Τα Αμερικάνικα Super Cobra AH-1W αποσύρονται – να μας ανοίξει η όρεξη μετά τα Kiowa?

24
10220
A Marine Corps AH-1W Super Cobra helicopter deploys flares and launches rockets at mock enemy targets during a tactical demonstration at the Yodaville training facility in Yuma, Arizona, April 4, 2018
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το γηραιό δικινητήριο AH-1 πέταξε για πρώτη φορά το 1969. Τώρα, 50 χρόνια αργότερα, ο απόγονος του, το Super Cobra, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό εργαλείο των Αμερικάνων Πεζοναυτών – για άμυνα και επίθεση, χρησιμοποιώντας πυραύλους για να καταστρέψει τα ισχυρά σημεία του εχθρού και το πυροβόλο των 20mm για να διαλύσει δυνάμεις που εκτελούν ελιγμούς προσπαθώντας να χτυπήσουν αμερικανικές γραμμές.

Οι παραλλαγές Sea και Super Cobra του AH-1 έχουν δεκαετίες υπηρεσίας αλλά ο προκάτοχός τους, το AH-1 Cobra, χρονολογείται ακόμη περισσότερο, στο Βιετνάμ. Αρχικά δόθηκε στον στρατό ως UH-1G, ως ένα “πειραγμένο” ελικόπτερο διαφόρων χρήσεων.

Ενώ με την 1η ματιά, φαινόταν ότι ο σχεδιασμός ήταν κάτι καινούργιο, η Bell είχε μόλις χάσει έναν διαγωνισμό προμήθειας επιθετικών ελικοπτέρων από την Lockheed και ένα ολοκαίνουργιο ελικόπτερο θα απαιτούσε ακόμη έναν διαγωνισμό, καθυστερώντας το ντεμπούτο και ρισκάροντας ταυτόχρονα μια ανάθεση σε άλλο κατασκευαστή. Η Bell κινήθηκε γρήγορα αλλά ο Στρατός είχε άλλη γνώμη και τελικά παραδέχτηκε ότι το UH-1G Huey Cobra ήταν ένα ολοκαίνουργιο ελικόπτερο σχεδιαστικά και επαναπροσδιορίστηκε το AH-1. Σύμφωνα με άρθρο του Air and Space History, «το Cobra θα ξεκινούσε με πυρομαχικά διπλάσια από τα πυρομαχικά του Huey, θα έφτανε στο στόχο στον μισό χρόνο και μπορούσε να παραμείνει εκεί τρεις φορές περισσότερο». Τα στρατεύματα το αγάπησαν. Οι πεζοναύτες στο Βιετνάμ αγαπούσαν το ελικόπτερο όσο και οι στρατιώτες, αλλά όταν ήλθε η ώρα της προμήθειας για τους Πεζοναύτες, ήθελαν ένα δικινητήριο, έτσι ώστε μια βλάβη του κινητήρα να μην αποβεί μοιραία.

Έτσι, γεννήθηκε το AH-1J Sea Cobra, το οποίο πέταξε για πρώτη φορά το 1969 και έκανε το πολεμικό ντεμπούτο του το 1975, οριακά στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τα επόμενα χρόνια, οι Πεζοναύτες αναβαθμίζουν τα πυροβόλα όπλα, τους πυραύλους και τις ρουκέτες δίνοντας το χαρακτηριστικό Super Cobra AH-1W το 1986. Όμως η εποχή του Super Cobra πλησιάζει στο τέλος, με το ντεμπούτο του AH-1Z “Viper” (οχιά) και τα Vipers απέδειξαν νωρίς την αξία τους.

Έτσι, τα τελευταία Super Cobras σε αμερικανικό απόθεμα (AH-1W ή Whiskey Cobra), είναι προγραμματισμένα να αποσυρθούν από την ενεργό δράση το 2020 και να πωληθούν ή να διατεθούν σε συμμάχους.

Τα Super Cobra είναι παντός καιρού και χρησιμοποιούν πληθώρα οπλισμού όπως το πυροβόλο XM197 των 20mm Gatling, ρουκέτες Hydra 70, ρουκέτες Zuni 5 ιντσών, βλήματα TOW, πύραυλοι Hellfire, Sidewinder και AGM-122 SideArm.

