Su-57, τo νέο ρωσικό υπερόπλο σε μαζική παραγωγή για να σπείρει τον πανικό στην Δύση! (Hint: NOT)

90
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η σύμβαση για τα πρώτα 12 αεροσκάφη παραγωγής του νέου ρωσικού μαχητικού Su-57 έχει επιτέλους υπογραφεί.

Όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία (και κάποιοι εκτος Ρωσίας έσπευσαν να αναπαράξουν με ευλάβεια) τα εν λόγω αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα δε με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Αλεξέι Κρίβορνσκοκο «Έχουμε συμφωνήσει για την πρώτη σύμβαση για 12 αεροσκάφη και οι παραδόσεις στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης θα ξεκινήσουν σύντομα».

Κανονικά το παραπάνω σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν θα έπρεπε να ήταν μία σημαντική είδηση που ενδεχομένως ακόμα και να άξιζε (λέμε τώρα…) τον σκόπιμα clickbait-οφανή τίτλο του παρόντος κειμένου.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και διαψεύδει κάθε προσδοκία.

Και η πραγματικότητα, εντελώς ψυχρά είναι ότι επί σειρά ετών, από το 2013 τουλάχιστον, κάποιος Ρώσος πολιτικός ή υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας με δηλώσεις του πάντα υποστήριζε ότι το εν λόγω αεροσκάφος θα μπει σε παραγωγή ή σε υπηρεσία μετά από τάδε χρονικό διάστημα, συνήθως μόλις τον επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο.

Για του λόγου το αληθές, το 2017, ο υπεύθυνος του ομοσπονδιακού συμβουλίου σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας Viktor Bondarev μας ενημέρωσε ότι η ρωσική Αεροπορία θα παραλάμβανε τα πρώτα της Su-57 παραγωγής το 2018.

Το πρόβλημα είναι ότι αν κοιτάξει κάποιος το ημερολόγιο θα διαπιστώσει ότι φέτος διατρέχουμε το σωτήριο έτος 2018 κι η ρωσική Αεροπορία δεν έχει παραλάβει ακόμα ούτε βίδα από το πρώτο Su-57.

Αντίστοιχα, αν πάμε πιο πίσω, θα βρούμε το 2016 κάποιον αξιωματούχο που δήλωνε ότι το 2017 θα παραλαμβάνονταν τα πρώτα Su-57 παραγωγής.

Σωστά αντιλαμβανόμαστε όμως ότι ναι το 2017 έχει περάσει και ότι όχι, Su-57 παραγωγής δεν έχουν παραληφθεί ακόμα από την ρωσική Αεροπορία.

Φτάνουμε τελικά στο 2013 όπου ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του βεβαίωνε ότι το (τότε) T-50 θα έμπαινε σε μαζική παραγωγή ΚΑΙ (!) υπηρεσία το 2016. Έλα όμως που και το 2016 μας έχει αφήσει πίσω του.

Πιο πριν, πτέραρχοι της ρωσικής αεροπορίας δήλωναν ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας η ρωσική Αεροπορία θα είχε παραλάβει τουλάχιστον 100 αεροσκάφη από 150 συνολικά που ήταν οι απαιτήσεις του κλάδου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωση του το 2012 έκανε λόγο για “μόνο” 60 αεροσκάφη παραγωγής μετά το 2016.

Κάποια πρωτότυπα του προγράμματος μετέβησαν στην Συρία όπου έκαναν κάποιες δοκιμές των συστημάτων τους. Αυτό για την Ρωσία ισοδυναμεί με «Combat Proved» (sic).

Τον Δεκέμβρη  του 2014, η ρωσική Αεροπορία  ανακοίνωνε  σχέδια για 55 αεροσκάφη μέχρι το 2020. Αλλά τα σχέδια αυτά “γειωθηκαν” όταν ο Γιούρι  Μπορίσοφ, τότε αναπληρωτής υπουργός  Άμυνας  για θέματα προμηθειών  δήλωνε τον Μάρτιο  του 2015 ότι η παραγωγή  του αεροσκάφους θα αργοπορουσε λόγω δημοσιονομικών συνθηκών και θα παραγγέλνονταν  μολις 12 αεροσκάφη.

Αλλά βέβαια και αυτές οι δηλωσεις διαψεύστηκαν όπως βλέπουμε στην πράξη διότι τα 12 αυτά αεροσκάφη παραγγέλθηκαν μεν αλλά τρία ολόκληρα χρόνια μετά και με άγνωστο ορίζοντα παράδοσης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιούρι Μπορίσοφ ξανά, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός αυτή τη φορά, μόλις πριν δυο μέρες δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ότι ούτε λίγο ουτε πολύ εφόσον το Su-35 θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο, δεν χρειάζεται να υπάρξει και βιασύνη (!!!) για την μαζική παραγωγή του Su-57…

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η απάντηση καλώς ή κακώς είναι υπερβολικά απλή και δεν υπάρχει σκοτεινή υπόγεια συνομωσία από πίσω. Το Su-57 απλώς δεν είναι έτοιμο. Πιο απλά δεν μπορούμε να το θέσουμε.

Και όχι μόνο δεν είναι έτοιμο ακόμα, αλλά θα αργήσει πολύ να ετοιμαστεί ώστε να μπει σε μαζική παραγωγή.

Η Ινδία (εδώ ινδικό FGFA σε καλλιτεχνική απεικόνιση) ήταν ο κύριος χρηματοδότης του προγράμματος. Έκανε πίσω όμως όταν διαπίστωσε πως εν ολίγοις εξαπατήθηκε, και από τότε παρακολουθεί από απόσταση την εξέλιξη του προγράμματος.

Κι o λόγος είναι εξίσου υπερβολικά απλός χωρίς καθόλου κρυφά μυστικά νοήματα: Οι Ρώσοι διαπιστώνουν όψιμα πως τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και δη χαμηλής παρατηρησιμότητας είναι αφενός μεν ακριβό σπορ, αφετέρου δε αν πρέπει να τα αναπτύξουν μόνοι τους θα πέσουν πάνω σε προβλήματα και σε απρόοπτες εξελίξεις που θα χρειαστούν αντιμετώπιση η οποία αντιμετώπιση θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα.

Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, κανένα από τα κύρια υποσυστήματα του αεροσκάφους (κινητήρες, ραντάρ, ηλεκτρονικά πτήσης, νέα όπλα) δεν είναι έτοιμο και δοκιμασμένο. Στην καλύτερη περίπτωση να έχουν πραγματοποιήσει κάποιες δοκιμαστικές πτήσης, με ανύπαρκτο βέβαια βαθμό ολοκλήρωσης.

Ειδικά όσον αφορά τους κινητήρες, οι εξελίξεις δεν προδιαθέτουν για κάτι θετικό, τοποθετώντας την στοιχειώδη ωριμοτητά τους στα μέσα της επόμενης δεκαετίας τουλάχιστον, ένω έτοιμοι για μαζική παραγωγή ΔΕΝ θα είναι πριν το 2027!

