23.5 C
Athens
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΝΕΑΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣτρατιωτική διπλωματία από τον Α/ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο  Φλώρο

Στρατιωτική διπλωματία από τον Α/ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο  Φλώρο

- Advertisement -

Άκρως επιτυχημένη κρίνεται η επίσκεψη από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar και σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ την 23 Νοεμβρίου 2021, τότε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αιγύπτιου ανώτατου αξιωματικού.

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 και μετά την επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, οι δυο Αρχηγοί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αντάλλαξαν απόψεις με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και στις επιπτώσεις της στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και της παρεμβατικότητας στις υποθέσεις άλλων κρατών, καθώς και στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών και των δράσεων των 2 Χωρών μας για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν την ίδια αντίληψη για το περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας και μοιράζονται κοινούς στόχους για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή σεβόμενες και παραμένοντας σταθερά προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, σε αντίθεση με την Τουρκία της οποίας η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες έναντι της Χώρας μας βαίνουν διαρκώς κλιμακούμενες.

Επιπλέον, οι δυο Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην διαρκή εμβάθυνση της άριστης και πολυεπίπεδης Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 Χωρών, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων που συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022 (ΕΔΩ), με πλέον χαρακτηριστικές για την τρέχουσα περίοδο την πρόσφατη διεξαγωγή της Πολυεθνικής Άσκησης «HERCULES-22» (ΕΔΩ), την επικείμενη Διακλαδική Άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 (ΕΔΩ), την πολυεθνική άσκηση «BRIGHT STAR 23» στην οποία θα συμμετέχει η Χώρα μας όπως και το 2021 (ΕΔΩ), καθώς και άλλες σημαντικές δράσεις επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης και εκπαιδεύσεις σε Σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματά τους.

Στην συνέχεια οι δυο Αρχηγοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο για την Φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στην Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου και ανταποδίδει την συμμετοχή Αιγυπτίων Αξιωματικών στις αντίστοιχες Σχολές της Χώρας μας, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις των 2 Χωρών σε θέματα εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου, και καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή κοινή πρόθεση για διαρκή εμβάθυνση των δεσμών και της συνεργασίας μας.

Ακολούθως και παρουσία του ομολόγου του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμε την Διαμνημόνευση «Αξίας και Τιμής» στον τέως Ακόλουθο Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα Ταξίαρχο Mohamed Marei (ΕΔΩ) για την προσφορά του στην αναβάθμιση της Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 που υπηρέτησε στην Χώρα μας.

Έπειτα και συνοδευόμενος από τον Αιγύπτιο Α/ΓΕΑ Υποστράτηγο Sami Mohamed Hamid Abu El Azm, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία και την εξέλιξη της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου.

Επίσης κατέθεσε Στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και στο Μνήμα του Προέδρου της Mohamed Anwar Al-Sadat.

Τέλος, συναντήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, με τον οποίο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, για την διαρκή εμβάθυνση των σχέσεων και της Στρατιωτικής Συνεργασίας των 2 Χωρών, καθώς και για τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχουμε από κοινού και τον ρόλο τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Την προηγουμένη και προ της άφιξής του στο Κάιρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής παρουσία του Γενικού Προξένου Αλεξάνδρειας Σύμβουλου Πρεσβείας Α΄   Αθανάσιου Κοτσιώνη, όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου   Νάρκισσο. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό Ποιμαντικό και Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, το οποίο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε υποστηρίζουν.

Στην συνέχεια και συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο, επισκέφθηκε τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας (ΕΝΟΑ) όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ)  Ιωάννη Σιόκα και τα Μέλη της, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να τους συγχαρεί για τις σημαντικές δράσεις τους, οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών Kortenaer με πυραύλους ESSM, 2 OtoMelara & 2 Phalanx

 Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, για όλους μας εμάς τους ασχολούμενους με την Άμυνα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομβικό σημείο. Καθώς το  2020 και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελλάδα-Αζερμπαϊτζάν: Ο εθνικός μας κυνισμός και οι εξοπλισμοί

42
Να ξεκινήσουμε το σχόλιο μας από το… μακρινό 2020. Μόλις 2 χρόνια πριν δηλαδή αλλά μοιάζουν πολύ περισσότερα με την ταχύτητα των εξελίξεων. Είναι...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Οκτωβρίου 1941: Επιχείρηση “Typhoon”, η Μάχη της...

0
Με την εξαπόλυση από τον γερμανικό στρατό της επιχείρησης “Typhoon” ξεκινά η επική Μάχη της Μόσχας κατά τον Β' Παγκόσμιο. H κατάληψη της σοβιετικής...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Σαρλ Μισέλ: Επιστολή στους 27 ηγέτες της ΕΕ ενόψει της άτυπης συνέδου κορυφής στην Πράγα

Η ασφάλεια, η ενέργεια και η μετανάστευση είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση την Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη 6η Οκτωβρίου...

Υεμένη: Φόβοι για αναζωπύρωση του πολέμου με την μη ανανέωση της εκεχειρίας

Η Υεμένη σπαράσσεται από το 2014 από τη σύρραξη στην οποία αναμετρώνται οι αντάρτες Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται...

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών Kortenaer με πυραύλους ESSM, 2 OtoMelara & 2 Phalanx

 Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, για όλους μας εμάς τους ασχολούμενους με την Άμυνα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομβικό σημείο. Καθώς το  2020 και...