Στη βασική διαμόρφωση, ο εξοπλισμός είναι το πυροβόλο των 20 χιλιοστών καθώς και το ατρακτίδιο για ρουκέτες Hydra 2,75 ιντσών ή πυραύλους Hellfire, αλλά μπορεί να μεταφέρει και να χρησιμοποιήσει και άλλους πυραύλους και ρουκέτες εύκολα όταν χρειάζεται, δίνοντας στους διοικητές μια ευέλικτη και γρήγορη πλατφόρμα που μπορεί να “εκκαθαρίσει” τα πάντα, από εχθρικά ραντάρ, ελικόπτερα μέχρι στρατεύματα και οχήματα εδάφους.

Οι αναβαθμίσεις του AH-1W, του έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει νυχτερινή και υπέρυθρη όραση, βοηθώντας τους πιλότους να εντοπίζουν και να καταστρέψουν ταχύτερα τους στόχους τη νύχτα ή με άσχημο καιρό.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Desert Storm και Desert Shield, 48 AH-1W κατέστρεψαν 97 άρματα μάχης, 104 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και άλλα οχήματα, 16 οχυρωμένες θέσεις και δυο αντιαεροπορικές συστοιχίες με μηδενικές απώλειες!

Τυπικά, τα AH-1W και τώρα τα AH-1Z Vipers, αναπτύσσονται παράλληλα με τα UH-1 σε μοίρες Πεζοναυτών. Αυτές οι μονάδες ειδικεύονται στην κοντινή αεροπορική υποστήριξη, την αναγνώριση και ακόμη και την αναχαίτιση από αέρος. Οι πύραυλοι Sidewinder του Super Cobra είναι κρίσιμοι για την τελευταία αποστολή, επιτρέποντας στους Πεζοναύτες πιλότους να καταστρέφουν εχθρικά ελικόπτερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί στο παρελθόν 10 AH-1W και 32 από τον Αμερικάνικο Στρατό που κατόπιν αναβαθμίστηκαν σε AH-1F. Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και κάποια ίσως έχουν καταστραφεί εκεί.

Επίσης αποθέματα των AH-1Fs από τον Αμερικάνικο Στρατό χρησιμοποιούνται από την Αμερικάνικη Δασική Υπηρεσία (ως Bell 209 / Firewatch Cobra) με κατάλληλο εξοπλισμό (infrared, low light sensors) αλλά και συστήματα επιτήρησης πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, το Florida Division of Forestry προμηθεύτηκε 3 AH-1P, ονομάζοντας τα Bell 209 “Firesnakes” και εφοδιάζοντας τα με σύστημα πυρόσβεσης.

An AH-1W Super Cobra helicopter fires 2.75-inch rockets at an enemy mortar position during a close air support mission at Wadi-us-Salaam cemetery, near Najaf, Iraq, in August 2004
An AH-1W Super Cobra helicopter and UH-1Y Huey helicopter off the coast of Oahu, Hawaii, flying to Marine Corps Air Station Kaneohe Bay, Hawaii, during maintenance and readiness flights, June 13, 2013
Aviation Boatswain’s Mate (Handling) 1st Class Patrick Henry braces Airmen Andrew Jerauld as he signals to an AH-1W Super Cobra helicopter as it lands on the amphibious transport dock ship USS Green Bay, September 5, 2016
A US Marine Corps AH-1W Super Cobra supports a beach assault during Rim of the Pacific 2016, July 30, 2016
US Marine Corps Cpl. Philip A. Gilbert supervises the preflight ground maintenance of an AH-1W Super Cobra helicopter on Camp Bastion in Helmand province, Afghanistan, June 24, 2013
A UH-1Y Venom and an AH-1W Super Cobra fire 2.75-inch rockets at targets during close air support training operations at a range near Fort Drum, New York, March 16, 2017
A US Marine Corps Bell UH-1Y Huey helicopter and a Bell AH-1W Super Cobra take off on one of the first flights for the new Huey from Bastion Airfield, Helmand Province, Afghanistan, November 2009
An AH-1W Super Cobra helicopter during a live-fire exercise at Pohakuloa Training Area, Hawaii, May 15, 2013.
Maj. Dennis “Pez” Pyszczymuka fires a Hellfire missile from a AH-1W Super Cobra helicopter at a mock enemy position as part of the Integrated Training Exercise at Marine Corps Air Ground Combat Center Twentynine Palms, June 13, 2014.
Capt. Reiss and Capt. Cox fire precision-guided rockets from their Cobra during a training mission, off the coast of Okinawa, Japan, September 25, 2002

 

