Η Συρία λέει πως θα διεξάγει άσκηση για το σύστημα S-300 με πραγματικά πυρά

10
1525
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια προειδοποίηση προς αεροπλοΐα (Notice to Airmen – ΝΟΤΑΜ) που εκδόθηκε πριν από δυο ημέρες, ενημερώνει για δυνητικό κίνδυνο για αεροσκάφη από αντιαεροπορικά πυρά σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων πέριξ της Δαμασκού.

Αν και αυτή η προειδοποίηση δεν απαγορεύει στις εμπορικές εταιρείες να πετάνε πάνω από την Συρία, τους δίνει εντολή να διεξάγουν τη δική τους εκτίμηση κινδύνου και να ενεργήσουν με προσοχή. Η εν λόγω NOTAM ισχύει από 18 Ιανουαρίου έως 18 Απριλίου 2019.

Η έκδοση της συγκεκριμένης προειδοποίησης NOTAM συμπίπτει με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο οι δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας (SADF) αναμένονταν να επιτύχουν την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα του S-300PM2 (SA-20B Gargoyle) που παραδόθηκε εσπευσμένα από τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2018.

8 συστοιχίες S-300 και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου παραλαμβάνει η Συρία

Καθώς η NOTAM δεσμεύει μία περιοχή ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων (περίπου 400 χιλιόμετρα), το t-intell.com εκτιμά ότι στις βολές θα χρησιμοποιηθεί ο ρωσικός πύραυλος 40N6, που έχει εμβέλεια 215 ναυτικά μίλια (396 χλμ.).

Ο πύραυλος αυτός μπορεί να εκτοξευτεί τόσο από συστήματα S-400 (SA-21) όσο και από S-300PM2 / PMU2. Ωστόσο η ίδια η ύπαρξη του συγκεκριμένου πύραυλου στο συριακό οπλοστάσιο δεν είναι καθόλου δεδομένη και αμφισβητείται.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού Ilyushin Il-20 τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκσυγχρονίσει το δίκτυο αεράμυνας της Συρίας αλλά και ότι θα το ολοκληρώσει με το δικό της που είχε εγκαταστήσει στην χώρα αυτή.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Καταρρίφθηκε ρωσικό ELINT  Il-20 και από ποιόν;

Αν η άσκηση αποσκοπεί εκτός των άλλων και στην πιστοποίηση της ολοκλήρωσης αυτής, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν τόσο συριακά όσο και ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, κι όχι μόνο μεγάλης εμβέλειας (ρωσικά S-400, συριακά S-200, S-300) αλλά και μικρότερης.

Στην περίπτωση αυτή, όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα θα πρέπει να μπορούν να μοιράζονται εικόνα ακόμα και αν αυτή δεν προέρχεται από τα δικά τους οργανικά ραντάρ και κυρίως, θα πρέπει να έχουν κοινή εικόνα εχθρικών / φίλιων ιχνών.

Αυτό το τελευταίο θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αν δρομολογηθεί εκ μέρους της Ρωσίας, καθώς όπως είναι γνωστό οι κωδικοί IFF των ρωσικών αεροσκαφών διαχειρίζονται ως άκρως απόρρητοι και δεν κοινοποιούνται σε κανέναν, ακόμα και σε στενούς συμμάχους, που ήταν κι ο λόγος που η συριακή αεράμυνα δεν είχε τρόπο να ξεχωρίσει το Il-20 ως ρωσικό και το κατέρριψε.

Η αναμενόμενη άσκηση ενέχει προφανή και σοβαρό κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία, ιδίως για τα πολλά πολιτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Φυσικά είναι αυτονόητο πως οι πιθανές δοκιμές των συριακών S-300 ιδιαίτερα αν θα είναι συνδυασμό με χρήση πυραύλων 40N6 θα προσελκύσουν την προσοχή του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών με κάθε μέσο συλλογής ηλεκτρονικών σημάτων να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αλήθεια ο 40Ν6E μπορεί να ολοκληρωθεί στο S-300 PMU-2 Favourite!??
Νόμιζα ότι η ολοκλήρωση των βλημάτων του S-400 σε πυροβολαρχία S-300 (ακόμα και στην πλέον hardcore έκδοση PMU-2 Favourite) αφορούσε τους short range 9M96E & 9M96E2, τους medium range 48N6E2 και τους long range 48N6E3 και η εισαγωγή και χρήση των extra long range 40N6E ήταν υπόθεση των S-400..!
Αν λοιπόν αναβαθμίσουμε τους δικούς μας S-300 PMU-1 σε S-300 PMU-2 Favourite θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλα την γκάμα βλημάτων του S-400 και θα είναι πρακτικά σαν να έχουμε κι εμείς S-400???
Πτήση, αν ξέρεις (ή οποιαδήποτε άλλος ξέρει) φώτισε…

