Super Mirage 4000: Tο πρωτοποριακό αεροσκάφος που φιλοδοξούσε να γίνει το αντίπαλο δέος των F-15 και Su-27 (εικόνες-βίντεο)

62
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Mirage 4000, ήταν ένα αεροσκάφος με δύο κινητήρες Μ53 και μέγεθος 33% μεγαλύτερο από το Μirage 2000. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με ιδιωτική χρηματοδότηση από την Ντασό και σε κάποια φάση του πιστεύεται ότι χρηματοδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία ως εναλλακτική λύση στο F-15. Το μοναδικό πρωτότυπο που κατασκευάστηκε, παραμένει μέχρι σήμερα απόδειξη του ότι οι προθέσεις δεν είναι αρκετές στην αεροπορική βιομηχανία, ιδιαίτερα όταν έχει κάποιος να αντιμετωπίσει τεχνολογικά την πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη.

Η απόφαση να ξεκινήσουν εργασίες για την παραγωγή δικινητήριου αεροσκάφους ταυτόχρονα με το μονοκινητήριο Mirage 2000 λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1976. Δεδομένου ότι το Super Mirage 4000 ήταν μια τεχνολογική αναβάθμιση του Mirage 2000 (εκτός από το μπροστινό τμήμα του αεροσκάφος το οποίο ήταν εξοπλισμένο με βοηθητικά κάναρντς) ο σχεδιασμός και η κατασκευή των δύο νέων αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα.

Οι Γάλλοι  αυτοχρηματοδότησαν την ανάπτυξη του Mirage 4000. Συγκεκριμένα, η Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation, ήταν υπεύθυνη για την άτρακτο και την συναρμολόγηση. Οι κινητήρες Snecma M 53 παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας της 21ης ​​Ιουνίου 1978 με τον Υπουργό Άμυνας και  λήφθηκαν από το απόθεμα του προγράμματος Mirage 2000. Το Mirage 4000 θα αναλάμβανε αποστολές αναχαίτισης και κρούσης μεγάλης εμβέλειας που πρόσέγγιζε τα 3.750 χιλιόμετρα, ενω η μέγιστη ταχύτητά του θα ξεπερνούσε τα 2,2 Μαχ. Το μέγιστο φορτίο βλημάτων και βομβών, θα ήταν στους 8 τόνους. Μπορεί τα ανωτέρω χαρακτηριστικά να ήταν σχετικά υποδεέστερα του F-15, ωστόσο ήταν αρκετά εντυπωσιακά.

Τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Mirage 4000 επέτρεψαν σημαντική μείωση βάρους και εξαιρετική αντίσταση στην κόπωση. Το Mirage 4000 ήταν το πρώτο αεροσκάφος στον κόσμο που διαθέτει πτερύγια κατασκευασμένο από σύνθετο υλικό με βάση τον άνθρακα. Οι δύο κινητήρες Snecma M 53 με ονομαστική ώση 10 τόνων έβαλαν την αναλογία βάρους-προς-ώσης του Mirage πάνω από 1/1. Επιπλέον, η σχεδιαστική του απόδοση ξεπέρασε κάθε άλλο αεροσκάφος στην κατηγορία του. Έχει χωρητικότητα καυσίμου τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Mirage 2000 και μπορούσε να ανεφοδιάζεται εν πτήση.

Στις 9 Μαρτίου 1979, ένα χρόνο μετά την παράδοση του Mirage 2000, το μονοθέσιο Mirage 4000 με δύο κινητήρες Snecma M 53 πέταξε για πρώτη φορά στο Istres με τον Jean-Marie Saget στο πιλοτήριο. Αμέσως μετά την έκτη πτήση, το Mirage 4000 πέτυχε ταχύτητα Mach 2,04 και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις φτάνοντας τα 50.000 πόδια με ταχύτητα Mach 2 σε 3 λεπτά 50 δευτερόλεπτα.

