Πώς τα ρωσικά Su-34 μειώνουν δραστικά τον χρόνο επανεξυπηρέτησής τους στην διασπορά (βίντεο)

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα Su-34 ‘Fullback’ είναι πιστοποιημένα να επιχειρούν από πρόχειρους διαδρόμους όπως τμήματα αυτοκινητοδρόμων, επιβεβαιώνει βίντεο από πρόσφατες ασκήσεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης που δόθηκε στην δημοσιότητα. Δώδεκα αεροσκάφη του τύπου και δύο μεταγωγικά An-26 ‘Curl’ προσγειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ευρώπης-Δυτικής Κίνας που κατασκευάζεται στο Ταταρστάν, στην κεντρική Ρωσία, σε μια επίδειξη της προσαρμοστικότητας του ‘Fullback’ να επιχειρεί εκτός οργανωμένων αεροδρομίων.

Οι πιο οξυδερκείς θα εντόπισαν στα πρώτα πλάνα το ραντάρ Kasta 2E2, ανεπτυγμένο δίπλα στον «διάδρομο» διασποράς. Το ραντάρ, το οποίο φέρεται να παραδόθηκε πέρυσι σε μονάδες αεράμυνας της εν λόγω Διοίκησης, φημολογείται ότι ιχνηλατεί αεροσκάφη και βλήματα cruise που πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά ύψη, ακόμη και αεροσκάφη stealth σε απόσταση έως 55 χλμ (τυπική διαμόρφωση) και στα 150 χλμ εάν είναι τοποθετημένο σε ιστό 50 μέτρων.

Αυτό όμως που αλλάζει δραματικά το παιχνίδι είναι το νέο κεντρικό σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών. Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, το αυτοματοποιημένο σύστημα (παροχές καυσίμου, δεξαμενές χωρητικότητας 400 μ3 και το συγκρότημα αντλίας σε κοντέινερ) δύναται να ανεφοδιάζει έως έξι αεροσκάφη ταυτόχρονα, με κάθε παροχή να δίνει περισσότερα από 500 λίτρα καυσίμου ανά λεπτό και την πλήρωση να ολοκληρώνεται σε χρόνο μικρότερο των 10 λεπτών.

Το δε βυτιοφόρο ΑΤΖ-20 που δοκιμάσθηκε για πρώτη φορά σε συνθήκες εκστρατείας κατά την διάρκεια άσκησης στα τέλη Αυγούστου, έκανε ακόμη καλύτερο χρόνο ανεφοδιασμού «κομπλάροντας» τα Su-34 σε λιγότερο από 5΄ με 1.200 λίτρα/λεπτό. Ένα από τα κηροζινοφόρα νέα γενιάς μπορεί να ανεφοδιάσει ταυτόχρονα 24 αεροσκάφη μειώνοντας όπως εκτιμά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «κατά 15 φορές» τον χρόνο επανεξυπηρέτησης των αεροσκαφών. Ακόμη και να υπερβάλλει, στις επιχειρήσεις η οικονομία χρόνου κάνει πάντα την διαφορά.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon
Alex
Guest
Alex

“Ένα από τα κηροζινοφόρα νέα γενιάς μπορεί να ανεφοδιάσει ταυτόχρονα 24 αεροσκάφη …”

Μήπως o αριθμος 24 ειναι υπερβολικός?
Όπως φαίνεται στο βίντεο κομπλάρει 2 ταυτόχρονα, άντε αυτά να γίνουν 4, αν και αμφιβάλλω ότι ένα τέτοιο κηροζινοφορο φέρει τόσο καύσιμο για 4-5 αεροπλάνα τέτοιου μεγέθους.

Φιλικά Αλέξανδρος.

d.b
Member
d.b

Περισσοτερο με περιφεριακο αεροδρομιο μοιαζει. Οι Σουηδοι εχουν ειδικευθει σε πραγματικα συνθηκες αυτοκινητοδρομου με ελαχιστο προσωπικο. Τους βοηθα βεβαια και το μεγεθος του Gripen αλλα συγκριτικα ειναι πιο ρεαλιστικες συνθηκες απο την Ρωσικη μεθοδο.