Αργεί ακόμα ο κινητήρας του ρωσικού α/φ Su-57 παρά την πρώτη δοκιμή

Απρόοπτα ατυχήματα μπορεί να συμβούν κι είναι μέσα στο πρόγραμμα, όμως καθυστερούν ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα ανάπτυξης.

Όσον αφορά το ραντάρ, ενώ προβλέπεται το αεροσκάφος εξ αρχής να φοράει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και παρόλο που η ρωσική βιομηχανία έχει παρουσιάσει πρωτότυπα συστήματα, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα επιχειρησιακό ραντάρ τέτοιας τεχνολογίας σε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Με απλά λόγια, ακόμα και αν υποθετικά με κάποιον μαγικό τρόπο η ρωσική βιομηχανία κατάφερνε μέσα σε μόλις 18 μήνες (σ.σ. μέχρι το τέλος του 2019) να φτάσει, περάσει και ξεπεράσει πλήρη ρυθμό παραγωγής ώστε να μπορεί να κατασκευάσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Su-57, αυτά δεν θα είχαν δοκιμασμένα επιχειρησιακά ραντάρ, δεν θα είχαν δοκιμασμένους νέους κινητήρες, δεν θα είχαν δοκιμασμένα υποσυστήματα κι όλα αυτά δεν θα ήταν ολοκληρωμένα μεταξύ τους.

Η μοναδική τους χρησιμότητα θα ήταν ίσως για εκπαίδευση ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού και ως “hangar queens”. Στην καλύτερη περίπτωση.

Οι Ρώσοι δεν χάνουν την ευκαιρία να ψάχνουν χρηματοδότες στην διεθνή αγορά με δυναμική παρουσία σε κάθε έκθεση, πάντα με μοντέλα και προπλάσματα όμως, διανθισμένα με πλούσιες υποσχέσεις.

Αλλά αν (πάντα υποθετικά) προσπεράσουμε και όλα τα παραπάνω και δεχτούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο η ρωσική βιομηχανία πετυχαίνει να εξελίξει και πιστοποιήσει όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα του αεροσκάφους, θα υπάρχει πάλι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Τα αεροσκάφη θα μπορεί να είναι ετοιμοπόλεμα, το προσωπικό που θα τα χειρίζεται όμως όχι. Κι ο λόγος είναι και πάλι εξίσου απλός: Η ρωσική αεροπορία ποτέ στην ιστορία της μέχρι τώρα δεν είχε σε υπηρεσία αεροσκάφη stealth.

Ποτέ δεν είχε πιλότους και επιτελείς που είχαν πετάξει με τέτοια αεροσκάφη και είχαν συσσωρεύσει εμπειρία ώστε να αναπτύξουν κατάλληλες τακτικές και αεροπορικό δόγμα εν γένει για την βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Ευτυχώς που υπάρχει η Makita και προμηθεύει (sic) την Sukhoi με αξιόπιστα εργαλεία.

Φυσικά ποτέ δεν συμμετείχε και σε μείζονες τακτικές επιχειρήσεις (ή έστω ασκήσεις) με τέτοια αεροσκάφη, ώστε να μπορεί να δοκιμάσει τα προλεχθέντα δόγματα και τακτικές, να διορθώσει και εξελίξει τα λάθη και τις ατέλειές τους.

Ωστόσο θα είμαστε γενναιόδωροι και για χάρη της συζήτησης θα δεχθούμε ότι έστω πως η ρωσική Αεροπορία δεν έχει αυτές τις ελλείψεις ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, θα δεχθούμε ότι μπορεί να έχει όντως 12 αεροσκάφη το 2019 και θα δεχθούμε ότι αυτά τα αεροσκάφη μπορεί όντως να είναι επιχειρησιακά.

Άρα λοιπόν η Ρωσία το 2019 – υποθετικά πάντα – θα έχει στις τάξεις της 12 αεροσκάφη Su-57, τα αεροσκάφη αυτά θα είναι επιχειρησιακά και θα έχουν και έμπειρα εκπαιδευμένα πληρώματα να τα πετάξουν και τα πληρώματα αυτά θα δουλεύουν με έτοιμα και δοκιμασμένα δόγματα και τακτικές.

Φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι ούτε το πιο ρωσόφιλο και ρωσολάγνο μέσο ενημέρωσης, ρωσικό ή εγχώριο, δεν θα τολμουσε να φαντασιωνόταν τόσο ευνοϊκό σενάριο για την ρωσική Αεροπορία. Αλλά εντάξει, ας δεχθούμε τέλος πάντων ότι αυτό το σενάριο θα ήταν εφικτό.

Με αυτά τα 12 Su-57 λοιπόν, η ρωσική Αεροπορία θα έκανε… τι ακριβώς; Πού θα τα πρωτοέστελνε και τι θα πρωτοέκαναν; Θα κέρδιζε κάποιον πόλεμο ενάντια στη Δύση με 12 μαχητικά;

Και η υπόλοιπη αεροπορία της που αυτήν την στιγμή παρασιτοζωεί (για να το θέσουμε ευγενικά) μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας τι ακριβώς θα έκανε; Κόμπρες του Πούγκατσεφ σε αεροπορικά σόου;

Σε μία πιο σοβαρή προσέγγιση, αν αφήσουμε τις εκ του ασφαλούς υποθέσεις στην άκρη, δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τους φίλους των ρωσικών αεροσκαφών αναγνώστες μας, αλλά ο καιρός μέχρι η ρωσική Αεροπορία να αποκτήσει την πρώτη της επιχειρησιακή μοίρα με επιχειρησιακά Su-57 και εκπαιδευμένα πληρώματα, δεν θα είναι σύντομα.

Για την ακρίβεια, είναι δεδομένο μέχρι στιγμής ότι φυσικά και δεν θα είναι μέσα στο 2019. Και πότε θα έρθει αυτός ο καιρός λοιπόν;

Πρώιμη τομή του πρωτότυπου Τ-50. Φυσικά με τότε υπάρχοντες συμβατικούς κινητήρες, όπως και για πολύ ακόμα…

Τα προβλήματα με την έλλειψη χρηματοδότησης δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια για φρούδες ελπίδες, κι η ανάπτυξη και ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων υποσυστημάτων και τεχνολογιών που απαιτούνται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, παίρνουν χρόνο.

Φυσικά προφήτες δεν είμαστε, αλλα και αν είμασταν θα είχαμε αμείλικτο ανταγωνισμό από καθιερωμένους παίκτες στον χώρο της προφητολογίας – γεροντολογίας.

Για κάτι τέτοιο όμως δεν χρειάζεται να επιστρατευσουμε αοριστες εσχατολογικες προφητείες κάποιου ανυποψιαστου γέροντα της Ορθοδοξίας κατά το δοκούν.

Συγκρίνοντας απλώς τις δεκαετίες που χρειάστηκε η ρωσική βιομηχανία από το 2000 και μετά για να αναπτύξει και εξελίξει υποδεέστερα μαχητικά τέταρτης γενιάς και τα υποσυστήματά τους για να καταλήξει να παραλαμβάνει κάποιες (λίγες) δεκάδες κάθε χρονιά, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να καταλήξουμε στην εκτιμηση ότι το διάστημα παραλαβής επιχειρησιακών Su-57 τοποθετείται όχι νωρίτερα από το δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας.

