βυσματος, καμιά αξιοκρατία καμιά εκπαίδευση στον οπλίτη, αξιωματικοί κομματικοί υπαλληλοι που σκέφτονται ποιον να γλύψουν για να πάρουν μεταθεσουλα σε αραλικι.
Η εικόνα των Ευελπίδων που γκαριζουν “ευχαριστώ” στους ανωτέρους προκαλεί γέλια. Τα αμερικανοσυνθηματα, τύπου GI joe “πού θα ανάψουμε κεριά” επίσης.
Αδικαιολόγητο οπλιτες να μη ρίχνουν βολές, εξπερ σε γοπινγκ, αγγαρείες. Το βύσμα να λειτουργεί ακόμα. Να ντρεπονται οι αξιωματικοί που σηκώνουν τηλέφωνα και κάνουν χάρες. Απαράδεκτο οπλίτες, εποπ και αξιωματικοί να μην μπορούν να τρέξουν ούτε κατοσταρι. Απαράδεκτο να κυριαρχεί ο εθνικισμός στα ειδικά σωματα. Απαράδεκτο τόσοι να κάνουν από τη τροφοδοσία του στρατού την τροφοδοσία του σπιτιού τους.
Δε μας σώζουν οι εξοπλισμοί. Δε μας χρειάζεται στρατοπεδο στη Τρίπολη, στη Θήβα . Αλλαγή κουλτούρας χρειάζεται. Αν είναι να πάρουμε άλλους 12000 οπλιτες (150εκ € το χρόνο) και να είναι 100 κιλά ο καθένας, ευεργέτης του φρέντο να μας λείπει.

JetFuel

Πολυλογία.
Ατελείωτη πολυλογία.
Ο συγγραφέας αραδιάζει ατελείωτες σκέψεις επειδή μιλάει στον εαυτό του και ανταπαντάει στον εαυτό του.
Προσπαθεί να εξισοροπήσει τα πιθανά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα σε κάθε ερώτηση που ίδιος θέτει στον ευατό του (σαν «να παίζει σκάκι εναντίον του εαυτού του»).
Αφου προβάλει οτι είδους εξιδανικεύση και στερεοτύπο υπάρχει, στο τέλος χάνεται στον λαβύρινθο των σκέψεων του.
Ευχάριστα διαβάζεται το κείμενο και ειναι και ολιγον διασκεδαστικό το κείμενο αλλά δεν ειναι για να το παίρνεις στα σοβαρά. Αποπνέει εφηβικό ιδεαλισμό.

Gunner

Οι Φινλανδοί έχουν άλλη εντύπωση από μερικούς.
https://en.wikipedia.org/wiki/Conscription_in_Finland

kK19641970

“Αυτό όμως δεν γίνεται γιατί ο καραβανάς θα ρίξει ποινή και ο στρατιώτης σιγά μην ασχοληθεί παραπάνω…θα περιμένει στωικά την απόλυση του.”
Αν αλλάξει αυτό θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Mitsos_Mantzos

Γιατί είμαι υπέρ της θητείας στα 18.
1.
Πρώτα από όλα ο 18χρονος δεν ξέρει τι θα πει φόβος και Η αδρεναλίνη του βαράει κόκκινα από το να πάει να σκοτωθεί με ένα μηχανάκι τρέχοντας με διακόσια καλύτερα να βγάλει το άχτι του σε βολές και σε τρέξιμο.
2.
Μαθαίνει από μικρή ηλικία να πειθαρχεί, μαθαίνει να σφουγγαρίζει να καθαρίζει και να στρώνει το κρεβάτι του, πολύ σημαντικά πράγματα, Και όλα αυτά πριν προλάβει να μάθει πως είναι να είσαι ρέμπελος στο πανεπιστήμιο που θα καπνίζει και θα πίνει όλη μέρα κάθε μέρα για τέσσερα χρόνια.
3.
Η θητεία μετά τις σπουδές περισσότερο κακό θα κάνει πάρα καλό
γιατί μέσα στο πανεπιστήμιο θα αποκτήσει πολιτικό ιδεολογικό ρεύμα και μπορεί να εμπνευστεί από ιδεολογίες του στυλ δεν υπάρχουν σύνορα, όχι στα όπλα και στο στρατό, και τα λοιπά και τα λοιπά που κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο πιθανό από αυτό που γράφετε εσείς το ότι θα σπουδάσει και θα έρθει να βοηθήσει στο στρατό να κάνει μία καινοτομία, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ,, και η μοναδική καινοτομία που έχει γίνει στο στρατό είναι ο τενεκές του τυριού γεμάτος με τσιμέντο ως αντίβαρο για να ανοίξει η πύλη.
4.
Μετά το πανεπιστήμιο κανένας δεν έχει όρεξη να πάει στο στρατό αλλά μετά το στρατό όλοι θα έχουν όρεξη να πάνε στο πανεπιστήμιο.