Όπου ήταν δυνατόν, τα συστήματα και τα ηλεκτρονικά προσαρμόστηκαν από το Mirage 2000. Το υδραυλικό σύστημα κατασκευάστηκε από την Messier-Hispano-Bugatti, τροφοδοτούταν από τέσσερις προηγμένες αντλίες και χρησιμοποίησε ελαφρούς αγωγούς τιτανίου. Το Mirage 4000 χρησιμοποίησε επίσης δύο ηλεκτρικές γεννήτριες Auxilec. Σε ένα θάλαμο πίσω από τον πιλότο υπήρχε η APU Turboméca Palouste (για την εκκίνηση των κινητήρων). Το πρωτότυπο χρησιμοποίησε το ίδιο ραντάρ Doppler RDM πολλαπλών λειτουργιών όπως το Mirage 2000, αλλά ένα ραντάρ με διάμετρο τουλάχιστον 80 εκατοστά (31,5 ίντσες) θα μπορούσε να χωρέσει στο πολύ μεγάλο κώνο της μύτης. Άλλα ηλεκτρονικά περιελάμβαναν έναν ψηφιακό αυτόματο πιλότο, οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, ένα INS τύπου SAGEM Uliss 52, έναν υπολογιστή δεδομένων τύπου Crouzet 80, ένα HUD Thomson-CSF VE-130 και ένα ψηφιακό αυτόματο σύστημα άφεσης όπλων.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας και ο Σάχης του Ιράν ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα Mirage 4000, ακόμη και πριν από την πρώτη του πτήση. Αν και υπήρξαν συνομιλίες, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για πώληση.

Τον Δεκέμβριο του 1977, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από το Τμήμα Αεροναυπηγικών Κατασκευών του Υπουργείου Άμυνας να εξετάσει την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους για να αντικαταστήσει το Jaguar. Έτσι, η Dassault-Breguet άρχισε να σχεδιάζει το Rafale, το οποίο κληρονόμησε μέρος της εμπειρίας από την κατασκευή του Mirage 4000.

Το Mirage 4000 θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος των F-15 και Su-27. Η χρονική συγκυρία της εμφάνισής του όμως και η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία πώλησης σε ξένους πελάτες, σήμαναν τη καταδίκη ενός εκπληκτικού αεροσκάφους.

Το μοναδικό πρωτότυπο που κατασκευάστηκε, βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Musée de l’Air et de l’Espace στο Παρίσι.

Πρώτη δημοσίευση 17/12/2017 – Ενημέρωση άρθρου 3/12/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
sotbak

πράγματι πολύ καλό, αλλά αφού δεν παρήχθη….δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς τη σχέση τιμής-απόδοσης, τα όπλα, την απόδοση των επιμέρους συστημάτων του Α/Φ, ειδικότερες επιδόσεις σε πραγματικές συνθήκες κλπ. κλπ.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Η Σαουδική Αραβία ήταν ένα βήμα από την παραγγελία, είχαν ήδη βέβαια τον “Αετό”, αλλά ήθελαν και κάτι ακόμη, που τελικά ήταν το αναιμικό Tornado ADV (F Mk. 2) αναχαίτισης … Ο “σιδηρούς υιός”, διαβόητος Μαρκ Θάτσερ, ήξερε καλύτερα πώς γίνονται οι δουλειές στη Αραβική Χερσόνησο και τα σκούπισε όλα … Project “al Yamamah” …

Spyros
Member
Spyros

Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Μαζί με το TSR2, τα μεγαλύτερα “what if” της Ευρωπαϊκής στρατιωτικής αεροβιομηχανίας.

Επίσης, είναι και μοντελιστικό απωθημένο… ασχολήθηκε ποτέ κανείς μαζί του;

Cipher
Member
Tasos Barb

http://www.anigrand.com/AA2040_Mirage4000.htm

Το μοναδικο που βρηκα.

