17.9 C
Athens
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Πυρηνοκίνητο δεξαμενόπλοιο… υποβρύχιο – Μία εικόνα από το παρελθόν

- Advertisement -

Πριν τέσσερις δεκαετίες, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου είχαν εξεταστεί διάφορα εξωτικά σχέδια, ορισμένα από αυτά φαραωνικών διαστάσεων. Ένα από αυτά ήταν και το πετρελαιοφόρο υποβρύχιο που θα κινούταν με πυρηνική ενέργεια.
Η αυθόρμητη λέξη που έρχεται στο νου στο άκουσμα αυτής της πρότασης είναι «Μα γιατί;». Εντάξει, αυτό είναι δυο λέξεις αλλά τέλος πάντων υπήρχε λόγος που στήριζε αυτήν την πρόταση, κι είχε να κάνει συγκεκριμένα με την μεταφορά πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές της Αλάσκας στα διυλιστήρια τόσο στην Ανατολική Ακτή όσο και στον Κόλπο του Μεξικού.

Έτσι λοιπόν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για ένα πυρηνικό υποβρύχιο “supertanker”, το οποίο θα ήταν δεκαπλάσιου εκτοπίσματος από τα μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της εποχής και θα μετέφερε πετρέλαιο από την Αλάσκα στα διυλιστήρια στις Ν/Α ΗΠΑ ταξιδεύοντας γύρω από τον Καναδά και κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου υποβρύχια μειώνοντας έτσι δραματικά τον χρόνο ταξιδιού χωρίς να χρειάζεται να κατευθυνθεί νότια προς τη διώρυγα του Παναμά.
Τα υποβρύχια θα ήταν όπως είπαμε γιγαντιαία. Αν και δεν είναι σαφές ποιο θα ήταν το ακριβές τους εκτόπισμα, προβλεπόταν να ήταν εξοπλισμένα με έως τέσσερις (!) πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ωστόσο, ενώ η ιδέα ενώ ήταν υπέροχη στα χαρτιά, διαπιστώθηκε ότι κατά κοινή ομολογία το κόστος θα ήταν τόσο δυσθεώρητο που δεν τα υποβρύχια αυτά δεν θα έκαναν ποτέ απόσβεση.
Έτσι αποφασίστηκε να προκριθεί η λύση των επίγειων αγωγών πετρελαίου για την μεταφορά από τα κοιτάσματα της βόρειας Αλάσκας μέχρι τις πολιτείες που βρίσκονταν τα διυλιστήρια – και κατ’ επέκταση και το καταναλωτικό κοινό.
To project αυτό επανήλθε στην επιφάνεια (που λέει ο λόγος) λίγα χρόνια αργότερα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ιράν-Ιράκ κι ο Σαντάμ αποφάσισε να επιτίθεται αδιάκριτα σε όλα τα πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον κόλπο. Ασφαλώς ένα υποβρύχιο πετρελαιοφόρο δεν θα είχε να φοβάται τα Mirage F.1 με τους επίφοβους Exocet της ιρακινής Αεροπορίας.
Ωστόσο και εκεί τίποτα δεν προχώρησε, αφού οι γεωπολιτικές εξελίξεις πρόλαβαν τις τεχνολογικές.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Leonidas Oikonomou

Κάτι τέτοια διάβαζε ο Καθηγητής φυσικής στο 2ο ετος στην ΑΕΝ Ασπροπύργου κ μας τα τσαμπουναγε στη τάξη κ τον παίρναμε στο ψιλό

Panagiotis

Έτος και όνομα καθηγητή?

chikichiki

Αν δε κάνω λάθος η χρήση υποβρυχίων σε μεταφορικό ρόλο έχει ερευνηθεί επανειλημμένα, και για στρατιωτικές ειδικά εφαρμογές λόγω της εγγενούς δυσκολίας αναχαίτισης του μέσου αλλά απορρίπτεται λόγω έλλειψης μεταφορικής ικανότητας και κόστους. Επιχειρησιακά πάντως νομίζω πως όσα υ/β χρησιμοποιήθηκαν στο ρόλο (κυρίως στο Β’ΠΠ) τα πήγαν από αρκετά έως πολύ καλά στα καθήκοντά τους (μεταφορά πολύτιμων φορτίων).

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

202
 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε περιορισμένη αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών οδήγησης των Leopard 1A5

Όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του συστήματος "Διαύγεια", η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) προκήρυξε διαγωνισμό για την αξιολόγηση και τροποποίηση 190 παθητικών περισκοπίων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου 1942: Μάχη του Ταρακάν

– Ιαπωνικές δυνάμεις αποκλείουν και καταλαμβάνουν το μικρό νησί του Ταρακάν στο Βορειο-Ανατολικό Βόρνεο.Το 300 τετραγ. χιλιομέτρων νησί είναι γεμάτο έλη αλλά φιλοξενεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Ιανουαρίου 1962: Έκρηξη στο Πολιγιάρνυ

- Το σοβιετικό υποβρύχιο Β-37 (Project 641 “Foxtrot-class”) καταστρέφεται ολοσχερώς μετά από έκρηξη στο διαμέρισμα τορπιλών του. Η έκρηξη συνέβη κατά τη διάρκεια...