14 C
Athens
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Συνάντηση Ν. Δένδια-Σ. Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου

- Advertisement -

Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί στις 6 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.  «Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε» τόνισε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» και σημείωσε: «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».
«Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα στο Κυπριακό δεν έχουν φτάσει οι ρωσικές θέσεις στο επίπεδο που θα θέλαμε. Θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση Νίκου Δένδια-Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως θα είναι για αφορμή για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Θα έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε περαιτέρω και παρατήρησε ότι «έχει περάσει καιρός από την προηγούμενη επίσκεψη».
Ν. Δένδιας: Μέτρα για τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν μέρος από το βάρος του μεταναστευτικού
Την ανάγκη λήψης μέτρων, ακόμη και με τη μορφή κυρώσεων, για τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν ένα μέρος από το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προχωρήσει μέχρι και σε καθεστώς κυρώσεων, «εσωτερικών κυρώσεων, οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών, οι οποίες είναι απλώς επιβάτες για τα ωφελήματα και στα ζόρια τα παρατάνε και δείχνουν τους άλλους».
Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές, ενώ πρόσθεσε πως μπορεί η Ευρώπη να έχει συγκεκριμένο τρόπο λήψης αποφάσεων και τις περισσότερες φορές να χρειάζεται ομοφωνία, όμως και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα.
«Στο θέμα του μεταναστευτικού θα δείτε ότι η Ευρώπη θα αφυπνιστεί σχετικά σύντομα», σημείωσε.
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη «δε μπορεί να είναι έρμαιο εκβιασμού».
«Είναι ένα τεράστιο λάθος αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, να εργαλειοποιήσει την προσπάθεια δυστυχισμένων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Αυτά τα “ανοίγω την κάνουλα” όταν πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σοβαρά πράγματα».
Ερωτώμενος για το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης που θέτει διαρκώς ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Δένδιας είπε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να δούμε το πλαίσιο στο οποίο στεκόμαστε και να αρχίσουμε να το γκρεμίζουμε μόνοι μας. Είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής».
«Η Ελλάδα, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να ρυμουλκήσει την Τουρκία προς αυτό το πλαίσιο αναφοράς, εξηγώντας με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτικοποίηση, δεν επιδιώκει την όξυνση, σέβεται τις λογικές τουρκικές θέσεις και απορρίπτει πλήρως τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».
«Η Ελλάδα δεν είναι μια αντιτουρκική χώρα. Η πολιτική μας, οι συμμαχίες μας, οι τριμερείς δε στρέφονται εναντίον της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη διαρκή προσπάθεια όξυνσης του κλίματος και να σταματήσει να παραβιάζει νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Πόσα χρήματα του τουρκικού λαού έχει δαπανήσει η Τουρκία για όλες αυτές τις ανώφελες ενέργειες, ενώ θα ήταν πολύ πιο απλό να συνεννοηθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Βοηθάει σε κάτι όλη αυτή η οιονεί προσπάθεια όξυνσης; Σε τίποτα απολύτως δε βοηθάει. Έχει περάσει η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων και όποιος δε το καταλαβαίνει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον εαυτό του».
Όσον αφορά στα ελληνικά μαχητικά που πήγαν στην Κύπρο εξήγησε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης. «Η Ελλάδα δεν ενεργεί στρατιωτικά αν δεν προκαλείται», υπογράμμισε.
Ερωτώμενος σχετικά με την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και τυχόν προεκτάσεις που μπορεί να έχει με την erga omnes χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ανίσχυρη ή αδιάφορη.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε ένα «εργαλείο», στο οποίο η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ήδη δώσει αυτό που όφειλε από τη Συμφωνία «αλλά για να πάρουμε την αντιπαροχή εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι όποιοι άλλοι και μετά μας κάνουν και κριτική από πάνω», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτό το εργαλείο που μας έδωσε είχε μια προϋπόθεση, την ενταξιακή διαδικασία, διότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσαμε και να πετύχουμε αυτά τα οποία υποτίθεται είχε πετύχει η προηγούμενη πλευρά, διότι αν τα είχε εγγράψει σωστά δε θα χρειαζόταν να παλεύουμε μέσα από την ενταξιακή διαδικασία».
Τόνισε δε ότι το ταξίδι του στο Βατικανό την Τετάρτη και οι συναντήσεις του εκεί έγιναν, μεταξύ άλλων, γιατί το συγκεκριμένο κράτος έχει επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι αναμένει μάλιστα να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά τους επόμενους μήνες.
«Μιλάμε με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, εγώ έχω ήδη μιλήσει με τον (υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά) Ντιμιτρόφ. Μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους [..] Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε όλη αυτή την ιστορία στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής προοπτικής και ενός αμοιβαίου συμφέροντος προστατεύοντας και τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδος, είτε αυτό είναι το erga omnes, είτε είναι τα ονόματα των επιχειρήσεων, είτε είναι η παράδοσή μας».
Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η «Νέα Δημοκρατία δεν ήταν εναντίον μιας συμφωνίας, ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της συμφωνίας».
«Εμείς δε λέμε ότι δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί συμφωνία, δε λέμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, βεβαίως θα προτιμούσαμε να μη λέγεται καθόλου Μακεδονία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε λεχθεί. Όμως λέμε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία», σημείωσε.
Σχετικά με την επίσκεψή του στο Βατικανό, ανέφερε ότι εκτός από το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκε ιδιαίτερα και το μεταναστευτικό.
«Ο Πάπας έχει πολύ ζωντανή τη μνήμη της παρουσίας του στη Λέσβο», σχολίασε.
Υπογράμμισε δε τη σημασία διεύρυνσης των σχέσεων Ελλάδος- Βατικανού, καθώς όπως είπε: «Το Βατικανό δεν πρέπει κανείς να το βλέπει μόνο ως εκκλησία. Το παπικό κράτος έχει ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο. [..]Το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε με την καλή έννοια».
Τέλος, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου.
«Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες».
«Τον τελευταίο καιρό για παράδειγμα στο Κυπριακό δεν έχουν φτάσει οι ρωσικές θέσεις στο επίπεδο που θα θέλαμε. Θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris

