ΗΠΑ: Μόλις δυο βλήματα εκτόξευσε η συριακή αεράμυνα κατά συμμαχικών πυραύλων (και αστόχησαν και τα δυο)

8
2009
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η συριακή αεράμυνα κατάφερε να εκτοξεύσει μόλις δυο αντιαεροπορικά βλήματα κατά των συμμαχικών πυραύλων που έπληξαν τη χώρα στη πρόσφατη επίθεση για τη καταστροφή της υποδομής κατασκευής χημικών όπλων. Και τα δυο βλήματα, απέτυχαν να αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς κρουζ κατά τους οποίους εκτοξεύτηκαν σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το The Daily Beast, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές (που δεν κατονομάζει) με γνώση της επίθεσης που έλαβε χώρα στις 14 Απριλίου, η συριακή αεράμυνα πέτυχε να εκτοξεύσει μόλις δυο βλήματα κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, που απέτυχαν να αναχαιτίσουν το στόχο τους. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως ο ισχυρισμός της ρωσικής πλευράς για αναχαίτιση του 70% των υπερσύγχρονων όπλων standoff από τη συριακή αεράμυνα που βασίζεται ως επί το πλείστον σε απαρχαιωμένα σοβιετικής προελεύσεως συστήματα, είναι απλά αστείος. Δείτε σχετικό άρθρο μας εδώ.

Την 14 Απριλίου, η συριακή αεράμυνα εκτόξευσε συνολικά 40 Α/Α βλήματα, αλλά τα 38 από αυτά, βρέθηκαν στον αέρα αφού οι συμμαχικές “έξυπνες βόμβες” είχαν πλήξει τους στόχους τους στις 04:00 (πμ) τοπική ώρα.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο αντιστράτηγος Kenneth F. McKenzie σε συνέντευξη τύπου το περασμένο Σάββατο, όλα τα συμμαχικά όπλα (πλην ενός SCALP EG όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων) χτύπησαν τους στόχους τους πολύ κοντά στη ώρα που είχε καθοριστεί, αναφέροντας επίσης πως η κεντρική Δαμασκός όπου βρισκόταν ένας από τους στόχους, είναι ένα σημείο με εξαιρετικά πυκνή αεράμυνα.

Η ρωσική πλευρά από την άλλη, ανέφερε πως 71 από τα 103 συμμαχικά βλήματα αναχαιτίστηκαν κάτι που όμως είναι εξαιρετικά απίθανο δεδομένων των μέσων που διαθέτει η συριακή αεράμυνα και ως επί το πλείστον αποτελούνται από σοβιετικά Α/Α συστήματα της δεκαετίας του ’70.

Οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι, χρησιμοποίησαν όπλα standoff JASSM,  Tomahawk, SCALP και Storm Shadow που είναι σχεδιασμένα να αποτελούν δύσκολους στόχους για αναχαίτιση, διότι πετούν πολύ χαμηλά, έχουν πολύ χαμηλό θερμικό ίχνος και η μικρή διατομή τους κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη πρόσκτηση στόχου μέσω ραντάρ σε εύλογες αποστάσεις, ενώ η εμπλοκή τους με βλήματα IR είναι εξίσου δύσκολη. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που είχε ήδη κορεστεί από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Η απόφαση της Συρίας να εκτοξεύσει ούτως ή άλλως βλήματα μετά το τέλος της επίθεσης, ίσως ήταν μια κίνηση για εσωτερική κατανάλωση και προπαγάνδα, δίνοντας την εντύπωση πως το καθεστώς Άσαντ αντιστάθηκε. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις στόχοι που είχαν προγραμματιστεί να βομβαρδιστούν, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δείτε σχετικά άρθρα μας εδώ και εδώ.