gdmast
Guest
gdmast

Νομίζω ότι οι δικοί μας, μπορούν να αναβαθμιστούν σε S-300V4, οπότε θα μπορούν να φέρουν το βλήμα 9M82MD.των 400 χλμ. Επιπρόσθετα το S-300V4 φέρει και το ραντάρ του S-400. Ναι μπορεί να πει κάποιος ότι έχεις έτσι έναν (περίπου) S-400. Τo θέμα είναι ότι το κόστος θα είναι περί τα 200 εκ, πλέον 2 εκ για κάθε πύραυλο (περίπου 80) δηλαδή 160 εκ. Συνολικά θα θέλαμε δηλαδή περί τα 360 εκ.
Ένα δεύτερο θέμα είναι η τυχόν αντίδραση των Αμερικανών.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αφου έχουν ακόμα εν ισχύ εμπάργκο αγοράς όπλων από τη Ρωσία, λογικό να αντιδράσουν. Δε νομίζω όμως ούτε το εμπάργκο να κρατήσει επ άπειρον, ούτε και να υπάρχουν οι ίδιες αντιδράσεις με την Τουρκία που πάει κατευθείαν στο S-400.
Αν ισχύει αυτό που λες, η αναβάθμισή του είναι επιβεβλημένη. Εκτός κι αν θέλουμε να απαξιωθεί κι αυτό το όπλο σαν τόσα και τόσα άλλα.

gdmast
Guest
gdmast

Κοίτα, ίσως υπάρχει ένα παράθυρο διότι θα πρόκειται για αναβάθμιση υπάρχοντος συστήματος και όχι αγορά του αρχική. Μάλιστα η τοποθέτησή του εκεί που είναι έγινε σαφώς με ανοχή των ΗΠΑ (που βρίσκονται εκεί κοντά).
Δε νομίζω δηλαδή ότι θα πει κανείς όχι στην αναβάθμιση (το ίδιο ισχύει και για τα Kornet κ.λπ.).
Τώρα, αν με τα λεφτά της αναβάθμισης, μας δίνουν Patriot οι ΗΠΑ, αλλάζει το θέμα, αλλά δεν τους έχω για τόσο large.

chikichiki
Guest
chikichiki

Δε νομίζω να αφορά βλήματα 40N6 γιατί αν η NOTAM είναι για ακτίνα 400χλμ είναι στα όρια της εμβέλειας μπροσούρας του βλήματος και δεν ακούγεται πολύ ασφαλές.

airman
Guest
airman

Εδω οι αραβαδες δεν ξερουν να ριχνουν με το Παντσιρ ο 40Ν6 των 400χλμ τους ελειπε.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Κατά την γνώμη μου, αν αναβαθμιστεί σε S-300V4 και μετατοπιστεί πάνω στον Όλυμπο, στα 2.900μ υψόμετρο, κλείνεις όλο το βόρειο Αιγαίο (από Νάξο και πάνω) όλο τον Έβρο μέχρι την Αδριανούπολη και όλη την ηπειρωτική Ελλάδα (μέχρι την Τριπολη, την Ζακυνθο και την Κερκυρα).

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

στα 2.900 μέτρα θα χρειαστεί έκδοση αρκτικού κύκλου για να λειτουργήσουν… smile

gdmast
Guest
gdmast

Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται.
Διότι έχουμε μόνο 16 σωλήνες (4 μπαταρίες Χ 4), ουσιαστικά ούτε ένα πλήρες τάγμα (24 σωλήνες).
Όμως με αναβάθμιση, εκεί που είναι καλύπτει μια χαρά την ΑΟΖ και τα Δωδεκάνησα.
Σαφώς και δύο τέτοια συστήματα (ένα προς βορρά και ένα προς νότο) μεγάλης εμβέλειας θα κάλυπταν αρκετά καλά το χώρο σε συνδυασμό με τους μικρότερης εμβέλειας Patriot (που και αυτοί θέλουν αναβάθμιση, “πύκνωση” ως προς τους σωλήνες και επιπλέον πυραύλους).
Δεν γνωρίζω βέβαια και εάν υπάρχει τεχνικό θέμα στο υψόμετρο που λες.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ανθρωπίνως είναι αδύνατο να μεταφερθεί στην κορυφή του Ολύμπου. Αυτό που γράφεις είναι σαν να θέλεις να ανατείλει ο Ήλιος από την Δύση…