- Advertisement -

Αποκομμένοι από τον κόσμο, τα πληρώματα των πυρηνικών υποβρυχίων μπορεί να μην ξέρουν τίποτε για την πανδημία!

- Advertisement -

Με την επιδημία του ιού Covid-19 να έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και να μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων παντού είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.
Όμως, χάρη στις πρόνοιες της πυρηνικής εποχής, αυτή είναι μια πραγματικότητα για τα πληρώματα των πυρηνικών υποβρυχίων που εκτελούν μακρές περιπολίες ανά τον κόσμο με ελάχιστη ή καθόλου ενημέρωση. Όπως αποκαλύπτει ο ναύαρχος εν αποστρατεία Dominique Salles, διοικητής της μοίρας υποβρυχίων πυρηνικής κρούσης του γαλλικού ναυτικού στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα πληρώματα των υποβρυχίων που περιπολούν αυτή τη στιγμή πιθανόν αγνοούν την ύπαρξη της πανδημίας.

Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ευρώπη


Τα υποβρύχια πυρηνικής κρούσης περιπολούν κατά κανόνα για 60-70 μέρες ή και περισσότερο σε σχεδόν απόλυτη σιγή ασυρμάτου, ένα μέτρο που εφαρμόζεται αφενός για να μειώσουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους κι αφετέρου να προσηλωθούν στην αποστολή τους. Δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά τα υποβρύχια επιχειρούσαν πριν την έκρηξη της πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου. Το γαλλικό ναυτικό διαθέτει 4 τέτοια υποβρύχια και άλλα 4 διαθέτει το βρετανικό. Το ναυτικό των ΗΠΑ παρατάσσει 14 υποβρύχια κλάσης Ohio, με 8-9 σε περιπολία και 4-5 σε υψηλή ετοιμότητα, έτοιμα να αναλάβουν δράση. Τυπικά και αυτά θα περιπολούν για 70 μέρες.
Στο μεταξύ, στο αμερικανικό ναυτικό έχουν ξεσπάσει κρούσματα του Covid-19 σε δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα του, το USS Ronald Reagan και το USS Theodore Roosevelt. Το πρώτο ανέφερε δύο κρούσματα την περασμένη εβδομάδα από την Ιαπωνία αλλά στο δεύτερο, το USS Theodore Roosevelt, τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 200 περίπου μέλη του πληρώματος των 4,000 ανδρών και γυναικών και ο πλοίαρχος ζήτησε επειγόντως να αποβιβάσει το πλήρωμα και να γίνει λεπτομερής έλεγχος και αντιμετώπιση της επιδημίας πριν επεκταθούν. Το αεροπλανοφόρο επισκέφθηκε το Βιετνάμ πρόσφατα και τα κρούσματα εμφανίστηκαν μετά από αυτό και αυξάνονται γρήγορα. Το ναυτικό του έδωσε τελικά την άδεια να δέσει στο Γκουάμ και το πλήρωμα εκκενώνεται και εξετάζεται.

KINGS BAY (Jan. 11, 2019) The Ohio-class ballistic-missile submarine USS Tennessee (SSBN 734) gold crew returns to its homeport at Naval Submarine Base Kings Bay, Georgia, following a strategic deterrence patrol. The boat is one of five ballistic-missile submarines stationed at the base and is capable of carrying up to 20 submarine-launched ballistic missiles with multiple warheads. (U.S. Navy photo by Mass Communication 2nd Class Bryan Tomforde/Released)

Από την άλλη, αποστολές πλοίων αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων του Covid-19 στο πλήρωμάτους. Το ρωσικό υποβρύχιο Orel τέθηκε σε καραντίνα μετά την επίσκεψη πολίτη στο πλοία “για υπηρεσιακή αποστολή”, σύμφωνα με την εφημερίδα “Παρατηρητής του Μπάρεντς” που διαπιστώθηκε πως είναι φορέας του ιού. Το πλήρωμα του υποβρυχίου αριθμεί 110 άτομα. Το ολλανδικό υποβρύχιο HMNLS Dolphin διαπίστωσε 8 μέλη του πληρώματός του θετικά στον ιό και πλέει επειγόντος στη βάση του.

Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
SAAB

Ρε τι πάθαμε! “Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει!”

Tango.Alpha

Καλά, μην το λέτε αυτό γιατί οι Αγγλοσάξωνες θα σας θυμίσουν ότι Πολύς Προγραμματισμός Προστατεύει Πολύ αΠο αΠαράδεκτες Επιδόσεις (Proper Planning Prevents Piss Poor Performance).

NIKOS_300

Τροφή για σκέψη στα αμερικάνικα επιτελεία όσα γίνονται με τον covid19, σε μια χώρα πιο “ανεπτυγμένη” οι θάνατοι έχουν περάσει κατά πολύ αυτούς της Κίνας.
Γιαυτό η δημόσια υγεία είναι μια μορφή άμυνας και αυτή! Αν οι ΗΠΑ δέχονταν βιολογική επίθεση πως θα περιέθαλπε τόσους ή και παραπάνω ασθενείς; Δε θα ήταν πλήρως εκτεθειμένη μετά;;;
ΥΓ Τόσο εύκολο είναι τελικά να βγει νοκ άουτ ένα αεροπλανοφόρο.

Spyros

Η σύγκριση ΗΠΑ-Κίνας (στο μη στρατιωτικό κομμάτι) είναι δύσκολη. Η Κίνα μπόρεσε να αποφασίσει άμεσα να κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους, χωρίς βόλτες ούτε για το σουπερμάρκετ, με συγκεκριμένες οδηγίες για τον ανεφοδιασμό τον πολιτών και καμία έξοδο χωρίς μάσκες. Βόλτες για σκύλους και γυμναστική, και τσαμπουκάδες στην αστυνομία από κυρίες με πορτοκαλί κολάν ξεχάστε τα.
Έχουν και τα απολυταρχικά καθεστώτα τα καλά τους, οπωσδήποτε…

x-m

Λάθος, δεν τους έκλεισε άμεσα. Για πολύ καιρό μάλιστα αρνούνταν να δει την πραγματικότητα και προχώρησε σε καταστολή (ξέρετε, ξύλο, φυλάκιση….) όσων φώναζαν για τον κίνδυνο και την ανάγκη μέτρων. Όταν το συνειδητοποίησαν το πουλάκι είχε πετάξει. Για το γεγονός ότι η Κίνα απέκρυψε τα πραγματικά δεδομένα απο τον υπόλοιπο κόσμο (τα κακά των απολυταρχικών καθεστώτων , Κίνα , Τουρκία, Τουρκμενιστάν , Ρωσία…..) δικαίως κατηγορείται χωρίς αυτό να αναιρεί τις ευθύνες των κυβερνήσεων των υπόλοιπων χωρών που δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα την απειλή.

Nikolaos

Μιλάμε για μια χώρα όπου οι ένοπλες δυνάμεις και η εν γένει αμυντική θωράκιση της χώρας (περιλαμβανομένης της πολιτικής προστασίας) έχουν μείνει σκια της ψυχροπολεμικής εποχής, λόγω της κατεξάντλησης (πόροι, δομική ζωή μέσων, αφυπηρετήσεις προσωπικού λόγω αδυναμίας να κρατήσουν οικογενειακή ζωή υπό τις συνθήκες) από τις επί δεκαετίες ανά τη γη εκστρατείες (Desert Shield & Storm, Northern Watch, Southern Watch, Desert Fox, Allied Force, Enduring Freedom, Iraqi Freedom, Deliberate Force, ISIS campaign etc).
Η Αμερική θα βγει από την υγειονομική κρίση με απολύτως κλονισμένη τη θέση και την επιρροή της. Η Προεδρία του αχρείου πρωταγωνιστή της trash TV και κατά συρροήν χρεωκόπου ήταν αυτό που έδειξε ότι “Ο βασιλιάς είναι γυμνός” … Θλίβομαι ειλικρινά στην ιδέα ότι αυταρχικά συστήματα, που σε μεγάλο βαθμό ευθυνονται για την υγειονομική κρίση, θα βγουν από αυτήν με το κύρος τους “επιτυχόντος” και θα περιβάλλον με ακτινοβολία το απάνθρωπο σύστημά τους …