Μέχρι τότε ασφαλώς θα έχουμε πλούσια ειδησεογραφία από το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Δεν αποκλείεται κάποια αεροσκάφη προπαραγωγής όντως να ολοκληρωθούν και παραδοθούν στον χρήστη τους.

Κι έπειτα θα μαθαίνουμε ότι έκαναν κάποιες πτήσεις και κάποιες δοκιμές, πάντα εν αναμονή των «κανονικών» υποσυστημάτων τους, όπως τους νέους τους κινητήρες που θα τους επιτρέψουν να πετύχουν τις απαραίτητες επιδόσεις για να επιχειρήσουν όπως σχεδιάστηκαν.

Άλλη μια φορά “είδηση” η έναρξη των πτήσεων του Su-57 των Ρώσων…

Τελικά, σταδιακά θα μπορέσουν να αυξήσουν τον ρυθμό παραγωγής ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν τις πρώτες μοίρες και να αρχίσουν να συγκεντρώνουν έναν κρίσιμο αριθμό ωρών πτήσης ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να μαθαίνουν το νέο αεροσκάφος και τι ακριβώς μπορεί να κάνει και πώς να το αξιοποιήσουν ιδανικά.

Σεπτέμβρης 1990. Όταν το YF-22 με την πρώτη του πτήση έδειχνε το μέλλον. 40 χρόνια μετά, οι Ρώσοι θα έχουν ένα αεροσκάφος έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Αν όλα πάνε καλά.

Μία ακόμα ματιά στο ημερολόγιο: πλησιάζουμε αισίως το 2030.

Το πρώτο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς YF-22 πέταξε πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 1990. Τα αεροσκάφη παραγωγής άρχισαν να παραδίδονται τέλη της δεκαετίας του 90 και να μπαίνουν σταδιακά σε υπηρεσία στα μέσα της επόμενης.

Το πρώτο πρωτότυπο Τ-50 του προγραμματος PAK-FA πέταξε τον Ιανουάριο του 2010 μετά από συνεχείς καθυστερήσεις κι αναβολές πολλών ετων.

Αν και εφόσον όλα πάνε καλά, τα αεροσκαφη παραγωγης  θα αρχίσουν να παραδίδονται αρχές της επόμενης δεκαετίας και να είναι πραγματικά επιχειρησιακά στα τέλη της.

Ιανουάριος 2010. Με είκοσι χρόνια καθυστέρηση, η Ρωσία πραγματοποιεί την πρώτη πτήση του μαχητικού που προορίζει για απάντηση στο F-22…

Είκοσι χρόνια.

Αυτό είναι το διάστημα που βρίσκεται πίσω η ρωσική τεχνολογία στα μαχητικά αεροσκάφη αυτήν την στιγμή. Και είμασταν γενναιόδωροι στις εκτιμήσεις μας.

Αντί επιλόγου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως – και με τελείως ψυχρά και αντικειμενικά κριτήρια – θα προτιμούσαμε το Su-57 να ήταν μία σχεδιαστική επιτυχία και να παραδιδόταν στην ώρα του.

Ο ανταγωνισμός πάντα ωφελούσε τους μικρούς παίκτες, τα μονοπώλια όχι. Δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο και δεν έχουμε κανένα λόγο να υποκριθούμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από ό,τι αποτυπωσαμε ήδη.

~~~~~~~

Το παρόν δημοσιεύθηκε πρώτη φορά  στις 4 Ιούλ 2018. Αναδημοσιεύεται με την αφορμή της είδησης για την ολοκλήρωση και παράδοση του πρώτου από την αρχική παρτίδα αεροσκαφών αρχικής παραγωγής στην ρωσικής Αεροπορία. 

Φωτογραφία: Το πρώτο μαχητικό Su-57 θα παραδοθεί στη Ρωσία μέσα στο 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Mike
Guest
Mike

Στη γραφική παράσταση φαίνονται οι αεραγωγοί να κυρτώνουν (S-bend intake λέει η λεζάντα), αλλά στις φωτό, στο κάτω μέρος του αεροσκάφους δεν φαίνεται να υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Δεν το βλέπω εγώ καλά, ή αναμένεται επανασχεδιασμός του κάτω μέρους της ατράκτου; Αν δεν υπάρχει πάντως πρόβλεψη για κάτι τέτοιο, η παρατηρησιμότητά του δεν θα είναι και πολύ χαμηλή από μπροστά.

chikichiki
Guest
chikichiki

Στη φωτογραφία με τους Kh-31 φαίνεται το S-ducting (κοιτάξτε την πορεία του πάνω μέρους της εισαγωγής αέρα), αλλά φαίνεται όντως λίγο ελλιπής, έχει επισημανθεί αρκετές φορές αυτό γενικά.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Για ποιο S-ducting ακριβώς μιλάμε;
Λέγεται πως προορίζεται να χρησιμοποιεί κινούμενα ασπίδια εντός των εισαγωγών τα οποία θα καλύπτουν πλήρως τη πρόσοψη του ανεμιστήρα.

comment image

x-m
Guest
x-m

Ωμή πραγματικότητα. No money no honey.

antonis.
Guest
antonis9

Είναι προφανές πλέον οτι ρωσικο (υπερ)μαχητικο σε παραγωγη δεν θα δουμε συντομα. Όπως σύντομα δεν θα δούμε και σουλτανο-τζετ MADE IN TURKEY. Το σεναριο της αναπτυξης SU-57 (ή καποιας εκδοσης του) απο κοινου με τη Τουρκια μπορει να μην φανταζει τοσο τρελο, οσο κυλα ο χρονος και η Ρωσικη Αεροπορια μενει με 4ης γενιας αεροσκαφη τη στιγμη που η ΗΠΑ εχει βαλει σχεδια για 6ης γενιας.
Βεβαια, παντα αναμενουμε απο τον Ερντογαν εναν εναγγαλισμο με τη Δυση, μετα φυσικα απο τα καθιερωμενα παζαρια. Ποσο επιζήμια να ειναι αραγε μια νεα ρηξη των σχεσεων μεταξυ Μοσχας και Αγκυρας ?

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Πολύ ωραία το θέσατε το πρόβλημα, στις πραγματικές του διαστάσεις, τα υπόλοιπα…
σενάρια επιστημονικής φαντασίας!
Αυτό που πολλοί δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν είναι οτι η τεχνολογία, η τεχνογνωσία, ακόμη και τα λεφτά, δεν είναι αρκετά!
Πρέπει να υπάρχει και η οργάνωση, πιο συγκεκριμένα, μια κουλτούρα οργάνωσης, που να καθορίζει τον τρόπο που θα δουλεύουν όλα τα άλλα!
Fusion technology…τόσο απλά!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν οι Αμερικάνοι πολεμούσαν με στελθ μαχητικά στο Ιράκ το 1991 σήμερα οι ρώσοι δεν τα έχουν βάλει ακόμη σε υπηρεσία.
Μόνο από αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο μπροστά είναι οι Αμερικάνοι.
Σε ότι αφορά τις ρωσικές Ε.Δ οι παραγγελίες συμβατικών οπλικών συστημάτων γίνονται με το σταγονόμετρο. (π.χ παραγγελία μόλις 48 Su-35) Δεν είναι τίποτα 48 Σουκόι για κοτζάμ Ρωσία.
Οι Αμερικάνοι είναι πολύ μπροστά.

Sokratis
Guest
Sokratis

Αναφέρεσαι στις παραγγελίες για 48 SU35,ξεχνάς οτι οι φίλοι μας, οι Αμερικανοί έχουν κάνει μποϊκοτάζ στα ρωσικά όπλα?
Είδες την αντίδραση τους με την Τουρκία που προτίμησε να παρη τους S400 αντί τα Patriot?
Ποιο δυτικό αεροσκάφος κάνει τους ελιγμούς που κάνει ενα Su35?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Τα μαχητικά τα θέλουμε για τη μάχη, όχι για τα αεροπορικά σόου

Γιαννης
Guest
Γιαννης

εχω πραγματικα μεγαλη περιεργεια όσον αφορά τις ικανοτητες των “τα φτιαξαμε σε μια μερα” κινεζικων stealth…..

Paliouras
Guest
Πάλιουρας

Αν αυτη ειναι η πραγματικοτητα για την Ρωσια (που ειναι κατασκευαστης αεροσκαφων πολλες δεκαετιες)
τοτε ποιο θα ειναι το αντιστοιχο report για το TF-X? να ανοιξω pop-corn?

Εκτος αν το “ολοκληρωσουν” παρεα τα “πιτσουνακια . (ακομη καλυτερο σεναριο)

Stavrogin1
Guest
Κωνσταντινος

Αυτά τα προτζεκτ ειναι σα την λερναία ύδρα με τα 9 κεφάλια. Mια ματιά στο Tejas που ειναι κατασκευη μιας χώρας τουλαχιστον 10 φορες πιο ισχυρής απ την Τουρκία μας δίνει την απάντηση.

Agamemnon
Guest
Τασος Σ.

Makita!LOL!

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω είναι λίγο άδικος ο τόνος του άρθρου. Όταν υπάρχει ένα ποτήρι μέχρι την μέση με νερό, οι ρωσολάγνοι θα λένε είναι μισογεμάτοι, οι ρωσομισητές/haters θα λένε είναι μισοάδειο και σας κοροιδεύουν όλοι, και οι αντικειμενικοί θα λένε είναι ένα ποτήρι με νερό μέχρι την μέση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια κόντρα αυτή την στιγμή για το ποιος έχει ποιο μεγάλη (την αεροπορική γνώση και τεχνολογία), αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, εκτός από το πρώην πραβδανετ. Το σωστό είναι ότι υπάρχει ένα αεροπλάνο που πια πετάει, έχει κάνει δοκιμές με 12 αεροσκάφη δοκιμών (θα έλεγα ότι είναι ήδη αρκετά μεγάλος… Read more »

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Σίγουρα θα είναι πολύ καλό αεροσκάφος αλλά συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο ότι θα αργήσει πολύ ακόμα η μαζική παραγωγή του. Κανείς δεν λέει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη είναι σκουπίδια ,άλλωστε η Ρωσία έχει παράδοση και στην πολεμική βιομηχανία γενικά αλλά και στην αεροπορική, αυτό που λέμε είναι ότι είναι πιο πίσω σε σχέση με τα αμερικανικά. Κακά τα ψέματα η Ρωσία έμεινε λίγο πίσω τεχνολογικα σε σχέση με το τι ήταν επί σοβιετικής Ένωσης (καμιά λατρεία προς το σοβιετικό καθεστώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι τεχνολογικά δεν έμεναν πίσω)

