Τρίτη και… φαρμακερή: Μια ανορθόδοξη κατάρριψη

6
3341

Μια από τις πιο περίεργες καταρρίψεις στην ιστορία της αερομαχίας είναι αυτή που πέτυχε ο Lt.Cdr Ted R. ‘T.R’ Swartz την Πρωτομαγιά του 1967 κατά την διάρκεια προσβολής του αεροδρομίου Κεπ, βορείως του Ανόϊ. Ο Πλωτάρχης Swartz πετούσε με το A-4C ‘685’ (BuNo 148609) της Μοίρας VA-76 ‘Spirits’ που εκείνη την εποχή επιχειρούσε από το αεροπλανοφόρο USS Bon Homme Richard (CVA-31) όταν το «πακέτο» των αμερικανικών αεροσκαφών δέχθηκε επίθεση από βορειοβιετναμικά μαχητικά.

Τα MiG έφεραν την χαρακτηριστική παραλλαγή που τους είχε χαρίσει το προσωνύμιο ‘snakes’ και κατά πάσα πιθανότητα ανήκαν στο 923ο Σύνταγμα Μαχητικών ‘Yên Thế’ που οι Πληροφορίες έλεγαν ότι έδρευε στο Κεπ. Ήταν οπλισμένα με δύο NR-23 των 23 χιλ και ένα N-37 των 37 χιλ το οποίο ό,τι του έλειπε σε ταχυβολία το είχε σε ισχύ πυρός. Και ερχόταν με 450 κόμβους κατά πάνω τους.

Η προειδοποίηση για MiG από τον παραστάτη του, Υποπλοίαρχο J. Waples, ήλθε την στιγμή που ο ‘Τ.R’ Swartz άρχιζε την βύθισή του για τον ρουκετοβολισμό της αντιαεροπορικής άμυνας του αεροδρομίου. Με ένα MiG-17F ‘Fresco-C’ κολλημένο πίσω του να ανοίγει πυρ, ο Αμερικανός πιλότος ολοκλήρωσε βιαστικά την επίθεσή του με μια ομοβροντία 13 ρουκετών και έστρεψε απότομα αριστερά εκτελώντας ένα barrel roll με υψηλά g που αιφνιδίασε τον αντίπαλο. Τώρα ήταν αυτός στην «ώρα 6» του MiG.

Το Α-4 μπορεί να ήταν μικρό τζετ αλλά όπως λέει και το ρητό «δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι ένα σκυλί στην μάχη αλλά πόσο μεγάλη είναι η διάθεση του σκύλου για μάχη». Εκτός από μαχητικό πνεύμα, ο πιλότος του Skyhawk είχε και μεγάλες ρουκέτες: ‘Zuni’, των 5 ιντσών!

Τοποθετημένες ανά τέσσερεις σε καλάθους LAU-10/A, οι ρουκέτες του τύπου ήταν ουσιαστικά η αεροπορική έκδοση του ναυτικού αντιαεροπορικού βλήματος των 5΄΄ και μπορούσαν να κάνουν σοβαρή ζημιά. Αν και υπήρχε δυνατότητα να εφοδιασθούν με μια ποικιλία πολεμικών κεφαλών και πυροσωλήνων, οι ‘Zuni’ χρησιμοποιούντο σχεδόν αποκλειστικά για επιθέσεις κατά επιγείων στόχων. Όμως ορισμένες φορές ο αυτοσχεδιασμός… επιβάλλεται.

