18.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Σουηδία: Αύξηση αμυντικών δαπανών και διπλάσια στρατολογία

- Advertisement -

Αντιμέτωπη με την «επιδείνωση της ασφάλειας στην περιοχή, αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Π. Χούλκβιστ, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών για την περίοδο 2021-2025 κατά 40%, την μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών. Για την Σουηδία, το ενδεχόμενο επίθεσης δεν είναι τόσο φανταστικό σενάριο.

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η ρωσική πλευρά είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη πολιτικών στόχων» δηλώνει ο Πιέτερ Χούλκβιστ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως σε μια τέτοια περίπτωση η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με επιδρομές κατά σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, σαμποτάζ και «εξουδετέρωση σημαντικών ατόμων». Ολόκληρη η περιοχή θα επηρεαζόταν από σφοδρές πολεμικές δραστηριότητες με «μείζονες τοπικές και περιφερειακές συνέπειες» τονίζει.

Έχοντας την υποστήριξη των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Κεντρώων και των Φιλελεύθερων, η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων προτείνει αμυντικές πιστώσεις που ανέρχονται σε 27,5 δισ. κορώνες ή 3,10 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σημαντικά αυξημένες εν σχέσει με τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία δαπανά ήδη το 1,1% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Εάν η σχετική πρόταση εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις (Försvarsmakten) θα αποκτήσουν μια ακόμη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, εφοδιασμένη με σύγχρονο Πυροβολικό και αρκετά Τάγματα εθνοφυλακής. Επίσης προβλέπεται διπλασιασμός των στρατευσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια νωρίτερα συγκροτήθηκε η πρώτη νέα τακτική μονάδα από το τέλος του Β΄ΠΠ η οποία αναπτύχθηκε στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στην Βαλτική, όπου και σταθμεύει πλέον μόνιμα, παίρνοντας την θέση του Συντάγματος Πεζικού που είχε διαλυθεί το 2005. Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας το 2010 δεν λειτούργησε καθώς ο αριθμός των εθελοντών ήταν ανεπαρκής για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και η θητεία επανήλθε το 2017 –για πρώτη φορά και για τις γυναίκες.

Η αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής υποχρέωσε την Σουηδία σε ένα επείγον πρόγραμμα επανεξοπλισμού το οποίο συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα η Στοκχόλμη υπέβαλλε διάβημα στην Μόσχα για τον πλου δύο πολεμικών της σε σουηδικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια ενώ έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση εθνικού εναερίου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την σουηδική κυβέρνηση ο προϋπολογισμός για την άμυνα θα αυξάνεται διαδοχικώς από το 2021 έως το 2025. Το Ναυτικό θα πάρει ένα επιπλέον υποβρύχιο, φθάνοντας τα πέντε σε υπηρεσία, οι κορβέτες θα αναβαθμιστούν ενώ ο Στρατός και η Αεροπορία θα εξοπλισθούν επίσης με αναβαθμισμένα συστήματα.

Παράλληλα προβλέπεται αύξηση του μόνιμου προσωπικού από 60.000 άτομα που είναι σήμερα σε περίπου 90.000, αναφέρουν πληροφορίες. Η στρατολόγηση επεκτείνεται με στόχο την κατάταξη 8.000 στρατευσίμων ετησίως, αριθμός διπλάσιος απ’ ότι ίσχυε πέρυσι. Η διάσημη ρωμαϊκή ρήση Si vis pacem, para bellum (Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο) είναι κάτι που οι Σουηδοί γνωρίζουν καλά.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas81
Active Member
Kostas81 (@kostas81)
9 days ago

Μια μοίρα Gripen E πρεπει να εξετάσουν οι Κύπρου.

Stratilatis
Member
Stratilatis (@stratilatis)
9 days ago

Η Σουηδία, που ήδη ξοδεύει τριπλάσιααπό την Ελλάδα για την Άμυνα της, θα ξοδεύει πενταπλάσια, διατηρώντας την φορολογία εισοδήματος στο 57% και ας μην αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.
Η Ελλάδα στα πρόθυρα πολέμου, έχει τους πολίτες να είναι ριψάσπιδες προσπαθώντας να αποφύγουν το πενιχρό 40%.
Είναι να μην αναρωτιέσαι αν αυτή η χώρα, με αυτούς τους πολίτες, έχει μέλλον να επιβιώσει;;;

Agamemnon
Member
Agamemnon (@agamemnon)
8 days ago
Reply to  Stratilatis

Πενιχρο το 40%?Εισαι σοβαρος?