extb2b
Guest
Petros

νομίζω ότι είστε λίγο υπερβολικοί
στην στεαλθ τεχνολογία η Αμερικανοί ξεκίνησαν πολύ πριν το f22 και αξιόπιστο μαχητικό κατασκεύασαν 40 χρόνια μετά το f35
γιατί το f22 έχει ικανότητα σε ειδικές καταστάσεις και με πολύ ειδική συντήρηση για να παραμείνει στεαλθ .
απο τα πτητικά χαρακτηριστικά του πολλά δεν μπορεί στην πράξη να τα φτάσει(π.χ το υψόμετρο ,παραμένει ο κίνδυνος για την ζωή του πιλότου)
στο κομμάτι στεαλθ ναι οι Αμερικάνοι ειναι έτη μπροστά .το ρωσικό μαχητικό ειναι η πλατφόρμα εισαγωγής στην τεχνολογία αυτή.
και γιαυτό αργή και θα αργήσει να μπει σε υπηρεσία μετά όμως ?

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Ενταξει το οτι οι ρωσοι εχουν μεινει πισω τεχνολογικα ειναι λογικο κ αναμενομενο δεδομενου τα προβληματα που περασαν σα χωρα κ τα οικονομικα θεματα που ακομη εχουν. Εδω οι αμερικανοι με το φ35 αντιμετωπισαν ενα σκασμο προβληματα κ οικονομικες υπερβασεις παρολη την εμπειρια κ την τεχνολογια τους, οι ρωσοι δε θα αντιμετωπιζαν? Αλλα τουλαχιστον αυτοι το παλευουν κ εστω κ αργα θα κλεισουν το τεχνολογικο χασμα οπως κ οι κινεζοι. Εδω τα δικα μας τα παλικαρια παλευουν ακομη με τα typhoon κ τα rafale 1 γενια πισω κ οπως το πανε θα μεινουν κ 2η γενια γιατι μεχρι να παρει… Read more »

νικος
Guest
νικος

Ο μονος τροπος για να στειλουν αστροναυτες στο διαστημικο σταθμο οι αμερικανοι, ειναι το Soyuz ενας σοβιετικος πυραυλος κατασκευασμενος πριν απο 60 χρονια.

Λυσσασμενο Φλανκερ :P
Guest
Λυσσασμενο Φλανκερ :P

Δεν θα επρεπε να υπαρχει καμια συγκριση μεταξυ f22 και Σου57 ,γιατι το δευτερον ειναι ενα πολυ πιο ολοκληρωμεςνο οπλικο συστημα. Επισης στο σπιτι του κρεμασμενου,δεν μιλανε για σκοινι.εν προκειμενω για hangar queens.Εδω διακωματικα τον τιτλο τον εχει και θα τον εχει για παντα το πιο fake μαχητικο ολων των εποχων ,η διαστημικη πατατα εν ονοματι Φ22. 40 χρονια μετα την πρωτη του πτηση και δεν εχει αναπτυχθει επιχειρησιακα,ακομα περιμενουμε φωτος απο την Συρια ( οταν οι αμερικανοι ανεβαζουν φωτος με την πρωτη ευκαιρια ,οτανμ προκειται για διαφημιση οπλου-οπλουσυστηματος). Φ22 το υπερτατο μαχητικο: Οχι στελθ στην βροχη ,ξεφλουδιζει. Οχι στελθ… Read more »

Gianis Koum
Guest
Gianis Koum

Ο καινούργιος σεναριογράφος των παραστάσεων του Σεφερλή είστε?

chikichiki
Guest
chikichiki

Βρε μπας κι είσαι μήπως εκείνος ο τέλος πάντων που προσπαθούσε να μας πείσει ότι το Gripen ήταν το καλύτερο μαχητικό για την ΠΑ; Ή εκείνος που έγραφε για το εγχώριο τρικινητήριο πολυηχητικό αναχαιτιστικό;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Su-57, ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα.
Αστεία πράγματ όπως και το όλο στο σχόλιο σου.
Ένα αεροπλάνο που ακόμη εκτελεί δομικές, δεν έχει φορέσει καν τους νέους κινητήρες του, ΘΑ μπει στο μέλλον σε υπηρεσία.
Δεν το ήξερα ότι είναι έτσι τα πολύ πιο ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα.
Καλά γράφουν σε εκθέσεις τους διάφορες κρατικές υπηρεσίες μας, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί τρελοί.

Flanker for Ever
Guest
Flanker for Ever

Απαντω εδω ,προς ολους: Κανενας δεν επιτεθηκε στα επιχειρηματα μου,αλλα προσωπικα σε εμενα με χαρακτηρισμους. Δειγμα ελλειψης επιχειρηματων και ικανοτητας διαλογου. Ειπα για χρονια προβληματα στην επικαλυψη ΡΑΜ.Μολις προσφατα η πτηση ανερτησε σχετικο αρθρο ,και οι αμερικανοι ειπαν οτι στο μελλον θα το σχεδιασουν.Αρα ειμαι σωστος. Ειπα οτι 40 χρονια μετα δεν εχει πολεμησει ενω ολα τα τεεν φαιτερς ειχαν επιχειρησιακη δραση 6-8 χρονια μετα την εισοδο τους σε υπηρεσια.Κανενα αντεπιχειρημα,αλλα προσωπικες επιθεσεις. Ειπα για 40 ωρες υποστηριξη μετα απο πτηση.Κανεις δεν αντεδρασε . Ειπα οτι δεν εχει ΑΙΜ9Χ ,συστημα στπχευσης επι κρανους ,IRST και ηλεκτροοπτικο.Ειπα ψεματα??? Ειπα οτι το… Read more »

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Ακόμα και έτσι όμως,παραμένει μακράν το ικανότερο μαχητικό εναέριας υπεροχής σε υπηρεσία.Απλός πρόκειται περί ενός ένα πανάκριβου στη κτήση και συντήρηση οπλικού συστήματος οι επιδόσεις του οποίου είναι κατά τι “αχρείαστες” για το είδος των επιχειρήσεων που εκτελεί αυτό τον καιρό η USAF στις ανά την υφήλιο εμπόλεμες ζώνες-επιχειρήσεις που ωραιότατα καλύπτονται από παλαιότερα και πολύ φτηνότερα μαχητικά- και για την ποιότητα της απειλής που έχουν να αντιτάξουν οι δυνητικοί αντίπαλοι της.Το γεγονός παραμένει πως σε περίοδο πραγματικών υψηλής εντάσεως πολεμικών επιχειρήσεων και εάν το F22 χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των δυνατοτήτων του, δεν υπάρχει σήμερα άλλο μαχητικό που ούτε… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

I’ll bite… Η επίθεση προς το πρόσωπό σας είναι είτε ένδειξη έλλειψης επιχειρημάτων από εμάς είτε ένδειξη ότι θεωρούμε αυτά που γράφετε τόσο πέρα βρέχει που είναι ανάξια σοβαρής απάντησης. Συγγνώμη που αυτό ακούγεται σκληρό, αλλά όταν έρχεστε εδώ με αυτό το υφάκι (δεκτό βέβαια ότι σας κούρδισε το άρθρο), αλλά επαναλαμβάνοντας κιόλας τεττριμένα και ψευδή τροπάρια ενώ το άρθρο τουλάχιστον προέβαλλε αλήθειες, τι περιμένατε; Ειδικά όταν το ίδιο το σχόλιό σας ήταν ένα whataboutικό strawman που ακόμα κι αν ήταν αληθές, δεν αναιρούσε με κανένα τρόπο τα όσα έλεγε το άρθρο. Δεδομένου ότι στα σχόλια άρθρων γίνονται συχνά μακροσκελείς… Read more »

