Su-27UB Flanker και F-15C Eagle: Μία εικόνα από το μακρινό παρελθόν… που θα μείνει εκεί.

7
4759
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 107
  •  
  •  

Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, πολλά άλλαξαν στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Η σημαντικότερη αλλαγή βέβαια ήταν ότι ΗΠΑ και Ρωσία, το διάδοχο κράτος της ΕΣΣΔ έπαψαν πλέον να θεωρούνται εχθροί και να εκπαιδεύονται για το πώς θα καταστρέψουν ο ένας τον άλλον.

Δεν ήταν όμως και ποτέ σύμμαχοι, συνεπώς επρόκειτο για μία νέα κατάσταση την οποία θα έπρεπε πλέον να αρχίσουν να συνηθίζουν. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθουν κοντά δυο στρατιωτικές δυνάμεις για να «σπάσουν τον πάγο»; Μα φυσικά οι κοινές ασκήσεις, οι εθιμοτυπικές επισκέψεις και οι ανταλλαγές στελεχών.

Κάτι τέτοιο συνέβη το 1992 στην αεροπορική βάση Λάγκλεϊ στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είδαμε κάποιες εικόνες αναμφίβολα όμορφες, που όμως έχουν μείνει στο παρελθόν ανεπιστρεπτί.

Στην εικόνα, ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος Su-27UB Flanker με τους χειριστές και το προσωπικό εδάφους δίπλα σε ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15C Eagle, με τα αντίστοιχα πληρώματα ακριβώς δίπλα στους Ρώσους «συναδέλφους» τους.

Οι δυο χώρες έχουν καταφέρει μην μαθαίνοντας τίποτα από την ιστορία τους να επιστρέψουν στην προγενέστερη ψυχροπολεμική κατάσταση μεταξύ τους ξεκινώντας μία νέα κούρσα εξοπλισμών και επιβάλλοντας κυρώσεις η μία στην άλλη και επεμβαίνοντας στα εσωτερικά των συμμάχων της καθεμίας.

Έτσι, η παραπάνω εικόνα ειρήνης και συμφιλίωσης έχει αντικατασταθεί με την παρακάτω:

Στενές «επαφές» μεταξύ αμερικανικού F-15C και ρωσικού Su-27SM

Το τι μέλλει γενέσθαι δεν το γνωρίζει βέβαια κανείς.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 107
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spica
Guest
Στάχυς

Σχετικά με την επίσκεψη αυτή, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και η παρακάτω ιστορία που περιγράφει τη διεξαγωγή μιας “φιλικής” αερομαχίας μεταξύ των δύο μαχητικών: “In 1992, a long awaited dream came true for both sides when after negotiations, the Su-27s made a friendly visit to the USAF base in Virginia for mock combat with their nemesis F-15s. It was decided that there would be 2 rounds of dogfights in which the Su-27 would be the tail for one round and vice versa for the other round. First, the Su-27 tailed the F-15 in a mock dogfight, but the Eagle failed to… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki
Spica
Guest
Στάχυς

Ναι, το βρήκατε, ευχαριστώ!
Διαψεύδει την αερομαχία, ωστόσο αναφέρει πως τα δύο αεροσκάφη πέταξαν μαζί και περιγράφει κι ένα “παιχνιδάκι” που έγινε εκ μέρους των Ρώσων…

Το συμφέρον μας είναι η προσέγγιση ΗΠΑ Ρωσίας
Guest
Το συμφέρον μας είναι η προσέγγιση ΗΠΑ Ρωσίας

Προφανώς αστειεύεστε. Ο αδύναμος δεν επιθυμεί τη σύγκρουση γιατί είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η επικράτηση του. Απλά η Ρωσία αντιστέκεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ για παγκόσμια και πληρη ηγεμονία. Ευελπιστούμε ότι λειαν συντόμως η εικόνα αυτή δεν θα μείνει στο μακρινό παρελθόν όπως ελαφρά την καρδία προδικαζετε αλλά θα επανάληφθεί στο μέλλον και μάλιστα σύντομα. Η προσέγγιση ή μια ειλικρινή συμβίωση που θα βασίζεται στην αποδοχή του παγκόσμιου ρόλου των ΗΠΑ αλλά θα παρέχει τον ζωτικό χώρο στη Ρωσία να αισθάνεται ασφαλής, θα είναι προς ώφελος της Ελλάδας και θα αποδυναμώσει πλήρως τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας που… Read more »

airman
Guest
airman

Το μελλον ειναι μια γελιοτερη εκδοχη του παρελθοντος ( μιζοΤΡΑΜΠ-κλεφτοΠουτιν)

chikichiki
Guest
chikichiki

Ωραίες εποχές, σχεδόν επέτρεπαν μια αφελή ελπίδα για το καλύτερο.

nikos
Guest
nikos

Υπέροχο άρθρο!!! Συγχαρητήρια