Yiorgos

Δηλαδή τα 18χρονα παιδιά που πάνε στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι καλοί στρατιώτες, σμηνίτες, ναύτες και πεζοναύτες? Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι με την ηγεσία, από τον Δεκανεα και πάνω. Πώς οι υπαξιωματικοι αντιμετωπίζουν τους στρατιώτες τους, τούς εκπαιδευουν και λύνουν τα προβλήματα τους. Το ίδιο και με τους αξιωματικούς. Πως καταστρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα υλικά για το πρόγραμμα, ετοιμάζουν τις διαταγές, κάνουν την προετοιμασία, εκτελούν την εκπαίδευση, κάνουν την κριτική με τον Λόχο π.χ, και διορθώνουν τα λάθη.
Οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοι έχουν μία συνδετική σχέση. Ο αξιωματικος θα κάνει τον σχεδιασμό της επιχείρησης, σε επικοινωνία με τον/την υπαξιωματικο. Ο/Η υπαξιωματικος θα εκτελέσει την αποστολή με επικοινωνία με τον αξιωματικό.
Οι στρατιώτες θέλουν να περάσουν τούς μήνες εκεί μαθαίνοντας την ειδικότητα τους. Θέλουν να κάνουν εκπαίδευση και όχι αγγαρεία. Κανείς δεν φωνάζει όταν είναι απασχολημένος συνεχώς αλλά όταν κάθεται.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Andreas77

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για το βάσιμο ή όχι της στράτευσης στα 18.
Αν το ζήτημα είναι να λυθούν τα προβλήματα με τις σκοπιές και να υπάρχουν ορντινάτσες σε μεγαλοστελέχη τότε η στράτευση πρέπει να γίνει. Αν το ζητούμενο είναι να υπάρχουν αρκετοί σε αριθμό expendables αγγαρειομάχοι για όλες τις δουλειές που απαιτούν υψηλή μυική δύναμη και λίγο μυαλό, τότε η στράτευση πρέπει να γίνει.
Αν το ζήτημα είναι να υπάρχει σημαντική βελτίωση του αξιόμαχου του στρατεύματος, νομίζω ότι η αύξηση των “κεφαλιών” που είναι διαθέσιμα δεν προσφέρει σημαντικές λύσεις. Αντίθετα στερεί σημαντικές δυνατότητες για τα ζητήματα micro management που αναλαμβάνει ο στρατός (ειδικά ο ξηράς).
Εξαιρώντας τις ειδικές δυνάμεις από το κάδρο οι οποίες θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να γίνουν πλήρως επαγγελματικές, με τη συγκεκριμένη δομή του στρατεύματος το να αποσυρθούν οι χιλιάδες καταρτισμένοι 25άρηδες+ από εκεί είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα.
Όσοι είστε στελέχοι του Στρατού και όσοι έχετε απλά υπηρετήσει θα θυμάστε ότι όλα τα γραφεία 1ο-4ο, κίνησης κλπ, στηρίζονταν σε κληρωτούς για να βγάλουν όλη τη δουλειά, σε γιατρούς για να βγάλουν τις ιατρικές υπηρεσίες, σε φαναρτζήδες, υδραυλικούς, και όποια άλλη ειδικότητα για να βγει η δουλειά. Ακόμα και σε όργανα υπηρεσίας που ήταν η μεσοβέζικη λύση να χώνονται “τα φαντάρια” αντί στελεχών.
Επίσης θα θυμάστε ότι όλη η μανούρα, ανακατωσούρα, κλπ προέρχεται από τους 18άρηδες που νομίζουν ότι είναι 5ήμερη και θέλουν συνέχεια να δείξουν πόσο πιο έξυπνοι και μάγκες είναι από τους υπόλοιπους. Αντίθετα, οι “μεγάλοι” θέλουν να γίνει η δουλειά, να τελειώνουν και να πάνε σε άλλες πολιτείες. Και σε πολλές περιπτώσεις, πάντα αφήνουν κάτι πίσω, όπως το άρθρο λέει, μια πατέντα, ένα μικρό software για αυτόματους υπολογισμούς, που βελτιώνει την ζωή των υπολοίπων.

GeorgeP

Φυσικα και ΔΕΝ πρεπει να γινει στρατευση για τους λογους που ανεφερες.
Τι παει να πει αγγαρειομαχοι και δουλειες που απαιτουν δυναμη ή δουλειες γραφειου?
Υποχρεωτικη εργασια χωρις αμοιβη ειναι εξ ορισμου ΣΚΛΑΒΙΑ.
Στρατευση, και 12 και 24 μηνες να γινει. Αλλα μονο για εκπαιδευση με ρητη απαγορευση καθε αγγαριας ή οποιασδηποτε αλλης εργασιας χωρις πληρωμη.
Η υποχρεωτικη στρατευση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για να εχουν τσαμπα εργατες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ δηλαδη!!!

Andreas77

Ακριβώς ότι λες, λέω και εγώ. Απλά λέω ότι τελικά θέλουν κεφάλια. Ποσοτική μόνο αύξηση χωρίς κάποια ποιότητα. Το λέει και ένας άλλος φίλος πιο πάνω. Θέλουν να λένε “πήδα χωρίς αλεξίπτωτο” και οι άλλοι να υπακούν. Και αυτό θα το πετύχουν λένε με τους 18ρηδες…
Θα συμφωνούσα για στράτευση με πλήρη εκπαίδευση και νυχτερινή, και σκηνάκια και αμφίβια και βολές με όλα τα διαθέσιμα όπλα για όσο χρόνο χρειαστεί… Δεν νομίζω όμως να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά οι νέοι κληρωτοί χρειάζονται για να γράφουν ώρες σε σκοπιές και αγγαρείες. Δεν λέω ότι δεν θα κάνουν καμία, αλλά το να σε πηγαίνει εμπλοκή για 40 ημέρες είναι γελοίο.
Όποιον και να ρωτήσεις που έχει γυρίσει από φαντάρος – είτε τώρα είτε παλιά – θα σου πει ότι από εκπαίδευση γιοκ.

jim40

“Θέλουν να λένε “πήδα χωρίς αλεξίπτωτο” και οι άλλοι να υπακούν” Εντάξει το τερματίσατε. Δεν μεταδίδω άλλο

jim40

Αρχίζω να αμφιβάλω (με τα σχόλια μερικών εδώ μέσα) αν υπηρετήσατε ή που στο καλό υπηρετήσατε. Λες και αν γεμίσουμε επιστήμονες κα ικαθηγητές τον στρατό μας θα γίνει ανίκητος. Κάπου σας διαφεύγει πως η ανάγκη μας βρίσκεται σε τυφεκιοφόρους και πολυβολητές κυρίως. Ναι κύριοι για σκοπιές σε καιρό ειρήνης. Στρατιώτης που δεν ξέρει να φυλάξει σκοπιά μην περιμένετε να μπορεί να πολεμήσει. Παραδόξως όλοι οι στρατοί (ειδικά οι μάχιμοι) στις μικρές ηλικίες στοχεύουν για την επάνδρωση τους.Φυσικά και θα έπρεπε να υπάρχουν δυνατότητες επιμόρφωσης και όλα τα σχετικά. Από την άλλη με κάποια σχόλια για σκλάβους και απλήρωτη εργασία (ούτε σε γαλέρα να βρισκόμασταν δηλαδή) διαπιστώνω για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της στράτευσης σε “μεγάλη ” ηλικία. Παρεμπιπτόντως όταν μιλούσα με άτομα που είχαν τελειώσει ΤΕΙ ή ΑΕΙ οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να είχαν πάει στρατό πρίν τις σπουδές τους γιατί πρός το τέλος των σπουδών έβρισκαν ευκαιρείες για δουλειά στο αντικείμενο τους. Αν είχαν κάνει θητεία θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν.