Spyros
Member
Spyros

Ευχαριστώ για το ψάξιμο!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ένα θαμμένο διαμάντι, που ακολούθησε το πικρό πεπρωμένο όλων των σχεδιάσεων παγκοσμίως που δεν υιοθετήθηκαν από τις ΕΔ της κατασκευάστριας χώρας. Οπωσδήποτε, η βαθμίδα εξέλιξης κινητήρων (απλοϊκός, αν και αξιόπιστος, η σχετικώς μεγάλη ειδική κατανάλωση αντισταθμιζόταν πλήρως από την τεράστια χωρητικότητα σε καύσιμο) και ραντάρ στη Γαλλία της εποχής δεν βοηθούσαν και πολύ, αν και ένα RDY με μεγαλύτερη κεραία και προηγμένη επεξεργασία σήματος δεν θα υστερούσε έναντι των APG-63 (με την επιφύλαξη του NCTR ίσως;) … Βέβαια, μέχρι να γίνουν αυτά, διατέθηκε σε εξαγωγή το F-15E & Su-30MK, οπότε τα πράγματα έσφιξαν πάρα πολύ και το παράθυρο ευκαιρίας έκλεισε… Read more »

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Καλα τα λες, διαμαντι. Το μονο αρνητικο που βλεπω ειναι οτι αν εμπαινε σε παραγωγη δεν θα βλεπαμε ποτε το Rafale. Δεν θα περισευε φραγγο (με ολη τη σημασια της λεξης χαχα) για αλλο α/φος. Τελικα μαλλον καλυτερα ετσι…αλλα ενα μεγαλο κριμα!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Δεν είναι τυχαίο ότι η θαυμάσια επίδειξη του βίντεο γίνεται μόλις ένα χρόνο πριν την πρώτη πτήση του Rafale A (που ήταν 5-10% μεγαλύτερο από το τελικό). Δυσκολεύομαι να πω οτι η επόμενη γενιά (το Ραφάλ) αντιπροσώπευε ένα άλμα σε κινηματικές επιδόσεις σε σχέση με το 4000 ώστε να δικαιολογεί την επένδυση, αλλά οι κινητήρες Μ88 νέας τεχνολογίας και πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης είναι που έκαναν το Ραφάλ ένα Strike Eagle στα 3/4 του μεγέθους. Και βέβαια υπήρχε και η ανάγκη ναυτικού μαχητικού, που η Γαλλία δεν θα δεχόταν να καλύψει με το Χόρνετ …

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Πολυ καλα τα λες….

Manolis
Member
Manolis

Μια χαρα της εκανε το Χορνετ. Απλα ηταν μεγαλο για τα δικα τους αεροπλανοφορα.

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

Hornet ή Harrier σε Clemenceau και Foch; Ανατρίχιασα και που το σκέφτηκα.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Το ενιαιο αμυντικο δογμα θα εξυπηρετειτο καλυτερα απο αυτο το δικινητηριο αεροσκαφος παρα απο τα μονοκινητηρια mirage, το κοστος συντηρησης ωστοσο δεν γνωριζουμε αν θα ηταν υποφερτο.
Ποτε δεν ειναι αργα, μια επανδρωμενη δικινητηρια εκδοση του neuron ισως να μπορουσε ….

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Για να υπήρχε σωστό ενιαίο αμυντικό δόγμα και όχι δόγμα στα λόγια, η ελληνική πλευρά σε πρώτη κίνηση θα έπρεπε να πληρώσει 15 δις δολάρια για να αγοραστούν τα αναγκαία συστήματα που πέρα από δικινητήρια μαχητικά θα έπρεπε να περιλαμβάνονται ιπτάμενα τάνκερ, φρεγάτες αεράμυνας, υποβρύχια, κ.α

tsimuha2
Guest
tsimuha2

“Το πρωτότυπο χρησιμοποίησε το ίδιο ραντάρ Doppler RDM πολλαπλών λειτουργιών όπως το Mirage 2000, αλλά ένα ραντάρ με διάμετρο τουλάχιστον 80 εκατοστά (31,5 ίντσες) θα μπορούσε να χωρέσει στο πολύ μεγάλο κώνο της μύτης. Άλλα ηλεκτρονικά περιελάμβαναν έναν ψηφιακό αυτόματο πιλότο, οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, ένα INS τύπου SAGEM Uliss 52, έναν υπολογιστή δεδομένων τύπου ”

Eχω την εντυπωση οτι το Μ4000 δεν εφτασε ποτε σε αυτο το σταδιο, πολυ περισσοτερο δε με οθονες πολλαπλων λειτουργιων καθως το κοκπιτ παρεμεινε σε αυτο του αεροπλανου δοκιμων με απλα αναλογικα οργανα.

