19.7 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Συνάντηση Ν. Δένδια-Σ. Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου

Συνάντηση Ν. Δένδια-Σ. Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί στις 6 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.  «Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε» τόνισε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» και σημείωσε: «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».

«Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα στο Κυπριακό δεν έχουν φτάσει οι ρωσικές θέσεις στο επίπεδο που θα θέλαμε. Θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση Νίκου Δένδια-Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως θα είναι για αφορμή για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Θα έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε περαιτέρω και παρατήρησε ότι «έχει περάσει καιρός από την προηγούμενη επίσκεψη».

Ν. Δένδιας: Μέτρα για τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν μέρος από το βάρος του μεταναστευτικού

Την ανάγκη λήψης μέτρων, ακόμη και με τη μορφή κυρώσεων, για τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν ένα μέρος από το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προχωρήσει μέχρι και σε καθεστώς κυρώσεων, «εσωτερικών κυρώσεων, οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών, οι οποίες είναι απλώς επιβάτες για τα ωφελήματα και στα ζόρια τα παρατάνε και δείχνουν τους άλλους».

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές, ενώ πρόσθεσε πως μπορεί η Ευρώπη να έχει συγκεκριμένο τρόπο λήψης αποφάσεων και τις περισσότερες φορές να χρειάζεται ομοφωνία, όμως και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.

«Στο θέμα του μεταναστευτικού θα δείτε ότι η Ευρώπη θα αφυπνιστεί σχετικά σύντομα», σημείωσε.

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη «δε μπορεί να είναι έρμαιο εκβιασμού».

«Είναι ένα τεράστιο λάθος αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, να εργαλειοποιήσει την προσπάθεια δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Αυτά τα “ανοίγω την κάνουλα” όταν πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Ερωτώμενος για το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης που θέτει διαρκώς ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Δένδιας είπε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να δούμε το πλαίσιο στο οποίο στεκόμαστε και να αρχίσουμε να το γκρεμίζουμε μόνοι μας. Είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής».

«Η Ελλάδα, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να ρυμουλκήσει την Τουρκία προς αυτό το πλαίσιο αναφοράς, εξηγώντας με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτικοποίηση, δεν επιδιώκει την όξυνση, σέβεται τις λογικές τουρκικές θέσεις και απορρίπτει πλήρως τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι μια αντιτουρκική χώρα. Η πολιτική μας, οι συμμαχίες μας, οι τριμερείς δε στρέφονται εναντίον της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη διαρκή προσπάθεια όξυνσης του κλίματος και να σταματήσει να παραβιάζει νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πόσα χρήματα του τουρκικού λαού έχει δαπανήσει η Τουρκία για όλες αυτές τις ανώφελες ενέργειες, ενώ θα ήταν πολύ πιο απλό να συνεννοηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Βοηθάει σε κάτι όλη αυτή η οιονεί προσπάθεια όξυνσης; Σε τίποτα απολύτως δε βοηθάει. Έχει περάσει η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων και όποιος δε το καταλαβαίνει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον εαυτό του».

Όσον αφορά στα ελληνικά μαχητικά που πήγαν στην Κύπρο εξήγησε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης. «Η Ελλάδα δεν ενεργεί στρατιωτικά αν δεν προκαλείται», υπογράμμισε.

Ερωτώμενος σχετικά με την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και τυχόν προεκτάσεις που μπορεί να έχει με την erga omnes χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ανίσχυρη ή αδιάφορη.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε ένα «εργαλείο», στο οποίο η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ήδη δώσει αυτό που όφειλε από τη Συμφωνία «αλλά για να πάρουμε την αντιπαροχή εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι όποιοι άλλοι και μετά μας κάνουν και κριτική από πάνω», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το εργαλείο που μας έδωσε είχε μια προϋπόθεση, την ενταξιακή διαδικασία, διότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσαμε και να πετύχουμε αυτά τα οποία υποτίθεται είχε πετύχει η προηγούμενη πλευρά, διότι αν τα είχε εγγράψει σωστά δε θα χρειαζόταν να παλεύουμε μέσα από την ενταξιακή διαδικασία».

Τόνισε δε ότι το ταξίδι του στο Βατικανό την Τετάρτη και οι συναντήσεις του εκεί έγιναν, μεταξύ άλλων, γιατί το συγκεκριμένο κράτος έχει επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι αναμένει μάλιστα να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά τους επόμενους μήνες.

«Μιλάμε με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, εγώ έχω ήδη μιλήσει με τον (υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά) Ντιμιτρόφ. Μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους [..] Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε όλη αυτή την ιστορία στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής προοπτικής και ενός αμοιβαίου συμφέροντος προστατεύοντας και τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδος, είτε αυτό είναι το erga omnes, είτε είναι τα ονόματα των επιχειρήσεων, είτε είναι η παράδοσή μας».

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η «Νέα Δημοκρατία δεν ήταν εναντίον μιας συμφωνίας, ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της συμφωνίας».

«Εμείς δε λέμε ότι δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί συμφωνία, δε λέμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, βεβαίως θα προτιμούσαμε να μη λέγεται καθόλου Μακεδονία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε λεχθεί. Όμως λέμε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία», σημείωσε.

Σχετικά με την επίσκεψή του στο Βατικανό, ανέφερε ότι εκτός από το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκε ιδιαίτερα και το μεταναστευτικό.

«Ο Πάπας έχει πολύ ζωντανή τη μνήμη της παρουσίας του στη Λέσβο», σχολίασε.

Υπογράμμισε δε τη σημασία διεύρυνσης των σχέσεων Ελλάδος- Βατικανού, καθώς όπως είπε: «Το Βατικανό δεν πρέπει κανείς να το βλέπει μόνο ως εκκλησία. Το παπικό κράτος έχει ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο. [..]Το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε με την καλή έννοια».

Τέλος, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου.

«Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».

«Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα στο Κυπριακό δεν έχουν φτάσει οι ρωσικές θέσεις στο επίπεδο που θα θέλαμε. Θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris

Ναι κυρ Νίκο, πέρασε η εποχή των κανονιοφόρων. Είμαστε στην εποχή των μαχητικών αεροσκαφών. Πάντως πόλεμοι γίνονται, τα σύνορα αλλάζουν, το διεθνές δίκαιο αποτελεί προνόμιο των ισχυρών και οι ανίσχυροι θρηνούν θύματα. Κοιτάξτε να αγοράσετε καμία φρεγάτα κι αφήστε τις κανονιοφόρους. Α και που ‘σαι; Πραγματική φρεγάτα. Όχι μακέτο… Σα τα υποβρύχια που έγερναν…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν (ξανά) τεθωρακισμένα Bradley στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Συρία με ραντάρ Sentinel και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ο Διεθνής Συνασπισμός...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στην Ξάνθη με συμμετοχή αμερικανικών αρμάτων Μ1 Abrams

Από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).Η συζήτηση, σύμφωνα με...
- Advertisement -