Η σουηδική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με τη Βρετανία για την ένταξη της Σουηδίας στο Tempest

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist επιβεβαίωσε στις 21 Μαΐου 2019 πως η χώρα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την ένταξή της στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μελλοντικού μαχητικού Tempest.

 

Η δήλωση του Σουηδού υπουργού έγινε 24 ώρες μετά την αναφορά της Saab πως «δεν είναι μυστικό ότι η σουηδική κυβέρνηση θα ήθελε να εργαστεί με τη Βρετανία στο μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς», τονίζει χαρακτηριστικά το «Jane’s». Ο Σουηδός υπουργός δήλωσε ότι οι συζητήσεις αφορούν την εμπλοκή της σουηδικής πολεμικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα Tempest, ενώ απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικό για το γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα FCAS.

 

Η σουηδική εταιρεία πραγματοποίησε ενημέρωση ξένων δημοσιογράφων για τα προγράμματά της που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. Gripen E/F, T-X). Στο περιθώριο της ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας nEUROn (όπου είναι μέλος και η Ελλάδα) έχει βοηθήσει την Saab στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας.

 

“Μεταξύ FCAS και Tempest, η Ιταλία πρέπει να επιλέξει το Tempest”


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Σέβομαι απεριόριστα τη σοβαρότητα των Σουηδών, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι αυτή τους η απόφαση είναι ανεξήγητη.

Γιατί προσδένονται σε ένα καθόλα αβέβαιο πρόγραμμα και δεν εξερευνούν και το FCAS;

Και από την άλλη, οι Εγγλέζοι ούτε που μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν τη SAAB προτού καταλήξουν στην αγορά των AWACS από τις Boeing – Northrop, οπότε γιατί οι Σουηδοί να τους συμπεριφερθούν με διαφορετικό τρόπο;

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Γιατί στο fcas Γαλλία και Γερμανία έχουν μοιράσει το βιομήχανικο έργο μέταξύ τους και οι υπόλοιπες χώρες απλά θα γλύψουν τα κοκαλακια. Επίσης οι Βρετανοί όπως και οι japs έχουν f35 και μπορούν να πειραματιστούν πάνω τους, για να μπορεί το tempest και το mitsubishi f3 να αντιμετωπίσει stealth α/φη.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

“Στο περιθώριο της ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας nEUROn (όπου είναι μέλος και η Ελλάδα) έχει βοηθήσει την Saab στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας.”

Νομίζω πως το τελευταίο δεν είναι και τόσο αναγκαίο.

Σε σχέση με το βιομηχανικό έργο, έχω την εντύπωση ότι αν δηλώσουν ότι οι ανάγκες τους είναι για ένα σοβαρό αριθμό (100-150) οι Γαλλογερμανοί θα είναι ιδιαίτερα συζητήσιμοι.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Σίγουρα η δουλειά πάνω στο neuron τους έχει βοηθήσει (άραγε εμείς έχουμε κάνει παρόμοια χρήση?), αλλά δεν είναι παρά ένα πρωτότυπο για επίδειξη τεχνολογίας. Οι brits και οι japs μπορούν να μελετήσουν κάθε είδους ηλεκτρονικό και θερμικό ίχνος του f35. Παρόμοιους φόβους ότι οι Γάλλοι και Γερμανοί έχουν μοιράσει μεταξύ τους τα σημαντικά υποσυστήματα (κινητήρες και ηλεκτρονικά ) και έχουν αφήσει για τους άλλους τα τακάκια και τις θυρίδες οπλισμού, έχουν εκφράσει και οι Ιταλοί

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Τελικά ούτε τα τακακια δεν θα αφήσουν για τους άλλους
https://www.defensenews.com/global/europe/2019/06/07/german-spat-over-airbus-could-foil-fighter-fest-at-paris-air-show/

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Η απόφαση των Σουηδών θα είναι κατά κύριο λόγο πολιτική και όχι στρατιωτική ή τεχνική. Η Σουηδία έχει πολύ στενές πολιτικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτές θα παίξουν μεγάλο ρόλο.