16.4 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Su-34 ναι, αλλά καλού κακου πάρε και ένα GPS Garmin…

- Advertisement -

Αίσθηση έχει προκαλέσει μία φωτογραφία που κυκλοφορεί στο ρωσικό διαδίκτυο όπου φαίνεται ένα αεροσκάφος κρούσης Su-34 της ρωσικής Αεροπορίας με ένα εμπορικών προδιαγραφών δέκτη GPS στερεωμένο μάλλον πρόχειρα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους ακριβώς πάνω από τις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών του.
Μία πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει και το ακριβές μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας Garmin της σειράς eTrex, το οποίο πωλείται ελεύθερα στο εμπόριο και μάλιστα δεν είναι καν το καλύτερο μοντέλο της εταιρείας, ούτε από εκείνα που έχει αναπτύξει για αεροναυτική χρήση, αλλά περισσότερο για εφαρμογές αθλητισμού κι αναψυχής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι εικόνες σαν αυτή δεν είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ρωσικής Αεροπορίας. Στο παρελθόν έχουμε δει κι άλλα αεροσκάφη της με εμπορικών προδιαγραφών δυτικούς δέκτες GPS, όπως τα προγενέστερα αεροσκάφη κρούσης Su-24 αλλά και μαχητικά αεροσκάφη MiG-29!
Παρόμοιες λύσεις είναι γνωστό ότι είχαν εμφανιστεί και σε αμερικανικά αεροσκάφη, που δεν είχαν ακόμα αναβαθμιστεί με εργοστασιακές λύσεις για δορυφορική ναυτιλία, αλλά αυτό ήταν την προ-περασμένη δεκαετία, ενώ και στα ρωσικά αεροσκάφη, ήταν ως επί το πλείστον προηγούμενα μοντέλα στρατιωτικών αεροσκαφών.
Προφανώς δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς το γιατί το πλέον σύγχρονο ρωσικό αεροσκάφος που ενσωματώνει τα πιο σύγχρονα συστήματα που έχει να παρουσιάσει η ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία πρέπει να κάνει και χρήση του δυτικού GPS και μάλιστα με συσκευή εμπορικών προδιαγραφών!
Δεν αισθάνονται αρκετή σιγουριά με τα δικά τους συστήματα και δη με το εγχώριο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού θέσης Glonass; Θέλουν να κάνουν κάποιου είδους δοκιμές ή / και επαληθεύσεις; Είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες κάποιων πιλότων μόνο;
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

19 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

Πάλι καλά που δεν έβαλε το κινητό του.

Γιώργος70

Λάθος η οπτική του άρθρου.Ο λόγος ύπαρξης δεν έχει σχέση με GPS – GLONASS – INS -su34.
Απλά υπάρχει ο ..ηλεκτρονικός χάρτης.
https://www.gpstravelmaps.com/regions/middle-east/syria/

Sardianos Dimitrios

Χρησιμοποιούνται εμπορικά gps, για την αποφυγή παρεμβολων και τη μείωση της χρήσης του στρατιωτικών προδιαγραφών δέκτη όπου δεν απαιτείται μεγάλη ακρίβεια ναυτιλίας.

iliaskir

Να τα βλέπουν οι ρωσολαγνοι οπαδοί των υπεροπλων του ξανθου γένους

Skywalker

Το να μην χωνεύεις τους Ρώσους θεμιτό είναι. Το να αμφισβητήσεις ότι έχουν κάποια τεχνολογία θα το βλακώδες. Ο πόλεμος στην Συρία στάθηκε ίμερος να δοκιμάσουν οι Ρώσοι βλήματα αντίστοιχα των τόμαχωκ που βλήθηκαν από υποβρύχια σε κατάδυση, από πλοία στη Κασπία θάλασσα ή από Τu-160 και Tu-22M από μεγάλες αποστάσεις. Μπορείς να εξηγήσεις πως έφτασαν εκεί αν δεν έχουν την τεχνολογία. Μήπως με την μύτη; Από την 10ετία του 90 είχα δει μελέτες από το ΜΙΤ που έδειχναν πόσο βελτιωνόταν η ακρίβεια αν χρησιμοποιούσαν GPS και GLONAS. Τα καινούργια συστήματα έχουν και τα δύο συστήματα καθώς και GALILEO και BeiDou. Πριν λίγα χρόνια είχα προτείνει σε κάποιο σύστημα ναυτιλίας να περιέχει όλα τα προαναφερθέντα . Ο τότε διευθυντής μου το έσβησε. Δεν πέρασε λίγος καιρός που είδα σε νατοϊκό διαγωνισμό να προτείνετε από Νορβηγούς σε κάποιο σύστημα ότι είχα προτείνει και και εγώ. Όταν του το έδειξα απλά γέλασε. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η εξής:
α. Στο GPS όλοι οι δορυφόροι εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα και το σύστημα κλειδώνει πάνω στο διαφορετικό κώδικα κάθε δορυφόρου.
β. Στο GLONAS ο κάθε δορυφόρος εκπέμπει δε δική του συχνότητα. Έχω την γνώμη χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το GPS είναι πιο ευπρόσβλητο από αντίμετρα γιατί το σήμα όλων των δορυφόρων είναι στη ίδια συχνότητα και με ένα πομπό που εκπέμπει θόρυβο μπορεί να το εξουδετερώσει σε αυτή την περιοχή.