Χωρίς να διστάσει, ο Πλωτάρχης Swartz εξαπέλυσε τις τελευταίες τρείς ρουκέτες του εναντίον του MiG-17. Μια να το πετύχαινε, έφθανε. Οι δύο πρώτες αστόχησαν. Η τρίτη όμως το πέτυχε, κόβοντάς το στα δύο. Το MiG εξαφανίσθηκε σε μια πύρινη σφαίρα… Ο Πλωτάρχης επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροπλανοφόρο του έχοντας σημειώσει την πρώτη και μοναδική κατάρριψη εχθρικού αεροσκάφους με Α-4 Skyhawk στον πόλεμο του Βιετνάμ και μάλιστα με πύραυλο αέρος-εδάφους. Όχι πως είχε σημασία. Στην αερομαχία το αποτέλεσμα μετράει.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μάλλον γιατί το άλλο ήταν ανώτερων επιδόσεων και άνοιγε την απόσταση … Αλλά τα Colt Mk. 12 των 20mm (αμερικάνικο αντίγραφο στην ουσία του αγγλικού Hispano ιδίου διαμετρήματος του Β’ ΠΠ, γνωστού από τα Hurricane IIC) βρισκόταν βασικά σε μια μόνιμη εμπλοκή (τα είχε, σε τετράδα βέβαια, και το θρυλικό gunfighter F8U/F-8 Crusader …). Οι Ισραηλινοί τα αντικατέστησαν στα δικά τους Skyhawk, A-4H & A-4N, με το DEFA 553 των 30, που παρήγαν οι ίδιοι, και βρήκαν την υγειά τους ….
      Aντίθετα, την ίδια εποχή η Αεροπορία χρησιμοποιούσε, στο ίδιο διαμέτρημα, το Pontiac M39A2, που ήταν ουσιαστικά το κλεμμένο σχέδιο του γερμανικού Mauser MG213, και δούλευε ρολόι στα F-100 & F-5 (μέχρι το F-20 επεβίωσε!) … Στο ίδιο γερμανικό αριστουργηματικό ρεβόλβερ κανόνι βασίστηκαν και τα άριστα Ντέφα και Άντεν Γαλλίας και Αγγλίας …

  1. Θυμάμαι μία κατάρριψη με ρουκέτες, πιθανότατα Zuni, είχε πετύχει και ισραηλινό Α-4 εναντίον αραβικού Mig.
    Aν δεν κάνω λάθος η κατάρριψη έγινε στον πόλεμο της Φθοράς. (War of Attrition)

    • 12.5.1970, Νότιος Λίβανος, Ezra Dotan (διοικητής 109 Μοίρας), με Α-4Η. Είχε καταρρίψει ήδη δύο συριακά Μιγκ-21 και ένα ιρακινό Χάντερ στον Πόλεμο των Εξ Ημερών το 1967, και είχε μεγάλο ζόρι να γίνει άσσος. Εκείνη την ημέρα μάζεψε και τις δύο καταρρίψεις που του έλλειπαν. Ο σχηματισμός του έπληττε στοιχεία της PLO, και συριακά MiG-17 (οι Σύριοι λάτρευαν το -17, που το έβρισκαν – εύλογα – πιο “εύκολο” από τα μεταγενέστερα Μιγκ, και αγόραζαν με μανία ό,τι υπήρχε μεταχειρισμένο ακόμη και κατά το 1970, από Τσεχοσλοβακία κλπ.) επενέβησαν. Το πρώτο το έφαγε με ρουκέτες των 2,75″ (πολύ πιο άστοχες από τις Ζούνι των 5″, αλλά με 5 ατρακτίδια των 19 έκαστο η δουλειά έγινε … τα δύο πρώτα πήγαν στο γάμο του Καραγκιόζη – το σκοπευτικό έβγαζε προπορεία για βολή εδάφους μόνο – αλλά έπειτα άδειασε άλλα δύο υπολογίζοντας την απόκλιση, και με τις 38 ρουκέτες το Μιγκ εξαϋλώθηκε … Το επόμενο το έφαγε με τα δύο DEFA των 30 mm, κατά τις παραδόσεις της Heyl Ha’ Avir … Πέραν του Σβαρτς στο ‘Ναμ, είναι οι μόνες καταρρίψεις από Α-4 στην ιστορία. Πέραν των άπειρων εικονικών στο Top Gun βέβαια, ιδίως κάτι πειραγμένα -Ε/F/M με τον J-52P408 (11.200 lbs) των EA-6B ήταν φαρμάκι, και έκαναν πολλούς από την κοινότητα των μαχητικών να χάσουν τον αυτοσεβασμό τους … Ήταν βέβαια και το roll rate των 720 μοιρών ανά δευτερόλεπτο, μάλλον αξεπέραστο ως σήμερα, που τους επέτρεπε να αλλάζουν πορεία σε κλάσμα του δευτερολέπτου …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here