22.7 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Η Σουηδία θα "συμπλεύσει" με την Βρετανία στο πρόγραμμα Tempest (μαχητικό επόμενης...

Η Σουηδία θα “συμπλεύσει” με την Βρετανία στο πρόγραμμα Tempest (μαχητικό επόμενης γενιάς)

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 2
  •  
  •  

Το μαχητικό 6ης γενιάς έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση: Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που “συνασπίζεται” με την Βρετανία , καθώς συμφώνησε ως ο πρώτος “διεθνής” εταίρος του προγράμματος Tempest, σύμφωνα με την Telegraph.

Η σουηδική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με τη Βρετανία για την ένταξη της Σουηδίας στο Tempest

To Tempest, ένα εξελιγμένο σύστημα μάχης αέρος, είναι κοινό project των εταιριών BAE Systems Plc, Rolls Royce Holdings Plc, MBDA UK Ltd και της Αγγλο-Ιταλικής Leonardo SpA.

Το πρόγραμμα Tempest στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των Βρετανικών δυνατοτήτων που είναι κρίσιμες για τα μαχητικά επόμενης γενιάς (NextGen) και στη διατήρηση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως βασικού “παίκτη” στη διεθνή αγορά, μέσω της κατανόησης και εφαρμογής των μελλοντικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων.

Ένα μελλοντικό αεροσκάφος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει από τα απαιτητικά περιβάλλοντα μάχης, πράγμα που σημαίνει ότι χαρακτηριστικά όπως το ωφέλιμο φορτίο, η ταχύτητα και η ευελιξία θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Σύμφωνα με την Telegraph, το νέο μαχητικό (που παρουσιάστηκε επίσημα με ομοίωμα πραγματικού μεγέθους πριν ένα περίπου χρόνο, απ’ τον Υπουργό Άμυνας Gavin Williamson) πρόκειται να μπει σε χρήση περίπου το 2035.

Η “σύγκλιση” της Σουηδίας έρχεται χρονικά σε μια δύσκολη και απαιτητική στιγμή, καθώς η Βρετανία παραδέχτηκε πρόσφατα ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το πρότζεκτ μόνη της (κυρίως στο “οικονομικό” κομμάτι) και αναζητά (ακόμη) συμμάχους ώστε να μοιραστούν τα κόστη ανάπτυξης, ενώ φυσικά αναζητά και πελάτες στην διεθνή αγορά.

Ιταλοβρετανική συμμαχία κατά του γαλλογερμανικού FCAS (ή Tempest Vs FCAS);

Ως τέτοιοι πελάτες, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, εμφανίζονται – πέραν της Σουηδίας – και η Ιαπωνία με την Τουρκία, με άλλες χώρες (όπως πχ την Ιταλία) να τηρούν στάση αναμονής προς το παρόν.

“Μεταξύ FCAS και Tempest, η Ιταλία πρέπει να επιλέξει το Tempest”

Σοβαρός ανταγωνιστής την ίδια περίοδο (για το Tempest) είναι το Γαλλο-Γερμανικό FCAS, στο οποίο προ μηνός “προσχώρησε” και η Ισπανία, κάτι που προκαλεί ανησυχίες και στα δύο προγράμματα καθώς φέρνει στο νου το “μοίρασμα” της πίτας που συνέβη με παρόμοιο τρόπο πριν λίγα χρόνια, όταν το Typhoon (Αγγλία-Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία) είχε ως ανταγωνιστή το Γαλλικό Rafale.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ανακοίνωση Βρετανίας – Σουηδίας για το Tempest αναμένεται στο Royal International Air Tattoo (RIAT) air show  / RAF Fairford αργότερα αυτό το μήνα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 2
  •  
  •  
- Advertisement -