Spyros
Member
Spyros

Αν κρίνουμε απ’ το οτι σε όλες τις γνωστές φωτογραφίες του ο κώνος του ραντάρ ήταν βαμμένος συμβατικά (άρα δυσκολα θα ήταν ‘διηλεκτρικός’) πρέπει να εχετε δίκαιο.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Νομίζω είναι πράγματι ένα ερώτημα, θα αναζητήσω στο αρχείο τον τόμο 14 του International Air Power που έχει σχετικό αφιέρωμα, απ’ όσο θυμάμαι μόνο ο 27 μου λείπει, άρα θα έχουμε την απάντηση σύντομα.

observer
Guest
observer

Θεωρώ ότι η Γαλλία θα έπρεπε να διαθέτει ένα στόλο 100 Μ4000, τα οποία θα αναβάθμιζε σήμερα με AESA, νέους κινητήρες και άλλα καλούδια.Να θυμηθούμε τους Κινέζους που αναβάθμισαν αρκετά το J10. Με τρεις τρείς αεροσκαφών (Μ2000,Μ4000 & Rafale) και περίπου 400 α/φη θα μιλούσαμε για την πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη της Ευρώπης.Για να μην πω ότι και με 40 κομματάκια(M4000) η Ελλάς θα ατένιζε λίγο διαφορετικά το μέλλον.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Αν αγοραζε η Γαλλια 100 Μ4000 τοτε θα επρεπε να μειωνε τον αριθμο των Μ2000 τουλαχιστον κατα 150 (απο τα 320+) αεροπλανα αν δεχτουμε οτι ενα Μ4000 θα κοστιζε τουλαχιστον 1,5 φορα επανω απο το Μ2000.

“Για να μην πω ότι και με 40 κομματάκια(M4000) η Ελλάς θα ατένιζε λίγο διαφορετικά το μέλλον.”
Αν το καναμε αυτο τοτε η ΠΑ δεν θα εβαζε ποτε σε υπηρεσια το F-16, το κοστος των -4000 θα ετρωγε ολα τα διαθεσιμα χρηματα!

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Ούτε λόγος να παρήγαγε ταυτόχρονα 2 τύπους μαχητικών η Γαλλία.
Αν είχαν τώρα Μ-4000 δεν θα υπήρχε Ραφάλ.

photographix
Member

Αυτο. Και το Ραφαλ ουσιαστικα ειναι σχεδον ενα επανασχεδιασμενο και ποιο ρεαλιστικο Μ4000, η εμπειρια του 4000 χρησιμοποιηθηκε σιγουρα στη δημιουργια του Ραφαλ.

AmateurPilot
Guest
AmateurPilot

Πραγματικά ένα θαμμένο διαμάντι!

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Mερικες φωτο απο τις δοκιμες μεταφορας οπλων του Μ4000 (δοκιμες αφεσης δεν νομιζω να εκανε ποτε ) Ενδιαφερον εχει η προθεση δημιουργιας ατρακτιδιου TFR με βαση το ANTILOPE Oλοι ξερουμε την γνωστη φωτο του Μ4000 να φερει 6 magic. Σε αυτην την φωτο φερει 8 , απο δυο σε καθε φτερο και απο αλλους δυο επανω στην καθε δεξαμενη καυσιμου. Μολις που διακρινεται η κεφαλη του δευτερου (εσωτερικου) magic στα αριστερα της δεξαμενης ο πινακας μεταφορας οπλων Εδω μια αλλη διαμορφωση ( παλι με AS-30) ,στον δεξι εμπρος πυλωνα της ατρακτου μολις που διακρινεται το ATLIS POD. To πιλοτηριο οπως… Read more »