Ψυχοπαθη Flanker
Guest
Ψυχοπαθη Flanker

” επαναλαμβάνοντας κιόλας τεττριμένα και ψευδή τροπάρια ” Υποκειμενικο. “ενώ το άρθρο τουλάχιστον προέβαλλε αλήθειες,” Υποκειμενικο. “δεν αναιρούσε με κανένα τρόπο τα όσα έλεγε το άρθρο.” Αυτο υποστηριζετε με επιχειρηματα κ οχι με χαρακτηρισμους.Fail. “το γεγονός ότι εσείς λάβατε εμπαιγμό αντί σοβαρών απαντήσεων θα έπρεπε έστω μερικώς να σας προβληματίζει,” Με προβληματιζει στον βαθμο που αναγνωστες της Πτησης δεν εχουν ιδεα για το Φ22 και το θεωρουν υπερμαχητικο ενω στην ουσια παραμενει αεροσκαφος επιειξης σημαιας και τιποτα αλλο.Υποκειμενικο?Ισως.40 χρονια μετα δεν εχει πολεμησει πουθενα. “-Σε τι προβλήματα στην επικάλυψη αναφέρεστε; Και τι θα σχεδιάσουν οι ΗΠΑ; ” https://southfront.org/american-f-22-raptor-fighter-jets-lose-anti-radar-coating-in-syria/ https://www.theregister.co.uk/2009/06/30/raptor_stealth_crap_lawsuit/ http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=33&t=53032&start=15… Read more »

Tsantos_Theodoros
Member
Member
Tsantos_Theodoros

Το άρθρο σας ξεχωρίζει σαφώς των υπολοίπων, επειδή στάζει σκέτη χολή, με ένα αχαλίνωτο μονόπλευρο μίσος …. που φαναιρώνει πως μάλλον έχετε πάθει κάποια σοβαρή ζημιά από το 22 άρι….

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Μια που το ξέθαψαν το άρθρο και μέσα σε 2-3 ώρες το ξαναθάψαν.. εξαφανίστηκε όλος τυχαίως από την κεντρική σελίδα. Εδώ που τα λέμε καλύτερα έτσι γιατί όποιος το διαβάσει θα τον πιάσουν τα γέλια ένα χρόνο αργότερα από τα “τέρατα” που αναγράφονται…

Konstantinos_Zikidis
Guest

Όντως η ανάπτυξη του Su-57 παρουσιάζει καθυστερήσεις σε σχέση με τα διάφορα ανακοινωθέντα (και σαφώς σε σχέση με το F-22, με το οποίο συνήθως συγκρίνεται). Όχι όμως ότι μας κάνει εντύπωση, καθώς αυτό το έχουμε δει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και υπερβάσεις κόστους (βλ. Κεραυνός ΙΙ). Επίσης, σύμφωνα με όλες τις αναφορές, το Su-57 δεν θα παρουσιάζει τα επίπεδα στελθ που εμφανίζουν οι δυνητικοί του αντίπαλοι, καθώς το RCS του εκτιμάται σε τάξη μεγέθους του 0,5 m² (χειρότερο και από αυτό του Rafale, το οποίο μετράει ήδη 3 δεκαετίες από την πρώτη του πτήση):… Read more »

Kostas
Guest
Kostas

Κωνσταντίνε διαφωνώ 1. Το Doppler Notch είναι σχεδόν ανύπαρκτο στα ραντάρ ΑΕΣΑ ενώ οι ζεύξεις δεδομένων πρακτικά το καταργούν (δεν μπορείς να κανεις beam maneuver ταυτόχρονα απέναντι σε δυο διαφορετικά εχθρικά ραντάρ). Άρα η αξία αυτών των ραντάρ του Σου57 είναι συζητήσιμη 2. Εξελιγμένο IRST: δεν είναι αποκλειστικότητα του σουκχοι, απεναντίας είναι πολύ συζητήσιμο το επίπεδο των ρωσικών αισθητήρων… 3. Directional Infrared Countermeasures System: δεν είναι αποκλειστικότητα του σουκχοι, απεναντίας είναι πολύ συζητήσιμο το επίπεδο της ρωσικής τεχνολογίας σε αυτό το πεδίο … 4. Δυνατότητα χρήσης μη προετοιμασμένων διαδρόμων προσγείωσης: όταν υπάρχουν δυτικά μαχητικά με δυνατότητες κάθετης απο/προσγείωσης αυτό το… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Guest

Αγαπητέ συνονόματε που ήσουν; Μού ‘λειψες! Νομίζω ότι για το θέμα του Doppler notch εξετάζεις ένα σενάριο με δύο στόχους εναντίον ενός (2-vs-1), το οποίο είναι πιο πολύπλοκο. Εγώ αναφερόμουν στο απλό σενάριο 1-vs-1. Ας το τρέξουμε μαζί: Έχουμε ένα F-22 ή -35 εναντίον ενός Su-57, τα οποία πλησιάζουν το ένα το άλλο με απειλητικές διαθέσεις. Λογικά, πρώτα θα “δει” το F-22/35, καθώς το Su-57 παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο RCS (θα μπορούσαμε να πούμε ότι οριακά μπορεί να θεωρηθεί στελθ, με τα δυτικά στάνταρ). Ας πούμε ότι ρίχνει πρώτα το F ένα αμρααμόπουλο και μετά από λίγο το Su ρίχνει αμραάμσκι.… Read more »

Kostas
Guest
Kostas

Κωνσταντίνε τα σύγχρονα ραντάρ ΑΕΣΑ δεν είναι ευάλωτα σε Doppler notch και αυτό εχει να κάνει με τα pencil beam που εκπέμπουν.

chikichiki
Guest
chikichiki

Εντάξει, είναι πλέον κλασικό κομμάτι της συντήρησης του εθνικού μύθου. Πότε-πότε βγαίνει καμιά δήλωση για έναρξη παραγωγής/είσοδο σε υπηρεσία του Su-57, καμιά αναφορά για κανένα άλλο up-and-coming υπερόπλο που κι αυτό όλο είναι έτοιμο για παραγωγή, συνεχή υπενθύμιση των δυτικών μελανών σημείων (F-35 κλπ), γιγαντοποίηση των πραγματικών επιτυχιών, και έτσι βγαίνει το μεροκάματο (και ίσως η πολιτική εύνοια, αν οι δηλώσεις αυτές πράγματι γίνονται από τα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται και δεν είναι προϊόν φαντασιοπληξίας του εκάστοτε μέσου). Και δυστυχώς αυτή η σκόπιμη επισκίαση της πραγματικής προόδου του προγράμματος βρίσκει ανησυχητικά πολλούς αποδέκτες οι οποίοι, ως περήφανοι αντιδυτικοί (κατ’ομολογία βέβαια… Read more »

Sokratis
Guest
Sokratis

Είσαστε πολυ Φιλο-Αμερικανοί! Ποιο αεροσκάφος βγήκε στην παραγωγή το χρονικό όριο, που είχε ανακοινώσει ο κατασκευαστής του? Μήπως το F35 που είχε και την συμμετοχή 8 άλλων κρατών? Η μήπως το F 35 ειναι τόσο Καλο όσο ανακοινώνουν οι κατασκευαστής του? Ποιο ευέλικτο ειναι το F16!
Άλλη μια ερώτηση ειναι που ποιο δυτικό αεροσκάφος κάνει του ελιγμούς που κάνει ενα SU35?

aris32
Guest
aris32

ειμαστε αμερικανοφιλοι και ναι το σουκοι μονο ελιγμους για αεροπορικα σοου και εκπομπες βελοπουλου κανει . δεν εχει ρανταρ δεν εχει οπλα δεν εχει ηλεκτρονικα συστημα δεν εχει καν την διαλειτουργικοτητα του κοκπιτ που εχουν αλλα δυτικα αεροπλανα . δυστυχως οι ρωσοι ειναι πισω οχι μια 20ετια που λεει το αρθρο αλλα μια 30ετια . εχει πολλα καρβελια να φαει ο ρωσσος ακομα και γενικα και ο κινεζος και οποιος αλλος ενδιαφερεται να κανει στρατιωτικη τεχνολογια . μονο τα αμερικανικα και τα ευρωπαικα συστηματα ειναι επιχειρησιακα για να πολεμησουν , οι υπολοιποι πολεμουν με απογονους του ψυχρου πολεμου .

