Αίσθηση έχει προκαλέσει μία φωτογραφία που κυκλοφορεί στο ρωσικό διαδίκτυο όπου φαίνεται ένα αεροσκάφος κρούσης Su-34 της ρωσικής Αεροπορίας με ένα εμπορικών προδιαγραφών δέκτη GPS στερεωμένο μάλλον πρόχειρα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους ακριβώς πάνω από τις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών του.
Μία πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει και το ακριβές μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας Garmin της σειράς eTrex, το οποίο πωλείται ελεύθερα στο εμπόριο και μάλιστα δεν είναι καν το καλύτερο μοντέλο της εταιρείας, ούτε από εκείνα που έχει αναπτύξει για αεροναυτική χρήση, αλλά περισσότερο για εφαρμογές αθλητισμού κι αναψυχής.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι εικόνες σαν αυτή δεν είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ρωσικής Αεροπορίας. Στο παρελθόν έχουμε δει κι άλλα αεροσκάφη της με εμπορικών προδιαγραφών δυτικούς δέκτες GPS, όπως τα προγενέστερα αεροσκάφη κρούσης Su-24 αλλά και μαχητικά αεροσκάφη MiG-29!
Παρόμοιες λύσεις είναι γνωστό ότι είχαν εμφανιστεί και σε αμερικανικά αεροσκάφη, που δεν είχαν ακόμα αναβαθμιστεί με εργοστασιακές λύσεις για δορυφορική ναυτιλία, αλλά αυτό ήταν την προ-περασμένη δεκαετία, ενώ και στα ρωσικά αεροσκάφη, ήταν ως επί το πλείστον προηγούμενα μοντέλα στρατιωτικών αεροσκαφών.
Προφανώς δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς το γιατί το πλέον σύγχρονο ρωσικό αεροσκάφος που ενσωματώνει τα πιο σύγχρονα συστήματα που έχει να παρουσιάσει η ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία πρέπει να κάνει και χρήση του δυτικού GPS και μάλιστα με συσκευή εμπορικών προδιαγραφών!
Δεν αισθάνονται αρκετή σιγουριά με τα δικά τους συστήματα και δη με το εγχώριο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού θέσης Glonass; Θέλουν να κάνουν κάποιου είδους δοκιμές ή / και επαληθεύσεις; Είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες κάποιων πιλότων μόνο;
Su-34 ναι, αλλά καλού κακου πάρε και ένα GPS Garmin…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2017 September #376
Αγορά 2.29
Πάλι καλά που δεν έβαλε το κινητό του.
Λάθος η οπτική του άρθρου.Ο λόγος ύπαρξης δεν έχει σχέση με GPS – GLONASS – INS -su34.
Απλά υπάρχει ο ..ηλεκτρονικός χάρτης.
https://www.gpstravelmaps.com/regions/middle-east/syria/
Χρησιμοποιούνται εμπορικά gps, για την αποφυγή παρεμβολων και τη μείωση της χρήσης του στρατιωτικών προδιαγραφών δέκτη όπου δεν απαιτείται μεγάλη ακρίβεια ναυτιλίας.
Να τα βλέπουν οι ρωσολαγνοι οπαδοί των υπεροπλων του ξανθου γένους
Το να μην χωνεύεις τους Ρώσους θεμιτό είναι. Το να αμφισβητήσεις ότι έχουν κάποια τεχνολογία θα το βλακώδες. Ο πόλεμος στην Συρία στάθηκε ίμερος να δοκιμάσουν οι Ρώσοι βλήματα αντίστοιχα των τόμαχωκ που βλήθηκαν από υποβρύχια σε κατάδυση, από πλοία στη Κασπία θάλασσα ή από Τu-160 και Tu-22M από μεγάλες αποστάσεις. Μπορείς να εξηγήσεις πως έφτασαν εκεί αν δεν έχουν την τεχνολογία. Μήπως με την μύτη; Από την 10ετία του 90 είχα δει μελέτες από το ΜΙΤ που έδειχναν πόσο βελτιωνόταν η ακρίβεια αν χρησιμοποιούσαν GPS και GLONAS. Τα καινούργια συστήματα έχουν και τα δύο συστήματα καθώς και GALILEO και BeiDou. Πριν λίγα χρόνια είχα προτείνει σε κάποιο σύστημα ναυτιλίας να περιέχει όλα τα προαναφερθέντα . Ο τότε διευθυντής μου το έσβησε. Δεν πέρασε λίγος καιρός που είδα σε νατοϊκό διαγωνισμό να προτείνετε από Νορβηγούς σε κάποιο σύστημα ότι είχα προτείνει και και εγώ. Όταν του το έδειξα απλά γέλασε. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η εξής:
α. Στο GPS όλοι οι δορυφόροι εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα και το σύστημα κλειδώνει πάνω στο διαφορετικό κώδικα κάθε δορυφόρου.