Observer
Guest
Observer

Τσιμούχα πας να με τρελάνεις……Τα φαντάσματα που είχαμε τόσο καιρό σε υπηρεσία δεν έκοβαν πόρους?θα είχες σήμερα μία αεροπορία με viper, 2000-5, και 4000 εκσυχρονισμένη με καλά κόστη λειτουργίας.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Ποτε θα αγοραζαμε Μ4000;
Την εποχη που αγορασαμε τα πρωτα F-16 και M2000;
Αν το καναμε τοτε το υψηλο τους κοστος θα ετρωγε ολα τα χρηματα και θα εμενες μονο με 40-50 αεροπλανα.Το ιδιο θα ειχαμε αν αγοραζαμε 40 F-15.

Manolis
Member
Manolis

40M2000+40F-16 = 80 F-18

photographix
Member

Το πιο πιθανο συμφωνα με καθε λογικη ειναι οτι το 4000 θα κοστιζε σε ολα του τουλαχιστο οσο τα F-15, ε οσο πηραμε F-15 ή EF2000 τοσο θα παιρναμε και 4000 το οποιο μαλιστα λιγο μετα την μιση αναβαθμιση των 2000-5

photographix
Member

Θα χρειαζοταν και αυτο αναβαθμιση σε “-6″ για να μην εχει πανω κατω παρομοια τυχη με τα ΕGM, και με την γενικη συνεργατικοτητα και προθυμια των Γαλλων, καλα κρασια ….

Observer
Guest
Observer

Na sympligoso, h gallia, όφειλε να έχει 400 τουλάχιστο μαχητικά…..

Manolis
Member
Manolis

Ωραιες φωτο ταβαριτς. Παντως αυτη με τους 2 πυραυλους επι της δεξαμενης ηταν -επιεικως- κακη ιδεα, αφου πριν την κλειστη αερομαχια με IR πυραυλους, ειθισται τα μαχητικα να απορριπτουν τις δεξαμενες τους!
Οριστε και -μαλλον- η μονη φωτο που εικονιζει το ρανταρ του 4000:
http://1000aircraftphotos.com/Contributions/MarembertBenoit/4604L.jpg

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Ηταν τοσο προηγμενο που δεν χρειαζονταν να ανοιξει ο κωνος στο ρυγχος αλλα εμπαινε και εβγαινε συρταρωτα απο τα πλαγια.
Για τις συγκεκριμενες δεξαμενες μπορει να μην ισχυει αυτο που λες καθως ειναι οι μικρες (υπερηχητικες ) των 600 λιτρων και οχι οι μεγαλες των 2500 λιτρων.

Manolis
Member
Manolis

Eννοεις οτι θα τις κρατουσε στις πτερυγες?

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Eτσι νομιζω, εξαλλου οι δεξαμενες αυτες λογικα θα ηταν αδειες καθως το καυσιμο θα καταναλωνονταν πρωτα απο αυτες.Μετα αν δεις το μεγεθος τους λιγο διαφερουν απο εναν super matra.

ACHERON
Member
ACHERON

Το ερώτημα εδώ είναι γιατί να κρατάς άδειες εξωτερικές δεξαμενές με την παρασιτική τους οπισθέλκουσα,μέχρι να «διώξεις» τα βλήματα αερομαχίας που είναι αναρτημένα επάνω τους,και τα οποία δέν είναι το πρώτο όπλο που θέτει υποψηφιότητα προς εξαπόλυση όταν επιταχύνεις υπερηχητικά.
Το άλο ερώτημα είναι,δεξαμενή που φιλοξενεί και την υποδομή ενσωματώσεως του βλήματος στο οπλικό σύστημα του αεροσκάφους,μπορεί να απορριφθεί έτσι απλά όπως οἱ συνήθεις;

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Nομιζω οτι αυτες οι δεξαμενες με τις καλωδιωσεις και τις φιαλες ψυξης της κεφαλης του πυραυλου ειναι λιγο ακριβες για να τις απορριψεις.Ειναι σαν τις αλλες (JL-100) που στο εμπρος μερος ειχαν εκτοξευτη ρουκετων και στο πισω μερος καυσιμο,ουτε αυτες νομιζω οτι τις εκαναν απορριψη.