Spyros

Για μετά τη προσγείωση το έχουν καλέ, για να τους οδηγήσει στη σωστή θέση ή το σωστό shelter… 😎

chriss8

Αν ήμουν πιλότος μαχητικού θα έβαζε εφαρμογή τρεξίματος να μου μετρήσει πόσες θερμίδες “έκαψα” τρέχοντας με 950 χλμ/ώρα. Και θα το πόσταρα για τρολάρισμα…..

neuromancer

χεχε, βάλε και fuelGR για να δεις που θα φουλάρεις καύσιμο 🙂

Garmin01

Προφανώς δεν το χρησιμοποιούν για ναυτιλία αλλά για εύκολη καταγραφή του flight pattern σε commercial format .gpx για να το απεικονίσουν εύκολα σε google earth ή άλλη εφαρμογή στην απενημέρωση μετά την πτήση. Προφανώς, αυτό θα μπορούσε να γινει και με την καταγραφή στο σύστημα ναυτιλίας αλλά θα παιρνει χρόνο και θα χρειάζεται ενεργειες απο το προσωπικού εδάφους. Ενώ έτσι απλά το βαζει στην τσέπη μετά την προσγείωση και πάει για debriefing…

Spyros

Καλή θεωρία αλλά αν ήταν αυτός ο λόγος δε χρειάζεται να το έχει φάτσα-φόρα μπροστά του ο πιλότος.

Γιώργος70

Δεν γνωρίζω αλλά δεν το πιστεύω ότι το Mission Reconstruction είναι τόσο δύσκολο για την USAF ή Ρωσια δεδομένου ότι ενεργοποιεί το military GPS ή GLONASS, του Α/Φ με τα cryptokeys.Για τη ΠΑ προφανώς απαιτούνται ενέργειες για εξαγωγή δεδομένων από το σύστημα ναυτιλίας σε GPS commercial format.
Στη Συρία γίνονταν και βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές.
Ειναι απίθανο να έχουν χάρτη με πόλεις της Συρίας στο σύστημα ναυτιλίας του SU-34,
https://informnapalm.org/en/dual-use-goods-russia-uses-garmin-navigators-in-the-war-against-ukraine-and-syria/
https://syria.mil.ru/en/index/syria/news/[email protected]

AESA

Και γιατί να το βάλει να το βλέπει και όχι στο κάθισμα ή στην τσάντα του; Αυτή η θέση είναι για να το βλέπει.

epampapas

Kαι πως αλλιώς θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβολέων GPS; )))

ShadowMan

Σίγουρα ότι είπε ο Garmin01 και ίσως για προσωπικούς λόγους του κάθε πιλότου προσωπικό αρχείο κτλπ. Εντωμεταξύ αν σας πω ότι το έχω δει και σε δικά μας κοπκιτ θα με φάτε ζωντανό ε?

MisCo

Ποιος να σε φαει και γιατι? Χρησιμοποιουμε και στα δικα μας ιπταμενα μεσα τετοιους δεκτες εδω και παααρα πολλα χρονια (απο τα F-5 ακομα). Η αληθεια ειναι. 😉

Spyros

Καλή η πλάκα, πάντως το συγκεκριμένο GPS μπορεί να χρησιμοποιήσει και GLONASS…
(όσο μπορεί να έχει αυτό σημασία)

chikichiki

Εμένα πάλι με εκπλήσσει που ο ρυθμός ανανέωσης είναι τέτοιος που μπορεί και λειτουργεί σωστά ταξιδεύοντας με αυτές τις ταχύτητες.

garmin map update free

Great information you shared through this blog. Keep it up and best of luck for your future blog posts.

micheljohnson

In case you computer does not able to recognize Garmin device even though going rebooting process.
https://www.garminmapgpsupdates.com/
https://www.garminmapgpsupdates.com/garmin-com-express

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

27
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά

Related News

Κινέζοι στρατιώτες με νέες διόπτρες νυχτός πολλαπλών λειτουργιών

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Αμύνης στις 28 Δεκεμβρίου 2020, ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΛΑΣ) πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή ευθύνης του ΛΑΣ...

Η Ιαπωνία εξετάζει την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ με χαρακτηριστικά stealth

Για δεκαετίες, συγκεκριμένα από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση στρατιωτικού περιορισμού, με πολλά οπλικά συστήματα στρατηγικής προβολής ισχύος...

‘STOP’ Κογκρέσου στο σύστημα IVAS του Στρατού των ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο "πάγωσε" το κονδύλι των 235 εκατομμυρίων δολαρίων για την προσφορά απόκτησης του προτεινόμενου Ενσωματωμένου Συστήματος Οπτικής Μεγέθυνσης (Integrated Visual Augmentation System...