Διαβάστε επίσης

ΘΕΜΑ: Οι πύραυλοι που εκτόξευσε η συριακή αεράμυνα με τις επιτυχίες ανά σύστημα (βρες το λάθος ή το σανό)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Χμμμ, χμμμ… αν και οι σημαντικές ειδήσεις τις ημέρας είναι άλλες και αν και δεν είμαι ρωσολάγνος, ή σανοφάγος (ή ότι άλλο που εμφανίζεται τελευταίως στην προσπάθεια να γίνει ένα δίπολο ρωσολάγνοι και αντιρωσολάγνοι και τίποτα ενδίαμεσα), δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ασχέτως του αν και μάλλον η Αμερικανική εκδοχή είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, ο τρόπος που παρουσιάζεται η είδηση είναι κάπως biased… Έχουμε δύο χώρες, όπου ο στρατηγός της μίας λέει ρίξαμε 71 κρουζ και της άλλης λέει δεν έριξαν κανέναν. Ο τίτλος για την κυβερνητικη και επίσημη ανακοίνωση της μιας πλευράς είναι: “Οι πύραυλοι που εκτόξευσε… Read more »

Costas
Guest
Costas

Ας λάβει επίσης υπόψη του ο συντάκτης ότι το Daily Beast δεν θα πρέπει να θεωρείται ως εκ των πλέον αξιόπιστων πηγών, Αρκεί να αναφερθεί το όνομα ενός μόνον εκ των συντακτών, του Michael Weiss, γνωστού προπαγανδιστή υπέρ ισλαμιστών τρομοκρατών που δραστηριοποιούνται στη Συρία και που εντάσσεται στην συνομοταξία των Chickenhawks…

Kamp
Guest
alex

Νομίζω οι δυτικοί το κάνανε σαν αντίποινα προς τις Ρωσικές δηλώσεις. Λέτε εσείς 70%?? Λέμε εμείς πως μόνο δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν.. Υπερβολικά και τα δύο μου φαίνονται. Σίγουρα η αλήθεια συγκλίνει προς τους δυτικούς. Σίγουρα ο Άσαντ δεν θα ήθελε να ρισκάρει να χάσει πολύτιμα εργαλεία που του χρειάζονται στον πόλεμο που μαίνεται και τα καλύτερά του οπλικά συστήματα θα προστάτευαν άλλες στρατηγικές περιοχές αλλά όχι και μόλις δύο.. Επίσης ο κορεσμός που ήθελαν να προκαλέσουν οι δυτικοί με τόσους πυραύλους δικαιολογείται μόνο στο ότι φοβόντουσαν τυχόν αποτυχία τους σε περίπτωση παρέμβασης των Ρώσων..

chikichiki
Guest
chikichiki

Νομίζω ότι υπάρχουν σε φωτογραφίες/βίντεο περισσότερα από δύο, κάνω λάθος;

Ganesha Mahesvari
Guest

η λογοκρισία δεν είναι παράσημο για την πτήση… πιστεύεται στην ελευθεροτυπία αλλά φιμώνεται όταν κάποιος γράφει κάτι που δεν ταιριάζει με την γραμμή που θέλετε να περάσετε από τα άρθρα σας… τουλάχιστον να είχατε την ευθιξία να μας λέγατε για ποιο λόγο δεν περνάτε ένα μήνυμα το οποίο δεν είναι υβριστικό, δεν είναι προσβλητικό απλά έλεγε ότι το Daily Beast πουλάει φιλελεύθερο σανό… μάλλον το φιλελεύθερο σας ενόχλησε; ή ότι σύγκρινα την αξιοπιστία του daily beast με την αξιοπιστία του ……??

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν μπορούμε να κακολογούμε οποιονδήποτε στην Ελλάδα, το αντιλαμβάνεστε

Ganesha Mahesvari
Guest

Εντάξει τουλάχιστον κατάλαβα για ποιο λόγο κόψατε το πρώτο μήνυμα μου, αν το είχατε κάνει έτσι από την αρχή δεν θα είχα κάποιο θέμα. Ευχαριστώ πάντως που περάσατε την ουσία της τοποθέτησής μου.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μην ευχαριστείτε. Εμείς θέλουμε να έχουμε σχόλια και διάλογο με τους αναγνώστες μας…