11 ΣΧΟΛΙΑ

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

εμένα πάλι, που δεν είμαι και ειδικός στην αεροναυπηγική βέβαια, το τέμπεστ μου φαίνεται σαν “γενετικά τροποποιημένο” Φ-35Α με προσθήκη 2 κινητήρων. Και αναρωτιέμαι: Με δεδομένο ότι οι εκδόσεις του Φ-35 θα έχουν τη δυνατότητα συνεχών αναβαθμίσεων άρα θα μπορούν να καθοδηγούν και UCAVS κλπ. όπως προβλέπεται εξάλλου και στο fcas, ποιος ο λόγος η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία να πρωτοστατεί στην εξέλιξη του εγχειρήματος που και κόστος θα έχει και μάκρος χρόνου θα απαιτήσει; Μάλλον ο πληγωμένος εγωισμός για το παλαιό αυτοκρατορικό μεγαλείο……και μη μου πείτε για τις αγγλικές εταιρείες, γιατί αυτές θα είχαν οφέλη και από τη συμμετοχή των… Read more »

Nikolaos

Πολύ πειστικές οι παρατηρήσεις σας. Τα επιτυχημένα διεθνή ευρωπαϊκά προγράμματα (Jaguar, Tornado) είχαν κοινό χαρακτηριστικό α) την επιτυχημένη εναρμόνιση των επιχειρησιακών απαιτήσεων των συμμετεχουσών χωρών, β) την ύπαρξη τεχνολογίας αιχμής – παγκοσμίων πρωταθλητών στις επιμέρους χώρες (ιδίως RR – κινητήρες πολύ χαμηλής ειδικής κατανάλωσης καυσίμου και στις δύο περιπτώσεις) και γ) “πρακτικές” λύσεις σε προβλήματα, για τα οποία είχαν ήδη εξετασθεί ακριβότερες και πολυπλοκότερες εναλλακτικές (TSR.2, F-111K), δηλαδή “έντιμα”, πολύ αποτελεσματικά αλλά προπάντων πολύ αποδοτικά (efficient) αεροσκάφη, που δεν αντιπροσώπευαν πρωτοφανή άλματα της αεροδυναμικής, των προωστικών συγκροτημάτων ή των ηλεκτρονικών (F-111, F-16, Su-27). Αυτά δεν συντρέχουν εν προκειμένω. Η Βρετανία… Read more »

sotbak

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι επισημάνσεις-παρατηρήσεις σας με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο

Epam Panos

Από τη στιγμή που η Σουηδία αποσύρεται από την όποια δήθεν ουδετερότητα διατηρούσε είναι λογικό να επιλέξει το βρετανικό πρόγραμμα. Πρώτον γιατί οι Βρετανοί είναι οι καλοί και δεύτερο γιατί και οι δύο νιώθουν την επιχειρησιακή ανάγκη να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη εναέριας υπεροχής των κακών της sukhoi. Φαίνεται μάλιστα ότι οι Σουηδοί συνειδητοποιούν ότι ελαφρές σχεδιάσεις τύπου Grippen δεν επαρκούν. Να δούμε αν εγκαταλείψουν και τη χρήση από προκεωρημένες βάσεις. Να δούμε επίσης αν μετατραπούν γενικότερα σε προκεχωρημένη βάση των Βρετανών.

Nikolaos

Λέτε μεγάλες αλήθειες. Καθώς βαρέα α/φ μπορούν να διαθέτουν κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, το game changer είναι α/φ χαμηλού λειτουργικού κόστους με μεγάλη αυτονομία / εμβέλεια (στη σχολή P-51D Mustang, F-16), που μπορούν να παραμένουν για κάποιο χρόνο πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος, η οποία ενδέχεται να απέχει από αεροδρόμια. Η σουηδική σχολή αεράμυνας σημείου και καταδρομικών επιχειρήσεων με μαχητικά εξοπλισμένα με αντιπλοϊκά βλήματα κατά του εχθρικού αποβατικού στόλου δεν δίνει πλήρη απάντηση στο σύγχρονο πόλεμο, όπου ένα και μόνο α/φ στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή μπορεί να ανατρέψει τα πεπρωμένα. Αλλά το α/φ φαίνεται βαρύ και δαπανηρό, δεν… Read more »

