Εκτόξευση “Krypton” από Su-34

5
1573

Ένα πρόσφατο βίντεο απεικονίζει την εκτόξευση δυο βλημάτων Kh-31 από Su-34 εναντίον στόχων στη θάλασσα, στα πλαίσια άσκησης που έλαβε χώρα στη Κασπία.

Ο πύραυλος Kh-31 (κατά NATO AS-17 Krypton), μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 3,5 Μαχ και να πλήξει στόχους σε ξηρά και θάλασσα, σε αποστάσεις έως 110 χιλιόμετρα, ανάλογα την έκδοση. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα που αναπτύχθηκε την εποχή της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και κηρύχθηκε επιχειρησιακό το 1988.

Πιθανολογείται η χρήση του Kh-31 στο πόλεμο της Νότιας Οσετίας, όπου χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει θέση γεωργιανού ραντάρ.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μη γράφετε για ταχύτητες και βεληνεκές γιατί οι “λάτρεις” των δυτικών όπλων θα βγάλουν φλύκταινες…..

    • Για το συγκεκριμένο όπλο ειδικά, δε θα το έλεγα. Ο HARM έχει ίδια και καλύτερη εμβέλεια, πρακτικά ίδια εκρηκτική κεφαλή, για ταχύτητα δεν θυμάμαι για να πω την αλήθεια (>2 Μαχ νομίζω) αλλά κακή δε με πάει να την πω. Στο δε αντιπλοϊκό ρόλο, τα υποηχητικά βλήματα στη Δύση είναι θέμα φιλοσοφίας και επιχειρησιακού δόγματος, όχι τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν υπερηχητικά target drones για εχθρική απεικόνιση κατά πλοίων. Οι διάφορες πρωτοβουλίες που εμφανίζονται ανά διαστήματα για ανάπτυξη αντίστοιχων όπλων στη Δύση ποτέ δεν αποτελούν προγράμματα υψηλής προτεραιότητας και μέχρι τώρα έχουν καταλήξει ανεξαιρέτως σε ακύρωση, χωρίς να φτάσουν ποτέ σε προχωρημένο στάδιο. Το αν αυτό βέβαια αποτελεί συνετή απόφαση ή ιδεοληπτική συντήρηση αναχρονιστικών νοοτροπιών, μένει να αποδειχθεί.

      • Το σχόλιο αναφερόταν σε “οπαδούς” του κάθε δυτικού όπλου, τα οποία (όπλα) και είναι “πρακτικά αδύνατο” να αντιμετωπιστούν (π.χ. αεροσκάφη, άρματα μάχης)……..

  2. Γιατί ενώ οι αρετές του είναι προφανείς στο ρόλο της καταστολής αεράμυνας (σε “μονομαχία πυραύλων” τύπου Βιετνάμ θα κατισχύσει άνετα λόγω ταχύτητας και εμβέλειας …) ωστόσο οι Ρώσοι προτιμούν τον Ch-59/AS-11 Kilter;
    Επίσης, γιατί μετά ξαναγύρισαν σε υποηχητικά αντιπλοϊκά βλήματα;

Comments are closed.