Τα «νέα» Super Etendard της Αργεντινή είναι καθ’ οδόν ή μάλλον εν πλω

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει τα «νέα» μαχητικά αεροσκάφη της Αργεντινής Super Étendards Modernisés αναχώρησε από τη Γαλλία για τον Λευκό Κόλπο (Bahia Blanca) στην Αργεντινή, όπου αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 10 Μαΐου 2019.

QUIZ 375

Το πλοίο μεταφέρει πέντε αεροσκάφη του τύπου με το προβλεπόμενο προστατευτικό τους πράσινο πλαστικό περιτύλιγμα καθώς και 33 κιβώτια με ανταλλακτικά, οκτώ επιπλέον κινητήρες κι έναν εξομοιωτή πτήσης.

Πρόκειται για πλεονασματικά αεροσκάφη του γαλλικού Ναυτικού (Aéronautique Navale) (αριθμοί σειράς 1, 31, 41, 44 και 57), που είναι τα πέντε τελευταία επιχειρησιακά αεροσκάφη αποσύρθηκαν από την υπηρεσία τον Ιούλιο του 2016 και αποθηκεύτηκαν σε προστατευτικές συνθήκες.

Η συμφωνία για την πώληση ανακοινώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν στις 26 Ιανουαρίου 2018 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αργεντινής Προέδρου Μακρί στο Παρίσι.
Το κόστος του πακέτου των αεροσκαφών και του εξοπλισμού του αναφέρθηκε ότι φτάνει τα 14,5 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που φαντάζει μείζον οξύμωρο ο «εκσυγχρονισμός» των αργεντίνικων Ενόπλων Δυνάμεων με τα ίδια ακριβώς αεροσκάφη που είχαν το 1982 στον πόλεμο των Φώκλαντ αλλά 37 χρόνια μετά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Τα SEM είχαν αναβαθμιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά πτήσης και έφεραν τα τελευταία διαθέσιμα όπλα που είχε στη δύναμή του το γαλλικό Ναυτικό, ενώ έχουν σηκώσει το βάρος των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της γαλλικής συμμετοχής στην επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Η Αργεντινή κλείνει τα Super Etendard παρά την οικονομική δυσπραγία που βιώνει

 

 

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο με τον τύπο, όσο με το ότι ο αριθμός είναι υπερβολικά μικρός, οι διαθέσιμοι πιλότοι ελάχιστοι και ανεκπαίδευτοι και εν τέλει η αξία μίας τέτοιας προμήθειας είναι απλά για την διατήρηση μίας κάποιας μαχητικής ικανότητας μέχρι τα οικονομικά της χώρας να επιτρέψουν την προμήθεια πιο σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

δηλαδη η ντασω αναβαθμιζει ετενταρτ αλλα οχι μιραζ?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αν θυμάμαι καλά έφταιγαν οι πιεστικές επιχειρησιακές ανάγκες ενόψει των καθυστερήσεων υπηρεσίας/ωρίμανσης του προγράμματος Ραφάλ.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Όσο νά’ ναι όμως, άλλο εφφέ στα γκομενάκια κάνει ο ναύαρχος (πλοίαρχος θα έπρεπε να είναι με τέτοιου μεγέθους ναυτικό, αλλά τέλος πάντων …) άμα έχει και φτερά στο στήθος …
Λατινική Αμερική forever!

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Latin America, το μόνο μέρος στον πλανήτη (νταξ, πλην της τότε ΕΣΣΔ) όπου μπορούσε να βρει κανείς αεροπλανοφόρα και πυραυλακάτους να υπηρετούν στο ίδιο Ναυτικό, και αεροπλανοφόρα CTOL να αντικαθίστανται από ελικοπτεροφόρα!

Spider
Member
Noble Member
Spider

Αγαπημένα!!!

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Πολυ λιγο διπλα στον Κουρσαρο….

Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Το αεροσκάφος αυτό υπάρχει γιατί η κατασκευάστρια είχε πολύ ισχυρή επιρροή στους πολιτικούς στην Γαλλία.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αναμφίβολα.
Αλλά είναι απλώς γαλλική επανεπινόηση του αειθαλούς Α-4 Skyhawk, προκατόχου του Κουρσάρου. Τουλάχιστον ως IVM στην αρχική του μορφή. Ως Super Etendard έγινε διάσημο λόγω του συνδυασμού ενός αξιοπρεπούς ραντάρ ερεύνης επιφανείας με το θρυλικό ΑΜ.39 Exocet. Στο Αφγανιστάν πετούσε με μια δεξαμενή και 2 LGB των 500 λιβρών, τα Α-4Μ των Πεζοναυτών έφεραν 4 ίδιες πολλά χρόνια νωρίτερα, επίσης με μια δεξαμενή και σε αντίστοιχη απόσταση, με κλάσμα του κόστους.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Άλλη κλάση αεροπλάνου, άλλες ανάγκες, άλλες δυνατότητες. Ο καθένας φτιάχνει ό,τι μπορεί. Στο γενικότερο πλαίσιο, η γαλλική Ναυτική Αεροπορία ήταν ολοκληρωτικά ανεπαρκής την εποχή του SuE αφού είχε με το ζόρι αρκετά α/φη ανά αεροπλανοφόρο (τα οποία έφεραν έναν Εξοσέτη το καθένα, δηλαδή καλύτερα στο ίδιο εκτόπισμα να φτιάξεις καταδρομικό/θωρηκτό με πυραύλους μεγέθους Super Etendard…), και είχαν ακόμα και μέσα στο ’80 ως αναχαιτιστικά τα F-8 με R.530, σχεδόν διακοσμητικά δηλαδή. Οποιαδήποτε σύγκριση είναι απλά άδικη. Για τον Λατίνο όμως, ακόμα και με κουρελιασμένα Skyhawk ή κουρασμένα SuE ένα τέτοιο αεροπλανοφόρο με μια τέτοια πτέρυγα τον έκανε θαλάσσιο ηγεμόνα. Πολύ… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αν και οι ρίζες του προβλήματος είναι προφανώς πολύ βαθύτερες, νομίζω πως η ήττα το ’82 τους αποτέλειωσε τόσο οικονομικά όσο και εθνικά. Από τότε φαίνεται να κυριαρχεί πλήρως πλέον ένα αίσθημα εγκατάλειψης, με σπασμωδικές κινήσεις για να διατηρούνται τα προσχήματα. Οι οποίες κινήσεις φυσικά όπως φαίνεται επικεντρώνονται στην διατήρηση και ανανέωση των ντεμέκ υπερόπλων που ευθύνονται για τις ελάχιστες ιστορίες νίκης απέναντι στο Η.Β., σε πλήρη συμφωνία με το λαϊκό πνεύμα που τα βλέπει ως διαχρονική πηγή εθνικής υπερηφάνειας (τα κατορθώματά τους εκθέτονται και επαναλαμβάνονται με αδικαιολόγητη θα έλεγα θέρμη), λες και έχει περαστεί μέχρι και στη στρατιωτική ηγεσία… Read more »