Αναχαίτιση! Ρωσικό Su-27 σε ρόλο… bodyguard «σπρώχνει» μαχητικό του ΝΑΤΟ (βίντεο)    

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με ανακλαστικά σωματοφύλακα, ένα από τα Su-27 Flanker του Στόλου της Βαλτικής που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την επιστροφή του από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ κινείται αποφασιστικά προς το ισπανικό ΕF-18Μ που είχε πλησιάσει… πολύ κοντά το υπουργικό Tupolev. Ο επιθετικός ελιγμός που καταγράφουν σε βίντεο οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος του υπουργού απωθεί το Νατοϊκό τζετ σε αποδεκτή απόσταση, με το ρωσικό μαχητικό να παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο αεροσκαφών διατηρώντας τον διαχωρισμό σύμφωνα με την αποστολή που του ανατέθηκε: την προστασία υψηλών προσώπων.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS που είχε απεσταλμένο του στο αεροσκάφος, ο υπουργός Άμυνας είχε μεταβεί στο Καλίνινγκραντ για να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό αποβατικών δυνάμεων στο πεδίο βολών Χμιλιέφκα και την τελετή θεμελίωσης του νέου παραρτήματος της Ναυτικής Ακαδημίας Ναχίμοφ. Το αεροσκάφος του Σοϊγκού, ένα Tu-204 με winglets αντί του συνήθους Tu-154 (RA-85686) το οποίο χρησιμοποιούσε σε άλλα ταξίδια του, είχε «σκιά» του πάνω από τα διεθνή ύδατα της Βαλτικής ισπανικά μαχητικά από το κλιμάκιο της 12ης Πτέρυγας που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην αεροπορική βάση Šiauliai της Λιθουανίας στο πλαίσιο των αποστολές εναέριας αστυνόμευσης ΒΑΡ (Baltic Air Policing) της Συμμαχίας.

Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αντιμετωπίζει παρόμοιο περιστατικό. Τον Ιούνιο του 2017 επέστρεφε και πάλι από το Καλίνινγκραντ στην Μόσχα όταν ένα F-16 του ΝΑΤΟ πλησίασε το αεροσκάφος του πάνω από την Βαλτική για να εκδιωχθεί πάραυτα, όπως φαίνεται στο ανωτέρω βίντεο, από τα ρωσικά μαχητικά συνοδείας. Αυτό που δεν είπαν βέβαια οι Ρώσοι ακόμη είναι πώς το Hornet βρέθηκε χθες τόσο κοντά σε ένα προστατευόμενο VIP αεροσκάφος. Σημειωτέον ότι το EF-18M ‘12-26’ (C.15-68) που προσέγγισε το υπουργικό αεροπλάνο ήταν οπλισμένο με δύο βλήματα αέρος-αέρος IRIS-T, δύο AIM-120 AMRAAM καθώς και ένα ατρακτίδιο σκόπευσης Litening στον κοιλιακό φορέα της ατράκτου σε διαμόρφωση air-to-air για οπτική ταυτοποίηση του στόχου. Όχι πως τα ρωσικά μαχητικά ήταν άοπλα. Το Flanker που στο βίντεο διώχνει μακριά το ισπανικό τζετ φέρει πυραύλους R-27 και R-73.

Τα μαχητικά του τύπου που πετούν από τις βάσεις τους στην Ρωσία μέχρι το Καλίνινγκραντ συνοδεύοντας Tu-22, Tu-134 και An-72 αναχαιτίζονται συχνά από μαχητικά επιφυλακής (QRA) του ΝΑΤΟ τα οποία σταθμεύουν στην Λιθουανία και την Εσθονία καθώς οι Ρώσοι πιλότοι επιχειρούν με transponders κλειστούς, χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσης και δίχως επαφή ασυρμάτου με τους ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας της περιοχής. Οι συναντήσεις αυτές είναι λίγο-πολύ ρουτίνα –εκτός εάν τα Νατοϊκά αεροσκάφη πλησιάσουν περισσότερο απ’ ότι είναι ανεκτό. Τότε οι Ρώσοι αεροπόροι αντιδρούν άμεσα και δεν δείχνουν να αστειεύονται.

Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί έχουν παραπονεθεί αρκετές φορές για «επιθετικούς ελιγμούς» από την πλευρά των Ρώσων εναντίον αεροσκαφών τους. Στις 29 Ιανουαρίου 2018 ένα αεροσκάφος υποκλοπών SIGINT EP-3Ε Aries II του Ναυτικού που πετούσε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα αναχαιτίστηκε κανονικά από Su-27 παρόλο που βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Στις 29 Απριλίου 2016 ένα ρωσικό Su-27 πραγματοποίησε όπως κατήγγειλαν οι Αμερικανοί «επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό ελιγμό» barrel roll πάνω από ένα κατασκοπευτικό RC-135 Rivet Joint που επιχειρούσε στην Βαλτική –τον δεύτερο κατά σειρά μετά από μια παρόμοια… επίδειξη ενός Flanker στις 14 Απριλίου, πάλι πάνω από ένα αμερικανικό RC-135, στην ίδια περιοχή. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 25 Ιανουαρίου 2015, ο «επιθετικός ελιγμός» που εκτέλεσε ο χειριστής ενός Su-27 λίγο έλειψε να θέσει εκτός ελέγχου ένα άλλο Rivet Joint πάνω την Βαλτική. Και όπως φαίνεται οι ψυχροπολεμικές αυτές στενές επαφές θα συνεχιστούν περνώντας το δικό τους μήνυμα.

Αλέξανδρος Θεολόγου         

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη Γη, που δεν καταρρίπτουμε οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας.
Εδώ αναχαιτίζουν μαχητικά σε διεθνή χώρο για προληπτικούς λόγους.

Διογενής
Guest
Διογενής

Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αντιμετωπίζει παρόμοιο περιστατικό. Τον Ιούνιο του 2017 επέστρεφε και πάλι από το Καλίνινγκραντ στην Μόσχα όταν ένα F-16 του ΝΑΤΟ πλησίασε το αεροσκάφος του πάνω από την Βαλτική για να εκδιωχθεί πάραυτα,
Δηλαδή αν Ρωσικα μαχητικα πλησίαζαν τόσο κοντά σε αεροσκάφος του Αμερικανού υπουργού άμυνας δεν θα αντιδρούσαν ετσι; ή θα ήταν άοπλα τα αεροπλάνα συνοδείας τους αμερικανου υπουργού;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πάντως μέχρι τώρα μόνο α/φη Ρωσίας/Κίνας επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές στον αέρα. Δε γνωρίζω να υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες για αμερικανικά, πέραν ίσως λίγων περιστατικών στη Συρία όπου όμως υπήρχε ένταση και δεν είχαμε να κάνουμε με “αναχαιτίσεις ρουτίνας”.