ACHERON
Member
ACHERON

Κάτι σάν υποκατάστατο των fast pack,εν ολίγοις,αλλά δέν το βρίσκω πρακτικό.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Για την αληθεια δεν τις χρειαζεται καν, με 9+ τονους εσωτερικο καυσιμο υπολειπεται ελαχιστα απο ενα F-15C με Fast Pack.Θα μπορουσαν να αναπτυξουν απο την αρχη εναν διπλο φορεα για magic (οπως εχει ο AIM-9) και να τελειωσουν εκει τα πραγματα, απλα επειδη αυτες οι δεξαμενες υπηρχαν και μπορουν να φορτωσουν βομβες σε αυτες πιστευω οτι δοκιμασαν για φιγουρα ( πιο πολυ) να βαλουν και magic.Πιο πανω εγραψα οτι εχουν καλωδιωσεις και φιαλες για την ψυξη αλλα δεν νομιζω να ισχυει αυτο.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Καλύπτουν την ανάγκη από το μικρό αριθμό φορέων στα κλασικά Μιράζ, με τρόπο εντυπωσιακό. Η οπισθέλκουσά τους είναι μικρή, σε έσχατη ανάγκη θα απορριφθούν αλλά δεν είναι π΄ρωτη επιλογή.
http://i.imgur.com/efNzvWK.jpg
http://www.afwing.com/d/file/aircraft/others/france/61048534f3ba7069264dc3328079b7f2.jpg
http://i.imgur.com/Eq0NaFN.jpg
http://mysite.mweb.co.za/residents/brent_best/misc/MirageIIID2Z_849.jpg

Manolis
Member
Manolis

Tι συζηταμε τωρα , για θεμα που το εχει λυσει το …F-4E με τους IR πυραυλους στον φορεα της δεξαμενης? Η το F-15 που φοραει εκει 2 AMRAAM?

Kamp
Member
Kamp

Και η ιστορία μπορεί να είχε γραφτεί κάπως έτσι: Παραγωγή τότε του Μ4000 και του Μ2000. Το Μ4000 με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις θα μπορούσε να καλύπτει μέχρι σήμερα άνετα τις απαιτήσεις που θα υπήρχαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Δεν θα είχε δημιουργηθεί το Rafale και θα υπήρχαν κονδύλια ώστε να μπει και η Ευρώπη στο club της 5ης γενιάς αεροσκαφών από την δεκαετία του 2000. Δηλαδή η στρατηγική που ακολούθησε η Αμερική και βγήκε κερδισμένη.. Τελικά είμαστε γατάκια μπροστά στου σερίφηδες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού..

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Το ζητημα ειναι οτι η Γαλλια δεν μπορουσε να ειναι USA στις αγορες οπλικων συστηματων.
Με τα χιλια ζορια αναβαθμισε στο επιπεδο -5 37 “παλια” mirage για να δωσει μια ωθηση στις εξαγωγες και οχι για να καλυψει επιχειρησιακες της αναγκες.Παντως αν ποτε εμπαινε στην παραγωγη σαν αεροπλανο αεροπορικης υπεροχης μαλλον μια αναβαθμισμενη εκδοση του RDI θα φορουσε παρα του RDM.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Πες τα това́рищ..άμα το αεροπλάνο δεν είναι από το USA…δεν λέει