β. Στο GLONAS ο κάθε δορυφόρος εκπέμπει δε δική του συχνότητα. Έχω την γνώμη χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το GPS είναι πιο ευπρόσβλητο από αντίμετρα γιατί το σήμα όλων των δορυφόρων είναι στη ίδια συχνότητα και με ένα πομπό που εκπέμπει θόρυβο μπορεί να το εξουδετερώσει σε αυτή την περιοχή.
Για μετά τη προσγείωση το έχουν καλέ, για να τους οδηγήσει στη σωστή θέση ή το σωστό shelter… 😎
Αν ήμουν πιλότος μαχητικού θα έβαζε εφαρμογή τρεξίματος να μου μετρήσει πόσες θερμίδες “έκαψα” τρέχοντας με 950 χλμ/ώρα. Και θα το πόσταρα για τρολάρισμα…..
χεχε, βάλε και fuelGR για να δεις που θα φουλάρεις καύσιμο 🙂
Προφανώς δεν το χρησιμοποιούν για ναυτιλία αλλά για εύκολη καταγραφή του flight pattern σε commercial format .gpx για να το απεικονίσουν εύκολα σε google earth ή άλλη εφαρμογή στην απενημέρωση μετά την πτήση. Προφανώς, αυτό θα μπορούσε να γινει και με την καταγραφή στο σύστημα ναυτιλίας αλλά θα παιρνει χρόνο και θα χρειάζεται ενεργειες απο το προσωπικού εδάφους. Ενώ έτσι απλά το βαζει στην τσέπη μετά την προσγείωση και πάει για debriefing…
Καλή θεωρία αλλά αν ήταν αυτός ο λόγος δε χρειάζεται να το έχει φάτσα-φόρα μπροστά του ο πιλότος.
Δεν γνωρίζω αλλά δεν το πιστεύω ότι το Mission Reconstruction είναι τόσο δύσκολο για την USAF ή Ρωσια δεδομένου ότι ενεργοποιεί το military GPS ή GLONASS, του Α/Φ με τα cryptokeys.Για τη ΠΑ προφανώς απαιτούνται ενέργειες για εξαγωγή δεδομένων από το σύστημα ναυτιλίας σε GPS commercial format.
Στη Συρία γίνονταν και βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές.
Ειναι απίθανο να έχουν χάρτη με πόλεις της Συρίας στο σύστημα ναυτιλίας του SU-34,
https://informnapalm.org/en/dual-use-goods-russia-uses-garmin-navigators-in-the-war-against-ukraine-and-syria/
https://syria.mil.ru/en/index/syria/news/[email protected]
Και γιατί να το βάλει να το βλέπει και όχι στο κάθισμα ή στην τσάντα του; Αυτή η θέση είναι για να το βλέπει.
Kαι πως αλλιώς θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβολέων GPS; )))
Σίγουρα ότι είπε ο Garmin01 και ίσως για προσωπικούς λόγους του κάθε πιλότου προσωπικό αρχείο κτλπ. Εντωμεταξύ αν σας πω ότι το έχω δει και σε δικά μας κοπκιτ θα με φάτε ζωντανό ε?
Ποιος να σε φαει και γιατι? Χρησιμοποιουμε και στα δικα μας ιπταμενα μεσα τετοιους δεκτες εδω και παααρα πολλα χρονια (απο τα F-5 ακομα). Η αληθεια ειναι. 😉
Καλή η πλάκα, πάντως το συγκεκριμένο GPS μπορεί να χρησιμοποιήσει και GLONASS…
(όσο μπορεί να έχει αυτό σημασία)
Εμένα πάλι με εκπλήσσει που ο ρυθμός ανανέωσης είναι τέτοιος που μπορεί και λειτουργεί σωστά ταξιδεύοντας με αυτές τις ταχύτητες.
Great information you shared through this blog. Keep it up and best of luck for your future blog posts.
In case you computer does not able to recognize Garmin device even though going rebooting process.
https://www.garminmapgpsupdates.com/
https://www.garminmapgpsupdates.com/garmin-com-express