Thomas

Χωρίς να διαφωνήσω στα βασικά στοιχεία της άποψης σας θα ήθελα να κάνω δυο πολύ σύντομες παρατηρήσεις Είναι γεγονός ότι ο Corbin έχει τελείως διαφορετικές απόψεις για τις προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αμυντικές δαπάνες. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το κατεστημένο του Whitehall (στρατιωτικοί, αμυντικές βιομηχανίες και δημόσια διοίκηση) είναι πολύ ισχυρό και δεν θα δεχτεί εύκολα μια τόσο δραματική αλλαγή στάσης της στρατηγικής της χώρας. Επίσης μην ξεχνάμε ότι μετά το Brexit (αν υποθέσουμε ότι τελικά θα γίνει και θα είναι ολοκληρωτικό το διαζύγιο – μεγάλο αν κατά τη γνώμη μου) η Βρετανική Κυβέρνηση θα… Read more »

montif74

Αστείες οι προσπάθειες των Ευρωπαίων. Ενώ τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς δεν έχουν ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες και απέτυχαν εμπορικά, πηδάνε μια γενιά και πάνε στην έκτη. Χωρίς καμία εμπειρία στα αεροσκάφη στέλθ θέλουν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς που έχουν κατασκευάσει 4. Μέχρι να πετάξει ένα δοκιμαστικό αεροσκάφος, οι ευρωπαϊκές αεροπορίες θα έχουν εξοπλιστεί σχεδόν όλες με F35.

Δημήτρης Γ.

Μάλιστα…θα το φτιάξουν το αεροσκάφος οι Σουηδοί. Αν προχωρήσει….

Captain_Kal

Τώρα εμένα μου θυμίζει μπανιέρα με πτέρυγες (και λόγω γωνίας λήψης) ή φταίει η ζέστη?

ariseagle

Η Ελλάδα όπως ευαγγελίζονται όλοι οι πολιτικοί μας ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, άρα θα της “ταίριαζε” περισσότερο να σταθεί δίπλα σε Γαλλία, Γερμανία(πιπέρι), Ισπανία. Από την άλλη με τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τις ΗΠΑ ποιος θα δυσαρεστούσε τον θείο Σαμ? Μπορεί κάποιος να στηριχθεί στο ” αγοράζουμε 5ης γενιάς από ΗΠΑ και 6ης(ο θεός να το κάνει) από Ευρώπη”. Η αλήθεια είναι όμως ότι πρέπει κάπου να μπούμε για δύο λόγους κατ’ εμέ: Πρώτον για την ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας και τις επενδύσεις που μπορεί να φέρουν, και δεύτερον για την μελλοντική αντικατάσταση του… Read more »

Lefteris

Το FCAS θα είναι προϊόν της γαλλικής αεροναυπηγικής φιλοσοφίας, η οποία απέδειξε στην κοινοπραξία του EF/Typhoon την ανωτερότητα της με το Rafale. Θεωρώ πως απλά οι γερμανοί αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τον μελλοντικό αντικαταστάτη του Rafale και να το συμπαραγάγουν.
Δε νομίζω να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πιο πρόγραμμα θα έχει γρηγορότερη εξέλιξη στο θέμα ραντάρ / κινητήρων κλπ.
Nα συμφωνήσω κι εγώ με τα σχόλια ότι το Tempest θα είναι ένα δικινητήριο F35.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

61
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά $

Related News

Η Ινδία προχωρά στην αγορά επιπλέον MiG-29 και Su-30MKI μετά τις φονικές αψιμαχίες στα σύνορα με την Κίνα

Η Ινδία έχει εγκρίνει την προμήθεια 33 πολεμικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οροφή μαχητικών της Ινδικής Αεροπορίας.Πιο συγκεκριμένα,...

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...

Πόσο θα κοστίσουν στη Λιθουανία εξι ελικόπτερα Black Hawk;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φώς» για την πιθανή πώληση έξι ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Λιθουανία, με...

Η Βραζιλία ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή του Gripen

Η Βραζιλία έχει αρχίσει την κατασκευή τμημάτων για το σουηδικό μαχητικό Gripen σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με ανακοίνωση...

Το Γαλλικό Ναυτικό ζητά E-2D Advanced Hawkeye, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση τριών Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) E-2D Advanced Hawkeye στη Γαλλία, με...
- Advertisement -