Manolis
Member
Manolis

Η σχεδιαση του Rafale ξεκινησε αρχικα ως αντικαταστατης των ελαφων βομβαρδιστικων Τζαγκουαρ. Στην πορεια και κατοπιν ωριμοτερου σκεψεως, οι Γαλλοι συνδυασαν την απαιτηση αυτη με την απαιτηση για ενα νεο ναυτικο μαχητικο με 2 ρολους , 2 κινητηρες και μεγεθος που να μπορει να επιχειρει ευχερως απο τα (μικροτερα) αεροπλανοφορα τους (το”γαλλικο F-18″) και τελικα να αντικαταστησει ολους τους διαφορετικους τυπους που χρησιμοποιουσαν επι χρονια . Οι συμπαραγωγοι του Τζαγκουαρ Αγγλοι δεν τους ακολουθησαν, εμειναν με τα υποηχητικα Χαριερ. Αν δεν ηθελαν νεο μαχητικο αεροπλανοφορων , γαλλικης κατασκευης, δε χρειαζοταν οι Γαλλοι να ξοδεψουν τοσα χρηματα για να αναπτυξουν νεο… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Δυστυχώς το άρθρο που είχα υποσχεθεί στον tsimuha2 δεν γράφει τίποτε για το ραντάρ, αν και εκτενέστατο, αλλά σας δικαιώνει πλήρως! Οι επιδόσεις ήταν πραγματικά εξωπραγματικές 2,18 Μαχ και πάνω από 60.000 πόδια οροφή, σε 3,5 λεπτά από την άφεση των φρένων. Για την πώληση στη Σαουδική Αραβία έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ακόμη και μετά την προμήθεια των Τορνέιντο (Al Yamamah) οργάνωσαν το 1987 διπλή επίδειξη Mirage 4000 & Rafale A στο (κλεισμένο για την πολιτική κυκλοφορία επί τούτου) διεθνές αεροδρόμιο της Νίκαιας για τον βασιλιά Φαχντ που είχε έρθει για τα μπάνια του στην Κυανή Ακτή (“διαλέξτε, Μεγαλειότατε”),… Read more »

observer
Guest
observer

Συμφωνώ, απόλυτα μαζί σου και με το δεδομένο ότι τα βατραχοαεροπλάνα μπορούσαν να σηκώσουν και σοβαρές αναβαθμίσεις.Πάντως οι κίτρονοι δεν μασάνε πλέον και δίνουν μαθήματα….σε σχέση με τα γατάκια.

Seagull
Member

Εαν περάσει κανείς απο το μουσείο του Le Bourget θα το δεί έξω απο κτίριο που στεγάζει Concorde & IVA… Πραγματικά πολύ όμορφο και, ενδεχομένως, και ικανό αλλά οικονομοτεχνικά δεν μπορούσε να το σηκώσει η Γαλλία.

darede
Member
darede
Jomasprot
Member
Jomasprot

Επισκέφθηκα το Μουσείο περί τα μέσα Ιουλίου 2017, αλλά δεν το βρήκα. Δεν ξέρω που βρισκόταν.

EPR
Member
EPR

Δυστυχώς η Dassault τα τελευταία χρόνια είναι πλήρως αναξιόπιστη . Υπό την έννοια ότι δεν υποστηρίζει πλήρως τα αεροπλάνα της βλέπε Μ2000 το οποίο το « παράτησαν» από από ως αναβαθμίσεων (έμεινε στο επίπεδο του F 16 blk 52M) χωρίς AESA χωρίς CFT και link 16. Σαν να σου λένε ξεχάστε τα όλα και κοιταχτεί να τα διώξετε γιατί εμείς πλέον μόνο Rafale. Ακόμα και το προαναφερθέν Rafale έχει αργήσει τουλάχιστον μια πενταετία στην εξέλιξη του , χωρίς δυνατότερους κινητήρες χωρίς νέο OSF κλπ. Αυτό λόγω της κοντόφθαλμης πρακτικής των Γάλλων να μην χρηματοδοτούν επαρκώς το R&D και να περιμένουν… Read more »

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Ένας Έλληνας ηγέτης με όραμα θα αγόραζε τα σχέδια του αεροσκάφους για να μην πω και του m2000! Αλλά αυτά μόνο κάτι “ανόητοι πολιτικάντηδες” σαν τον Ερντογάν το κάνουν!!!

antonios
Member
antonios

Καπου αναφερθηκε η εξισωση 40Μ-2000+40 F-16=80 F-18
Η εξισωση ειναι λαθος. Το F-18L προσφεροταν για ΠΛΗΡΗ παραγωγη στην Ελλαδα και με τα ιδια λεφτα θα αγοραζαμε 100 αεροσκαφη και οχι 80.

