Η Ελβετία θα δαπανήσει $8 δις για μαχητικά και αντιαεροπορικά συστήματα

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 89
  •  
  •  

Η Ελβετία σκοπεύει να διαθέσει συνολικά $8 δις για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών και την αναβάθμιση του δικτύου επίγειας αεράμυνας, επισημαίνει το «Defense News».

 

Τα αεροσκάφη που θα εξεταστούν αναμένεται να είναι το EF-2000 Typhoon, το Rafale, το Gripen, το F/A-18 Super Hornet και το F-35A. Η λίστα με τις προδιαγραφές που ζητά το υπουργείο άμυνας της Ελβετίας από το νέο μαχητικό δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου 2018. Η Ελβετία θα ήθελε το νέο μαχητικό να παραδοθεί από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, σε μία εποχή που τα F/A-18C/D και τα F-5E/F θα είναι παρωχημένα.

 

Για το πρόγραμμα του νέου αντιαεροπορικού συστήματος θα διαγωνισθούν τα SAMP/T, David’s Sling και Patriot. Οι Ελβετοί επιτελείς θέλουν τα νέα συστήματα να είναι ικανά να προστατεύουν συνολική επιφάνεια 15.000km2, που αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής έκτασης της χώρας. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με επιτυχία εχθρικούς στόχους που πετούν σε ύψος έως 12.000m και απόσταση μέχρι 50km μακριά. Τα δύο RfP αναμένεται να εκδοθούν το καλοκαίρι. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα για το ΝΜΑ θα κοστίσει έξι με επτά δις, επιτρέποντας τη διάθεση των υπολοίπων πόρων στο νέο αντιαεροπορικό σύστημα.

 

Για το πρόγραμμα του νέου μαχητικού θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτή την φορά δεν θα ερωτηθούν οι πολίτες εάν εγκρίνουν την προμήθεια συγκεκριμένου τύπου, αλλά εάν συμφωνούν με τη δρομολόγηση της διαδικασίας εν γένει. Υπενθυμίζεται, το 2014 οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν την προμήθεια των 28 μαχητικών Gripen E/F με δημοψήφισμα.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 89
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Em.Ti
Member

Καλό προγραμματάκι κι αυτό. Ε, θα σφαχτούν παλικάρια. Προβλέπω τη Boeing να παίζει τα ρέστα της εκεί.

Πάντως αν θέλουν οι Ελβετοί, έχουμε σε τιμή ευκαιρίας ωραιότατα F-16C Blk30, ελαφρώς μεταχειρισμένα και με “αγωνιστικό” παλμαρέ σε ηλιόλουστο περιβάλλον. Τόσους Έλληνες εντωμεταξύ έχουμε στην Ελβετία, αυτή η προμήθεια από το δημοψήφισμα θα πέρναγε.

Agamemnon
Member
Agamemnon

Με προλαβες!
Εχουμε κατι Block30 μουρλια!Ιδανικα για αντικατασταση των F-5.

babis
Guest
babis

Θα δώσουν λίγα από αυτά που έχουν κρύψει εκεί οι κάθε είδους πολιτικοί μας και θα εξοπλιστούν αστακοί!!!