Ναι κυρ Νίκο, πέρασε η εποχή των κανονιοφόρων. Είμαστε στην εποχή των μαχητικών αεροσκαφών. Πάντως πόλεμοι γίνονται, τα σύνορα αλλάζουν, το διεθνές δίκαιο αποτελεί προνόμιο των ισχυρών και οι ανίσχυροι θρηνούν θύματα. Κοιτάξτε να αγοράσετε καμία φρεγάτα κι αφήστε τις κανονιοφόρους. Α και που ‘σαι; Πραγματική φρεγάτα. Όχι μακέτο… Σα τα υποβρύχια που έγερναν…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων Arleigh Burke για το ΠΝ, πόσο μπορεί να “ισχύει” το σενάριο; η ΠΤΗΣΗ απαντά

 Ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής,  ανάμεσα σε όλα τα άλλα που αναφέρει στο ρεπορτάζ του, αποκαλύπτει και το ενδιαφέρον...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh...

249
του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή.Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» είναι ο βασικός...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29

Related News

Αγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων Arleigh Burke για το ΠΝ, πόσο μπορεί να “ισχύει” το σενάριο; η ΠΤΗΣΗ απαντά

 Ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής,  ανάμεσα σε όλα τα άλλα που αναφέρει στο ρεπορτάζ του, αποκαλύπτει και το ενδιαφέρον...

T408-GE-400: Ωμή δύναμη για τα ‘King Stallion’ των Πεζοναυτών

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει αναθέσει στην General Electric Aviation, θυγατρική της General Electric, συμβόλαιο αξίας άνω των 101 εκατ. δολαρίων για 21 κινητήρες...

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ αντί των MMSC!

του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή.Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» είναι ο βασικός...