x-m

Πιστεύετε πραγματικά ότι τα κρούσματα στην Κίνα είναι μόνο 82000 και οι νεκροί 3300; 😯

chikichiki

Ελπίζουμε!!!

x-m
ShadowMan

παραπανω ειναι σιγουρα αλλά λιγη σημασια εχει (πλην της ηθικης πλευρας φυσικά). Εχει τους αριθμους να ανακαμψει αμεσα.

evo_ii

Όχι, αλλά αυτό δεν αλλάζει τους προαναφερθέντες συσχετισμούς.

NIKOS_300

Και τα διπλά να είναι τα θύματα μιλάμε για μια χώρα 4 φορών μεγαλύτερη πληθυσμιακά από τις ΗΠΑ και με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο
Επαναλαμβάνω ότι δεν υποστηρίζω σε κάτι την Κίνα ούτε είμαι με το μέρος της

ShadowMan

αν ηταν βιολογικός πολεμος ομως η αμερική ταυτόχρονα θα ειχε σπειρει τον ολεθρο στη χώρα που της επιτεθηκε.
Επίσης φανταζομαι σε περιπτωση που πραγματικά επρεπε να πολεμησει το αεροπλανοφόρο δεν θα εβγαινε εκτός .
Απλά θα αλλαζαν οσο πιο πολλους ναυτες μπορουσαν απο οσους εχουν ιστορικο αναπνευστικου και θα άφηναν τους αλλους να περάσουν ενα κρυολογημα (φυσικά θα υπηρχαν απωλειες).

GK21

Ο ιος αδερφε περιοριστηκε στην Κινα απο το κομμουνιστικο συστημα και οχι απο το συστημα υγειας.Εκει δεν εχει SMS και σποτακια του στυλ “μενουμε σπιτι” αλλα κλωτσοπατιναδα για πεντε oscar.Τα βιντεο που δειχνουν να τους πετανε σαν τα σακια εξω απο τα σπιτια τους για να τους βαλουν σε καραντινα δεν προκειται να τα δεις πουθενα στο δυτικο κοσμο.Απο εκει και περα εχεις δικιο για την αποτυχια των ΗΠΑ να αντιμετωπισουν τον ιο,αν και μαλλον θα πρεπει να μιλαμε για ανικανοτητα του Τραμπ και οχι του αμερικανικου κρατους.

x-m

Το θέμα είναι πότε μπήκε ο περιορισμός. Μήπως όταν ήταν πια πολύ αργά….; ❓

x-m

Σχεδόν απόλυτη σιγή , όχι απόλυτη, γιατί αν ήταν διαφορετικά και στις 60-70 μέρες ξεσπούσε πόλεμος πως θα το μάθαιναν; Άρα το αν ξέρουν είναι θέμα της ηγεσίας τους για το αν θα τους μεταφερθεί η πληροφορία. Το λογικό είναι όμως να μην ξέρουν , θα τους φόρτωνε με περιττό άγχος.