Αμερικανόφιλος
Guest
Αμερικανόφιλος

Κρίμα που δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή το Mirage 4000

Φανταστικό μαχητικό !

Makis
Member
Makis

Τι επιπτώσεις θα είχαν canards σε Mirage -2000 και γιατι ποτέ δεν μπήκαν έστω δοκιμαστικα (οπως έγινε και στα ισραηλινα kfir?)

jimdenin
Member
jimdenin

Το αν το Μ-4000 πέταγε με αναλογικά όργανα, δεν έλεγε απολύτως τίποτα. Σε κατάσταση παραγωγής η πρόνοια ήταν να φορεθούν ότι ήταν απαραίτητο-οθόνες, ραντάρ στα επίπεδα του F15 κλπ. Αυτή ήταν η τότε στρατηγική της εταιρίας.

Digenis
Member
Digenis

2 άρθρα σήμερα για τα Γαλλικά μαχητικά … το καταλάβαμε είναι καταπληκτικά . Κανα νεο απο το ΠΝ?

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Modelsvit στην 1/72 πολύ καλό μοντέλο όπως και το ρητινένιο της anigrad επίσης 1/72 αλλά λιγότερη λεπτομέρεια.

vas
Guest
vas

ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ ΕΣΤΕΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΤΡ. ΚΡΙΣΗΣ: ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1975 Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟ Μ2000 ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟ Μ4000. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΚΑΣΜΕΝΗ

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Εξαιρετικό μαχητικό και κρίμα που δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή.

Βλέποντας το σχετικό βίντεο μου δίνει την εντύπωση πως έχει καλύτερες κινηματικές δυνατότητες από το Rafale.

Παρόλα αυτά θεωρώ και το Mirage 2000 ένα εξαιρετικό μαχητικό με όπλα και κρυφούς άσσους που δεν γνωρίζει η άλλη πλευρά.

Και θα ήταν ευχής έργο να πάρουμε όλα τα Mirage 2000-5 της Ταιβάν.

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Κύριοι. Το MIRAGE 4000 υποκαθίσταται από MIRAGE 2000 με MICA IR και 3 δεξαμενές σχετικά.

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

Και τους SCALP θα τους σέρνουν με συρματόσχοινο;

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Για αναχαίτιση αρχηγέ!

Paliouras
Member
Active Member
Paliouras

Αεροπλαναρα, να αγορασουμε τα σχεδια για να γινει το πρωτο εγχωριο πειραματικο αεροσκαφος

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Παντα θαυμαζα καποια αεροσκαφη οπως το mirage 4000 η το yf-23, μονο που νομιζω δεν εχουμε χρονο-χρημα για πειραματισμους.
Κατα τη γνωμη μου, Ισως ειναι ποιο εφικτο να σχεδιασουμε εξ αρχης ενα τζετ stealth φεροντος οπλικα συστηματα ucav. Αν μπορει να φερει οπλικα συστηματα αιχμης, δημιουργει νεα δεδομενα στην αμυνα.
Αν πετυχει θα μπορουσαμε, κατα τη γνωμη νου παντα, στη συνεχεια να ασχοληθουμε και με επανδρωμενα 2 πιλοτηριων (καθως και γενικοτερα ισχυροτερους κινητηρες κλπ). Για αυτο θα επρεπε να απαιτηθει στο ucav σχεδιαση εξ αρχης προσαρμοσμενη στη μελλοντικη απαιτηση επενδρωμενων(χωροι πιλοτηριου, οργανων κλπ) .