Το γιγαντιαίο Stratolaunch δοκίμασε τους 6 κινητήρες του

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο με άνοιγμα των πτερυγων 117 μέτρα, έκανε μόλις ένα ακόμη βήμα προς την πρώτη πτήση, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των δοκιμών των κινητήρων. Για πρώτη φορά, το γιγαντιαίο αεροπλάνο δοκίμασε τους έξι turbofan κινητήρες Pratt & Whitney.

 

Το γιγαντιαίο Stratolaunch, που κατασκευάστηκε από την Scaled Composites για την αεροδιαστημική εταιρεία του Paul Allen (Stratolaunch Systems) και αποκαλύφθηκε τον Μάιο, είναι ένα τεράστιο «διπλό» αεροσκάφος σχεδιασμένο να μεταφέρει πυραύλους σε υψόμετρο και στη συνέχεια, οι πύραυλοι αυτοί, θα εκτοξεύονται για να μεταφέρουν δορυφόρους σε τροχιά. Είναι ένας νέος τρόπος εκτόξευσης φορτίου στο διάστημα που εξοικονομεί καύσιμα φέρνοντας τον πύραυλο σε μεγάλο υψόμετρο πριν από την εκτόξευση. Ο αντίπαλος Virgin Galactic εργάζεται σε ένα παρόμοιο σύστημα εκτόξευσης και το αεροσκάφος που θα μεταφέρει πυραύλους για την εταιρία του Richard Branson, είναι ένα τροποποιημένο 747.

 

Το Stratolaunch θα περάσει τους επόμενους μήνες δοκιμάζοντας τους κινητήρες σε όλο και αυξανόμενα επίπεδα ισχύος που θα κορυφωθούν με τις πρώτες δοκιμές τροχοδρόμησης. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πότε θα πραγματοποιήσει τη πρώτη του πτήση, δεδομένου του αριθμού και της πολυπλοκότητας των συστημάτων που πρέπει να δοκιμαστούν.

Θάνος Σ. Επαχτίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
tsimuha2
Guest
tsimuha2

Γιατι εχω την εντυπωση οτι αν το κανεις φου ( η φτου) εκεινη η πτερυγα στην μεση θα σπασει;

Spyros
Guest
Σπύρος

Δε μπορώ να μη σκεφτώ το ίδιο όποτε το δω.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Προφανώς έχει ελεγχθεί ως προς όλα τα φορτία και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντέχει. Σε τί ύψος προβλέπεται να αφήνει τον πύραυλο;

Spyros
Guest
Σπύρος

Προφανώς η πτέρυγα γενικώς δεν έχει καμία σχέση κατασκευαστικά σε σχέση με αυτες των επιβατικών, αφού δεν υπάρχει καμία απαίτηση βελτιστοποίησης σε πλεύση… αλλά και πάλι ξενίζει.

Με προβληματίζει επίσης η θέση των κινητήρων: 6 τουρμποφάν στην εξώτερη πτέρυγα, αν συνυπολογίσουμε και τη παρουσία ενός ογκώδους πυραύλου ως φορτίο στη μέση, στις υψηλές ταχύτητες (πόσο γρήγορα θα πετάει;) και με πλήρη ισχύ έχουμε έντονη οπισθέλκουσα στη μέση της δομής και ΟΛΗ την ώση στα άκρα… και όλη η συνεπαγόμενη ροπή στρέψης στη πτέρυγα.

Μπρρρ…

Π.Α
Guest
Π.Α

Ο λογος υπαρξης αυτου του γιγαντα ποιος ειναι;

Spyros
Guest
Σπύρος

Διαβάσατε το κείμενο;

Π.Α
Guest
Π.Α

Τσου! εδιαβασθη αλλα μερικος.

Spyros
Guest
Σπύρος

Ο λόγος ύπαρξής του είναι για να κουβαλάει και να εκτοξεύει πυραύλους στο διάστημα.

Βέβαια απο τότε που το σχεδίασαν μέχρι τώρα μάλλον έχουν αλλάξει τα πράγματα στη σχετική αγορά, έχουν μικρύνει οι πύραυλοι και το μέγεθός του μάλλον είναι υπερβολικό… οπότε για να μην βγει άχρηστο, θα το βάλουν λέει να εκτοξεύει τους πυραύλους 3-3.