Πηγή: Business Insider


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Νομίζετε ότι θα ενδιέφερε πραγματικά μία τέτοια προοπτική την αεροπορία στρατού;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δύσκολο, πρέπει να ομολογήσουμε

Γιώργος98765
Guest
Γιώργος98765

Εδώ και 50 χρόνια πετάει…δε λέει να έχουμε πολλούς και διαφορετικούς τύπους και να γίνουμε το Μουσείο για όλλα τα παλιά των Αμερικανών. Να επενδύσουμε καλύτερα τα λεφτά στο μέλλον…μετά από το Πήγασος 2, να πάμε στο 3. Τα UAV είναι το μέλλον, πιο οικονομικότερα και δε κινδυνεύουν ψυχές.
Και οποσδήποτε συστήματα αυτοπρωστασίας, αντιdrone και ηλεκρονικός πόλεμος. Γιατί σ’αυτούς τους τομείς ο γείτονας κάνει άλματα.

Χαρης
Guest
Χαρης

Μπα. Δεν νομίζω να αξίζει να δώσουμε κι άλλα χρήματα για επιθετικά ελικόπτερα. Η Π.Α χρειάζεται αλλά, πιο αναγκαία πράγματα και νομίζω τα Kiowa με τα Apache είναι μια χαρά για την Ελλάδα. Συν ότι θα πρέπει να τα συντηρούμε και εκείνα (παραπάνω έξοδα)

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Μια κοινή προμήθεια με την Κύπρο θα ήταν ιδεώδης.

Βαγγέλης
Guest
Βαγγέλης

Θα ήταν καλή λύση για την Κύπρο ώστε να αντικαταστήσουν τα Gazelle σε πρώτη φάση. Για την Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη λύση, καθώς θα αποκτήσουμε ακόμα έναν τύπο ελικοπτέρου, πιστεύω παλιό από τα υπάρχοντα επιθετικά ελικόπτερα και με λιγότερες ικανότητες σε σχέση με τα Apache, συνεπώς καλύτερα να περιμένουμε για Apache αφού λύσουμε πρώτα όλα τα προβλήματα με τις διαθεσιμότητες στα υπάρχοντα μέσα.

Chris
Member
Trusted Member
Chris

Ίσως για Κύπρο να ήταν χρήσιμα αν ψηφιστεί κατάργηση του εμπάργκο.

Guardian
Guest
Tasos Scoumboutis

30, μή αναβαθμίσημα σε Guardian, Merlin (WΑΗ-64 ή AH-64D blk I) μας περιμένουν καρτερικά καθώς και μερικοί τόνοι ανταλλακτικών σε Εγγλέζικες αποθήκες. Παρακαλώ κάντε ένα ρεπορτάζ γιατί στην ΑΣ υπάρχουν ευήκοα ώτα και φαίνεται ότι κινούνται κάποια κλικ παραπάνω απ’ ότι στο υπόλοιπο στράτευμα.

MisCo
Member
Noble Member
MisCo

Ειμαστε δεμενοι στο Apache…. θα ταν υπερβολη να βαλουμε μεσα και το Cobra. Αν μπορουσαμε να βρουμε 12-16 AH-64D σε λογικη τιμη, θα ταν οτι καλυτερο.

SPY
Guest
SPY

Όπως ήδη έχει ειπωθεί, ότι καλυτερο για την Κύπρο!

XAROS
Guest
K.BAMPATSIS

Εαν ειναι να τα δωσουν σε παρομοια τιμη και με πολλα ανταλλακτικα (πχ kiowa), ΝΑΙ, να τα παρουμε. Δεν ειναι απατσι αλλα την δουλεια την κανουν και με το παραπανω.
Τα ATAK θα ειναι παρα πολλα σε λιγο και να μην ξεχναμε οτι δεν αγοραζουμε τιποτα.

Epam Papas
Guest
Epam Papas

H λύση είναι να πάρουμε επιπλέον apache και να δώσουμε μερικά στην Κύπρο και να γίνει κοινό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με το Ισραήλ.

XAROS
Guest
K.BAMPATSIS

Συμφωνω για απατσι αλλα η τιμη του ειναι ιδια με τα κορυφαια μαχητικα αεροπλανα. Η Ινδια αγοραζει 22 κομματια (τα -Ε) με 3 billion dollars με τα οπλα τους. Εαν ειχαμε το χρημα διαθεσιμο, θα πηγαινε σε ναυτικο η’ αεροπορια και οχι σε ελικοπτερα αεροποριας στρατου.