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το ύφος του αρθρου. Διαβάζοντας το μου έβγαλε κάτι στο στιλ 《Είμαστε με τους Αμερικανούς που είναι οι καλύτεροι, και οι Ρώσοι ειναι άχρηστοι 》 Η 《Πολλοί αναγνώστες μας γράφουν για το υπερόπλο σουχόι 57 και εμείς πρέπει να τους την πούμε》 Εάν είναι έτσι, τοτε είναι Απαράδεκτο για την ΠΤΗΣΗ. Εάν πάλι το γράφετε γιατί ΑΓΑΠΑΤΕ το αεροπλάνο και έχετε αγανακτήσει με τα ψέματα των Ρώσων (που είναι και το πιο πιθανό) τότε το δέχομαι, αλλά με την παρατήρηση ότι πρέπει να εξηγήσετε ότι σας ενδιαφέρει το αεροπλάνο. Εγώ διαβάζω Πτηση γιατί είναι περιοδικό… Read more »

Tsantos_Theodoros
Member
Member
Tsantos_Theodoros

Μήτσος εύστοχα σχόλια, ειδιαίτερα η τελευταία παράγραφος !

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Μιλάμε για μια αεροπορία που απέδειξε στη Συρία πως είναι καθόλα αξιόμαχη, φέρνοντας απτά αποτελέσματα ( διαψεύδοντας παράλληλα πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης που πάντα μας λέγανε για παράδειγμα για την κάκιστη διαθεσιμότητα των ρωσικών μέσων τα οποία στην πράξη όμως απέδειξαν το αντίθετο). Σε αυτές τις επιχειρήσεις έλαβε έστω και σύντομα μέρος και ένα αεροσκάφος το οποίο λέτε ότι είναι σε τόσο κακή κατάσταση που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα το έστελνε στο μάτι του λύκου αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Επίσης κανένα τόσο προβληματικό α/φος δεν διανύει τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ξένες χώρες και να πάει σε μια βάση… Read more »

Stavrogin1
Guest
Κωνσταντινος

Η Ρωσική αεροπορία στην Συρία ειχε κάποιες απώλειες, υπάρχει άρθρο εδώ μέσα. Αν κρίνουμε από τον αριθμό των ιπτάμενων μέσων που δεν ήταν ποτέ πάνω από 30 αν θυμάμαι καλά, οι απώλειες δεν είναι και λίγες. Παρ όλα αυτα οι Ρωσοι τα πηγαν καλά, αλλα δεν κοντραριστηκαν στον αέρα με την δύση απο όσο ξέρουμε. Το su57 που πέταξε στην Συρία προφανώς δεν είναι το μοντέλο της μαζικής παραγωγής. Κανείς δεν ξέρει τι συστήματα κουβαλούσε, τι τεστ έκανε, πως απέδωσε, αν πετούσε με προστασία κι αν πήρε μέρος σε μάχες, εκτός της παροχής πληροφοριών πεδίου. Μπορει τα αποτελέσματα των δοκιμών… Read more »

Panagiotis
Guest
Παναγιώτης Ελ Σισι

Και η “Δύση” όμως δεν κοντραρίστηκε με υγιείς αεροπορίες η τους Ρώσσους ποτέ
μετά το Βιετναμ (αν κάνω λάθος διορθώστε με).
Μέση ανατολή και Βαλκάνια ήταν πάντα ένα βήμα πριν την απόλυτη κατάρευση
όταν δέχονταν πλήγματα από Αμερική και συμμάχους.

Kostas
Guest
Kostas

To Σου57 σε αυτή τη φάση δεν φέρει κανένα υποσύστημα της φάσης παραγωγής (πχ κινητήρας, ραντάρ κλπ). Στη φάση που βρίσκεται είναι απλά ένα εξελιγμένο airframe βασισμένο στο Σου27. Οι Ρώσοι το έστειλαν στη Συρία για δημιουργία εντυπώσεων. Δεν έκανε καμία αποστολή που να γνωρίζουμε. Με λίγα λόγια απλά εφέ. Στην τελευταία παράγραφο μπορεί να έχεις δίκιο για το επίπεδο ΑΕΠ της Ρωσίας που είναι πολύ μικρότερο από όσο πιστεύει ο κόσμος (βασικά μικρότερο και από της Ιταλίας). Η Ρωσία όμως κληρονόμησε αεροπορική τεχνογνωσία της ΕΣΣΔ και θα περίμενε κανεις κάτι καλύτερο από φτηνά παιχχνιδια εντυπώσεων που ούτε καν τα… Read more »

Manolis
Guest
manolis

Μηπως να δανειζαμε στους Ρωσους κανενα Φαντομ?

Vassilis
Guest
Vassilis

Προφανώς οι Ρώσοι γνωρίζουν ακριβώς που βρίσκονται τεχνολογικά και οικονομικά. Επίσης γνωρίζουν πως θα παραμείνουν καθαρά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης της δυσης ο βασικός αντίπαλος του NATO . Η λύση δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς αλλά μια αεράμυνα που να καλύπτει σε πολλαπλά επίπεδα εάν χρειαστεί και η ανάπτυξη 6ηςπ γενιάς αεροσκάφους. Οπότε η Ρωσία θα πουλήσει το su-57 θα κρατήσει κάποια λίγα τώρα πιθανόν και κάποια περισσότερα με την έλευση του νέου κινητήρα αλλά όπως έχουν δηλώσει και οι Ρώσοι και όπως διαβάζουμε και σε αγγλόφωνα site θα προσπαθήσουν μετά το 2030-2035 και σχεδόν ταυτόχρονα με τους… Read more »

Νίκος
Guest
Νίκος

Πολύ καλά αεροπλάνα οι Αμερικάνοι σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς, η ερώτηση όμως που σου έρχεται αμέσως είναι, πότε πολέμησαν με πραγματικό αντίπαλο και όχι με “ξεβράκωτους”.

Lesalaut
Guest
lesalaud

Και εγώ βρήκα τον τόνο του άρθρου υπερβολικό (όπως φυσικά και κάποιων σχολίων στην αντίθετη κατεύθυνση), και συμφωνώ με την μετρημένη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε πιο πάνω. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω κάτι. Για μένα, το κυριότερο πρόβλημα του Su-57 είναι το ότι δεν υπάρχει αντίπαλος γι αυτό, ακόμη και στην περίπτωση που τελικά ολοκληρωθεί. Είναι ένα βαρύ μαχητικό, υψηλού κόστους κτήσης και χρήσης, σχεδιασμένο για δράση σε κορεσμένα περιβάλλοντα, προοριζόμενο για να μάχεται με το F-22, το οποίο ομως δεν πρόκειται να συναντήσει. Με άλλα λόγια, ως προς τις προδιαγραφές του είναι overqualified για την Ρωσική αεροπορία, αλλά -κυρίως- για… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Το Su-57 έχει σαφή multirole προσανατολισμό, αλλά από την άλλη είναι όντως πολύ ακριβό για να αντικαταστήσει τα πάντα. Η ρωσική ΠΑ προσωπικά εκτιμώ πως θα καταλήξει με συνδυασμό Su-57 και Su-30/34/35 (ίσως επιβιώσει και κανένα MiG-29SMT, πάντως τα παράγωγα Flanker δε πάνε πουθενά για πολλά χρόνια ακόμα), και μερικά Su-25 για τις νέες περιπέτειές της με τους μελαψούς σανδαλοφορούντες. Ως προς το F-22 δεν είναι overqualified γιατί πρέπει η ικανότητα πάντα να υπάρχει (όπως πάντα όλα αυτά τα χρόνια), αλλά για πιθανούς εξαγωγικούς πελάτες υπάρχουν ορισμένες χώρες (με πρώτη την Ινδία, άσχετα αν έχουν πικραθεί λίγο με το πρόγραμμα)… Read more »