GeorgeP

Ειδες κατι τρελα πραγματα ε?
Να πρεπει οι εργασιες ειτε χειρονακτικες, ειτε καθαρισμου, ειτε γραφειου, ειτε οδηγησης, εστιασης, οτιδηποτε, να αμοιβονται. Ανήκουστο!
Πρεπει να δουλευουν υποχρεωτικα, χωρις πληρωμη, με ποινη αν δεν κανεις την εργασια, ε? Αυτο ειναι το λογικο!
Ελα εσυ να δουλεψεις τσαμπα για εμενα! Δωσε το καλο παραδειγμα πρωτος.

jim40

Εσύ φαντάζομαι έχεις καμαριέρα για να σου στρώνει το κρεβάτι και να σου καθαρίζει το σπίτι. Δυστυχώς δεν γίνεται πάντα έτσι. κάποιες φορές πρέπει να μάθεις να καθαρίζεις μόνος σου. Και στον στρατό πρέπει να υπάρχει ένας καταμερισμός των υποχρεώσεων. Δεν λειτουργεί ιδανικά συμφωνώ, θέλει βελτίωση συμφωνώ, αλλά πρέπει ο στρατιώτης να μάθει για κάποια απλά πράγματα να βασίζεται στον εαυτό του

GeorgeP

Ναι οκ να τα μαθενει.
Μια εβδομαδα φτανει για να μαθεις και στρωσιμο και σιδερωμα και πλυσιμο, και σκουπισμα. Δεν χρειαζεται μηνες για να μαθεις σφουγγαριστρα!
Αυτο που λες ομως, να ισχυει για ολους.
Γιατι πρεπει να κανεις εσυ την καμαριερα και να πας φαγητο στον ανωτερο?
Και μαλιστα υποχρεωτικα.
Και μαλιστα χωρις πληρωμη!
Και μαλιστα με ποινη αν δεν το κανεις?
Απαραδεκτο.
Μονο εκπαιδευση (εστω και εκπαιδευση σαν αυτη που λες – στην σφουγγαριστρα!) και ΤΙΠΟΤΑ αλλο.

opliths

Ο αρθρογράφος που έκανε Στρατό; Διαφώνώ κάθετα με όλο το άρθρο και το κυριότερο ότι οι ψημένοι Κλέφτες και Αρματωλοί ελέου Θεού ήθελαν στη θέση του Σουλτάνου έναν νέο Σουλτάνο ενώ οι απόγονοι της Φ.Ε αστικό και φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμερικανική φρεγάτα FFG(X): Πάει «σφαίρα», ξεκινά ναυπήγηση φέτος!

Τα τελευταία νέα γύρω από την νέα φρεγάτα FFG(X) (κλάση Constellation) μετέφερε ο πρόεδρος της Fincantieri Marinette Marine, απόστρατος υποναύαρχος Rick Hunt, σε συνέντευξη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μερικά βίντεο από το τι προσφέρει η ισραηλινή ELBIT στο θέμα...

0
 Πριν πάμε στις επόμενες μέρες, σε πιο εξειδικευμένα άρθρα σχετικά με την επιλογή της ELBIT σαν τον πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και την παρουσίαση της.Το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

Αμερικανική φρεγάτα FFG(X): Πάει «σφαίρα», ξεκινά ναυπήγηση φέτος!

Τα τελευταία νέα γύρω από την νέα φρεγάτα FFG(X) (κλάση Constellation) μετέφερε ο πρόεδρος της Fincantieri Marinette Marine, απόστρατος υποναύαρχος Rick Hunt, σε συνέντευξη...

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Καλόπιστη κριτική και μερικές διευκρινίσεις προς αποφυγή παρανοήσεων

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρηςπριν συνεχίσουμε με τη σειρά άρθρων για τον εκσυγχρονισμό των όλμων, με αφορμή σχόλια αναγνωστών, θα κάνουμε μια παρένθεση για κάποιες...