Nikolaos

Είναι και θέμα τεχνικό, η εκπομπή σημάτων προς υ/β SSN/SSBN σε περιπολία στα 450 μέτρα κάτω από το μέσον του Ωκεανού γίνεται με κεραία VLF μήκους χιλιάδων μέτρων, που εκτυλίσσεται και σύρεται με ανεμούριο πίσω από ειδικό α/φ (Boeing E-6B, Tu-142). Στη συχνότητα αυτή η μετάδοση τριών – τεσσάρων λέξεων παίρνει λεπτά ολόκληρα. Η επικοινωνία περιορίζεται μόνο σε προσυμφωνημένες κωδικές λέξεις.
Και φυσικά υπάρχει πάντα η αγωνία να μην εντοπισθεί το υ/β από τον εχθρό, αν αυτό συμβεί η αποστολή είναι άγονη. Όταν τα γαλλικά SSBN έφευγαν για περιπολία από το ναύσταθμό τους στον Ατλαντικό, τα συνόδευαν σε ικανή απόσταση α/υ Super Frelon για να βεβαιωθούν ότι δεν παρακολουθούνται από σοβιετικά υ/β . Φυσικά, αν δεν ακολουθηθεί από το ναύσταθμο, χάνεται μετά και γίνεται βελόνα στα άχυρα στον ωκεανό.
Θρυλείται ότι ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ είχε σε τόσο στενό μαρκάρισμα τα σοβιετικά SSBN στη Μεσόγειο, ώστε στους Λιβυκούς Πολέμους του 1986 η ΕΣΣΔ έκανε συμφωνία με τις ΗΠΑ να μην παράσχει έγκαιρη προειδοποίηση στη Λιβύη για τους βομβαρδισμούς Τρίπολης και Βεγγάζης, με αντάλλαγμα να απομακρυνθούν τα αμερικανικά α/τ από τα SSBN τους για να μπορέσουν τα τελευταία να αναδιαταχθούν απαρατήρητα πλέον.

arbat

σοβιετικά ssbn στη Μεσόγειο?????

Nikolaos

Ήταν σύνηθες φαινόμενο επί δεκαετίες, έως όταν αναπτύχθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι ικανής εμβέλειας, ώστε να βάλλονται από περιοχές ασφαλείς (SSBN sanctuaries) στη Λευκή Θάλασσα και γενικότερα στον Αρκτικό Ωκεανό, ή στην Οχοτσκική Θάλασσα από την πλευρά του Ειρηνικού. Αυτό έγινε κυρίως με τις κλάσεις Delta III, Delta IV & Typhoon. Αντίστοιχα, αμερικανικά SSBN με πυραύλους Polaris & Poseidon (προ Trident εποχή) περιπολούσαν συχνά και σε αριθμό στη Μεσόγειο, για να έχουν εντός βεληνεκούς την καρδιά της ΕΣΣΔ. Βάση τους ήταν ένας υπερφυσικής ομορφιάς φυσικός κόλπος στη La Maddalena της Σαρδηνίας, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Γης, όπου ήταν μονίμως εγκατεστημένο ένα πλοίο εξυπηρέτησης και ανεφοδιασμού πυρηνικών υποβρυχίων, που λειτουργούσε σαν κινητός ναύσταθμος με τα υ/β παραβεβλημένα εκατέρωθέν του.comment image
https://gr.pinterest.com/pin/735283076632228904/?d=t&mt=signup

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

 Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

657
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99 $

Related News

«Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική»: Πώς ο διεθνής Τύπος υποδέχεται τη νίκη Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους κλονισμούς στη δημοκρατία»: Ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με ανακούφιση την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές...

Εμβόλια Covid-19: Η «Αποστολή του Αιώνα» έρχεται και είναι μία παγκόσμια πρόκληση για τους αερομεταφορείς

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εν αναμονή του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αερομεταφορείς φαίνεται πως ετοιμάζονται ήδη για την «αποστολή του αιώνα», αφού θα...

Μεγάλες απώλειες των Αζέρων, έξω από το Σούσι, αποτυγχάνει επίθεση στην αρμενική πόλη

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στρατού του Άρτσακχ, οι Αζέροι υπέστησαν σοβαρές απώλειες στην προσπάθειά τους να προωθηθούν προς τη σημαντικής αξίας πόλη Σούσι. Οι...