zap
Guest
zapata

Αυτο ειναι απλα ενα τεστ για να δω αν εχετε κανει ban ορισμενα IP/email addresses. Εχω αποστειλει τουλαχιστον 10 προηγουμενα σχολια και κανενα δεν αναρτηθηκε.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Περιττές συζητήσεις… Σε 20-13 χρόνια ποιος θα είναι ο ρόλος των επανδρωμένων πτήσεων; Γιατί να ξοδέψει λεφτά ο Ρώσσος σε μία τεχνολογία που πεθαίνει; Σε πόλεμο δεν είναι, δε βιάζεται. Δεν αποτυχημένο το S57. Είναι αποτυχημένη η ιδέα του stealth. Οι Αμερικανοί μπορεί να ξοδεύουν λεφτά, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι τρώνε. Το αποτέλεσμα: φτιάχνουν αεροπλάνα που στο μεταξύ πρέπει να συντηρούν με υψηλότατο κόστος, που με τον καιρό γίνονται ξεπερασμένα, που νέα ραντάρ θα μπορούν να τα δουν, που νέοι πύραυλοι θα μπορούν να τα καταρρίψουν. Και αυτό που λένε και ξαναλένε είναι ότι η υπεροχή τους είναι στη… Read more »

Sergios Gountanis
Guest

Αν θέλετε να παραμείνετε σοβαρό περιοδικό, στα άρθρα σας να ξεχωρίζετε τα στοιχεία από τις ειρωνίες και την παράθεση link. Είναι το 2ο άρθρο για αργή ανάπτυξη του Su-57 μέσα σε ένα εξάμηνο… Πως είναι δυνατόν να κάνετε άρθρο με κύριο θέμα ότι αργεί η ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος και να καταλήγετε ότι οι Ρώσοι είναι πίσω 20 χρόνια; Δηλ. Με βάση τι στοιχεία και πως είστε σίγουροι ότι το υπό ανάπτυξη αεροσκάφος δεν προσφέρει κάτι παραπάνω; Αν υπήρχε έντονη ανάγκη για άμεση ανάπτυξη του 57 θα είχαν πέσει κονδύλια και θα χε γίνει. Όσο διάφορα εξελιγμένα Sukhoi και Mig… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αν η -τεκμηριωμένη- άποψή μας δεν συμφωνεί με την δική σας, τόσο το χειρότερο για την άποψή μας, έτσι; διαβάσατε όλο το άρθρο ή μείνατε μόνο στο ότι δεν εκθιάζουμε ένα μαχητικό που κάθε χρόνο μας λένε ότι μπαίνει σε υπηρεσία τον επόμενο;

Sergios Gountanis
Guest

Μπορεί να μπαίνει σε υπηρεσία του χρόνου ή σε μερική υπήρεσία, ή να είναι σε φάση λεπτομερους σχεδιασμού κρίσιμων υποσυστημάτων ή ακόμα σε παραγωγή χαμηλού ρυθμού, αυτό είναι το θέμα; Αυτό αφορά μόνο κάποιον που τα χει παραγγείλει έχει δώσει προκαταβολή τα περιμένει και δεν έρχονται Ένα περιοδικό άμυνας θα περίμενα να έχει ανάλυση του αεροσκάφους, σπανιες φωτογραφίες από αυτές που δεν πολυκυκλοφορούν στο δίκτυο, παρουσίαση των υποσυστημάτων και τεχνολογιών μαζί με “αναφορές” στον χρόνο ολοκλήρωσης όπως έχει κάνει η ΠΔ για δεκάδες; μαχητικά. Προφανώς το διάβασα όλο το άρθρο.

Sergios Gountanis
Guest

Κύριε Παυλίδη η ΠΤΗΣΗ ήταν – είναι το κατάλληλο μέσο για μένα τα τελευταία … 30+ χρόνια οπότε αμφιβάλλω για την δήλωση σας.. Επί της ουσίας όμως,: σε τεχνικό επίπεδο ποιό είναι το σύστημα που αργεί και παρασύρει το αεροσκάφος; Οι κινητήρες; μπορεί να πετάξει και χωρίς τους αναβαθμισμένους κινητήρες; Το ραντάρ; Το κατεβάσαν στη Συρία για πραγματικές δοκιμές. Εκεί τι έγινε μάθαμε; Τα διάφορα όπλα; Αργούν επειδή είναι 20 χρόνια πίσω και είναι αναξιόπιστοι; Δεν ξέρω αν είναι 20 χρόνια πίσω και πως μετριέται κάτι τέτοιο, ξέρω ότι αν θες επιτάχυνση πρέπει να ξοδέψεις πιο πολλά λεφτά σε ένα… Read more »

Κωστας
Guest
Κωστας

Αν δεν δέχεστε διαφορετικές απόψεις κλείστε το το μαγαζάκι,τόσο προσβλητικό είναι για εσάς να χει κάποιος διαφορετική άποψη στα άρθρα σας; και σεις που ανεβάζετε κάποιο άρθρο την γνώμη σας δεν λετε; η μηπως εργάζεται κάποιος από σας στην Lockheed και στην suchoi;τόσο γνωστές γίνατε τελικά που δεν υπάρχει διαφορετική αποψη;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το κακό με τέτοια παλιά άρθρα είναι ότι διατηρούν και παλιά σχόλια, από τα οποία πολλά τους όσο σε τρέλαναν την πρώτη φορά που τα διάβασες τόσο σε τρελαίνουν και την επόμενη…ε ρε τι έχουμε διαβάσει εδώ μέσα…

Sergios Gkountanis
Guest
Sergios Gkountanis

Νομίζω είναι υποχρέωση τους να καταγράψουν και τις αρνητικές αντιδράσεις, το μήνυμα ελήφθη, άλλαξαν ύφος

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Για να μη παρεξηγούμαι, δε μιλάω για σχόλια που απλώς εκφράζουν δυσαρέσκεια για το ύφος του περιοδικού ή του άρθρου ή έχουν κάποια διαφωνία με το περιεχόμενο, αλλά για κάτι πιο “ακραίες” καταστάσεις…

Agnostosependytis
Guest
Agnostosependytis

Τουλάχιστον εκτιμώ την διάθεση χιούμορ και αυτοτρολαρισματος Γιάν να ξαναγεμίσετε το άρθρο αυτό σε μια περίοδο που αρχίζουν να παραδίδονται, έχουν κάνει τις βόλτες τους στην Συρία, έχουν κάνει τρομερές πτητικές επιδείξεις κτλ. Για τους κινητήρες, και τα επόμενα πακέτα F-35 θεωρώ έχουν καλύτερους αλλα δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν είναι υπεραρκετοί. Ναι δεν θα είναι καλύτερο το F-35 και 22 αλλα θα είναι πραγματικό, υπαρκτό και καλό. Το έχουν για άλλη δουλειά και η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αφού στέλνουν δεκάδες πυρ αυλάκια μερικές χιλιάδες χλμ μακριά. Για Συρία σβηστό και ιστορίες ακόμη και τα… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αφού για πολέμους χαμηλής έντασης υπάρχουν άλλα αεροσκάφη, και για τον 3ο ΠΠ υπάρχουν πυρηνικά κλπ, ποιο το νόημα της ύπαρξης του Su-57;

vtheofilis
Member
Active Member
vtheofilis

To ίδιο με του F-22 και του F-35.