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
8 days ago
Reply to  Stratilatis

Η Σουηδία έχει τη φορολογία στο 57% (προ ετών στο 70%, στη δεκαετία του ’70 ακόμη και προς το 100%) όχι για να καλύψει τις αμυντικές της δαπάνες (διατηρεί κλάσμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, σε όλες τα είδη μονάδων, μέσων και υλικού, ανεξαρτήτως καινοτομιών κλπ που είναι αρκετά γνωστές …), αλλά διότι κρατεί διαχρονικά και σχεδόν διακομματικά η νοσηρή ιδεολογία ότι το κράτος είναι αρμόδιο να κρίνει τις ανάγκες των πολιτών, και αυτοί δεν είναι δικαιούχοι του μόχθου τους, αλλά ενός χαρτζηλικιού για να πάνε κανένα σινεμά ή κανένα σ/κ με τη Ryanair …
Η φορολογία είναι θεσμικώς κεκαλυμμένη ληστεία του μόχθου των ανθρώπων, και πρέπει η ανάγκη της (ενός εκάστου κονδυλίου δαπάνης) να τεκμηριώνεται επαρκώς ενώπιον του νομοθετικού σώματος που την ψηφίζει. Ακόμη και με όρους πολιτικής συναίνεσης, τέτοια ποσοστά είναι απλώς αδιανόητα για χώρες που δεν ευρίσκονται σε εμπόλεμο κατάσταση, και πλήττουν πλέον αυτόν τον ίδιο τον σκληρό πυρήνα του δικαιώματος στην περιουσία.
Καταγράφεται βέβαια και το άλλο άκρο στην εποχή μας, η flat-rate φορολογία με χαμηλότατα ποσοστά, τύπου 10-15% για το σύνολο των εισοδημάτων (ιδίως Ανατολική Ευρώπη). Παρά τις καμπύλες Λάφφερ, κατά τις οποίες η υποχώρηση των φορολογικών συντελεστών αυξάνει τη φορολογητέα ύλη και είναι δημοσιονομικώς αποδοτική, αυτές οι ακρότητες δεν κατόρθωσαν να βγάλουν πολλές από τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν από την εξαθλίωση. Η ιδέα δε ότι 10% του εισοδήματός του θα δώσει και αυτός που εσοδεύει 300 ευρώ το μήνα, και εκείνος, που εσοδεύει 30.000 ευρώ το μήνα, είναι προφανώς σκανδαλώδης, γιατί για τον πρώτο ο φόρος σημαίνει ότι π.χ. θα στερηθεί τη θέρμανσή του, ενώ για τον δεύτερο ότι θα στερηθεί ένα βράδυ με οριακώς αξιοπρεπές escort service.
Για το λόγο αυτό, οι προηγμένες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ) υιοθετούν την προοδευτική φορολόγηση, με αρχικό αφορολόγητο. Το ίδιο κάνουν προφανώς και Ελλάδα και Σουηδία. Αλλά στη Σουηδία οι υψηλοί συντελεστές αγγίζουν τη δήμευση, αν και λιγότερο από παλαιά.
Για την ιστορία, στην Ελλάδα, λόγω ολιγωρίας, πενιχρής στελέχωσης και αδυναμίας ιεραρχικής επιβολής στις οικείες υπηρεσίες, 40% της οικονομικής δραστηριότητος δεν δηλώνεται και δεν συλλαμβάνεται. Υπό τους όρους αυτούς, και όσο το κράτος έχει συνθηκολογήσει με τη νοσηρή αυτή κατάσταση, οποιαδήποτε αύξηση συντελεστών φορολόγησης νομίμου και δηλωθέντος εισοδήματος έχει σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης.
Ο Έλληνας ευχαρίστως θα πληρώσει για την άμυνα της πατρίδας του, αν κάποιος του εξηγήσει τις ανάγκες. Αν του πει ότι “υπάρχει ένα κενό 2 δις στον προϋπολογισμό, και μάντεψε ποιος θα το καλύψει!”, δεν θα ανταποκριθεί. Και καλά θα κάνει. Ο Έλληνας φαντάζει συχνά επαναστάτης χωρίς αιτία, αλλά αν γνώριζε όσα γνωρίζουμε ορισμένοι insiders ή και περιστασιακώς σε επαφή με το Δημόσιο πώς διασπαθίζεται ο μόχθος του, θα γινόταν αυθημερόν κάτι μπροστά στο οποίο η Άλωση της Βαστίλλης θα έμοιαζε με πικετοφορία φιλόζωων στο Westminster.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99

Related News

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...

Πλήρης στήριξη Μητσοτάκη στον Μακρόν: Οι προσωπικές προσβολές της τουρκικής ηγεσίας τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο...