Έτοιμα για επιχειρήσεις το 2022 τα νέα Super Hornet Block III

10
4411
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 153
  •  
  •  

H τελευταία έκδοση του μοναδικού ναυτικού μαχητικού του αμερικανικού Ναυτικού F-18E/F Super Hornet Block III θα είναι έτοιμη για επιχειρησιακή ανάπτυξη το 2022, σύμφωνα με δηλώσεις του Νταν Γκίλιαν, υψηλόβαθμου στελέχους της Boeing αρμόδιου για το πρόγραμμα αυτό. Τα δύο πρώτα πρωτότυπα αεροσκάφη δοκιμών που θα περιλαμβάνουν όλες τις νέες αναβαθμίσεις και προσθήκες, θα παραδοθούν στο αεροναύσταθμο NAS Patuxent River το 2019.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην βάση δεδομένων του έγκυρου scamble.nl, προβλέπεται ότι τα τελευταία έξι Super Hornet που θα βγουν από την γραμμή παραγωγής με βάση τις παραγγελίες του οικονομικού έτους 2019 θα κατασκευαστούν στο πρότυπο Block III. Τα δε επόμενα 110 αεροσκάφη παραγωγής θα είναι όλα Block III.

Από τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών του τύπου που αριθμεί συνολικά 540 F/A-18E/F Block I και II, 116 από τα Block ΙΙ θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο Block III με βάση ένα πρόγραμμα τροποποιήσεων στη διάρκεια της επιχειρησιακής καριέρας (Service Life Modification – SLM).

Το Block III έχει χαμηλότερο ίχνος (RCS) στα ραντάρ, σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου, προηγμένο πιλοτήριο Advanced Cockpit System (ACS) με μία μεγάλη έγχρωμη οθόνη αφής, αισθητήρα υπερύθρων (IRST) επί της κεντρικής δεξαμενής καυσίμου, αναβαθμισμένο υπολογιστή αποστολής (17 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ).

Επίσης θα ενσωματώνει σημαντικές δομικές αλλαγές που θα του επιτρέπουν τη μεταφορά περισσότερων όπλων σε μεγαλύτερη απόσταση και με ώρες επιχειρησιακής ζωής, αφού από τις 6.000 ώρες πτήσης που είνα πιστοποιημένα τώρα τα αεροσκάφη, θα ανέβει στις 9.000 ώρες, ενώ θα φέρει και αναβαθμισμένους κινητήρες με περί την 15% μεγαλύτερη ώση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Boeing θα κατασκευάζονται 2 αεροσκάφη Block III το μήνα μέχρι το 2025. Το πρόγραμμα αναβάθμισης SLM θα έχει και αυτό ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Το δε αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει να έχει αποκτήσει μία μοίρα μαχητικών Block III για κάθε πτέρυγα αεροπλανοφόρου μέχρι το 2024, με μια δεύτερη μοίρα μέχρι το 2027. Η μελλοντική δομή μαχητικών του Ναυτικού περιλαμβάνει μόνο Block III Super Hornet και F-35C.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 153
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Houdini
Guest

Μαχητικάραααα smile

Nick Delhanidis
Guest
Nick Delhanidis

αεροπλαναρα

Icarus
Guest
Icarus

Δυνατο μαχητικο.Θα μπορουσε να ειναι υποψηφιο για την ΠΑ το 2021

JohnnyB ftw
Guest
JohnnyB ftw

Δυστηχώς οτιδήποτε δικινητήριο πλέον είναι απαγορευτικό λόγο κόστους χρήσης. Μόλις αποσύρουμε και τα Phantom PI-2000 δεν θα ξαναδούμε δικινητήριο μαχητικό εκτός κι αν γίνουν θαύματα στην οικονομία μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Με τι λεφτά ?? Το 2021 δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ούτε τις ρόδες τους.
Εκτός αν σου περισσεύουν 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνεις μια δωρεά για την αγορά νέων μαχητικών….
Η επόμενη αγορά νέων μαχητικών θα γίνει μετά το 2030 και θα αφορά το F-35.

chikichiki
Guest
chikichiki

Καλό σχέδιο συνολικά. Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι η πολυτυπία που το USN τόσο πάλεψε να ξεφορτωθεί δείχνει σημάδια επανεμφάνισης. Επίσης ενοχλητική είναι η θέση του IRST, ουσιαστικά κάνει τη δεξαμενή μη απορρίψιμη. Τόσο γεμισμένο είναι που δε χωρούσε πουθενά αλλού;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ακριβώς και δική μου απορία! Τουλάχιστον “πειράζονται” οι κινητήρες, καιρός ήταν, αν και για να σχίσει τον αέρα αυτή η πτέρυγα – πλάκα ορόφου πολυκατοικίας απαιτείται “all the thrust in Christendom” που θα έλεγε και ο θρυλικός υποναύαρχος Tom Conolly, φονέας του F-111B και “νονός” του Tomcat …
https://www.nytimes.com/1996/06/09/us/thomas-connolly-86-top-gun-admiral-dies.html

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Τι είναι αυτό το εξόγκωμα στη θέση που (κάποτε) ήταν το πυροβόλο;

Spyros
Guest
Σπύρος

Μάλλον κάλυμμα, σχετικό με το συγκεκριμένο αεροσκάφος — που δεν είναι BlockIIΙ, είναι αν δε κάνω λάθος αεροσκάφος επίδειξης για το F/A-18ASH, που πρότεινε η Boeing ένα διάστημα. Απλώς έχει ομοιώματα των σύμμορφων δεξαμενών, μαζί με την “στέλθ” αποθήκη οπλισμού στον κεντρικό πυλώνα.

Οι υπόλοιπες φωτογραφίες (μακέτες) του BlockIII το δείχνουν να έχει πυροβόλο, εκεί που ήταν πάντα.

Nick Koliopoulos
Guest

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Αμερικάνικο Ναυτικό πρόκειται να θέσει σε υπηρεσία εξελιγμένα μαχητικά 4ης γενεάς (F-18) μαζί με μαχητικά 5ης γενεάς (F35), όταν στην Αμερική γίνεται ήδη συζήτηση για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών του μαχητικού 6ης γενεάς που θα μπει σε υπηρεσία μετά από 10-15 χρόνια. Οι πρόνοιες που έχει αυτό το αεροσκάφος πάντως το καθιστά μάλλον το καλύτερο F-18 σε υπηρεσία και πρότυπο για αναβάθμιση των εν υπηρεσία παλαιότερων μοντέλων. Ακόμη και αυτό το εξελιγμένο μοντέλο θα έχει πιθανότατα σημαντικά αυξημένο ίχνος στο ραντάρ σε σχέση με τα F-35 και F-22 καθιστώντας αναγκαία την χρήση εξελιγμένων ηλεκτρονικών… Read more »