Η Σουηδία εξετάζει την χρήση του Gripen C/D μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η κυβέρνηση της Σουηδίας εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης της επιχειρησιακής αξιοποίησης των μαχητικών Gripen C/D μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

 

Όπως αναφέρει το «Aviation Week», αρχική σκέψη της Σουηδικής Αεροπορίας είναι η αντικατάσταση των Gripen C/D από τα νεότερα Gripen E/F, θεωρείται όμως εφικτό τα παλαιότερα Gripen να παραμείνουν αξιόμαχα δρώντας από κοινού με τα Gripen E/F, έως ότου εισέλθει σε υπηρεσία το μαχητικό επόμενης γενιάς. Το τελευταίο θα προέλθει το πιθανότερο μέσα από τη συνεργασία της Σουηδίας με τη Βρετανία.

 

Στόχος της Σουηδικής Αεροπορίας αποτελεί η διατήρηση έξι πολεμικών μοιρών εξοπλισμένων με μαχητικά αεροσκάφη Gripen C/D μέχρι το Gripen E/F γίνει επιχειρησιακό. Αργότερα θα μπορούσαν να μείνουν ενεργά γύρω στα 60 Gripen C/D, δίνοντας τη δυνατότητα στη Σουηδία να διαθέτει 60 Gripen E/F και 60 Gripen C/D αντί 100 Gripen C/D σήμερα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουν οι Σουηδοί περισσότερα αεροσκάφη πρώτης γραμμής από εμάς στο εγγύς μέλλον

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αντιθέτως, το λογικό αυτό θα ήταν. Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκία, αυτοί έχουνε μια Ρωσία…

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δεν διαφωνώ αλλά δεν νομίζω ότι οι Σουηδοί ρεαλιστικά κινδυνεύουν από τους Ρώσους. Είναι τόσο συνδεδεμένοι με το ΝΑΤΟ και τις χώρες της περιοχής που αν γίνει το μοιραίο δεν θα πολεμήσουν μόνοι τους.

Εν αντιθέσει με εμάς που θα είμαστε μόνοι μας σε ανάλογη περίσταση.

Είναι πάντως γεγονός ότι επενδύουν πολύ στην άμυνα τους ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Κόστος ώρας χρήσης Gripen 6.500$. Κόστος ώρας χρήσης για τα Mirage & τα F 16 μας τουλάχιστον 11.000 – 12.000$. Κόστος ώρας χρήσης του F 35 αυτή τη στιγμή 25.000$! Κοινώς πέρα από τις τιμές, κάθε έξοδος του Gripen κοστίζει κάτι παραπάνω από τα μισά λεφτά που απαιτούν τα Mirage & F 16 μας, ενώ η έξοδος του F 35 όσο σχεδόν 4 έξοδοι του Gripen! Καλά τα επιπλέον χαρακτηριστικά που προσφέρει ένα σκάφος 5ης γενιάς (κυρίως η πλήρης απόκρυψή του από τα ραντάρ), αλλά για μια αεροπορία όπως η δική μας, ποτέ δεν θα είναι δυνατή η χρήση μεγάλου… Read more »