Spider
Member
Noble Member
Spider

Η μεγαλύτερη και πιό επιτακτική ανάγκη για την Α.Σ. ήταν, είναι και θα είναι η αντικατάσταση των Huey. Είναι πάρα πολύ παλιά πλέον και μετά την προσθήκη των Kiowa η αντικατάσταση των Huey είναι η υπ´αριθμόν 1 προτεραιότητα.

zop
Guest
zopas

Θα ηταν μια σωστη κινηση αλλα ως συνηθως θα μας το αρνηθουν οι συνήθεις υποπτοι που προσπαθουν να μην τσαντισουν την Τουρκια που τους εξευτελιζει δημοσια χρονια τωρα..

Κατωτερα βεβαια από τα Απατσι αλλα ανωτερα από τα kiowa για την αντιμετωπιση των ΑΤΑΚ-129, θα εδεναν ιδανικα με τα προηγουμενα δυο, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο αλλα δυστυχως δεν θα μας τα δωσουν..αυτοι ξερουν..

Spirit
Guest
Spirit

Από το 2020 θα αρχίσει και απόσυρση των Apache D, που ειναι πιο γνώριμο σε εμάς. Οπότε ας επικεντρωθούμε εκεί.

Onair
Guest
Onair

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Αρσένη που έδωσε αγώνα τότε σαν υπουργός Άμυνας για να μην πάρουμε αυτά και να πάρουμε τα πρώτα Απάτσι. Ήταν η καλύτερη επιλογή αν και το κόστος μεγάλο. Θα ήταν ιδανικά για την Κύπρο με βάση την έκθεση των ισραηλινών για την αδυναμία επιθετικών ελικοπτέρων αλλά τώρα που υπάρχουν ευρύτερα σχέδια στη περιοχή θα ήθελαν Απάτσι στη Κύπρο για να υπάρχει υποστήριξη και για τα δικά τους όταν θα δράσουν σε αυτό το μέτωπο. Αν υπολογίσουμε και την δυνατότητα εκπαίδευσης στη Ελλάδα και την εμπειρία στο τύπο που έχουμε τόσες δεκαετίες τότε μάλλον τα D… Read more »

andreasmp412c
Member
Trusted Member
andreasmp412c

Κ να θελησουμε να τα παρουμε ας μη μπερδευομαστε με τα kiowa. Το κοστος αγορας θα ειναι σαφως πολυ υψηλοτερο, χρησης το ιδιο κ ο αριθμος που θα καταφερουμε να παρουμε μικρος. Ας μαζεψουμε τα λιγα λεφτα μας να κυνηγησουμε τα D οταν αποσυρθουν που ειναι σαφως μια ικανοτερη πλατφορμα για τις δυσκολες δουλειες κ θα χουμε κ τα kiowa για ρολους που δεν μπορουν να επιτελεσουν τα super cobra

Gunner
Member
Trusted Member
Gunner

Έχουν κοινούς κινητήρες με τα S-70B του ΠΝ. Μπορούν να επιχειρούν χωρίς περιορισμούς πάνω από το Αιγαίο αλλά και από φρεγάτες του ΠΝ. Αν όμως αρχίζουν οι ΗΠΑ να αποσύρουν ΑΗ-64D, νομίζω ότι πρέπει να στραφούμε προς αυτά τα ελικόπτερα, από κοινού με την Κύπρο, για την αντικατάσταση των Mi-35P και των ΑΗ-64Α.

Onair
Guest
Onair

Μια καλή λύση θα ήταν να πάρουμε D για ομοιοτυπία και να δώσουμε τα ΑΗ-64Α στη Κύπρο που θα μπορούν να τα συντηρούν με την συνδρομή της IDF.

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

Το θέμα είναι να μην πάρει η Τουρκία,ούτε τα Ε/Π αλλά ούτε και τα ανταλλακτικά τους…

Gunner
Member
Trusted Member
Gunner

Τι να τα κάνουν;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Καλά ελικόπτερα φυσικά, αλλά μάλλον δεν αξίζει το κόστος τους. Εκτός κι αν “παίξει” κανένα σενάριο πλήρους απαξίωσης των AH-64A, οπότε ΝΑΙ, γιατί ελικόπτερο που πετάει>ελικόπτερο που δεν πετάει…

photographix
Member
Active Member
photographix

Αν δεν καταφερουν να τα σκουπισουν οι Τουρκοι πρωτα razz